دوشنبه ۱ مرداد ۱۴۰۳ - ۰۸:۴۳

دوشنبه ۱ مرداد ۱۴۰۳ - ۰۸:۴۳

غم دیگر
شنیدستم غمم را میخوری، این هم غم دیگر، دلت بر ماتمم می‌سوزد، این هم ماتم دیگر
۳۱ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: ابوالقاسم لاهوتی
نویسنده: ابوالقاسم لاهوتی
پایان تلخ یک ریاست جمهوری
بایدن می‌داند که باید برود، اما این بدان معنا نیست که از این موضوع خوشحال است. ننسی پلوسی کسی بود که با هوش و ذکاوت سیاسی به رئیس‌جمهور گفت که...
۳۱ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: سیمور هرش - برگردان : گودرز اقتداری
نویسنده: سیمور هرش - برگردان : گودرز اقتداری
کاش میشد
کاش میشد چهره ها رنگ پریشانی نداشت، برق تیز خنجر و کینه نداشت. مثل دریا بود شفاف و زلال، مثل ابریشم نرم لطیف
۳۱ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: کاوه داد
نویسنده: کاوه داد
نهادهای مدنی و نقش آنها در تحولات آینده کشور
ایجاد، تقویت و توسعه و حفظ نهادهای مدنی و تشکل‌های صنفی و سیاسی باید در کانون برنامه های افراد، شخصیت ها و احزاب و سازمان ها قرار داشته باشد، چه...
۳۱ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: گروە خرداد، هواداران سازمان فداییان خلق ایران اکثریت ـ داخل کشور
نویسنده: گروە خرداد، هواداران سازمان فداییان خلق ایران اکثریت ـ داخل کشور
بیانیه دادگاه بین المللی دادگستری- ۱۹ جولای ۲۰۲۴
بر اساس بیانیۀ دادگاه بین‌المللی دادگستری، سیاست‌های شهرک‌سازی و بهره‌برداری اسرائیل از منابع طبیعی در سرزمین‌های فلسطینی نقض قوانین بین‌المللی است. دادگاه، گسترش قوانین اسرائیل به کرانۀ باختری و بیت‌المقدس...
۳۰ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: محسن نجات حسینی
نویسنده: محسن نجات حسینی
سیاست‌گریزی زنان یا سیاستِ گریزِ دولت از زنان
قوانین نابرابر، عدم حمایت‌های لازم و محیط‌های مردسالارانه، زنان را از مشارکت فعال در سیاست بازمی‌دارد. حضور کم‌رنگ زنان در سیاست به معنای نبود صدای نیمی از جمعیت در تصمیم‌گیری‌های...
۳۰ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: زری
نویسنده: زری
نگاره‌ها
نسل‌ها می‌آیند ومی‌روند؛ گاه مبارزه می‌کنند برای زندگی. گروهی کوچ می‌کنند با دل در گرو خاک آبا و اجدادی ... و شاید اندکی تاریخ و سرنوشت بسازند. حاکمان هم گاه...
۳۰ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: پهلوان
نویسنده: پهلوان

بریکس به خاورمیانه و شمال آفریقا می آید!

اساسی ترین کارکرد بریکس تا به امروز، خدمت به عنوان یک مجمع گفتگو برای دولت های مهم غیرغربی بوده است، همانطور که G-7 یک مجمع گفتگوی حیاتی برای دولت های مهم غربی است. مصر، ایران، عربستان سعودی و امارات همگی دارای دولت‌های مستبدی هستند که با روسیه و چین در مخالفت با انتقادات غربی‌ها در مورد حقوق بشر و کسری‌های دموکراتیک، مخالفت خواهند کرد.

منبع شورای آتلانتیک Atlantic Council-Middle East and North Africa

۲۵ اوت ۲۰۲۳

در نشست اخیر بریکس (برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی) که در ۲۲ تا ۲۴ اوت ۲۰۲۳ در ژوهانسبورگ برگزار شد، شش کشور دیگر برای عضویت پذیرفته شدند که چهار کشور از خاورمیانه و شمال آفریقا شامل مصر، ایران، عربستان سعودی، و امارات متحده عربی هستند[i].  بنابراین از ژانویه ۲۰۲۴ خاورمیانه و شمال آفریقا (MENA) از عدم نمایندگی در گروه پنج کشور بریکس به چهار عضو در گروه یازده نفره – از جمله آرژانتین و اتیوپی – تبدیل شده است.

با افزایش اعضای جدید معلوم نیست که آیا مخفف BRICS گسترش خواهد یافت یا اینکه همچنان به عنوان BRICS یا شاید +BRICS شناخته می شود. با این حال، بدیهی است که به نظر می رسد نگرانی ها و صداهای MENA نقش غالب تری در اجلاس های آینده ایفا کند.

اما در حالی که چهار کشور منا در بریکس پذیرفته شده‌اند، دولت‌های منا دیگری نیز وجود داشتند که امیدهایشان برای پذیرفته شدن به انجام نرسید: الجزایر، بحرین، سودان، سوریه و ترکیه که طبق گزارش‌ها، همه به دنبال پذیرش بودند[ii]. با توجه به اهمیت الجزایر به عنوان صادرکننده عمده گاز در نزدیکی اروپا در آنسوی مدیترانه و نقش فزاینده ترکیه به عنوان یک قدرت با اهمیت و نقشی دوگانه در ناتو و منطقه، به نظر می رسد که هر دو کاندیدای مناسب تری برای پذیرش در بریکس نسبت به اتیوپی جنگ زده بوده اند[iii]. با این حال، شاید پذیرش بیش از چهار عضو جدید در حالی که هر کدام از کشورهای جنوب صحرای آفریقا و آمریکای لاتین (و هیچ منطقه دیگری) از نظر رهبران فعلی بریکس شایسته شناخته نشدند کمی نامتعادل به نظر می رسد. گفته میشود که رقابت های موجود در میان خود پنج عضو پایه ای بریکس بویژه هندوستان و چین در این میان نقش بازی کرده است. بطور مشخص هریک از کشورهای بنیانگذار بریکس ابتدا کشورهای مورد علاقه خود را(بطور مثال ایران از طرف چین و روسیه) پیش رانده اند و سپس بقیه براساس آنچه میتوانستند به بریکس بیاورند انتخاب شده اند.

گرچه دقیقا مشخص نیست که حق و حقوق اعضای جدید تا چه اندازه برابر با حقوق اعضای موسس پنج گانه باشد ولی با این فرض که برای پذیرش تعداد بیشتری از اعضای بریکس، اتفاق نظر اعضای جدید هم لازم باقی خواهد ماند، چهار عضو منا به وضوح باید در مورد هر گونه گسترش آتی موافق باشند. اگر روابط بهبود یافته اخیر بین ایران از یک سو و عربستان سعودی و امارات[iv] از سوی دیگر تداوم یابد، آنگاه توافق ترکیبی آنها می تواند سایر اعضای بریکس را در مورد پذیرش کشورهای دیگر متقاعد کند[v]. اما اگر روابط ایران-سعودی ویا ایران-امارات به حالت متخاصم معمول در یکی دو دهه اخیر خود بازگردد، ممکن است نتوانند بر سر هیچ یک از اعضای جدید به توافق برسند – و سایر اعضای بریکس ممکن است نتوانند آنها را متقاعد کنند که تسلیم شوند.

با این حال، گسترش اعضای بریکس تنها موضوع در دستور کار اعضای قدیمی و جدید نخواهد بود. اساسی ترین کارکرد بریکس تا به امروز، خدمت به عنوان یک مجمع گفتگو برای دولت های مهم غیرغربی بوده است، همانطور که G-7 یک مجمع گفتگوی حیاتی برای دولت های مهم غربی است. مصر، ایران، عربستان سعودی و امارات همگی دارای دولت‌های مستبدی هستند که با روسیه و چین در مخالفت با انتقادات غربی‌ها در مورد حقوق بشر و کسری‌های دموکراتیک، مخالفت خواهند کرد.

بریکس همچنین با طرح های مختلف برای دادن وام و سرمایه گذاری در کشورهای عضو و همچنین در سایر اقتصادهای در حال توسعه، یک برنامه توسعه اقتصادی را بر عهده گرفته است. با این حال، تاکنون پول این طرح ها عمدتاً از چین تامین شده است. اقتصادهای برزیل، روسیه و آفریقای جنوبی همگی در دهه ۲۰۲۰ دچار رکود شدند. همه آنها به بودجه نیاز دارند و واقعاً در موقعیتی نیستند که بتوانند نیازخودشان را تأمین کنند. با این حال، اضافه شدن عربستان سعودی و امارات به بریکس می تواند هجوم منابع مالی از سوی آنها علاوه بر چین را برای فعالیت های توسعه بریکس به همراه داشته باشد. نه مصر با مشکلات مزمن اقتصادی اش و نه ایران که به شدت تحریم شده است به نظر نمی رسد در موقعیتی باشند که به این تلاش ها بیفزایند، انها به احتمال زیاد در عوض به دنبال منابع مالی هستند. با این حال، این که آیا عربستان سعودی و امارات مایل به ارائه بودجه زیادی به ایران خواهند بود، مشکوک به نظر می رسد.

این به این دلیل است که BRICS هر هدفی را که دنبال کند – چه به عنوان یک گروه پنج نفری یا یازده نفره – به نظر نمی رسد که بتواند اختلافات بین اعضای خود را حل کند. چین و هند علیرغم عضویت مشترکشان در بریکس (و همچنین سازمان همکاری شانگهای)، بر سر مرز مشترک خود و همچنین روابط چین با پاکستان و پیوندهای هند با ایالات متحده و غرب همچنان در تضاد هستند. به همین ترتیب، عضویت مشترک آنها در بریکس بعید به نظر می رسد که از یک سو به تهران و از سوی دیگر به ریاض و ابوظبی کمک کند تا مشکل خود را حل کنند.

در عین حال بریکس یک پیمان امنیتی جمعی در برابر تهدیدهای خارجی نیست. لفاظی های ناشی از اجلاس های بریکس اغلب ضدغربی است، به ویژه از سوی مقامات روسیه و چین که اخیراً این اتحاد را ترغیب کردند تا به عنوان یک بلوک ضدغربی عمل کند[vi]، اما اعضا متعهد به دفاع از یکدیگر نیستند. در واقع، جالب است بدانید که در حالی که یکی از اعضای جدید منا – ایران – به شدت با غرب در تضاد است، مصر، عربستان سعودی و امارات به همکاری امنیتی گسترده با ایالات متحده علیرغم برخی اختلافات مهم با آمریکا ادامه می دهند.

برای مصر، عربستان سعودی و به ویژه امارات، پیوستن به بریکس بیانیه ای است که در عین حال که با آمریکا و غرب همکاری می کنند، با روسیه و چین نیز همکاری خواهند داشت و غرب باید این را بپذیرد. شاید مشارکت آنها در بریکس واقعاً به نفع ایالات متحده و غرب باشد. در حالی که بریکس همیشه خود را از غرب متمایز کرده است، اضافه شدن سه کشور عربی به صفوف آن صدای اعضای فعلی برزیل، هند و تا حدی آفریقای جنوبی—که برای آنها همکاری با غرب در بیشتر زمینه ها مطلوب است، را در بحث با اعضای بیشتر ضدغربی (روسیه، چین و اکنون ایران) تقویت می کند. شاید آنها حداقل بتوانند از تبدیل بریکس به گروهی کاملاً خصمانه با غرب توسط مسکو، پکن و تهران، جلوگیری کنند[vii]، و این چیزی است که دیپلماسی غربی باید از آن استقبال کند.

*/مارک ان. کاتز یک عضو ارشد غیر مقیم در شورای آتلانتیک و استاد دولت و سیاست در دانشکده علوم سیاسی دانشگاه جرج میسون است.

[i] https://www.aljazeera.com/economy/2023/8/24/saudi-arabia-iran-to-join-brics-as-grouping-admits-six-new-members

[ii] https://www.reuters.com/world/what-is-brics-who-are-its-members-2023-08-21/

[iii] https://www.cfr.org/global-conflict-tracker/conflict/conflict-ethiopia

[iv] https://amwaj.media/article/interview-the-new-chapter-in-the-iran-uae-relationship

[v]https://www.atalayar.com/en/articulo/politics/iran-and-saudi-arabia-strengthen-relations-and-focus-on-persian-gulf-security/20230817174543189688.html

[vi] https://www.ft.com/content/40f7cd4d-66f2-4e4d-876d-a0c7aa7097e1

[vii] https://www.washingtonpost.com/world/2023/08/23/brics-summit-putin-xi-russia/

تاریخ انتشار : ۹ شهریور, ۱۴۰۲ ۱۱:۵۳ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

ادامه »
سرمقاله

روز جهانی کارگر بر همۀ کارگران، مزد‌بگیران و زحمتکشان مبارک باد!

در یک سالی که گذشت شرایط سخت زندگی کارگران و مزدبگیران ایران سخت‌تر شد. علاوه بر پیامدهای موقتی کردن هر چه بیشتر مشاغل که منجر به فقر هر چه بیشتر طبقۀ کارگر شده، بالا رفتن نرخ تورم ارزش دستمزد کارگران و قدرت خرید آنان را بسیار ناچیز کرده است. در این شرایط، امنیت شغلی و ایمنی کارگران در محل‌های کارشان نیز در معرض خطر دائمی است. بر بستر چنین شرایطی نیروهای کار در سراسر کشور مرتب دست به تظاهرات و تجمع‌های اعتراضی می‌زنند. در چنین شرایطی اتحاد و همبستگی نیروهای کار با جامعۀ مدنی و دیگر زحمتکشان و تقویت تشکل های مستقل کارگری تنها راه رهایی مزدبگیران است …

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

مروری بر آن‌چه تا بیست و سوم تیرماه گذشت

نفس چاق نکرده بود آقای پزشکیان که در دفتر شرکت هواپیمایی توسط نیروهای انتظامی بسته شد. گویا عدم رعایت حجاب کارکنان زن این دفتر دلیل این کنش نیروهای انتظامی بود. مساله مهمی نبود! آقای وزیر کشور دولت گفت. فردا باز خواهد شد دفتر.

مطالعه »
یادداشت

حکم اعدام فعال کارگری، شریفه محمدی نمادی است از سرکوب جنبش صنفی نیرو های کار ایران!

میزان توانایی کارگران برای برگزاری اقدامات مشترک، از جمله اعتصابات و عدم شرکت در امر تولید، مرتبط است با میزان دسترسی آنها به تشکل های صنفی مستقل و امکان ایجاد تشکل های جدید در مراکز کار. ولی در جمهوری اسلامی نه تنها حقوق پایه ای کارگران برای سازمان دهی و داشتن تشکل های مستقل رعایت نمیشود، بلکه فعالان کارگری، از جمله شریفه محمدی، مرتبا سرکوب و محکوم به حبس های طولانی مدت، ضربات شلاق و حتی اعدام میشوند.

مطالعه »
بیانیه ها

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

مطالعه »
پيام ها

بدرود رفیق البرز!

رفیق البرز شخصیتی آرام، فروتن و کم‌توقع داشت. بی‌ادعایی، رفتار اعتمادآفرین و لبخند ملایم‌اش آرام‌بخش جمع رفقای‌اش بود. فقدان این انسان نازنین، این رفیق باورمند، این رفیق به‌معنای واقعی رفیق، دردناک است و خسران بزرگی است برای سازمان‌مان، سازمان البرز و ما!

مطالعه »
بیانیه ها

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

مطالعه »
مطالب ویژه
برنامه و اساسنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

غم دیگر

پایان تلخ یک ریاست جمهوری

کاش میشد

نهادهای مدنی و نقش آنها در تحولات آینده کشور

بیانیه دادگاه بین المللی دادگستری- ۱۹ جولای ۲۰۲۴

سیاست‌گریزی زنان یا سیاستِ گریزِ دولت از زنان