طبق خبرهای منتشره در یکشنبه ۲۹ فروردین ماه، کودک شش ساله ای در زنجان بدنبال سقوط در یک چاه حفر شده که فاقد پوشش و حفاظ مناسب بودە، جان خود را از دست داده است. پس از بازرسی مقامات قضایی حکم پیگرد قانونی شهردار و تنی چند از مسئولانه منطقه که ناظر و مجری این پروژه بوده اند بدلیل رعایت نکردن موارد ایمنی و به خطر انداختن جان شهروندان، صادر شده است.
با گذری بر خبرها و گزارشات چند سال گذشته به موارد مشابه بسیاری برمیخوریم که حفر چاه و کانال بدون رعایت موارد ایمنی و یا نبود علائم هشدار دهنده پیشگیرانە، حوادث زیادی را سبب گردیدە و بە قیمت جان و مصدومیت عدەای از شهروندان تمام شدە است . حفاریهای غیر اصولی جنب ساختمانهای اداری، مسکونی، نصب و بکارگیری داربست های غیراستاندارد، استفاده از جرثقیل، آسانسور و بالابرهای ساختمانی کهنه و مستهلک، رها کردن تابلو و کابلهای برق فشار قوی بدون محافظت های لازم، احداث پل و گذرگاه های موقت با کمترین استقامت، ساخت و ساز ساختمان هایی با حداقل مقاومت و دهها موارد دیگر، نیز باعث کشته و مجروح شدن عدە دیگری از کارگران، رهگذاران و ساکنین محل شده است.
بارها شاهد بوده ایم که قربانیان این حوادث، مقصرین و علل آن پس از گذشت زمان بدست فراموشی سپرده شده اند. این حوادث خسارات و تلفات بسیاری را به جامعه و سرمایه ملی وارد میکند و به حوادث زنجیره ای تبدیل شده است اما چرا چاره ای جدی و کارساز برای آن اندیشیدە نمی شود و هیچکس پاسخگوی مسئلە نیست روشن نیست. در پس هر حادثە این چنینی موضوع مدتی سوژه رسانه های عمومی میشود، مقامات مسئول وعده و نویده پیگیری و حل معضل را میدهند اما با رخ دادن حادثه ی جدید، حوادث قبلی بە فراموشی سپردە می شوند و صدای اعتراض قربانیان پژواکی در این فضا نمی یابد.و تکرار حوادث هم اثری در این بی عملی ها ی مسئولین کە بە رویە تبدیل شدە نمی نهد.
این مجموعه حوادث عمدتا بخاطر عدم وجود آموزش متناسب با حرفه و نبود کنترل و پیگیری مقررات ایمنی است کە رخ می دهند. علاوە بر این، نقایصی کە در قوانین و ساختارها وجود دارند در این حوادث بە سهم خود بی تقصیرنیستند و ارگانهای ناظر مانند نهادهای صنفی کە می توانند نقش مثبتی در کنترل ورعایت ایمنی و اصلاح مقررات داشتە باشند امکان نقش آفرینی ندارند. بنابر این تا درب بر این پاشنه میچرخد کماکان شاهد این فجایع خواهیم بود و پایانی بر آن متصور نیست.
بهروز فدائی