پنجشنبه ۶ دی ۱۴۰۳ - ۱۵:۲۳

پنجشنبه ۶ دی ۱۴۰۳ - ۱۵:۲۳

صدای لمپنیسم در پوشش سلطنت طلبی...
این افراد، که ظاهراً توانایی ورود به بحثی مستدل و منطقی با منتقدان را ندارند، سعی دارند به جای پرداختن به گفتگوی سالم و تبادل نظر سازنده، با توسل به...
۶ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: بهروز ورزنده
نویسنده: بهروز ورزنده
چپ، آزادی و عدالت در تاریخ معاصر ایران!
در این بخشِ پایانی، ابتدا مروری کوتاه بر تاریخ چپ ایرانی دارم، از سال‌های آستانه‌ی جنگ اول جهانی تا امروز و سپس تلاش می‌کنم تا در پرتو نکات مطرح شده...
۶ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: علیرضا بهتوئی
نویسنده: علیرضا بهتوئی
ضرورت چپ وجمهوری خواهی...
برای جریان چپی که می خواهد برای دغدغه های عمومی نسبت به وضعیت وخیم شکاف طبقاتی سیاستهای خصوصی سازی و کاهش نقش دولت در جوامع بازاری معاصر که نولیبرالیسم آنرا...
۶ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: جابر حسینی
نویسنده: جابر حسینی
چله ی زمستان
یلدا، شبِ قشنگ/ شبِ خاطره ها، و دوران زمان/ دوران دریائی دل،/ و دوستی ها و رفاقت ها
۱ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: کاوە داد
نویسنده: کاوە داد
ماشین اعدام و سرکوب را متوقف و زندانیان سیاسی را آزاد کنید
حکومت جمهوری اسلامی،در این شرایط که در زمینه های مختلف سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و مسائل منطقه ای با نا کامی روبرو شده و به شدت در بن بست و بحران...
۳۰ آذر, ۱۴۰۳
نویسنده: جبهه ملی ایران
نویسنده: جبهه ملی ایران
گسترش مقاومت مردم، زمينه ساز گذار از جمهوری اسلامی به دموکراسی!
بیانیه جمهوری سکولار دموکرات در ایران: ابداع اشکال جديد مقاومت مدنی به‌ویژه توسط زنان که با شجاعتی کم نظیر و با خلاقیت خارق العاده صورت می گيرد، جهانیان را به تحسین...
۳۰ آذر, ۱۴۰۳
نویسنده: همگامی برای جمهوری سکولار دموکرات در ايران
نویسنده: همگامی برای جمهوری سکولار دموکرات در ايران
پلیس نیویورک در جریان اعتصاب تاریخی آمازون کارگران را دستگیر کرد!
"اگر بسته شما در تعطیلات به تاخیر افتاد، می توانید حرص سیری ناپذیر آمازون را سرزنش کنید. ما به آمازون مهلت مشخصی دادیم تا به پای میز مذاکره بیاید و...
۳۰ آذر, ۱۴۰۳
نویسنده: گودرز اقتداری
نویسنده: گودرز اقتداری

ضرورت چپ وجمهوری خواهی…

برای جریان چپی که می خواهد برای دغدغه های عمومی نسبت به وضعیت وخیم شکاف طبقاتی سیاستهای خصوصی سازی و کاهش نقش دولت در جوامع بازاری معاصر که نولیبرالیسم آنرا خلق کرده پاسخی داشته باشد، ایده جمهوری خواهی بهترین گزینه است. با ایده جمهوری جریان چپ احیا و دوباره عمومی می شود. جمهوری فقط یک فرم نیست بلکه محتوای اجتماعی دارد هنوز ایده جمهوری خواهی در ایران تعمیق نیافته است.  جمهوری‌خواهی گام نخست به سوی سوسیالیسم است .

جابر حسینی

“چپ بایستی سرزنده و سر حال بماند، و به لحاظ فکری کاملا شاداب باشد. جهان بدون چپ تنگ‌دست‌تر است. یکی از ضایعاتی که بدان دچار می‌شود میان‌مایگی است. از la misère de la gauche [بینوایی چپ] چیزی حاصل نمی‌شود جز عقب‌ماندگی ذهنی بیشتر، توانگرسالاری افسارگسیخته، ثروت‌پرستی؛ فلاکت چپ به زیان توده‌های انسانی، به زیان فرهنگ و اخلاق است[i].”

برای اینکه به جزم اندیشی و سکتاریسم گرفتار نگردیم، مدام باید بتوانیم با نگاه انتقادی به موقعیت و شرایط مختلف ، فلسفه وجودی خود را توضیح پذیر کنیم. نقد موجب نواندیشی و پویایی می گردد. چپ همیشه با نقد گذشته راه آینده را می گشاید وضرورت وجودی خود را معنا دار می کند.

چرا من این راه را برگزیدم؟ چپ در پاسخ به چه نیازی ضرورت دارد؟ تحلیل درست موقعیت، پاسخ اینگونه پرسشهاست. موضوعات عصر جدید نسبت به گذشته دگوگون شده با منطق گذشته نمی توان به انها جواب داد، باید طرحی نو براندازیم.

ویژگی خاص دوران ما در این لحظه تاریخی ظهور راست افراطی و پوپولیسم ودیکتاتوری مالی اژدهای نئولیبرالیسم میباشد. سرمایه داری معاصر برای باز تولید خود، جهان را در وضعیت جنگ دائمی قرار داده، سالهاست خاورمیانه در آتش جنگ می سوزد. آتش و ویرانی مرگبار، پیوسته درحال گسترش و پایان ان غیرقابل تصور می نماید. میدان دست افراطیها وعوامل سرمایداری است. فضای سیاسی از مردم تهی شده، عفریت سرمایه یکه تاز میدان است. در این موقعیت است که حضور چپ ضرورت پیدا می کند.

انزو تراورسو محقق معتبر و متخصص  تاریخ ،در کتاب “چهره جدید فاشیسم” می نویسد: “ما باید برای یک سناریوی وحشتناک تازه آماده باشیم. ما در میانه ی، یک فرایند گذار هستیم که نتیجه آن هنوز ناشناخته است، جهان در حال تاریک شدن است”. انزو شرایط امروز جهان را با شرایط مابین دوجنگ جهانی مقایسه می کند، که از درون آن فاشیسم هیتلری در آمد. شاید این تحلیل زیادی افراطی و بد بینانه به نظر آید. ولی وقتی که موقعیت منطقه خاورمیانه و ظهورجنبش های شبه فاشیستی در سرتاسر جهان را مشاهده می کنیم، بیشتر نگرانیهای امثال تراورسو را درک می کنیم. در عصر جدید امکان ظهور دوباره فاشیسم یک کابوس نیست یک واقعیت است که نشانه هایش را در ظهور چهره های مثل ترامپ، پوتین، اردوغان، و احزاب راست افراطی در جاهای مختلف دنیا مشاهده می کنیم. آنان جهان را با جنگهای مداوم و بی پایان درگیر کرده اند. جنگ ابزاری شده برای باز تولید سرمایه داری معاصر، گویا ارواح دهه ۱۹۳۰ باردیگر در حال بیدار شدن هستند. راست افراطی و پوپولیسم در هر نقطه ای ازجهان شکل متفاوتی دارند. ولی درخود کامگی، ملی گرایی، مهاجر ستیزی، ضدیت با آزادی وعدالت همگی به یک شکل عمل می کنند. خود کامگی سرشت دیرین این جریانها ست. جهان امروز اسیر خود کامگی هاست. چپ در مقابل این دیکتاتورهاست که ضرورت پیدا می کند. حضور چپ در این شرایط یک ضرورت تاریخی است. مبارزه چپ با جریان راست ریشه تاریخی دارد. فقدان یک جایگزین چپ معتبر، پرشور و امیدوار، عواقب بس وحشتناکی خواهد داشت. ،سرنوشت ما در ایران هم جدا از شرایط جهانی نیست، رشد انواع جریانات راست افراطی بخصوص سلطنت طلبان را هم دراین راستا باید ارزیابی کرد. راست افراطی در ایران بالقوه است و در شرایط خاص با پشتیبانی راست افراطی جهانی می تواند بالفعل شود و این خطری است که باید جدی گرفته شود.

بعداز شکست سوسیالیسم دولتی و سرکوب مستمر، چپ هنوزجایگاه واقعی خود را بدست نیاورده تا به شکل منسجم و نظام مند خود را از نو احیا کرده و بازسازی کند و اینکه به یک نیروی سیاسی تاثیر گذار تبدیل گردد. ویروس نولیبرالی و کهنه گی، چپ را ضعیف کرده است. هر گامی که در جهت همبستگی بر می دارند در نهایت به گسست منجر می شود هنوز موفق نشده اند خودرابه یک تئوری سیاسی منسجم و راهگشا مجهز کنند. تئوری های سیاسی پیوند دهنده اند. اما گام نخست انسجام وسازمان یابی و همبستگی هر جریان سیاسی، داشتن یک تئوری سیاسی است که به واسطه آن آرمانهای خود، از قبیل مبارزه با نابرابری، رفع تبعیض، دفاع از محیط زیست وسایر آرمانهای دیگر را پیگیری کنند. تجربه چپ ها در امریکای لاتین واروپا برای ما اموزنده هستند. روشنفکران و فعالین چپ در غرب بعد از وقفه ای کوتاه  بازنگری وخودکاوی را شروع کرده و با شدت و حدت هر چه بیشتر به موضوعات و مباحث صریح جمهوری خواهی بازگشته و موجب امید افزایی فکری وعملی شده اند. این واکاوی و بازنگری در ایران هم انعکاس یافته ولی هنوز نتوانسته به یک اندیشه سیاسی برانگیزنده تبدیل شود. جمهوری خواهی به منزله یک اندیشه سیاسی می تواند در بر گیرنده طیف وسیعی از چپ در ایران باشد.

جمهوری خواهی همان ایده ایست که ما امروز به آن نیاز داریم .راهگشایی این ایده بستگی دارد که ما چه نوع جمهوری خواهی را مد نظر داشته باشیم.

وقتی چپ از جمهوری صحبت می کند از چه چیز صحبت می کند؟

در جامعه ما اغلب درک ساده و عوامانه از جمهوری رایج هست. جمهوری خواهی در ما به منش و فرهنگ تبدیل نشده است. فکر می کنیم که نظام سلطنت شاه دارد، جمهوری هم رئیس جمهور. با همین نگاه ساده سازانه رضا پهلوی وسایر جریانات راست می گویند سلطنت یا جمهوری  برایشان فرق ندارد وبعداز گذار تکلیف آنرا روشن خواهیم کرد. جمهوری واقعی برهم زننده ی نظام های سلطنتی و جمهوری های تقلبی و معیوب است. جمهوری خواهی تنها یک شیوه از حکمرانی نیست، جمهوری یک نظام سیاسی ویک شیوه زندگی وخود یک فرهنگ است. ایده جمهوری توضیح دهنده ی خواسته های دموکراتیک وگفتمانی برای برابری و آزادی و رفع تبعیض است و جمهوری خواهی مرز روشنی با جمهوری خواهی تقلبی، لیبرالی، سوسیال دمکراسی دارد. اغلب جریانات چپ خود را جمهوری خواه می دانند ولی درعمل نتوانسته اند جمهوری خواهانه سیاست ورزی کنند و آنرا درعمل به عنوان یک تئوری سیاسی نهادینه نمایند.

درک ما از آزادی است که به جمهوری خواهی معنا می دهد. آزادی معیار و ابزارسنجش برای جمهوری خواهی است.

فیلیپ پتی فیلسوف معاصر انگلیسی معتقد است :” جمهوری خواهی اندیشه ای است که محور و اساس آن را تعریف از آزادی به منزله عدم سطله تشکیل می دهد ، او مدعی است که چنانچه این تعریف از آزادی پذیرفته شود، آن گاه اندیشه ای حول آن شکل می گیرد که او آن را اندیشه جمهوری خواهی می داند.” از این نظر جمهوری خواهی شیوه تفکر در باره آزادی است وموضوع کانونی آن آزادی به مثابه عدم سلطه است. اگر فلسفه سیاسی ما رهایی از سلطه باشد افق روشنی از حال و آینده پیدا خواهیم کرد ودنبال تدبیرهای اجتماعی خواهیم رفت که  بتواند به پیشبرد عدم سلطه یاری برساند. در ان صورت جمهوری‌خواهی بدیلی بر اندیشه لیبرالی وسوسیالیسم دولتی خواهد شد.

برای جریان چپی که می خواهد برای دغدغه های عمومی نسبت به وضعیت وخیم شکاف طبقاتی سیاستهای خصوصی سازی و کاهش نقش دولت در جوامع بازاری معاصر که نولیبرالیسم آنرا خلق کرده پاسخی داشته باشد، ایده جمهوری خواهی بهترین گزینه است. با ایده جمهوری جریان چپ احیا و دوباره عمومی می شود. جمهوری فقط یک فرم نیست بلکه محتوای اجتماعی دارد هنوز ایده جمهوری خواهی در ایران تعمیق نیافته است.  جمهوری‌خواهی گام نخست به سوی سوسیالیسم است .

*****

[i] مسئله چپ از میرشمس‌الدین ادیب سلطانی (ص ۱۵۶)

تاریخ انتشار : ۶ دی, ۱۴۰۳ ۳:۰۷ ق٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

به پیشواز شب چلّه – پایداری در پیروزی نور و آزادی بر ظلمت و استبداد!

هیئت سیاسی – اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) از این که نخستین پیام خود پس از انتخابش را هم زمان با شب یلدا، پایان جان‌سختی شب و جشن آغاز بازگشت نور بر زندگی و طبیعت راهی خانه‌های هم‌میهنان خود می‌نماید، خرسند است. ما این هم‌زمانی امیدآفرین را ادامهٔ  راهی می‌دانیم که دیری‌‌است در همراهی با مردم سرزمین‌مان در پیکار دیرینه‌شان با شب و ظلمت و در پیوند با آزادی و نور، برگزیده‌ایم.

ادامه »
سرمقاله

عفریت شوم جنگ را متوقف کنیم! دست در دست هم ندای صلح سردهیم!

مردم ایران تنها به دنبال صلح و تعامل و هم‌زیستی مسالمت‌آمیز با تمام کشورهای جهان‌اند. انتظار مردم ما در وهلۀ اول از جمهوری اسلامی است که پای ایران را به جنگی نابرابر و شوم نکشاند مردم ما و مردم جنگ‌زده و بحران زدۀ منطقه، به ویژه غزه و لبنان، از سازمان ملل متحد نیز انتظار دارند که همۀ توان و امکاناتش را برای متوقف کردن اسراییل در تداوم و تعمق جنگ و در اولین مرحله برقراری فوری آتش‌بس به کار گیرد.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

دادگاه لاهه حکم بازداشت نتانیاهو، نخست‌وزیر؛ و گالانت وزیردفاع سابق اسرائیل را صادر کرد

دادگاه (لاهه) دلایل کافی برای این باور دارد که نتانیاهو و گالانت «عمداً و آگاهانه مردم غیرنظامی در نوار غزه را از اقلام ضروری برای بقای خود از جمله غذا، آب، دارو و تجهیزات پزشکی و همچنین سوخت و برق محروم کرده‌اند».

مطالعه »
یادداشت

رئیس جمهور پزشکیان، وعده‌هایش و انتظارات مردم…

قراین، شواهد و تحولات جاری در کشور حاکی ازآن است که در صورت مخالفت مسئولان نظام و افراطیون با خواست مردم و درک نادرست از تحولات داخلی، منطقه‌ای و جهانی، جامعه درگیر حوادث و اتفاقات بسیار ناگوار خواهد شد. با این چشم‌انداز از تحولات پیش رو ضروری است تا سازمان‌ها، احزاب، نهادهای مدنی و تشکل های صنفی- سیاسی، با ارزیابی از تحولات ناشی ازحوادث و اتفاقات احتمالی، برای ایفای رسالت تاریخی خود همراه و همسو شوند.

مطالعه »
بیانیه ها

به پیشواز شب چلّه – پایداری در پیروزی نور و آزادی بر ظلمت و استبداد!

هیئت سیاسی – اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) از این که نخستین پیام خود پس از انتخابش را هم زمان با شب یلدا، پایان جان‌سختی شب و جشن آغاز بازگشت نور بر زندگی و طبیعت راهی خانه‌های هم‌میهنان خود می‌نماید، خرسند است. ما این هم‌زمانی امیدآفرین را ادامهٔ  راهی می‌دانیم که دیری‌‌است در همراهی با مردم سرزمین‌مان در پیکار دیرینه‌شان با شب و ظلمت و در پیوند با آزادی و نور، برگزیده‌ایم.

مطالعه »
پيام ها
برنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

صدای لمپنیسم در پوشش سلطنت طلبی…

چپ، آزادی و عدالت در تاریخ معاصر ایران!

ضرورت چپ وجمهوری خواهی…

چله ی زمستان

ماشین اعدام و سرکوب را متوقف و زندانیان سیاسی را آزاد کنید

گسترش مقاومت مردم، زمینه ساز گذار از جمهوری اسلامی به دموکراسی!