چهارشنبه ۱۳ تیر ۱۴۰۳ - ۱۲:۵۰

چهارشنبه ۱۳ تیر ۱۴۰۳ - ۱۲:۵۰

جلیلی نمایندۀ جبهۀ پایداری و هستۀ سخت قدرت است!
سعید جلیلی، نامزد مورد حمایت جبههٔ پایداری، با پیشینۀ وابستگی فکری و تشکیلاتی به انجمن حجتیه، از چهره‌های متحجر و تاریک‌اندیش جمهوری اسلامی‌ و نماد ایستایی در برابر مطالبات بر...
۱۳ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: هیئت سیاسی - اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
نویسنده: هیئت سیاسی - اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
رأی معترضان و عدم افزایش مشروعیت!
یادمان باشد که هرچه جامعه ضعیف‌تر شود، از فرصت‌ها و شانس‌هایی که در مسیر بهبود، تغییروتحول  پیش خواهد آمد، کمتر می‌توانیم استفاده کنیم و شانس‌های آینده ایران را از دست...
۱۳ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: کیوان صمیمی
نویسنده: کیوان صمیمی
انتخاب ایران آزادی و تجدد و دموکراسی است!
نیروی تجدد و دموکراسی یک قرن است که ایران مال همه‌ی ایرانیان است شعار اوست. اکنون نیروهای وسیعی از جنبش اسلامی نیز به همین نگاه پیوسته اند. در پهنه‌ی سیاست...
۱۳ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: امیر ممبینی
نویسنده: امیر ممبینی
جزئیات کشته شدن راضيهٔ رحمانی دختر ۲۴ سالهٔ لر با شلیک مأمور نیروی انتظامی!
سوم تیر ماه جاری رسانه‌ها نوشتند که دختری جوان به نام «راضیهٔ رحمانی» اهل روستای گویژه در شهرستان نورآباد استان لرستان با شلیک یکی از مأموران نیروی انتظامی جان باخت....
۱۳ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: بهاره شبانکارئیان
نویسنده: بهاره شبانکارئیان
بیانیه نهضت آزادی ایران: رأی اعتراضی در گام دوم برای دکتر پزشکیان!
نهضت آزادی ایران در ادامه راهبردی که در مرحله اول در پیش گرفت، اتحاد ملت و تجمیع همه معترضان در مرحله دوم انتخابات را برای مقابله با مخالفان آزادی و...
۱۳ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: نهضت آزادی ایران
نویسنده: نهضت آزادی ایران
انتخابات مهندسی شده، راه يا بی‌راهه؟
    خانم وسمقی در ارتباط با انتخابات ریاست حمهوری در ایران تحلیلی داشته است. خانم وسمقی، زین میان؛ بر این باور است که اصلاح‌طلبان، اگر گمان می‌کنند که حکومت...
۱۲ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: صدیقه وسمقی
نویسنده: صدیقه وسمقی
جرون
جرون، ای سیلی خورده ی زمان، ای معامله های پشت پرده ی آن زمان، ای تاریخ دیروز و امروز من، از رنگ و شرنگ، تا کیسه های زر ...
۱۲ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: کاوه داد
نویسنده: کاوه داد

آیا برجام می تواند از زیر سایه جنگ اوکراین خارج شود

با توجه به امکانی که کاهش عرضه نفت به بازار با تحریم روسیه بخاطر جنگ اوکراین در اختیار ایران قرار داده است، پافشاری ایران برای باقی ماندن در کنار روسیه منطقی نیست. منافع ملی و مردمی ایران در استفاده از این موقعیت برای رفع مشکلات بر سر راه برجام و بازگرداندن آمریکا به آن است. لغو تحریم های کمرشکن و گشایش بازارهای ایران برای ورود سرمایه و تکنولوژی های نوین یک منفعت و موضع استراتژیک برای کشور ماست و نباید قربانی منافع سیاسی و دسته بندی های جهانی گردد.

جمعه گذشته به نظر می رسید توافق ایران با کشورهای ۳+۲+۱ به مراحل پایانی خود رسیده است و احتمال داده می شد که ظرف دو سه روز به امضا و یا حداقل اعلام نهایی برسد. نمایندگان اروپایی برای آخرین رایزنی ها به پایتخت های خود رفتند و آقای امیر عبداللهیان وزیر خارجه جمهوری اسلامی نیز اعلام کرد که علی باقری کنی مذاکره کننده ارشد ایران در وین خواهد ماند. از سوی دیگر برای رفع آخرین اختلافات مابین آژانس بین المللی انرژی اتمی و ایران دبیرکل آژانس آقای گروسی به ایران سفر کرد و در تهران بر توافق بین ایران و آژانس در مورد ترتیب بازرسی های آژانس و موارد مورد اختلاف مذاکره کرد و دو طرف با اعلام رفع مسائل موجود ترتیب برنامه همکاری ایران با بازرسان آژانس را گزارش کردند. به نظر میرسید که واقعا توافق نزدیک است.

 اما در همان ایام اتفاقات جدیدی افتاد که عملا همه پیش بینی ها را نقش بر آب کرد: 

روز پنج شنبه ۱۲ اسفند ایالات متحده و اتحادیه اروپا تصمیم گرفتند تحریم های خود را به شخص آقای پوتین و وزیر خارجه روسیه لاوروف تسری دهند. تحریم این دو بویژه لاوروف که قاعدتا یکی از امضا کنندگان توافق بعنوان نماینده روسیه میبود، نمیتوانست خبر خوبی باشد. از نظر ظاهر هم قابل قبول نبود که وزرای خارجه سه کشور اروپایی با وزیر تحریم شده روسیه بتوانند در یک جا گرد بیایند تا بخواهند توافق جدید را امضا کنند.

در روز شنبه به ناگاه روسیه اعلام کرد که خواهان تضمین کتبی آمریکا مبنی بر آنست که تحریم های آمریکا بر منافع روسیه در رابطه با معاهده برجام تاثیر نخواهد گذاشت. گرچه وزیر خارجه ایالات متحده آقای بلینکن تاکید کرد که مساله برجام با تحریم های مربوط به اشغال اوکراین وسیله روسیه ارتباط ندارد ولی واقعیت انست که روسیه مانند مذاکرات برجام ۲۰۱۵ بخشی از توافق است. در پیشنویس توافق روسیه دو سه نقش عمده دارد; ۱- همکاری با ایران در تبدیل فوردو به یک سایت مورد نظارت آژانس برای مصارف صلح آمیز ۲- قرار است اورانیوم غنی شده مازاد تولید شده ایران را به امانت به خاک روسیه منتقل کنند. و ۳- این حقیقت که روسیه به عنوان یکی از اعضای کنونی JCPOA باید با ورود مجدد آمریکا به برجام موافقت کند. همین نکته باعث شده است که حضور روسیه به عنوان میانجی در تفاهمنامه ضروری باشد.

علاوه بر مسالهٔ روسیه، در برخی اظهار نظر های کارشناسان از اصرار ایران برای رفع تحریم و خروج سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از لیست سازمان های تروریستی آمریکا نیز صحبت میشود. اصولا هیچ ارگان نظامی رسمی کشورها که بخشی از نیروی دفاعی کشور شناخته میشوند تابحال در لیست سازمان های تروریستی قرار نگرفته بودند تا اینکه ترامپ سپاه را به این ترتیب در لیست قرار داد. قبلا آمریکا سپاه قدس را که واحد عمده ای تحت فرماندهی سپاه پاسداران است را بعنوان یک ساختار غیر دولتی در لیست قرار داده بود، اما نه خود سپاه را.  در نهایت سه شنبه ۱۷ اسفند علی باقری کنی مذاکره کننده ارشد ایران نیز برای مشاوره به تهران فراخوانده شد و متعاقبا اعلام شد که وزیر خارجه ایران و روسیه در دو سه روزه اخیر چندین بار تلفنی با هم گفتگو کرده اند ولی گزارشی از این مذاکرات منتشر نشده است. شایعاتی اکنون پخش شده است که روسیه بزودی کلا خروج خود ار برجام را علنی خواهد کرد. چنین اتفاقی طبیعتا کل مذاکرات یازده ماهه را در گردونه دیگری گرفتار میکند که باید برای تعیین جانشینی بجای روسیه ماه ها این مذاکرات به تعویق بیفتد.

همزمان با تحریم سوخت روسیه وسیله آمریکا و اتحادیه اروپا، قیمت هر بشکه نفت خام برنت در بازار های آمریکا به ۱۳۰ دلار افزایش یافت. این بالاترین قیمت در پانزده سال اخیر است، افزایشی که قیمت بنزین را در پمپ بنزین در سراسر جهان تا دو برابر بالا برده است. بدیهی است که در چنین شرایطی دولتها به دنبال پیدا کردن منابع دیگر و تسهیل واردات از جمله کشورهایی باشند که هنوز هم در تحریم های سیاسی آمریکا قرار دارند. قرعه فال این بار به نام ونزوئلا و ایران هم خورده است. ایران بتنهایی میتواند بخشی از نیاز اروپایی ها را به نفت روسیه تامین کند و ونزوئلا کاندیدای جایگزینی نفت وارداتی از روسیه در بازار آمریکای شمالی است.

امروز امیرعبداللهیان در تویتی اعلام کرد که مذاکراتی با ژوزف بورل مسئول روابط خارجی اتحادیه اروپا داشته و رسیدن به توافق را نزدیک می داند. آقای امیرعبداللهیان اما مدعی است که زیاده خواهی آمریکا باعث عقب افتادن توافق شده است. این ادعا با گزارش های خبری همسو نیست، چرا که همه گزارش ها حتی از داخل ایران بر درخواست ناگهانی روسیه در این میان صحبت میکنند ولی ظاهرا دولت جمهوری اسلامی حاضر نیست در این  مقطع حساس نیز منافع روسیه را به خطر بیاندازد.  

امروز جمعه ۲۰ اسفند خبر اول خبرگزاری ها توقف مذاکرات در وین تا اطلاع ثانوی است. بنابرین همانطوریکه پیش بینی میشد، در این لحظات که همه منتظر نهایی کردن توافق بودند، مساله روسیه و نحوه رفتار کشورهای عضو برجام با تحریم های روسیه سد پیشرفت مذاکرات شده است.  از سوی دیگر فیلیپ ارورا نماینده ارشد فرانسه در وین میگوید که تروئیکای اروپایی از اینکه انریکه مورا مجبور شده است گفتگو ها را در خصوص بازگشت برجام، به دلیل “عوامل خارجی” متوقف کند، نا امید شده اند. ارورا در حساب تویتری خود نوشته است: “توافق خوب روز میز است. ضرورت حیاتی برای به نتیجه رساندن مذاکرات وجود دارد ولی در صورت عدم اجرای آن، توافق از هم پاشیده خواهد شد.”

با توجه به امکانی که کاهش عرضه نفت به بازار با تحریم روسیه بخاطر جنگ اوکراین در اختیار ایران قرار داده است، پافشاری ایران برای باقی ماندن در کنار روسیه منطقی نیست. منافع ملی و مردمی ایران در استفاده از این موقعیت برای رفع مشکلات بر سر راه برجام و بازگرداندن آمریکا به آن است. لغو تحریم های کمرشکن و گشایش بازار های ایران برای ورود سرمایه و تکنولوژی های نوین یک منفعت و موضع استراتژیک برای کشور ماست و نباید قربانی منافع سیاسی و دسته بندی های جهانی گردد. ایران باید روابط خود را با شرق و غرب همزمان حفظ کند و تاکید را مانند همه کشورهای جهان بر اولویت منافع ملی خود قرار دهد. نقش روسیه در برجام در دولت روحانی هم مشخصا بر اساس سخنان جواد ظریف چندان مثبت نبود و میتواند طبیعی هم باشد که روسیه منافع خود را بیشتر لحاظ کند کما اینکه در دوران روابط خوب خود با آمریکا بار ها بر علیه ایران در سازمان ملل رای داد. 

 

 

تاریخ انتشار : ۲۱ اسفند, ۱۴۰۰ ۰:۱۲ ق٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

جلیلی نمایندۀ جبهۀ پایداری و هستۀ سخت قدرت است!

سعید جلیلی، نامزد مورد حمایت جبههٔ پایداری، با پیشینۀ وابستگی فکری و تشکیلاتی به انجمن حجتیه، از چهره‌های متحجر و تاریک‌اندیش جمهوری اسلامی‌ و نماد ایستایی در برابر مطالبات بر حق مردم برای تغییر و تحول اساسی است. او با دشمن‌تراشی کورکورانهٔ خود از عوامل مهم عدم حصول توافق بین‌المللی در راستای تأمین منافع مردم و مصالح میهن ما بود. جلیلی فردی از هستهٔ سخت قدرت و ادامه‌دهندۀ حتی افراطی‌تر دولت رئیسی است. راهبرد او در انتخابات تکیه بر تشکیلات پایداری و سوءاستفادۀ آشکار از امکانات دولتی است.

ادامه »
سرمقاله

روز جهانی کارگر بر همۀ کارگران، مزد‌بگیران و زحمتکشان مبارک باد!

در یک سالی که گذشت شرایط سخت زندگی کارگران و مزدبگیران ایران سخت‌تر شد. علاوه بر پیامدهای موقتی کردن هر چه بیشتر مشاغل که منجر به فقر هر چه بیشتر طبقۀ کارگر شده، بالا رفتن نرخ تورم ارزش دستمزد کارگران و قدرت خرید آنان را بسیار ناچیز کرده است. در این شرایط، امنیت شغلی و ایمنی کارگران در محل‌های کارشان نیز در معرض خطر دائمی است. بر بستر چنین شرایطی نیروهای کار در سراسر کشور مرتب دست به تظاهرات و تجمع‌های اعتراضی می‌زنند. در چنین شرایطی اتحاد و همبستگی نیروهای کار با جامعۀ مدنی و دیگر زحمتکشان و تقویت تشکل های مستقل کارگری تنها راه رهایی مزدبگیران است …

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

هفته‌ای که گذشت، دوم تا هشتم تیرماه

رهبر حکومت تاب نیاورد گاه که کارگزاران خود را نامرغوب دید. خود بر صحنه آمد و خواستار مشارکت حداکثری شد و فتوا داد که نباید با کسانی که “ذره‌ای با انقلاب و امام و نظام اسلامی زاویه دارند” همکاری کرد. به‌زبان دیگر نباید به کسانی که ممکن است نفر دوم حکومت شوند و در سر خیال همکاری با ناانقلابین دارند، رای داد. اشاره‌ای سرراست به آن تنها نامزدی که از تعامل با جهان می‌گوید.

مطالعه »
یادداشت
بیانیه ها

جلیلی نمایندۀ جبهۀ پایداری و هستۀ سخت قدرت است!

سعید جلیلی، نامزد مورد حمایت جبههٔ پایداری، با پیشینۀ وابستگی فکری و تشکیلاتی به انجمن حجتیه، از چهره‌های متحجر و تاریک‌اندیش جمهوری اسلامی‌ و نماد ایستایی در برابر مطالبات بر حق مردم برای تغییر و تحول اساسی است. او با دشمن‌تراشی کورکورانهٔ خود از عوامل مهم عدم حصول توافق بین‌المللی در راستای تأمین منافع مردم و مصالح میهن ما بود. جلیلی فردی از هستهٔ سخت قدرت و ادامه‌دهندۀ حتی افراطی‌تر دولت رئیسی است. راهبرد او در انتخابات تکیه بر تشکیلات پایداری و سوءاستفادۀ آشکار از امکانات دولتی است.

مطالعه »
پيام ها

بدرود رفیق البرز!

رفیق البرز شخصیتی آرام، فروتن و کم‌توقع داشت. بی‌ادعایی، رفتار اعتمادآفرین و لبخند ملایم‌اش آرام‌بخش جمع رفقای‌اش بود. فقدان این انسان نازنین، این رفیق باورمند، این رفیق به‌معنای واقعی رفیق، دردناک است و خسران بزرگی است برای سازمان‌مان، سازمان البرز و ما!

مطالعه »
بیانیه ها

جلیلی نمایندۀ جبهۀ پایداری و هستۀ سخت قدرت است!

سعید جلیلی، نامزد مورد حمایت جبههٔ پایداری، با پیشینۀ وابستگی فکری و تشکیلاتی به انجمن حجتیه، از چهره‌های متحجر و تاریک‌اندیش جمهوری اسلامی‌ و نماد ایستایی در برابر مطالبات بر حق مردم برای تغییر و تحول اساسی است. او با دشمن‌تراشی کورکورانهٔ خود از عوامل مهم عدم حصول توافق بین‌المللی در راستای تأمین منافع مردم و مصالح میهن ما بود. جلیلی فردی از هستهٔ سخت قدرت و ادامه‌دهندۀ حتی افراطی‌تر دولت رئیسی است. راهبرد او در انتخابات تکیه بر تشکیلات پایداری و سوءاستفادۀ آشکار از امکانات دولتی است.

مطالعه »
برنامه و اساسنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

جلیلی نمایندۀ جبهۀ پایداری و هستۀ سخت قدرت است!

رأی معترضان و عدم افزایش مشروعیت!

انتخاب ایران آزادی و تجدد و دموکراسی است!

جزئیات کشته شدن راضیهٔ رحمانی دختر ۲۴ سالهٔ لر با شلیک مأمور نیروی انتظامی!

بیانیه نهضت آزادی ایران: رأی اعتراضی در گام دوم برای دکتر پزشکیان!

انتخابات مهندسی شده، راه یا بی‌راهه؟