ما ایرانیان با اینکه شاعر بزرگمان سرود «دو صد گفته چون نیم کردار نیست» به حرف بهای زیادی می دهیم. حسن روحانی شاید با شناخت از این ویژگی ملی ایرانیان است که بیش از یک سال است حرفهایی می زند که با هدف تغییر «موزیک متن» حکومت اسلامی پس از هشت سال شنیده شدن هذیان های احمدی نژاد تنظیم شده اند. در دوره خاتمی نام این سیاست را «گفتار درمانی» گذاشته بودند. حسن روحانی در کنفرانس مطبوعاتی اخیر خود نشان داد اگر برنامه دولتش را بخواهیم در یک ماده خلاصه کنیم این ماده چیزی جز همان «گفتار درمانی» نیست. آنچه در ذیل می آید نقل قولهای مستقیم از سخنان روحانی در نشست هشت شهریورش است:
– تا پایان سال تورم کمتر از ۲۰ درصد خواهد بود.
– در سالهای بعد نیز شاهد یک رقمی بودن تورم خواهیم بود.
– پیش بینیها بر این مبنا است که از رکود بکاهیم و وارد رونق شویم.
– برطرف کردن بیکاری و ایجاد اشتغال زایی از دغدغههای دولت است.
– با رشد اقتصادی معضل اشتغال هم حل میشود.
– دولت تحرک خوبی بر بودجه عمرانی استانها داشته و در کل وضع ما نسبت به پارسال بهتر است.
– در کشاورزی وضع از پارسال یعنی از مهر تا مهر بهتر است.
– فکر میکنم کار بزرگی را در بخش سلامت دولت شروع کرده که در تاریخ ایران بی سابقه بوده است.
– میخواهیم آشتی را بیشتر و شکاف را کمتر کنیم.
– هیچ گروهی حق ندارد کار خودسر در زمینه فرهنگ انجام دهد.
– امیدواریم بتوانیم دست در دست هم تحریمهای ظالمانه را از سر ملت ایران برداریم.
به نظر می رسد روحانی این «گفتار درمانی» را تنها در خطابش به مردم به کار نمی برد. او آن سو را هم مد نظر دارد و مثلا در کنفرانس خبری اخیر خود خطاب به خبرنگار کیهان که نگران مخدوش شدن مرز با «فتنه گران» بود گفت:
«همه نکاتی که مقام معظم رهبری در دیدار با دولتمردان فرمودند برنامهریزی و اجرایی و عملیاتی خواهد شد.»
البته خود روحانی هم می داند پایبند ماندن به آنچه خامنه ای در دیدار با هیأت دولت گفته بود، یعنی در حد حرف ماندن همه آن وعده های شیرینی که در بالا آمد. خامنه ای گفته بود:
– باید حتما خطوط قرمز و خطوط فاصل رعایت شوند.
– مساله فتنه و فتنهگران، از مسائل مهم و از خطوط قرمز است که آقایان وزرا باید همانگونه که در جلسه رای اعتماد خود بر فاصلهگذاری با آن تاکید کردند، همچنان بر آن پایبند باشند.
– همواره دولتها نسبت به دورههای گذشته خود منتقد بودهاند که ایرادی هم ندارد اما این انتقاد نباید حالت اغراقآمیز و تخریب پیدا کند.
– دولت باید بسته سیاستهای اقتصادی خود را با سیاستهای اقتصاد مقاومتی تطبیق دهد.
به عبارت دیگر: از «آشتی» با «فتنه گران» خبری نخواهد بود، نقد و اصلاح عملکرد دولت احمدی نژاد هم حدی دارد که خامنه ای تعیین می کند و اقتصاد خوب از نظر رهبر، همان «اقتصاد مقاومتی» است که نام آن در علم اقتصاد، «اقتصاد جنگی» است. چنین اقتصادی، نه با هدف رونق و توسعه که به منظور قرار دادن همه چیز در خدمت «مقاومت» تنظیم می شود. در چنین اقتصادی، اولویت کماکان با کارهایی مانند پروژه هسته ای، برنامه موشکی، تقویت بنیه نظامی و یاری رسانی به متحدان منطقه ای است. این حرفها، سخن اصلی کسی است که زمام کارها به دست کسی جز او نیست. بقیه، در حد همان «حرف» است.