دوشنبه ۳۰ تیر ۱۴۰۴ - ۱۹:۱۲

دوشنبه ۳۰ تیر ۱۴۰۴ - ۱۹:۱۲

دیوار، هنگام ریزش، سخن خواهد گفت!
من در انباریِ سکوت، با چشم‌ها، گوش‌ها، و دهانی بسته، فریاد می‌کشم. ... و خوب می‌دانم: دیوار، هنگام ریزش، سخن خواهد گفت!
۳۰ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: زری
نویسنده: زری
مروری بر قیام ۳۰ تیر ۱۳۳۱
به‌هم‌پیوستگی قیام سی تیر ۱۳۳۱ با انقلاب بهمن ۱۳۵۷ و هر دوی آنها با جنبش­‌‌ها و قیام‌­های صورت گرفته در مقابل رژیم ولی فقیه برای ایجاد یک ساختار دموکراتیک را...
۳۰ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: عباد عموزاد
نویسنده: عباد عموزاد
قیام ملی ۳۰ تیر نشان داد که هیچ اراده ای بالا تراز اراده ملت نیست
جبهه ملی ایران: اما پیامی دیگر در قیام ملی ۳۰ تیر وجود دارد که حاکمان و مشخصا هیئت حاکمه‌ی جمهوری اسلامی را متوجه خود می‌دارد. آنکه دولت‌ها تنها به پشتوانه...
۳۰ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: جبهه ملی ایران
نویسنده: جبهه ملی ایران
بیانیه مجامع اسلامی ایرانیان بمناسبت قیام ۳۰ تیر ۱۳۳۱
در روز ۳۰ تیر ۱۳۳۱ یک سال و ۴ ماه پس از به ثمر نشستن نهضت ملی صنعت نفت. بعد از استعفای دکتر مصدق، ملت ایران استعفای دکتر مصدق را...
۳۰ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: مجامع اسلامی ایرانیان
نویسنده: مجامع اسلامی ایرانیان
The expulsion of Afghan asylum seekers from our country is inhumane and contrary to Iranian culture and morality.
The Iranian People's Fadaian Organization (Majority), emphasizing on the universal principles of human rights, has warned against the documented and currently being implemented policy of forcible and violent expulsion of...
۳۰ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: The Political-Executive Committee of The Organization of Iranian People’s Fadaian (Majority)
نویسنده: The Political-Executive Committee of The Organization of Iranian People’s Fadaian (Majority)
طلوع یک ستاره: صعود تاریخی فوتبال زنان ایران به جام ملت‌های آسیا
این موفقیت، تنها یک افتخار ورزشی نیست، بلکه تجلی امید، اراده و مقاومت زن ایرانی در برابر محدودیت‌ها و نابرابری‌هاست. افتخاری که پیام روشنی به مردم ایران دارد: دختران این...
۳۰ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: گروه کار زنان سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
نویسنده: گروه کار زنان سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
چرا اسرائیل به سوریه حمله کرد؟ قدم بعدی چیست؟
اسرائیل تسلط خود را بر سوریه اعمال کرده است، با این دلیل که می‌تواند و هیچ رقیبی در منطقه ندارد که بخواهد در مقابلش بایستد. سوریه هیچ تهدید نظامی برای...
۲۹ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: دنیل لوی
نویسنده: دنیل لوی

ضرورت چپ وجمهوری خواهی…

برای جریان چپی که می خواهد برای دغدغه های عمومی نسبت به وضعیت وخیم شکاف طبقاتی سیاستهای خصوصی سازی و کاهش نقش دولت در جوامع بازاری معاصر که نولیبرالیسم آنرا خلق کرده پاسخی داشته باشد، ایده جمهوری خواهی بهترین گزینه است. با ایده جمهوری جریان چپ احیا و دوباره عمومی می شود. جمهوری فقط یک فرم نیست بلکه محتوای اجتماعی دارد هنوز ایده جمهوری خواهی در ایران تعمیق نیافته است.  جمهوری‌خواهی گام نخست به سوی سوسیالیسم است .

جابر حسینی

“چپ بایستی سرزنده و سر حال بماند، و به لحاظ فکری کاملا شاداب باشد. جهان بدون چپ تنگ‌دست‌تر است. یکی از ضایعاتی که بدان دچار می‌شود میان‌مایگی است. از la misère de la gauche [بینوایی چپ] چیزی حاصل نمی‌شود جز عقب‌ماندگی ذهنی بیشتر، توانگرسالاری افسارگسیخته، ثروت‌پرستی؛ فلاکت چپ به زیان توده‌های انسانی، به زیان فرهنگ و اخلاق است[i].”

برای اینکه به جزم اندیشی و سکتاریسم گرفتار نگردیم، مدام باید بتوانیم با نگاه انتقادی به موقعیت و شرایط مختلف ، فلسفه وجودی خود را توضیح پذیر کنیم. نقد موجب نواندیشی و پویایی می گردد. چپ همیشه با نقد گذشته راه آینده را می گشاید وضرورت وجودی خود را معنا دار می کند.

چرا من این راه را برگزیدم؟ چپ در پاسخ به چه نیازی ضرورت دارد؟ تحلیل درست موقعیت، پاسخ اینگونه پرسشهاست. موضوعات عصر جدید نسبت به گذشته دگوگون شده با منطق گذشته نمی توان به انها جواب داد، باید طرحی نو براندازیم.

ویژگی خاص دوران ما در این لحظه تاریخی ظهور راست افراطی و پوپولیسم ودیکتاتوری مالی اژدهای نئولیبرالیسم میباشد. سرمایه داری معاصر برای باز تولید خود، جهان را در وضعیت جنگ دائمی قرار داده، سالهاست خاورمیانه در آتش جنگ می سوزد. آتش و ویرانی مرگبار، پیوسته درحال گسترش و پایان ان غیرقابل تصور می نماید. میدان دست افراطیها وعوامل سرمایداری است. فضای سیاسی از مردم تهی شده، عفریت سرمایه یکه تاز میدان است. در این موقعیت است که حضور چپ ضرورت پیدا می کند.

انزو تراورسو محقق معتبر و متخصص  تاریخ ،در کتاب “چهره جدید فاشیسم” می نویسد: “ما باید برای یک سناریوی وحشتناک تازه آماده باشیم. ما در میانه ی، یک فرایند گذار هستیم که نتیجه آن هنوز ناشناخته است، جهان در حال تاریک شدن است”. انزو شرایط امروز جهان را با شرایط مابین دوجنگ جهانی مقایسه می کند، که از درون آن فاشیسم هیتلری در آمد. شاید این تحلیل زیادی افراطی و بد بینانه به نظر آید. ولی وقتی که موقعیت منطقه خاورمیانه و ظهورجنبش های شبه فاشیستی در سرتاسر جهان را مشاهده می کنیم، بیشتر نگرانیهای امثال تراورسو را درک می کنیم. در عصر جدید امکان ظهور دوباره فاشیسم یک کابوس نیست یک واقعیت است که نشانه هایش را در ظهور چهره های مثل ترامپ، پوتین، اردوغان، و احزاب راست افراطی در جاهای مختلف دنیا مشاهده می کنیم. آنان جهان را با جنگهای مداوم و بی پایان درگیر کرده اند. جنگ ابزاری شده برای باز تولید سرمایه داری معاصر، گویا ارواح دهه ۱۹۳۰ باردیگر در حال بیدار شدن هستند. راست افراطی و پوپولیسم در هر نقطه ای ازجهان شکل متفاوتی دارند. ولی درخود کامگی، ملی گرایی، مهاجر ستیزی، ضدیت با آزادی وعدالت همگی به یک شکل عمل می کنند. خود کامگی سرشت دیرین این جریانها ست. جهان امروز اسیر خود کامگی هاست. چپ در مقابل این دیکتاتورهاست که ضرورت پیدا می کند. حضور چپ در این شرایط یک ضرورت تاریخی است. مبارزه چپ با جریان راست ریشه تاریخی دارد. فقدان یک جایگزین چپ معتبر، پرشور و امیدوار، عواقب بس وحشتناکی خواهد داشت. ،سرنوشت ما در ایران هم جدا از شرایط جهانی نیست، رشد انواع جریانات راست افراطی بخصوص سلطنت طلبان را هم دراین راستا باید ارزیابی کرد. راست افراطی در ایران بالقوه است و در شرایط خاص با پشتیبانی راست افراطی جهانی می تواند بالفعل شود و این خطری است که باید جدی گرفته شود.

بعداز شکست سوسیالیسم دولتی و سرکوب مستمر، چپ هنوزجایگاه واقعی خود را بدست نیاورده تا به شکل منسجم و نظام مند خود را از نو احیا کرده و بازسازی کند و اینکه به یک نیروی سیاسی تاثیر گذار تبدیل گردد. ویروس نولیبرالی و کهنه گی، چپ را ضعیف کرده است. هر گامی که در جهت همبستگی بر می دارند در نهایت به گسست منجر می شود هنوز موفق نشده اند خودرابه یک تئوری سیاسی منسجم و راهگشا مجهز کنند. تئوری های سیاسی پیوند دهنده اند. اما گام نخست انسجام وسازمان یابی و همبستگی هر جریان سیاسی، داشتن یک تئوری سیاسی است که به واسطه آن آرمانهای خود، از قبیل مبارزه با نابرابری، رفع تبعیض، دفاع از محیط زیست وسایر آرمانهای دیگر را پیگیری کنند. تجربه چپ ها در امریکای لاتین واروپا برای ما اموزنده هستند. روشنفکران و فعالین چپ در غرب بعد از وقفه ای کوتاه  بازنگری وخودکاوی را شروع کرده و با شدت و حدت هر چه بیشتر به موضوعات و مباحث صریح جمهوری خواهی بازگشته و موجب امید افزایی فکری وعملی شده اند. این واکاوی و بازنگری در ایران هم انعکاس یافته ولی هنوز نتوانسته به یک اندیشه سیاسی برانگیزنده تبدیل شود. جمهوری خواهی به منزله یک اندیشه سیاسی می تواند در بر گیرنده طیف وسیعی از چپ در ایران باشد.

جمهوری خواهی همان ایده ایست که ما امروز به آن نیاز داریم .راهگشایی این ایده بستگی دارد که ما چه نوع جمهوری خواهی را مد نظر داشته باشیم.

وقتی چپ از جمهوری صحبت می کند از چه چیز صحبت می کند؟

در جامعه ما اغلب درک ساده و عوامانه از جمهوری رایج هست. جمهوری خواهی در ما به منش و فرهنگ تبدیل نشده است. فکر می کنیم که نظام سلطنت شاه دارد، جمهوری هم رئیس جمهور. با همین نگاه ساده سازانه رضا پهلوی وسایر جریانات راست می گویند سلطنت یا جمهوری  برایشان فرق ندارد وبعداز گذار تکلیف آنرا روشن خواهیم کرد. جمهوری واقعی برهم زننده ی نظام های سلطنتی و جمهوری های تقلبی و معیوب است. جمهوری خواهی تنها یک شیوه از حکمرانی نیست، جمهوری یک نظام سیاسی ویک شیوه زندگی وخود یک فرهنگ است. ایده جمهوری توضیح دهنده ی خواسته های دموکراتیک وگفتمانی برای برابری و آزادی و رفع تبعیض است و جمهوری خواهی مرز روشنی با جمهوری خواهی تقلبی، لیبرالی، سوسیال دمکراسی دارد. اغلب جریانات چپ خود را جمهوری خواه می دانند ولی درعمل نتوانسته اند جمهوری خواهانه سیاست ورزی کنند و آنرا درعمل به عنوان یک تئوری سیاسی نهادینه نمایند.

درک ما از آزادی است که به جمهوری خواهی معنا می دهد. آزادی معیار و ابزارسنجش برای جمهوری خواهی است.

فیلیپ پتی فیلسوف معاصر انگلیسی معتقد است :” جمهوری خواهی اندیشه ای است که محور و اساس آن را تعریف از آزادی به منزله عدم سطله تشکیل می دهد ، او مدعی است که چنانچه این تعریف از آزادی پذیرفته شود، آن گاه اندیشه ای حول آن شکل می گیرد که او آن را اندیشه جمهوری خواهی می داند.” از این نظر جمهوری خواهی شیوه تفکر در باره آزادی است وموضوع کانونی آن آزادی به مثابه عدم سلطه است. اگر فلسفه سیاسی ما رهایی از سلطه باشد افق روشنی از حال و آینده پیدا خواهیم کرد ودنبال تدبیرهای اجتماعی خواهیم رفت که  بتواند به پیشبرد عدم سلطه یاری برساند. در ان صورت جمهوری‌خواهی بدیلی بر اندیشه لیبرالی وسوسیالیسم دولتی خواهد شد.

برای جریان چپی که می خواهد برای دغدغه های عمومی نسبت به وضعیت وخیم شکاف طبقاتی سیاستهای خصوصی سازی و کاهش نقش دولت در جوامع بازاری معاصر که نولیبرالیسم آنرا خلق کرده پاسخی داشته باشد، ایده جمهوری خواهی بهترین گزینه است. با ایده جمهوری جریان چپ احیا و دوباره عمومی می شود. جمهوری فقط یک فرم نیست بلکه محتوای اجتماعی دارد هنوز ایده جمهوری خواهی در ایران تعمیق نیافته است.  جمهوری‌خواهی گام نخست به سوی سوسیالیسم است .

*****

[i] مسئله چپ از میرشمس‌الدین ادیب سلطانی (ص ۱۵۶)

تاریخ انتشار : ۶ دی, ۱۴۰۳ ۳:۰۷ ق٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

1 Comment

  1. آلایی گفت:

    خوب بود

میرحسین موسوی و تحول‌طلبی در راه تأمین حق حاکمیت مردم!

در طول حیات جمهوری اسلامی، بارها شاهد بوده‌ایم که هر وقت جامعه به صحنه آمده است، توانسته تغییراتی را به حکومت تحمیل کند اما پایداری این تغییرات منوط به تداوم حضور مردم در صحنه بوده است. هم‌اینک نیز با توجه به روبه‌رو شدن کشور با یک تجاوز نظامی می‌توان انتظار فراروییدن تغییرات مشابهی را داشت. در چنین شرایطی رهبرانی نظیر آقای موسوی که مورد اعتماد و وثوق ملی باشند، می‌توانند در پایداری خواست‌های مردمی نقشی حیاتی بازی کنند.

ادامه »

اسراییل در پی تحقق رؤیای خونین «تغییر چهرۀ خاورمیانه»!

دست‌کم دو دهه است که تغییر جغرافیای سیاسی منطقۀ ما بخشی از اهداف امریکا و اسراییل‌اند . نتانیاهو بارها بی‌پرده و باافتخار از هدف‌اش برای «تغییر چهرۀ خاورمیانه» سخن گفته است. در اولین دیدارش با دونالد ترامپ در آغاز دور دوم ریاست جمهوری نیز مدعی شد که اسراییل و امریکا به طور مشترک در حال مبارزه با دشمنان مشترک و «تغییر چهرۀ خاورمیانه»‌اند.

مطالعه »

لحظات اصابت موشک تجاوزگران جنایت‌کار اسراییل به میدان قدس تجریش در تهران

فیلم لحظهٔ اصابت پرتابهٔ متجاوزان به میدان قدس در حین تکاپوی روزمرّهٔ زندگی هم‌میهنان ما، نشانهٔ مستند دیگری از جنایات جنگی اسراییل و جنایات آنان علیه بشریّت است. هرگونه حمایت از تجاوز اسراییل به سرزمین کهن ما، مایهٔ سرافنکدگی و شرمساری است، به ویژه آن‌گاه که زادهٔ این آب‌وخاک باشی. هر گونه جانب‌داری یا سکوت حمایت‌گرانهٔ غرب عیان‌گر پوچی ادعای پای‌بندی به قانونیّت در تنظیم روابط جهانی و متعهّد بودن به حقوق جهان‌شمول بشر است.

مطالعه »

طلوع یک ستاره: صعود تاریخی فوتبال زنان ایران به جام ملت‌های آسیا

این موفقیت، تنها یک افتخار ورزشی نیست، بلکه تجلی امید، اراده و مقاومت زن ایرانی در برابر محدودیت‌ها و نابرابری‌هاست. افتخاری که پیام روشنی به مردم ایران دارد: دختران این سرزمین، حتی در سخت‌ترین شرایط نیز می‌درخشند و جهانیان را به تحسین وامی‌دارند.

مطالعه »
بیانیه ها

میرحسین موسوی و تحول‌طلبی در راه تأمین حق حاکمیت مردم!

در طول حیات جمهوری اسلامی، بارها شاهد بوده‌ایم که هر وقت جامعه به صحنه آمده است، توانسته تغییراتی را به حکومت تحمیل کند اما پایداری این تغییرات منوط به تداوم حضور مردم در صحنه بوده است. هم‌اینک نیز با توجه به روبه‌رو شدن کشور با یک تجاوز نظامی می‌توان انتظار فراروییدن تغییرات مشابهی را داشت. در چنین شرایطی رهبرانی نظیر آقای موسوی که مورد اعتماد و وثوق ملی باشند، می‌توانند در پایداری خواست‌های مردمی نقشی حیاتی بازی کنند.

مطالعه »
پيام ها

کرامت کارگران افغانستانی را پاس بدارید؛ آنان پناهنده‌اند نه جاسوس!

کارگران افغانستانی مانند بسیاری دیگر از کارگران مهاجر غیرقانونی، قربانی سیاست‌های غلط مهاجرتی دولت میزبان، به مثابه یک نیروی کار ارزان، از سوی سرمایه‌داران در شرایطی به کار گرفته می‌شوند که از کم‌ترین حقوق برخوردارند و نماد بهره‌کشی عریان سیستم سرمایه‌داری‌اند.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

دیوار، هنگام ریزش، سخن خواهد گفت!

مروری بر قیام ۳۰ تیر ۱۳۳۱

قیام ملی ۳۰ تیر نشان داد که هیچ اراده ای بالا تراز اراده ملت نیست

بیانیه مجامع اسلامی ایرانیان بمناسبت قیام ۳۰ تیر ۱۳۳۱

The expulsion of Afghan asylum seekers from our country is inhumane and contrary to Iranian culture and morality.

طلوع یک ستاره: صعود تاریخی فوتبال زنان ایران به جام ملت‌های آسیا