جمعه ۱۳ تیر ۱۴۰۴ - ۰۸:۵۴

جمعه ۱۳ تیر ۱۴۰۴ - ۰۸:۵۴

گزارش یک جنایت!
پس از آغاز جنگ، همسرم نسرین ستوده متنی را در اختیارم گذاشت که حاوی مصوبه ای بود که در سال 1365 ، شورای عالی قضایی با هدف تامین امنیت زندانیان،...
۱۲ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: رضا خندان
نویسنده: رضا خندان
پیرامون تراژدی اخراج صدها هزار افغان‌ از ایران به انتظار داوری سخت فردا ننشینیم، در عمل به وظیفه‌ی امروزین بپاخیزیم!
اخراج‌های سازمانیافته گرچه همچون تندآبی از چند هفته پیش بر بستر افغان‌ستیزی نابکار در کشور جریان دارد، این روزها اما با برچسب خوردن اتهام «جاسوسی» برای مهاجرینی از افغان‌ها به...
۱۲ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: بهزاد کریمی
نویسنده: بهزاد کریمی
توهم آزادی از دهانۀ موشک: افشاگری علیه مدافعان حملۀ نظامی به ایران
آزادی از میان اجساد مردم، آوار خانه‌ها و بمباران کشور زاده نمی‌شود. دموکراسی را نه با موشک، بلکه با اراده و فداکاری خودمان می‌سازیم؛ نه با همدستی با دشمن، بلکه...
۱۲ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: بهروز ورزنده
نویسنده: بهروز ورزنده
محکومیت حمله به زندان اوین و ضرورت آزادی زندانیان سیاسی و عقیدتی
نهضت آزادی ایران در راستای راهبرد تقویت همبستگی ملی که آثار برجسته آن را در جریان جنگ تحمیلی اخیر شاهد بودیم، بازگشت حاکمیت به مردم و تحقق مطالبات ملی از...
۱۲ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: نهضت آزادی ایران
نویسنده: نهضت آزادی ایران
نیاز به بلوغ بیشتر سیاسی، و جسارت مدنی
اکنون بیش از هر زمان، نیاز حیاتی جامعۀ ایران بازیابی و تقویت «استقلال اندیشه» و «سازمان‌دهی مستقل سیاسی» است. ما باید بتوانیم در دل بحران، بدون اتکا به حاکمیت یا...
۱۲ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: سعید مقیسەای
نویسنده: سعید مقیسەای
اوین؛ زندانی که از آسمان بمباران شد و از زمین خیانت دید
حمله به زندان اوین، چه از منظر حقوق بین‌الملل، چه از دیدگاه وجدان انسانی، یک جنایت محض بوده و از مصادیق روشن جنایت علیه بشریت است. همزمان، آن‌چه جنبه‌ای دیگر...
۱۲ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: حمید آصفی
نویسنده: حمید آصفی
آتش‌بس تا استقرار صلح پایدار!
کارگران و زحمتکشان نیک می‌دانند که راه رفع ستم‌های نزدیک به نیم قرن جمهوری اسلامی نه با جنگ و تجاوز علیه میهن هموار شدنی است و نه با تکیه به...
۱۱ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: راهکار سوسیالیستی
نویسنده: راهکار سوسیالیستی

گلوبالیزاسیون در سیستم / فراتر از سیستم

گلوبالیزاسیونی که‌ نتواند به‌ تغییر در مناسبات تولیدی منجر شود، از آن چنان توانی برخوردار نیست که‌ بتواند از یک جهان ماهیتا جدید خبر بدهد. این گلوبالیزاسیون ریشه‌ای و قطعی نیست. البته‌ میتواند اساس جوامع سنتی و ماقبل مدرن را دگرگون کند، اما نمیتواند اساس خود جوامع مدرن را دگرگون کند. و در اساس تا حالا در خدمت تعمیق و گسترش آن بوده‌ است

معطوف به‌ اینکه‌ جهانی شدن به‌ نسبت همان ساختار اصطلاحی خود، مفهومی عمیقا و وسیعا باز، گشوده‌ و بی کران نظربردار است، کنکاش در آن به‌ منظور کشف تئوریهای جهان‌شمول و عمومی با مشکلات عدیده‌ای مواجه‌ میشود. و همین باعث تعدد بسیار دیدگاهها حول این مسئله‌ شده‌ است. از دیدگاههائی گرفته‌ که‌ جهانی‌شدن را نه‌ پدیده‌ای تازه‌، بلکه‌ کهن، تا دیدگاههائی که‌ معتقدند هنوز به‌ علت نامرئی بودن همه‌ پیامدهای شگرف گلوبالیزاسیون نوین، تاثیرات آن در تمام زمینه‌ها هنوز هم خود را ننمایانده‌ است، وبنابراین هنوز هم همه‌ جانبه‌ تحلیل و تئوریک نشده‌ است.
و البته این نگرشهای متنوع باید هم وجود داشته ‌باشد و این نه‌ از یمن خود اصطلاح گلوبالیزاسیون، بلکه‌ از یمن مراودت بیش از پیش بهم نزدیک شونده‌ فرهنگها و افکاری ناشی میشود که‌ انفورماتیسم وجود آن را مهیا ساخته‌ است. اما فراتر از آن این نگرشهای متنوع بشدت خصلت گلوبال هم پیدا میکنند. 
عیان است که‌ مهمترین و اساسیترین رکن در بحث گلوبالیزاسیون، عنصر انقلاب در وسائل نوین ارتباطی میباشد، که‌ به‌ یمن آن یک تحول بسیار مهم در تولید و سیر اطلاعات به‌ منصه‌ ظهور رسیده‌ است. وسائلی که‌ مرزها را درهم میشکند و اطلاعات را به‌ سلطان مجازی جهان تبدیل میکند. در این مقطع دیگر جوامع بریده‌، گوشه‌نشین، سنتی و تک‌بعدی به‌ میدان جهانی پرتاب میشوند و دیگر آن آرامش ابدی و گاه به‌ نظر ازلی به‌ یک باره‌ محو میشود، و جبنشها، تکانها، هراسها و تکاپوها سر بر می‌آورند. در این مرحله‌ دیگر خسبیدن و آرام گرفتن در بستر تفکرات معتقده‌ امکان ناپذیر میشود و ضرورت تغیر هردم و هرگاه یقه‌ آدمیان را میگیرد. تلاطمها شروع میشوند و بشر در بستر سیالی قرار میگیرد که‌ در آن حفظ وضع موجود بسیار نامحتمل به‌ نظر میرسد. و این بستر سیالی، پروسه‌ای میشود بشدت متحول، بی انتها و ناایستا. و این بستر سیال آن چنان است که‌ هر دم بشر را به‌ تغییر در افکار و بینشها فرا میخواند. و این چنین انسان آنقدر که‌ تغییر را تجربه‌ میکند، سکون را تجربه‌ نمیکند.‌ و این چقدر میتواند نگرانی‌بخش باشد برای موجودی به‌ نام انسان که‌ شاید فطرتا همیشه‌ آرزوی آن را دارد که‌‌ احساس ثبات هیچگاه رهایش نکند در مسیری که‌ به‌ نام زندگی نام‌گذاری شده‌ است.
تمام آن چیزهائی که‌ گفته‌ شد دال بر عناصر نوینی هستند که‌ همزمان شرایط دیگری را ترسیم می‌کنند. اما اینکه‌ این شرایط تا چه‌ اندازه‌ یک شرایط کاملا نوین و از اساس تغییر یافته‌ با گذشته‌ را با خود می‌آورد، خود بحث دیگری است. به‌ زبانی دیگر در درون سیستمها گاه تغییرات بزرگی حادث میشوند، اما این تغییرات بزرگ به‌ تغییر در خود کلیت سیستم منجر نمیشوند. سیستم در درون عناصر و چیزهای جدیدی را می‌پذیرد اما سیمای سیستم کاملا تغییر نمییابد. در واقع سیستم به‌ یک تغییر ترکیبی (ستروکتوری ) فرا نمیروید.
مارکس در ترسیم مراحل گذار جوامع، هم بر تغییر در نیروهای مولده‌ و هم در مناسبات تولیدی اصرار داشت. یعنی میبایست هم وسائل تولید دگرگون میشدند، و هم مناسبات میان دارنده‌ و نادارنده‌. بر این اساس تغییر در وسائل تولید به‌ مناسبات تولید فشار می‌آورد و سرانجام منجر به‌ تغییر ماهوی در ترکیب جامعه‌ میشد. نیروهای مولده‌ پایه‌ مادی تغییر، و مناسبات تولیدی پایه‌ غیر مادی تغییر بودند، و این دو با هم به‌ انقلاب در ستروکتور منجر میشدند.
بر این اساس میتوان گفت که‌ در گلوبالیزاسیون جدید نقش انفورماتیک در تولید و بعنوان یکی از مهمترین عناصر نقشی انکار ناپذیر است. انفورماتیک نه‌ تنها در زمینه‌ اقتصادی بلکه‌ بشدت بر زمینه‌ اجتماعی تاثیر گذاشته‌ است. وضعیت نوین بر کمیت و کیفیت طبقه‌ تولید کننده‌ تاثیر گذاشته‌ و در جوامع پیشرفته‌ منجر به‌ گسترش بخش خدماتی به‌ جای بخش صنعتی شده‌ است. صنعت به‌ شیوه‌ سنتی آن به‌ جوامع پیرامونی انتقال یافته‌ است و در عوض صنعت خدمات در این کشورها دست بالا را یافته‌ است.
اما جالب این است که‌ خود وارد شدن ابزار نوین به‌ عرصه‌ تولیدی و اجتماعی هنوز به‌ انقلاب و تغییر در عرصه‌ مناسبات تولیدی فرا نروئیده‌ است. این ابزار بر بافت طبقه‌ کارگر از لحاظ کمیتی و کیفیتی تاثیر گذاشته‌ است ( تعداد کمتر و تخصص بیشتر )، اما هنوز به‌ رابطه‌ مالکیت تاثیر نگذاشته‌ است. بر عکس هنوز آنان که‌ دارنده‌ وسائل تولید هستند، فربه‌تر، سرشارتر، و بسیار آماسیده‌تر از قبل هستند. حتی کسی مثل الوین تافلر در کتاب خود ” جابجائی در قدرت ” این تغییرات کمیتی- کیفیتی در ساخت تولیدی و کارگری را به‌ شیوه‌ای مبسوط توضیح میدهد، اما هیجگاه‌ به‌ عنصر مالکیت سرمایه‌دارانه‌ بر همین وسائل نسبتا تغییر یافته‌ تولیدی اشاره‌ نمیکند و این مسئله‌ را متروک میگذارد.
از این منظر میتوان گفت که‌ تغییر در وسائل تولیدی اگرچه‌ شگرف است، اما به‌ تغییر در مناسبات تولیدی فرانروئیده‌ است، و هنوز سرمایه‌داری در عرصه‌ تولیدی مشخصه‌ اصلی مالکیت را تشکیل میدهد، و اگر تغییری در این عرصه‌ هست عبارت است از تغییر در عرصه‌ توزیع ( از طریق بیمه‌های اجتماعی گوناگون در کشورهای پیشرفته‌ سرمایه‌داری ) که‌ البته‌ این هم منجر به‌ روبیدن تصویر فقر در این جوامع بطور موفقیت آمیز نشده‌ است ( نمونه‌ آمریکا ). 
بنابراین گلوبالیزاسیونی که‌ نتواند به‌ تغییر در مناسبات تولیدی منجر شود، از آن چنان توانی برخوردار نیست که‌ بتواند از یک جهان ماهیتا جدید خبر بدهد. این گلوبالیزاسیون ریشه‌ای و قطعی نیست. البته‌ میتواند اساس جوامع سنتی و ماقبل مدرن را دگرگون کند، اما نمیتواند اساس خود جوامع مدرن را دگرگون کند. و در اساس تا حالا در خدمت تعمیق و گسترش آن بوده‌ است.
اما شاید گلوبالیزاسیون نوین، طوفانهائی را ماند که‌ پیش درآمد طوفانهای سهمناک آینده‌اند. طوفانهائی که‌ در آن گلوبالیزاسیونی از راه میرسد که به‌‌ تغییر در ستروکتور خود نظام سرمایه‌داری منجر میشود. 

 

تاریخ انتشار : ۱۵ آبان, ۱۳۸۴ ۲:۴۰ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

۸ تیر، روز فداییان جان‌باختهٔ خلق؛ میهن‌دوستانِ انقلابیِ راهِ آزادی و رفعِ ستم از زحمت‌کشان!

در ۸ تیر امسال و در روزهایی که تجاوز جنایت‌کارانهٔ حکومت نژادپرست و نسل‌کش اسراییل و دولت امپریالیستی آمریکا به میهن عزیمان ایران باز ردّ پای خونینی از جان و هستی عزیز هم‌میهنانمان در جای‌جای ایران از خود به جا گذاشته است، یادی از رفقای عزیزی نیز ضروری‌ست که در جریان دقاع از میهن‌مان در برابر تجاوز نطامی عراق طی دو سال دفاع میهنی در راه میهنی که تا پای جان دوستش داشتند، جان باختند.

ادامه »
سرمقاله

اسراییل در پی تحقق رؤیای خونین «تغییر چهرۀ خاورمیانه»!

دست‌کم دو دهه است که تغییر جغرافیای سیاسی منطقۀ ما بخشی از اهداف امریکا و اسراییل‌اند . نتانیاهو بارها بی‌پرده و باافتخار از هدف‌اش برای «تغییر چهرۀ خاورمیانه» سخن گفته است. در اولین دیدارش با دونالد ترامپ در آغاز دور دوم ریاست جمهوری نیز مدعی شد که اسراییل و امریکا به طور مشترک در حال مبارزه با دشمنان مشترک و «تغییر چهرۀ خاورمیانه»‌اند.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

سیمور هرش: آنچه به من گفته شده است در ایران اتفاق خواهد افتاد.

یک مقام آگاه امروز به من گفت: «این فرصتی است برای از بین بردن این رژیم برای همیشه، و بنابراین بهتر است که ما به سراغ بمباران گسترده برویم.» … بمباران برنامه‌ریزی‌شده آخر هفته اهداف جدیدی نیز خواهد داشت: پایگاه‌های سپاه انقلاب اسلامی، که از زمان سرنگونی خشونت‌آمیز شاه ایران در اوایل سال ۱۹۷۹ با کسانی که علیه رهبری انقلاب مبارزه می‌کنند، مقابله کرده‌اند.

مطالعه »
یادداشت

در نقد بیانیه فعالین مدنی بشمول برندگان نوبل صلح درباره جنگ…

آخرین پاراگراف بیانیه که بخودی خود خطرناک‌ترین گزاره این بیانیه است آنجایی است که میگویند: ” ما از سازمان ملل و جامعه‌ی بین‌المللی می‌خواهیم که با برداشتن گام‌های فوری و قاطع، جمهوری اسلامی را به توقف غنی‌سازی، و هر دو‌طرف جنگ را به توقف حملات نظامی به زیرساخت‌های حیاتی یکدیگر، و توقف کشتار غیرنظامیان در هر دو سرزمین وادار نمایند.” مفهوم حقوقی این جملات اجرای مواد ۴۱ و ۴۲ ذیل فصل هفتم اساسنامه ملل متحد است.

مطالعه »
بیانیه ها

۸ تیر، روز فداییان جان‌باختهٔ خلق؛ میهن‌دوستانِ انقلابیِ راهِ آزادی و رفعِ ستم از زحمت‌کشان!

در ۸ تیر امسال و در روزهایی که تجاوز جنایت‌کارانهٔ حکومت نژادپرست و نسل‌کش اسراییل و دولت امپریالیستی آمریکا به میهن عزیمان ایران باز ردّ پای خونینی از جان و هستی عزیز هم‌میهنانمان در جای‌جای ایران از خود به جا گذاشته است، یادی از رفقای عزیزی نیز ضروری‌ست که در جریان دقاع از میهن‌مان در برابر تجاوز نطامی عراق طی دو سال دفاع میهنی در راه میهنی که تا پای جان دوستش داشتند، جان باختند.

مطالعه »
پيام ها

پیام به کنگرهٔ بیست‌وششم حزب کمونیست آلمان

ما بر این باوریم که چپ اگر نتواند در برابر ماشین جنگی سرمایه‌داری بایستد، اگر چپ صدای رنج مردمان بی‌پناه نباشد، اگر چپ در خیابان‌ها، کارخانه‌ها، اردوگاه‌ها و مناطق جنگ‌زده حضور نداشته باشد، از رسالت تاریخی خود فاصله گرفته است. ما برای بنای جهانی دیگر مبارزه می‌کنیم – جهانی فارغ از استثمار، از سلطه، از مرزهای ساختگی، از جنگ و نژادپرستی.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

گزارش یک جنایت!

پیرامون تراژدی اخراج صدها هزار افغان‌ از ایران به انتظار داوری سخت فردا ننشینیم، در عمل به وظیفه‌ی امروزین بپاخیزیم!

توهم آزادی از دهانۀ موشک: افشاگری علیه مدافعان حملۀ نظامی به ایران

محکومیت حمله به زندان اوین و ضرورت آزادی زندانیان سیاسی و عقیدتی

نیاز به بلوغ بیشتر سیاسی، و جسارت مدنی

اوین؛ زندانی که از آسمان بمباران شد و از زمین خیانت دید