داستان فیلم در مورد چیست؟
داستان فیلم «دانه درخت انجیر مقدس» در سال ۲۰۲۲ در تهران می گذرد. خواهران رضوان (مهسا رستمی) و ثنا (ستاره ملکی) تظاهرات هر روزه «زن، زندگی، آزادی» را با تلفن همراه خود دنبال می کنند که پس از مرگ دختر کرد ایرانی ژینا مهسا امینی در بازداشت پلیس، سراسر کشور را چون توفانی فرا گرفت. این دو خواهر نیز در آرزوی یک زندگی آزاد هستند اما پدر و مادر آن ها، ایمان (میثاق زارع) و نجمه (سهیلا گلستانی) معتقد و وفادار به نظام هستند. ایمان به تازگی به سمت قاضی تحقیق در دادگاه انقلاب ارتقا یافته است و اکنون به عنوان یک قاضی حامی رژیم، هر روز باید احکامی از جمله حکم اعدام را علیه منتقدان و مخالفان حکومت امضا کند. از طرفی به دلیل حفظ موقعیت شغلی و چشم انداز امکان خرید یک آپارتمان بزرگتر، خواستار اطاعت دخترانش در رعایت موقعیت پدرشان می شود: خواهران دیگر بدون حجاب اجازه خروج از آپارتمان را ندارند، حق انتشار عکس های خود در شبکه های اجتماعی را هم ندارند و اجازه ندارند با دوستان «انقلابی» صحبت داشته باشند. اما وقتی اسلحه خدمت این قاضی گم می شود، او به دختران و همسرش مشکوک می گردد. او با آنها به روستای دورافتاده زادگاهش می رود، اما در آن جا، اوضاع تشدید می شود.
این فیلم درباره شکافی که در میان خانواده رضوان و ثنا و همچنین در جامعه ایران وجود دارد صحبت می کند و همچنین در مورد خشونتی که از طرف مسولان کشورعلیه مردم و پایین دست ها اعمال می شود و نیز مثلا بر قدرت پدرخانواده اشاره می کند. محمد رسول اف، فیلمنامهنویس و کارگردان میگوید: «رژیم کنونی ایران تنها از طریق خشونت علیه مردم خود میتواند در قدرت بماند. اسلحه در فیلم استعاره ای از قدرت است. تظاهرات «زن، زندگی، آزادی» بزرگترین تظاهرات سراسری برای حقوق زنان در تاریخ ایران محسوب میشود. این فیلم بارها و بارها تصاویر واقعی و گاهی اعمال بسیار وحشیانه حکومت را را نشان می دهد. بسیاری از تظاهرکنندگان مورد اصابت گلوله قرار گرفتند و تعداد زیادی از معترضان اعدام شدند.
چه کسی در اینجا داستان را تعریف می کند و چگونه؟
محمد رسول اف فیلمنامه نویس و کارگردان، در گذشته بارها از رژیم ایران انتقاد کرده و پیش از این نیز با فیلم های قبلی خود مقررات سانسور را زیر پا گذاشته است. وی از تابستان ۲۰۲۲ تا بهار ۲۰۲۳ در زندان اوین تهران زندانی بود. ایده فیلم از کارمند ارشدی بود که به او درباره احساس گناه و افکار خودکشی اش گفته بود. رسولاف پس از آزادی، فیلم «دانه درخت انجیر مقدس» را با افراد محدود و حداقل تجهیزات فنی، مخفیانه فیلمبرداری کرد. با این وجود، در طول فیلمبرداری آنها دائماً از دستگیر شدن می ترسیدند و مجبور بودند بارها و بارها فیلمبرداری را قطع کنند. با توجه به شرایط،، بیشترداستان فیلم در داخل خانه می گذرد. و در ظاهر، این یک فیلم آرام است برای مدت طولانی حتی یک کلمه هم گفته نمی شود، اما در عین حال شما با دو خواهر و تجربیات آنها همراه و بسیار نزدیک هستید. با وجود طولانی بودن این فیلم ، تقریباً سه ساعت، علاقمندی و کشش قوی و هیجان انگیزی به بیننده می دهد تا پایان ماجرا را دنبال کند.
بعد از فیلمبرداری چه اتفاقی افتاد ؟
وقتی که رسول اف مطلع شد که این بار به هشت سال زندان محکوم شده است ، تصمیم گرفت از کشور خارج شود. او در در بهار ۲۰۲۴ از ایران گریخت. پاسپورت رسول اف از سال ۲۰۱۷ مصادره شده بود، بنابراین او با پای پیاده از مرز عبور کرد. در مجموع ۲۸ روز در راه بود تا اینکه به آلمان رسید و در آنجا درخواست پناهندگی داد. برخی از شرکت کنندگان در تولید این فیلم نیز فرار کردند، برخی دیگر از سوی مقامات ایران تهدید می شوند. مواد فیلم “دانه درخت انجیر مقدس” نیز باید از قبل به خارج از کشور منتقل می شد و سر انجام در آلمان تدوین گردید. در تابستان سال جاری، اعلام شد که فیلم «دانه درخت انجیر مقدس» نامزد اسکار آلمان در بخش «بهترین فیلم بینالمللی» در سال ۲۰۲۵خواهد بود. این محصول همچنین در بخش بهترین فیلم خارجی زبان گلدن گلوب نامزد شده است.
خوب است بدانید:
در ابتدای فیلم، اشاره به درخت انجیر مشخصی می شود: رسول اف از نوعی درخت انجیر برای فیلم الهام گرفته است. بازتولید غیرمعمول آنها را می توان نمادی از رژیم تئوکراتیک در ایران، یک حکومت دینی خودخوانده، تعبیر کرد: به گفته سازندگان فیلم، دانه های این نوع درخت انجیر،در فضولات پرندگان وجود دارد، روی درختان دیگر می افتند و ریشه های هوایی را تشکیل می دهند و آویزان می شوند و در زمین رشد می کنند. شاخههای درخت انجیر در نهایت به دور درخت میزبان میپیچد و آن را خفه میکند، درست همانطور که رژیم ایران با سرکوب مردمش و کشتن آنها به جای اعطای آزادی، قدرت خود را حفظ میکند. فیلم «دانه درخت انجیر مقدس» از ۵ آذرسال جاری، در سینما های آلمان و برخی کشور های دیگر اکران شده بود.
نویسنده: کاترین هالمر
منبع: fluter
https://www.fluter.de/die-