پنجشنبه ۲۶ تیر ۱۴۰۴ - ۰۷:۳۴

پنجشنبه ۲۶ تیر ۱۴۰۴ - ۰۷:۳۴

با تنش زدائی در منطقه و تعامل خردورزانه با جامعه جهانی، از مشتعل شدن مجدد آتش جنگ جلوگیری کنید
جبهه ملی ایران: جای تاسف بسیار است که کسانی به نام ایرانی و مدعی نجات ایران و رهبری اپوزیسیون، با دولت اسرائیل هماهنگ شده و مشوق این دولت برای حمله...
۲۶ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: جبهه ملی ایران
نویسنده: جبهه ملی ایران
در سایه‌ی تهدید نظامی، اولویت با همبستگی ملی است، نه رفراندوم
جامعه‌ی ایران نیازمند اصلاحات ساختاری، گسترش حقوق اساسی، پایان سرکوب و بازسازی مشروعیت است. اما مسیر رسیدن به این اهداف نه از گذرگاه‌های میان‌بر، بلکه از دل گسترش تدریجی آگاهی...
۲۶ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: مهرزاد وطن آبادی
نویسنده: مهرزاد وطن آبادی
رجزخوانی‌های جنگ‌طلبانهٔ «مثلث مرگ» ترامپ، خامنه‌ای و نتان‌یاهو ادامه دارد!
تنها راه برون‌رفت مردم ایران از این همه فجایع، خودآگاهی، خودسازمان‌دهی سراسری و تقویت جنبش‌های اجتماعی با هدف سرنگونی جمهوری اسلامی و برپایی یک جامعهٔ آزاد، برابر و عادلانه است....
۲۵ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: بهرام رحمانی
نویسنده: بهرام رحمانی
تحریم «ایران اینترناشنال» و «به بیلد هیچ شانسی نده»!
در این نوشتار سعی خواهم کرد نشان بدهم که تحریم یک نشریه یا شبکه‌ی خبری، یا نظایر آن، لزوما به معنای نفی آزادی بیان و خفه کردنِ صدای مخالف نیست....
۲۵ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: خسرو باقرپور
نویسنده: خسرو باقرپور
دیکتاتوری کارآفرینان با هدف سرکوب طبقه کارگر  
گرچه مدیرانی مانند ایلان ماسک و خاویر مایلی درباره آزادی صحبت می کنند. اما در واقع آن ها خواستار دیکتاتوری کارآفرینان هستند. کار آفرینان می توانند آزادانه از قدرت خود...
۲۳ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: برگردان: رضا کاويانی
نویسنده: برگردان: رضا کاويانی
شرایط بحرانی در زندان قرچک و ورامین!
باگذشت ۲۰ روز از تجاوز اسرائیل و جنایت جنگی علیه زندانیان بی‌دفاع، محبوسین همچنان در شرایط سخت و نامناسبی نگهداری می‌شوند. به‌نظر می‌رسد که شرایط نگهداری آن‌ها حتی اگر به...
۲۳ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: امتداد
نویسنده: امتداد
گزارشی از تداوم وضعیت نامناسب زندانیان زن در زندان قرچک ورامین
زندانیان محبوس در بند ۱۱ (قرنطینه سابق) زندان قرچک ورامین، با مشکلات متعددی مواجه هستند. ازدحام بیش از ظرفیت بند، نبود تهویه مناسب، عدم دسترسی به اقلام ضروری و رفتار...
۲۳ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: هرانا
نویسنده: هرانا

آیا بایدن توافق هسته ای ایران(برجام) را مرده می بیند؟

اگر انطور که یکی از مقامات ارشد وزارت خارجه هفته گذشته اعلام کرده، برجام واقعاً مرده باشد، این یک گل به خود برای ایالات متحده و یک خطر بزرگ برای امنیت منطقه است.

۱۲ دسامبر ۲۰۲۳

به نقل از سایت دولتمرد مسئول[i] نشریه موسسه کوینسی[ii]

زمانی که جو بایدن برای ریاست جمهوری ایالات متحده نامزد می شد، قول داد بسیاری از تصمیمات سَلَف خود در زمینه سیاست خارجی را تغییر دهد، استنباط آن بود که وی عموماً به سمت خویشتن داری و دیپلماسی بیشتر و کمتر تظاهرات، نظامی گری و یکجانبه گرایی پیش خواهد رفت. این شامل بازگرداندن ایالات متحده به توافق هسته ای ۲۰۱۵ «معروف به برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) که دونالد ترامپ در سال ۲۰۱۸ -علیرغم شواهدی که حتی توسط مقامات خود او به اشتراک گذاشته شد[iii]، توافق هدف اصلی خود برای مسدود کردن مسیرهای ایران برای دستیابی به سلاح هسته ای را محقق کرده بود، از آن خارج شد» با ایران نیز بود.[iv].

در ۷ دسامبر ۲۰۲۳، کورت کمپبل هماهنگ کننده فعلی شورای امنیت ملی در امور هند و اقیانوسیه وکاندید پیشنهادی بایدن برای پست معاونت وزیر امور خارجه عملاً برجام را مرده اعلام کرد. وی گفت: «فکر نمی‌کنم کسی ببیند که در شرایط کنونی شانسی برای بازگشت به برجام وجود دارد.» کمپبل در جلسه تایید صلاحیت خود به کمیته روابط خارجی سنا تحت فشار جمهوری خواهان که همچنین نسبت به “پول نقد برای گروگان ها می پرسیدند (این توافق به طور مشروط به تهران اجازه دسترسی به ۶ میلیارد دلار خود را برای استفاده کاملاً بشردوستانه در ازای مبادله زندانیان می‌دهد[v]) صحبت میکرد.” او همچنین خاطرنشان کرد که ایالات متحده «باید پیامی نظامی ارسال کند اگر اقدامات تحریک‌آمیز انجام شود، و با پاسخ های شدید، ما باید آنها را از نظر دیپلماتیک و بین المللی منزوی کنیم.»

اگرچه چشم انداز احیای برجام حداقل از سال ۲۰۲۲ تا به امروز تیره و تار بوده است – که ایران در این زمینه تقصیرات مشابه ای  دارد، مقامات دولت بایدن تا کنون تا حد زیادی از به کار بردن چنین الفاظ تهدید آمیزی علیه ایران خودداری کرده اند[vi]. به طور قطعی دست کشیدن از هرگونه تلاش برای احیای برجام به نفع ایالات متحده نیست و در واقع نتیجه معکوس دارد.

حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران، چند روز پس از شهادت کمپبل در سنا، خطاب به دانشجویان دانشگاه تهران، این موضوع را کم اهمیت جلوه داد[vii]. در ارتباط برجام با گفتن این که «هر چه بیشتر ما به جلو حرکت می کنیم، برجام بیشتر بیهوده می شود. ما خود را مجبور نخواهیم کرد تا برای همیشه در تونل باریک برجام بمانیم».

بنابراین، دولت بایدن خود را در موقعیت نسبتاً ناخوشایندی از توافق عملی با تهران می بیند، اما این یک مشکل خودساخته بود: بایدن با سه سال امتناع از تعامل با منتقدان خود و عموم مردم در مورد مزایای توافق برای آمریکا و امنیت جهانی، اجازه داده است این تصور که “برجام نوعی پاداش برای ایران است، به جای توافقی که به شدت جاه‌طلبی‌های هسته‌ای تهران را محدود می‌کند”، تبدیل به یک حکمت متعارف شود. همانطور که در اظهارات عبداللهیان مشهود است، ایرانیان امروز قطعا برجام را «تونل باریکی» می بینند که گزینه های آنها را محدود می کند.

در واقع، اشاره عبداللهیان به “حرکت به جلو” در مورد پیشرفت در برنامه هسته ای ایران است. در اواسط نوامبر، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، ناظر هسته‌ای سازمان ملل، هشدار داد که ایران به اندازه کافی اورانیوم غنی شده تا ۶۰ درصد برای سه بمب اتمی انباشته کرده است.[viii] آژانس حتی از اقدام تهران برای ممانعت از چندین بازرس آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از انجام وظایف خود، اقدامی که آژانس آن را “افراطی و غیرقابل توجیه” دانسته، ابراز تاسف کرده است[ix]. در نتیجه اقدامات ایران پس از خروج آمریکا از توافق، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در حال حاضر برآورد می‌کند که ذخایر اورانیوم غنی شده تهران ۲۲ برابر بیشتر از آن چیزی است که اگر برجام به قوت خود باقی می ماند[x]. واضح است که اگر ایران تصمیم به این کار بگیرد، اکنون به توانایی تولید یک بمب واقعی در مدت زمان کوتاه بسیار نزدیکتر شده است.

اگر مکانیزمی وجود داشت که در جلوگیری از دستیابی ایران به بمب موثر باشد، آن برجام بود. با توجه به اظهارات عبداللهیان (که به وضوح نشان دهنده شک و تردید فزاینده نسبت به برجام در ایران است)، دولت بایدن با انکار علنی این توافق، در واقع موانع را برای تشدید بیشتر تنش هسته ای با ایران از بین می برد.

مگر اینکه بایدن آمادگی پذیرش توصیه‌های کنت والتز، محقق فقید روابط بین‌الملل را داشته باشد، که در مقاله تأثیرگذار فارن افرز در سال ۲۰۱۲، استدلال کرد که بمب ایران خاورمیانه را باثبات خواهد کرد[xi]، مشخص نیست که دولت او به جای یک برجام احیا شده برای بررسی پیشرفت های هسته ای بیشتر ایران چه خواهد کرد.

کمپبل بر «محیط فعلی» به عنوان یک عامل اضافی که احیای برجام را غیرممکن می‌کند، تأکید کرد. در واقع، اگر او به جنگ اسرائیل و حماس در غزه اشاره می کرد، دقیقاً چنین درگیری است که باعث ایجاد نوعی گفت و گوی مستقیم بین واشنگتن و تهران می شود – در مورد مسائل هسته ای و همچنین امنیت منطقه ای – که برای جلوگیری از یک جنگ گسترده تر، ضروری تر است. جایگزینی چنین گفت‌وگویی با تهدیدات نظامی در لحظه‌ای که ایالات متحده تقریباً بدون قید و شرط از اسرائیل حمایت می‌کند، از جمله پر کردن هنگفت ذخایر تسلیحاتی آن، استقرار تفنگداران دریایی و اعزام دو ناو گروه ضربتی هواپیمابر در منطقه، و وتوی قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد که خواستار آتش بس است، همه اینها می تواند انگیزه بیشتری را برای حرکت بسوی یک سلاح هسته ای ایجاد کند. ایرانی ها بیش از هر چیز به دنبال یک بازدارنده هسته ای هستند.
وعده‌ها برای انزوای «بین‌المللی و دیپلماتیک» ایران نیز ناموجه است زیرا ایران، علی‌رغم حمایت لفظی‌اش از حماس، تاکنون خویشتن‌داری قابل‌توجهی از خود نشان داده است. در حالی که خصومت ایدئولوژیک تندرو با اسرائیل در هویت جمهوری اسلامی گنجانده شده است، موضع واقعی ایران و سیاست اتخاذ شده توسط تهران در قبال مناقشه اسرائیل-فلسطین بسیار ظریف تر است، و بیشتر به سمت اجماع جریان اصلی عربی و اسلامی (و در واقع بین المللی گسترده) که بر راه حل دو دولتی پافشاری می کند تغییر می‌یابد. به نظر می رسد واشنگتن به جای ایجاد این تغییرات، هر چند متواضعانه و آزمایشی، ترجیح می دهد رویارویی را دوچندان کند.

طنز غم انگیز این است که اگر جو بایدن شجاعت و خرد کافی برای عمل به وعده تبلیغات انتخاباتی خود برای بازگرداندن توافق هسته ای با ایران را داشت، می توانست از این وضعیت انفجاری جلوگیری کند. حتی اگر این همه مشکلات بین واشنگتن و تهران را حل نمی کرد، اما یک توافق کارآمد یکی از منابع اصلی بی ثباتی در خاورمیانه را از بین می برد. با استناد به ساختار برجام، هر دو کشور ممکن بود حتی به بحث‌های منطقه‌ای وارد شوند که نه تنها روابط آنها را عادی‌تر می‌کرد، بلکه به جلوگیری از یک جنگ گسترده‌تر در خاورمیانه نیز یاری می‌رساند.

الدار ممدوف کارشناس سیاست خارجی مقیم بروکسل است.[xii]

[i] https://responsiblestatecraft.org/

[ii] https://quincyinst.org/

[iii] https://www.reuters.com/article/us-iran-nuclear-usa-tillerson-idUSKBN17L08I/

[iv] https://www.theamericanconservative.com/democratic-platform-teases-a-biden-return-to-iran-nuke-deal/

[v] https://responsiblestatecraft.org/2023/08/11/hawks-hurl-lies-over-iran-prisoner-swap-but-cant-hide-this-truth/

[vi] https://edition.cnn.com/2022/09/12/politics/iran-nuclear-deal-blinken

[vii]http://hamshahrionline.ir/x8Wcx

[viii]https://www.aljazeera.com/amp/news/2023/11/15/iran-advances-nuclear-enrichment-while-still-barring-inspectors-iaea

[ix]https://www.aljazeera.com/amp/news/2023/11/15/iran-advances-nuclear-enrichment-while-still-barring-inspectors-iaea

[x]https://www.aljazeera.com/amp/news/2023/11/15/iran-advances-nuclear-enrichment-while-still-barring-inspectors-iaea

[xi] https://www.foreignaffairs.com/articles/iran/2012-06-15/why-iran-should-get-bomb

[xii] https://responsiblestatecraft.org/author/emamedov/

تاریخ انتشار : ۲۴ آذر, ۱۴۰۲ ۲:۲۸ ق٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

1 Comment

  1. علی آمریکا گفت:

    کوته بینی آمریکایی ها و خوش شانسی ایران با توجه به حوادث جهانی در سه سال‌گذشته روند این توافق را از محتوا تهی کرده‌ وبنظر من جمهوری ایران دیگر آنچه را آمریکایی ها می‌خواهند وقعی نخواهند گذاشت.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

بیرون راندن پناه‌جویان افغانستانی از میهن ما سیاستی ضدانسانی و مغایر با فرهنگ و اخلاق ایرانی‌ست!

سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) با تاکید بر اصول جهان‌شمول حقوق بشر، نسبت به سیاست مدون و اینک در حال اجرایی شدن بیرون راندن اجباری و خشونت‌آمیز شهروندان افغانستانی تحت عنوان «اتباع غیرمجاز»، هشدار داده، آن را روندی ضدانسانی و ناقض حقوق فردی و گروهی بخشی از مردمان مقیم سرزمین ایران دانسته و به شدت محکوم می‌کند.

ادامه »
سرمقاله

اسراییل در پی تحقق رؤیای خونین «تغییر چهرۀ خاورمیانه»!

دست‌کم دو دهه است که تغییر جغرافیای سیاسی منطقۀ ما بخشی از اهداف امریکا و اسراییل‌اند . نتانیاهو بارها بی‌پرده و باافتخار از هدف‌اش برای «تغییر چهرۀ خاورمیانه» سخن گفته است. در اولین دیدارش با دونالد ترامپ در آغاز دور دوم ریاست جمهوری نیز مدعی شد که اسراییل و امریکا به طور مشترک در حال مبارزه با دشمنان مشترک و «تغییر چهرۀ خاورمیانه»‌اند.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

سیمور هرش: آنچه به من گفته شده است در ایران اتفاق خواهد افتاد.

یک مقام آگاه امروز به من گفت: «این فرصتی است برای از بین بردن این رژیم برای همیشه، و بنابراین بهتر است که ما به سراغ بمباران گسترده برویم.» … بمباران برنامه‌ریزی‌شده آخر هفته اهداف جدیدی نیز خواهد داشت: پایگاه‌های سپاه انقلاب اسلامی، که از زمان سرنگونی خشونت‌آمیز شاه ایران در اوایل سال ۱۹۷۹ با کسانی که علیه رهبری انقلاب مبارزه می‌کنند، مقابله کرده‌اند.

مطالعه »
یادداشت

در نقد بیانیه فعالین مدنی بشمول برندگان نوبل صلح درباره جنگ…

آخرین پاراگراف بیانیه که بخودی خود خطرناک‌ترین گزاره این بیانیه است آنجایی است که میگویند: ” ما از سازمان ملل و جامعه‌ی بین‌المللی می‌خواهیم که با برداشتن گام‌های فوری و قاطع، جمهوری اسلامی را به توقف غنی‌سازی، و هر دو‌طرف جنگ را به توقف حملات نظامی به زیرساخت‌های حیاتی یکدیگر، و توقف کشتار غیرنظامیان در هر دو سرزمین وادار نمایند.” مفهوم حقوقی این جملات اجرای مواد ۴۱ و ۴۲ ذیل فصل هفتم اساسنامه ملل متحد است.

مطالعه »
بیانیه ها

بیرون راندن پناه‌جویان افغانستانی از میهن ما سیاستی ضدانسانی و مغایر با فرهنگ و اخلاق ایرانی‌ست!

سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) با تاکید بر اصول جهان‌شمول حقوق بشر، نسبت به سیاست مدون و اینک در حال اجرایی شدن بیرون راندن اجباری و خشونت‌آمیز شهروندان افغانستانی تحت عنوان «اتباع غیرمجاز»، هشدار داده، آن را روندی ضدانسانی و ناقض حقوق فردی و گروهی بخشی از مردمان مقیم سرزمین ایران دانسته و به شدت محکوم می‌کند.

مطالعه »
پيام ها

کرامت کارگران افغانستانی را پاس بدارید؛ آنان پناهنده‌اند نه جاسوس!

کارگران افغانستانی مانند بسیاری دیگر از کارگران مهاجر غیرقانونی، قربانی سیاست‌های غلط مهاجرتی دولت میزبان، به مثابه یک نیروی کار ارزان، از سوی سرمایه‌داران در شرایطی به کار گرفته می‌شوند که از کم‌ترین حقوق برخوردارند و نماد بهره‌کشی عریان سیستم سرمایه‌داری‌اند.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

با تنش زدائی در منطقه و تعامل خردورزانه با جامعه جهانی، از مشتعل شدن مجدد آتش جنگ جلوگیری کنید

در سایه‌ی تهدید نظامی، اولویت با همبستگی ملی است، نه رفراندوم

رجزخوانی‌های جنگ‌طلبانهٔ «مثلث مرگ» ترامپ، خامنه‌ای و نتان‌یاهو ادامه دارد!

تحریم «ایران اینترناشنال» و «به بیلد هیچ شانسی نده»!

دیکتاتوری کارآفرینان با هدف سرکوب طبقه کارگر  

شرایط بحرانی در زندان قرچک و ورامین!