تهاجم سریع و کم سابقه جریان تکفیری ” هیئت تحریر الشام ” گروه انشعابی القاعده همراه با ” ارتش آزاد سوریه ” و تصرف دو شهر مهم حلب و حماه
آنهم فقط در عرض یکهفته نشان داد ، در تمام مدتی که نیروهای جبهه مقاومت در تلاش برای خنثی کردن توطئه های اسرائیل و حامیانش در غزه و لبنان درگیر بودند ، ترکیه و اسرائیل همرا با دولت مستعجل بایدن برای ایجاد جبهه جدیدی آمادگی میگرفتند ، چیزی که از چشمان دولت سوریه ، ایران و روسیه دور مانده بود .
اظهارات علنی مقامات ترکیه همراه با حضور گسترده پان ترکیست های مسلح و گسیل گسترده سلفی های تروریست از آسیای مرکزی تا آموزش دیده های اردوگاههای مستقر در نوار مرزی شمال سوریه که سالهاست تحت اشغال ترکیه اند ، دیگر شکی برای هیچ ناظری نگذاشته است که آنکارا تمام قد به خدمت اهداف جنگ طلبانه هارترین جناههای امپریالیستی درآمده و تل آویو مصر است تا با همکاری ترکیه چنان آتشی در منطقه برافروزد که چاره ای جز ورود مستقیم امریکا به جنگ در خاورمیانه برای ترامپ بجا نماند ، این درحالیست که این گروه تکفیری از سوی سازمان ملل ، امریکا ، بسیاری از کشورهای غربی و از جمله خود ترکیه بعنوان تروریست معرفی شده بود و امریکایی ها برای سر رهبرش ۱۰ میلیون دلار جایزه گذاشته بودند .
دولت کنونی امریکا آشکارا طی چند روز گذشته نیروهای ” حشد الشعبی ” عراق را که برای کمک وارد سوریه شده بودند را بمباران کرد ، هنوز روشن نیست که اینهمه تدارک و زمینه سازی برای چنین هجمه بزرگی چگونه توجه نیروهای مقاومت را بخود جلب نکرد ، ضعف ارتش سوریه با آنهمه تجربه در مقابله با این گروههای تبهکار پرسش برانگیز است اما علیرغم هم اینها این پیشروی ها هنوز در مناطق عمومآ سنی نشین شمال و شمالغربی آنکشور صورت پذیرفته و قطعآ در مناطق کرد و شیعه نشین چنین نخواهد بود.
سفرهای دیپلماتیک وزیرخارجه ایران دکتر عباس عراقچی به ترکیه و عراق و ملاقات همتایان و سایر مقامات اینکشورها چندان ثمری نداشت ، ترکها به تلاشهای کشورمان روی خوش نشان ندادند و در عراق نیز ملاقات سه وزیر خارجه ایران , عراق و سوریه علیرغم اینکه با صدور اعلامیه با شداد و غلاظ در مقابله با تروریست ها ختم گردید اما در عمل دستاوردی جدی نداشت ، عراقی ها حتی نتوانستند مانع بمباران نیروهای “حشدالشعبی” در خاک سوریه توسط امریکایی ها شوند.
واقعیت این است که اوضاع در عراق ، بخصوص در استان سنی نشین الانبار در همسایگی سوریه اصلآ خوب نیست ، آن کشور از امنیتی کاملآ شکننده برخوردار است و اگر “تحریر الشام” با استفاده از کمک های دریافتی از اسرا ییل ، ترکیه و امریکا دامنه عملش را به عراق گسترش دهد روشن نیست که مرزهای غربی کشورمان چقدر درامان بمانند .
روسها با توجه به موفقیت های چشمگیری که در جبهه اکراین بدست آورده اند در حال پایان دادن به آتش افروزی های ناتو در مرزهای غربی خود هستند و این درحالیست که آخرین تقلاهای واشنگتن ، لندن و پاریس برای داغ نگاهداشتن بحران در آن منطقه با شکست مواجه شده اند . روسیه دارای بزرگترین پایگاه نظامی در استان لاذقیه در غرب سوریه است ، این تنها پایگاه روسی سواحل مدیترانه است و حفظ آن برای آنکشور اهمیت بسیار دارد ، روسها در بحران نظامی دور قبل خود با ترکیه گوشمالی سختی به رجب طیب اردوغان داده اند ، قدرت نظامی روسیه بخصوص برتری نیروی هوایی آنکشور بر کسی پوشیده نیست لذا اقدامات گسترده و مشترک نظامی با متحد روس ایران در سرکوب قاطعانه این تروریست ها امری ضروری و اجتناب نا پذیر است .
مقالات منتشر شده در ستون «نظرات شما» تنها دیدگاه نویسنده مطلب است و به هیچ وجه انعکاس دهنده نظرات سازمان فداییان خلق ایران(اکثریت) و یا نشریه کار نیست!
5 Comments
با درود
ممنون از تحلیل بسیار درست انقلابی و مبتنی بر واقعیت های موجود
بهترین عملکرد ایران عقبنشینی از سوریه بوده که کوچکترین منافعی برای ایران ندارد. حالا تمام کشورهای منطقه در گیر با اخوانالمسلمین ترکیه خواهند شد و تررو یسم بینالمللی همچون توپ فوتبال در زمینشان خواهد افتاد. به اردوغان و اسد نمی شود اعتماد کرد. معادلات آینده منطقه در هر حال با بحرانهای کشورهای عراق، اردن، ترکیه و مصر به سود ایران تمام خواهد شد. جام زهر سوریه را هم روسیه خواهد نوشید.
مفید و دقیق و مختصر!
دیگاهی غلط بدون در نظر گرفتن وجه دیکتاتوری اسد در سوریه و دخالتهای ایران و ردسبه در آن کشور ، این حجم شادی حردم سوریه از سقوط بشار لسد را نادیده گرفتن تنها از ذهن علیل بعضی که هنوز فکر می کنند رژیم ایران یک رژیم انقلابی و یا روسبه اتحاد شوروی سابق است بعضی هنوز در تحلیلهای تاریخ گذشته ماتده اند آنچه باعث سقوط رژیم اسد شد عدم توجه به دموکراسی و عدالت و تکیه به مردم بجای تکیه بر سلاح و سرکوب بود . مسلما هرگاه حکومتها نتوانند منویات مردم را در نظر بگیرند افراط گرایی رشد کرده و زمینه های دخالت خارجی را فراهممیسازد در اصل بشار اسد توسط سیاست های خود ساقط شد
رفیق گرام،علیرغم نگاه شما،هیچ حرکت و کنشی از چشم ایران و روسیه دور نمانده،که برعکس،کاملاً بر جزئیات وفرایند این محصولِ مشترک (تحریر الشام و…) اشراف داشته،وحتا در تسریع این روندِ پلتیکال،نقش موثرو کارسازی نیز،داشته اند.بهمانگونه که در انتصاب طالبان همکاری و آگاهی داشته اند.زمانِ ورود طالبان،همگی منتظر تماشای برپایی دریای خون از جانب آنان بوده اند.اما ما در همان روز اول حمله،دیدگاهمان را، دال براینکه،روسیه وچین وایران و دیگر موافقان ریز و درشت،اراده ی طالبان را برعهده دارند،و از فرمان آنها سرپیچی نخواهند کرد،و برمنافع شان،پا نخواهند گذاشت.آنچه که رفیق از اهمیت آن سخن نگفته،نقشِ ابرقدرتهای حاکم بر دنیای سیاستها و اقتصاد ست،ازینرو ،تامطامع و منافع آنان تضمین و تسهیم نگردد،هرگز تغییری در ساختارِ دولتهای تابع و وابسته و فقیر،میسر نخواهدشد.شک نکنید،این گروههای مهاجم ِ اکنون فاتح،بنابر مقتضیات ِحامیانشان بالاخص روسیه و چین،در چیدمان دولت آینده ی سوریه اقدام خواهند کرد،اگرچه تناقضات عدیده ی موجود در سوریه و منطقه وچگونگی تقسیم مناصبِ حکومتی و پایگاههای اقتصادی،بی شک ،دیر یا زود شاهدِ کشمکشهای خونینی،فی مابین جناحهای مختلف خواهیم بود.