شنبه ۲۱ تیر ۱۴۰۴ - ۰۴:۵۰

شنبه ۲۱ تیر ۱۴۰۴ - ۰۴:۵۰

کرامت کارگران افغانستانی را پاس بدارید؛ آنان پناهنده‌اند نه جاسوس!
کارگران افغانستانی مانند بسیاری دیگر از کارگران مهاجر غیرقانونی، قربانی سیاست‌های غلط مهاجرتی دولت میزبان، به مثابه یک نیروی کار ارزان، از سوی سرمایه‌داران در شرایطی به کار گرفته می‌شوند...
۲۱ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: گروه کار کارگری سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
نویسنده: گروه کار کارگری سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
ما راویان قصه‌های رفته‌‌ از‌ یادیم
بیاییم رنجِ این روزهای دشوار را کم کنیم. با تغییر در نگرش، با چه باید کردِی دیگر… با عشق و زنده‌باد زندگی… نکبتِ جنگ، خانمان‌سوز است… بیانِ خواستِ یک‌صدایِ برقراری...
۲۱ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: پهلوان
نویسنده: پهلوان
اعلامیه هیئت اجرائی سازمان کارگران انقلابی ایران (راه کارگر): «جبهه کردستانی»، ائتلافی علیه جنبش «زن، زندگی، آزادی»
این هفت جریان کردستانی، در جریان تهاجم بسیار کارشده، هدفمند و برنامه ریزی شده برای لیبیایی کردن ایران، از سوی “جامعه جهانی” به رهبری آمریکا و نیروی نیابتی اش اسرائیل،...
۲۰ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: هیئت اجرائی سازمان کارگران انقلابی ایران (راه کارگر)
نویسنده: هیئت اجرائی سازمان کارگران انقلابی ایران (راه کارگر)
بیانیۀ میرحسین موسوی از زندان اختر
مردم پس از آنچه گذشت انتظاراتی از حکومت دارند... در کوتاه‌مدت، اقداماتی سریع و نمادین چون آزادی زندانیان‌ سیاسی و تغییر واضح در رویکردهای رسانۀ ملی کمترین توقعات است. برگزاری...
۲۰ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: میرحسین موسوی
نویسنده: میرحسین موسوی
روایت زنان افغانستانی از رد مرز
آنچه می‌خوانید روایت چهار زن افغان‌تبار است که سال‌ها در ایران زندگی کرده‌، فرزند به دنیا آورده‌، کار کرده‌ و روابط انسانی و پیوندهای عاطفی داشته‌اند اما در چند ماه گذشته...
۲۰ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: سوما نگه‌داری‌نیا
نویسنده: سوما نگه‌داری‌نیا
در ستایش ایستادگی: به زندانیان و همۀ آنانی که آزادی را معنا کردند
ما با نام تو، نه فقط از تو، که از همه‌ی آدم‌های ایستاده یاد می‌کنیم. از آن‌ها که هنوز باور دارند: آزادی، امتیاز نیست — فضیلت است و حقیقت، اگرچه...
۱۹ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: بهروز ورزنده
نویسنده: بهروز ورزنده
عظمت را دوباره به جنبش ضدجنگ برگردانیم
قصد این نوشته بررسی شرایطی که به جنگ اخیر ختم شد، سیاست‌های مرگبار رهبران جمهوری اسلامی و یا جنایات اسرائیل در منطقه نیست. بلکه یافتن راهی برای تقویت جنبش ضدجنگ...
۱۹ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: رضا جاسکی
نویسنده: رضا جاسکی

فراگفتمان انتخابات

گفتمان انتخابات در چند سال اخير حول پارادايم تأييد يا رد نظام شكل گرفته است. اپوزيسيون خارج از كشور و حاكميت هر يك به نوعي با دست يازيدن به اين مسأله و ربط دادن هر انتخابي به نظام سعي دارند ماهي خود را از آب بگيرند. در حالي كه هر دو بيراهه مي روند و مشاركت مردم در انتخابات از نظرهمه كساني كه در انتخابات شركت مي كنند لزوما در راستاي تأييد نظام نيست و همين طور بالعكس.

گفتمان انتخابات در چند سال اخیر حول پارادایم تأیید یا رد نظام شکل گرفته است. اپوزیسیون خارج از کشور و حاکمیت هر یک به نوعی با دست یازیدن به این مسأله و ربط دادن هر انتخابی به نظام سعی دارند ماهی خود را از آب بگیرند. در حالی که هر دو بیراهه می روند و مشارکت مردم در انتخابات از نظرهمه کسانی که در انتخابات شرکت می کنند لزوما در راستای تأیید نظام نیست و همین طور بالعکس. یعنی عدم مشارکت مردم از منظر همه کسانی که در انتخابات شرکت نمی کنند الزاماً به معنای نفی نظام نیست. 
یعنی پارادایم شکل دهنده مشارکت مردم با پارادایم حاکم بر گفتمان انتخابات یکی نیست. از این منظر، اپوزیسیون (خارج از کشور و حتی داخل کشور) که از ضعف های اساسی مانند: رهبری واحد، سازمان دهی و ایدئولوژی مبارزاتی رنج می برد، از روی تنبلی و بی عملی به این استدلال روی می آورد تا ضمن سرپوش گذاشتن برناتوانی خود، عدم مشارکت مردم را که می تواند انگیزه های مختلفی داشته باشد به حساب مبارزه مردم با حکومت گذاشته و به نفع خود بهره ببرد. در مقابل، حاکمیت که از برگزاری رفراندوم بیم دارد، با توسل جستن به این استدلال مشارکت مردم را تأیید نظام و به سود خود تلقی می کند. درصورتی که به هیچ وجه چنین نیست.
مشارکت و یا عدم مشارکت مردم دلایل متفاوتی می تواند داشته باشد. ازجمله انگیزه های ملی – قومی – طایفه ای – مذهبی – جناحی، حزبی و غیره که بدین ترتیب آرای ریخته شده و یا ریخته نشده، در سبد حاکمیت یا اپوزیسیون قرار نمی گیرد. در اینجا مابا پدیده هایی مانند “مشارکت” و “عدم مشارکت” روبرو هستیم که هر دو مورد اعم از حمایت یا مخالفت است. در حالی که حمایت یا مخالفت اخص از مشارکت یا عدم مشارکت است. 
آنهایی که سیاست و استراتژی تحریم را پیش می گیرند، بدون این که هزینه ای پرداخته باشند پیشاپیش آرای عدم مشارکت را در سبد خود تصور می کنند و با تحمیل بار مبارزاتی به انتخابات همان کاری را انجام می دهند که سال ها پیش اصلاح طلبان با مطبوعات کردند و با این عمل خود هم مانع کارکرد اصلی مطبوعات یعنی اطلاع رسانی شدند و هم به علت تکیه برافکار عمومی ناشی از مطبوعات از پی ریزی پایگاه اجتماعی و ارتباط سیستماتیک با مردم غافل ماندند. در این قضیه هم آنها چنین کاری می کنند.
اصولاً کارکرد هر انتخاباتی مختص خود آن است. از انتخابات شوراها نمی توان انتظار کارکرد انتخابات ریاست جمهوری را داشت و از انتخابات ریاست جمهوری نیز نمی توان کارکرد رفراندوم برای قانون اساسی (تأیید و رد نظام) را بیرون کشید. 
استراتژی آن ها با پارادوکسی اساسی مواجه است. آن ها می خواهند از انتخابات ریاست جمهوری کارکردی را بیرون بکشند که شدنی نیست. چرا که ممکن است مردم حتی در چارچوب نظامی که مورد قبول آن ها نباشد به دلایلی از جمله دلیل عقلانی مدیریت زمان به گزینه ای برسند، که با منطق آن ها برای مدیریت جامعه کاملا مطابقت داشته باشد و اگر در شرایط دیگر و نظام دیگر هم قرار بگیرند به همان دلایل عقلانی و منطقی حتی در حضور کاندیداهایی دیگر نیز همین گزینه بد را انتخاب کرده و در انتخابات شرکت کنند. در این صورت تحریم کنندگان یا باید عمل این بخش از مردم را تأیید کنند که در این صورت خودشان تحریم را نقض کرده اند و یا این که آن آراء را به ضرر خود حساب کنند اما در واقع چنین نیست. از طرف دیگر، کسانی هم وجود دارند که به دلایل مختلف از جمله مخالفت با اشخاص یا نداشتن کاندیدای مورد نظر مشارکت نمی کنند. اگر حکومت آرای آنها را تأیید نظام تلقی کند که این نقض غرض است و اگر نفی نظام بداند هم صحیح نیست. بنابراین چنین آرای مخدوشی قابل استناد و اتکاء نیست. 
از سوی دیگر چنین استدلالی در حوزه عمل هم مشکل دارد. در حالی که حاکمیت از مخالفان خود دعوت نمی کند تا بر نحوه شمارش آراء نظارت کنند، چگونه می تواند ادعا کند ارقامی که ارایه می دهد صحت دارد تا بتواند با اتکاء به آن آراء ارقام اعلامی را به حساب تأیید نظام بگذارد؟ همچنین این خرده بر اپوزیسیون وارد است در حالی که آن ها قادر نیستند برآراء مردم نظارت و صیانت داشته باشند بر چه حسابی مردم را دعوت به تحریم می کنند. اگر حاکمیت بخواهد در ارقام اعلامی تغییراتی به نفع خود ایجاد کند، تکلیف کسانی که خود را از حق انتخاب کردن محروم کرده اند چیست؟ و در این صورت به چه صورت و چه طور می توان به تأیید و رد نظام رسید؟ و این بهانه ای می شود که حاکمیت خود را باز تولید و اپوزیسیون نیز در آراء مأخوذه تشکیک نماید. حدیثی که سال هاست بعد از هر انتخابی با آن مواجهیم. 
بهر حال تأیید یا رد نظام صرفاً از طریق برگزاری رفراندم قانون اساسی (آری یا نه) ممکن و شدنی است. این سخنی است که هم با حاکمان باید گفت و هم با طرفداران تحریم. در غیراین صورت چیزی جز این نمی توان گفت که هر دو به مردم به عنوان ابزاری برای رسیدن اهداف خود می نگرند و در این که هر دو نگرش قیم مآبانه به هویت و ماهیت مردم و جامعه دارند، مشترک هستند. 

علی مهری
سردبیر هفته نامه مردم و جامعه

بخش : سياست
تاریخ انتشار : ۳۱ خرداد, ۱۳۸۴ ۳:۴۰ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

ضرورت مقابلۀ هوشیارانه با تهاجم راست افراطی؛ همبستگی مردمی سدّی استوار در دفاع از میهن

هرچند تهدیدهایی چون تکرار کشتار ۶۷ ره به جایی نمی‌برند اما هشداری جدی و خطری جدی‌اند علیه تمامیت ایران و اتفاقاً خاستگاه اصلی‌اش همان نیروی متجاوزی است که سال‌هاست نقشۀ حمله به ایران را از طرق مختلف و از جمله کاشتن جاسوسان و فریب‌خوردگانی در درون نیروهای امنیتی و نظامی ایران طراحی می‌کند. دشمنان واقعی ایران به دنبال رخ دادن فجایعی این‌چنینی‌اند تا دست‌آویزی پیدا کنند برای دفاع دروغین از «حقوق بشر» و ریختن بمب‌های‌شان بر سر مردم ایران.

ادامه »
سرمقاله

اسراییل در پی تحقق رؤیای خونین «تغییر چهرۀ خاورمیانه»!

دست‌کم دو دهه است که تغییر جغرافیای سیاسی منطقۀ ما بخشی از اهداف امریکا و اسراییل‌اند . نتانیاهو بارها بی‌پرده و باافتخار از هدف‌اش برای «تغییر چهرۀ خاورمیانه» سخن گفته است. در اولین دیدارش با دونالد ترامپ در آغاز دور دوم ریاست جمهوری نیز مدعی شد که اسراییل و امریکا به طور مشترک در حال مبارزه با دشمنان مشترک و «تغییر چهرۀ خاورمیانه»‌اند.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

سیمور هرش: آنچه به من گفته شده است در ایران اتفاق خواهد افتاد.

یک مقام آگاه امروز به من گفت: «این فرصتی است برای از بین بردن این رژیم برای همیشه، و بنابراین بهتر است که ما به سراغ بمباران گسترده برویم.» … بمباران برنامه‌ریزی‌شده آخر هفته اهداف جدیدی نیز خواهد داشت: پایگاه‌های سپاه انقلاب اسلامی، که از زمان سرنگونی خشونت‌آمیز شاه ایران در اوایل سال ۱۹۷۹ با کسانی که علیه رهبری انقلاب مبارزه می‌کنند، مقابله کرده‌اند.

مطالعه »
یادداشت

در نقد بیانیه فعالین مدنی بشمول برندگان نوبل صلح درباره جنگ…

آخرین پاراگراف بیانیه که بخودی خود خطرناک‌ترین گزاره این بیانیه است آنجایی است که میگویند: ” ما از سازمان ملل و جامعه‌ی بین‌المللی می‌خواهیم که با برداشتن گام‌های فوری و قاطع، جمهوری اسلامی را به توقف غنی‌سازی، و هر دو‌طرف جنگ را به توقف حملات نظامی به زیرساخت‌های حیاتی یکدیگر، و توقف کشتار غیرنظامیان در هر دو سرزمین وادار نمایند.” مفهوم حقوقی این جملات اجرای مواد ۴۱ و ۴۲ ذیل فصل هفتم اساسنامه ملل متحد است.

مطالعه »
بیانیه ها

ضرورت مقابلۀ هوشیارانه با تهاجم راست افراطی؛ همبستگی مردمی سدّی استوار در دفاع از میهن

هرچند تهدیدهایی چون تکرار کشتار ۶۷ ره به جایی نمی‌برند اما هشداری جدی و خطری جدی‌اند علیه تمامیت ایران و اتفاقاً خاستگاه اصلی‌اش همان نیروی متجاوزی است که سال‌هاست نقشۀ حمله به ایران را از طرق مختلف و از جمله کاشتن جاسوسان و فریب‌خوردگانی در درون نیروهای امنیتی و نظامی ایران طراحی می‌کند. دشمنان واقعی ایران به دنبال رخ دادن فجایعی این‌چنینی‌اند تا دست‌آویزی پیدا کنند برای دفاع دروغین از «حقوق بشر» و ریختن بمب‌های‌شان بر سر مردم ایران.

مطالعه »
پيام ها

کرامت کارگران افغانستانی را پاس بدارید؛ آنان پناهنده‌اند نه جاسوس!

کارگران افغانستانی مانند بسیاری دیگر از کارگران مهاجر غیرقانونی، قربانی سیاست‌های غلط مهاجرتی دولت میزبان، به مثابه یک نیروی کار ارزان، از سوی سرمایه‌داران در شرایطی به کار گرفته می‌شوند که از کم‌ترین حقوق برخوردارند و نماد بهره‌کشی عریان سیستم سرمایه‌داری‌اند.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

کرامت کارگران افغانستانی را پاس بدارید؛ آنان پناهنده‌اند نه جاسوس!

ما راویان قصه‌های رفته‌‌ از‌ یادیم

اعلامیه هیئت اجرائی سازمان کارگران انقلابی ایران (راه کارگر): «جبهه کردستانی»، ائتلافی علیه جنبش «زن، زندگی، آزادی»

بیانیۀ میرحسین موسوی از زندان اختر

روایت زنان افغانستانی از رد مرز

در ستایش ایستادگی: به زندانیان و همۀ آنانی که آزادی را معنا کردند