جمعه ۸ فروردین ۱۴۰۴ - ۰۰:۳۹

جمعه ۸ فروردین ۱۴۰۴ - ۰۰:۳۹

عدالت اجتماعی از نگاه نسل "زد"، تلفیقی از برابری و شایسته‌سالاری
در حوزه اقتصادی، مشارکت‌کنندگان از رفتارهای تبعیض‌آمیزی سخن گفتند که فرصت‌های معیشتی و شغلی آنان را تحت تأثیر قرار داده است. در خانواده‌ها، برخی تجربه ترجیح والدین میان فرزندان و...
۷ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: شهناز قراگزلو
نویسنده: شهناز قراگزلو
خردمندی نیابی شادمانه ...
موهای جوگندمی‌اش روی شمعدانیِ جوان تاب می‌خورد. از جایی که ایستاده همه‌ی حیاط را می‌بیند. او برای هر گل و درختی، قصه داشت. قدیما برای مرغ و خروس هم قصه...
۷ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: پهلوان
نویسنده: پهلوان
درباره انقلاب زودرس
انقلاب‌های زودرس یا نارس وضعیتی را نمودار میسازند که در آن یک انقلاب پیش از آنکه شرایط اجتماعی، اقتصادی و سیاسی برای موفقیت و تثبیت آن کاملاً فراهم گشته باشد،...
۷ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: منوچهر صالحی
نویسنده: منوچهر صالحی
وقتی نظریه بدام‌افتاده و از زندگی جدا می‌گردد!
و اینک در گامی تازه و بزرگ به‌عقب، او بیش از پیش از نظریه اخلاق گفتمانی خویش عدول کرده و بقولی یک باردیگر علیه خود ونظریه‌اش، در صحنه سیاسی‌ ظاهر...
۷ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: تقی روزبه
نویسنده: تقی روزبه
درخواست حزب اپوزیسیون ترکیه: تحریم شرکت های حامی دولت اردوغان
چند روزی است که صدها هزار نفر در ترکیه علیه زندانی شدن اکرم امام اوغلو شهردار استانبول و رقیب انتخاباتی رجب طیب اردوغان, تظاهرات کرده اند. اکنون حزب اپوزیسیون از...
۷ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: برگردان: رضا کاويانی
نویسنده: برگردان: رضا کاويانی
راه برون رفت از بن بست کنونی
 عوامل متعدد به هم پیوسته ای برای وضع اسفبار کنونی وجود دارد اما برنامه هسته ای نظام نقش کانونی در بین عوامل مختلف را ایفا میکند. برنامه هسته ای موجبات فقر...
۶ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: جابر حسینی
نویسنده: جابر حسینی
با ماهیان قرمز
داور دلشوره های من ابر است، قضاوت میکند، مانع میشود، که من از خانه بیرون بیایم، در خانه می مانم، با ماهیان قرمز، که از سفره هفت سین مانده اند
۶ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: احمد رضا احمدی
نویسنده: احمد رضا احمدی

پراگماتیسم توده‌ای

برای غالب شدن بر‌ این معضل ظاهرا می تواند دو راه‌ وجود داشته‌ باشد: راه‌ اول فرارفتن از آن، یعنی نفی آن است و به‌ این طریق فراروئیدن به‌ یک کنش اجتماعی با مختصاتی دیگر (بمانند تحریم گسترده‌)، و راه‌ دوم تعمیق این روش از طریق ایجاد جنبشهایی مطالبه‌ محور که‌ با حضور دائمی و مستمر خود (نه‌ تنها در فرم خواستها ، بلکه‌ در فرم حضور فیزیکی)، اصل امکان و فرصت موجود را بیشتر گسترش می دهد.

چندین پدیده‌ همگن و ناهمگن در ایران به‌ نوعی و شاید بیشتر از بنوعی (منظور بطور قاطع است)، روانشناسی و رفتار توده‌ها را در قبال امر انتخابات های متفاوت در کشور تعیین کرده‌ است:

ـ ضعف اپوزیسیون مخالف نظام،

ـ بروز و برآمد گرایشاتی در درون نظام حکومتی که‌ بنوعی متاثر از الزامات جهان و محیط پیرامون خود، از قرائت اصولگرایانه‌ موجود و رایج در درون نظام دوری جسته‌اند، و عملا به‌ ساز ناهمگونی در کل ارکستر رژیم مبدل شده‌اند،

ـ و سرانجام عدم وجود یک جامعه‌ قوی و مدنی که‌ الزاما نه‌ فقط تنها از دریچه‌ مخالفت، بلکه‌ از طریق پیشبرد یک روند مطالب محورانه‌ مداوم، می تواند خواستهای خود را به‌ رژیم تحمیل کند.

پدیده هایی از این دست، وجود داشته‌اند و کماکان نیز وجود دارند. هنوز در تاریخ زندگی جمهوری اسلامی در این رابطه‌ ما شاهد بروز شرایطی دیگر نیستیم. بقول معروف ” در کماکان بر همان پاشنه‌ می چرخد”.

آنچه‌ می تواند نتیجه‌ وجود چنین شرایطی باشد و از دل آن به‌ عنوان عمل اجتماعی و سیاسی بیرون بیاید، یک رفتار سیاسی و اجتماعی عملگرایانه (پراگماتیستی) است که‌ بویژه‌ در مقاطع انتخاباتی بروز می یابد.‌ یک کنش سیاسی که‌ حساب را بر وجود تفاوت ها، حتی و چه‌ بسا اندک هم می بیند، و با بازکردن حساب ویژه‌ بر روی آنها، دست به‌ انتخاب می زند. در واقع پراگماتیسم، نقطه‌ بهم رسیدن خواستن و نتوانستن است.

 در شرایطی که‌ در آستانه‌ انتخابات دور یازدهم ریاست جمهوری نظام قرار داریم، چنین به‌ نظر می رسد که‌ این پراگماتیسم کماکان پایه‌ نظری و عملی رفتار سیاسی توده‌های مردم را تشکیل بدهد، و آنان در غیبت یک اپوزیسیون و نظام مدنی قوی، به‌ پشتیبانی از آن نیروهائی برخیزند که‌ می توانند جامعه‌ را گامی به‌ سوی “بهترشدن” و یا “متفاوت تر شدن” بکشانند. و آن دو نیروئی که‌ در مقطع فعلی می توانند در صحنه‌ سیاسی کشور مطرح باشند همانا اصلاح طلبان و نیروهای نزدیک به‌ دولت یعنی جناح احمدی نژاد هستند.

شاید در کنار هم قراردادن این دو نیرو غریب به‌ نظر بیاید، اما می توان آنها را به‌ علت داشتن یک خصلت مشترک در کنار هم قرار داد، که‌ همانا داشتن مرزهای مشخص با کل اصولگرایان (بویژه‌ سنتی) می‌ باشد. اصلاح طلبان در زمینه‌ آزادیهای مدنی و سیاسی بازتر عمل می کنند، و جناح احمدی نژاد با طرح ناسیونالیسم ایرانی، بحث آزادیهای نسبی اجتماعی (در زمینه‌ پوشش و مد) و سازش با غرب در برنامه‌ هسته‌ای، خصلت دیگری به‌ صحنه‌ موجود بخشیده‌اند.

حال سئوال این است که‌ آیا در انتخابات امسال، در صورت تائید شدن کاندیداهای احتمالی این دو جریان، توده های مردم یکبار دیگر از همین پراگماتیسم‌ حرکت کرده‌ و دوباره‌ با امر انتخابات تماس برقرار خواهندکرد؟

ظاهرا حتی خود آمار منتشر شده‌ از طرف نیروهای اصولگرا نیز بروز این رفتار اجتماعی را تائید می کند (روزنامه‌ ایران طی یک نظرسنجی گفته‌ که‌ خاتمی و احمدی نژاد دارای بیشترین رای هستند)، و این امریست که‌ بشدت ناخوشایندشان می باشد، و بدین منظور آنان برای به‌ عقب نشاندن تاثیرات چنین کنش اجتماعی هر بار به‌ همه‌ وسائل سرکوب، فریب و تقلب متوسل می شوند تا آنی را از صندوق بیرون بکشند که‌ خود می پسندند. و این بار نیز متوسل خواهند شد. اما تجارب حاصله‌‌ از این پراگماتیسم رفتاری نشان داده‌ است که‌ چنین روشی به‌ نتایج مطلوب مورد نظر نرسیده‌ است، و اگر هم در مواردی رسیده‌ باشد، اما کافی به‌ مقصود نبوده‌اند و مشکل اصلی دوباره‌ یا در جای خود باقی مانده‌ است یا اینکه‌ دوباره‌ بازتولید شده‌است.

برای غالب شدن بر‌ این معضل ظاهرا می تواند دو راه‌ وجود داشته‌ باشد: راه‌ اول فرارفتن از آن، یعنی نفی آن است،  و به‌ این طریق فراروئیدن به‌ یک کنش اجتماعی با مختصاتی دیگر (بمانند تحریم گسترده‌)، و راه‌ دوم تعمیق این روش از طریق ایجاد جنبشهایی مطالبه‌ محور که‌ با حضور دائمی و مستمر خود (نه‌ تنها در فرم خواست، بلکه‌ در فرم حضور فیزیکی)، اصل امکان و فرصت موجود را بیشتر گسترش می دهد.

 

 

تاریخ انتشار : ۳ اردیبهشت, ۱۳۹۲ ۶:۱۲ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

آیا وجدان بشریت هنوز در مقابل این نسل کشی بیدار است؟

با آتش‌بس امیدی برای پایان جنگ و برداشتن سایه سنگین آن از سر مادران، کودکان، پیران و جوانان فلسطینی به وجود آمده بود، اما این امید با نقشه شوم جنایتکاران از بین رفت، نقشه‌ای که فراتر از یک جنگ معمولی بوده و هدف نهایی آن نابودی و آواره‌سازی یک ملت کهن از سرزمینش و تصرف باقی‌مانده خاک فلسطین است.

ادامه »
سرمقاله

ریاست جمهوری ترامپ یک نتیجهٔ تسلط سرمایه داری دیجیتال

همانگونه که نائومی کلاین در دکترین شُک سالها قبل نوشته بود سیاست ترامپ-ماسک و پیشوای ایشان خاویر مایلی بر شُک درمانی اجتماعی استوار است. این سیاست نیازمند انست که همه چیز بسرعت و در حالیکه هنوز مردم در شُک اولیه دست به‌گریبان‌اند کار را تمام کند. در طی یکسال از حکومت، خاویرمایلی ۲۰٪ از تمام کارمندان دولت را از کار برکنار کرد. بسیاری از ادارات دولتی از جمله آژانس مالیاتی و وزارت دارایی را تعطیل و بسیاری از خدمات دولتی از قبیل برق و آب و تلفن و خدمات شهری را به بخش خصوصی واگذار نمود.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته
یادداشت

قتل خالقی؛ بازتابی از فقر، ناامنی و شکاف طبقاتی

کلان شهرهای ایران ده ها سال از شهرهای مشابه مانند سائو پولو امن تر بود اما با فقیر شدن مردم کلان شهرهای ایران هم ناامن شده است. آن هم در شهرهایی که پر از ماموران امنیتی که وظیفه آنها فقط آزار زنان و دختران است.

مطالعه »
بیانیه ها

آیا وجدان بشریت هنوز در مقابل این نسل کشی بیدار است؟

با آتش‌بس امیدی برای پایان جنگ و برداشتن سایه سنگین آن از سر مادران، کودکان، پیران و جوانان فلسطینی به وجود آمده بود، اما این امید با نقشه شوم جنایتکاران از بین رفت، نقشه‌ای که فراتر از یک جنگ معمولی بوده و هدف نهایی آن نابودی و آواره‌سازی یک ملت کهن از سرزمینش و تصرف باقی‌مانده خاک فلسطین است.

مطالعه »
پيام ها
٨ مارس گروه کار زنان سازمان فداييان خلق ايران (اكثريت)

روز جهانی زن: مبارزه برای برابری در سایه تحولات سیاسی

زنان ایرانی سال‌هاست که در صف مقدم مبارزات اجتماعی، سیاسی و اقتصادی برای حقوق برابر ایستاده‌اند. آن‌ها با وجود محدودیت‌های شدید، علیه تبعیض جنسیتی، فقر زنانه ، زن‌کشی، کودک‌همسری و نابرابری‌های ساختاری مبارزه کرده‌اند. تاریخ مبارزات زنان، حکایت گام‌های استوار و دل‌های امیدواری است که در برابر ناملایمات ایستاده‌اند. آنان چراغ فردایی روشن را برافروخته‌اند، جایی که عدالت و برابری طنین‌انداز خواهد شد.

مطالعه »
برنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

عدالت اجتماعی از نگاه نسل “زد”، تلفیقی از برابری و شایسته‌سالاری

خردمندی نیابی شادمانه …

درباره انقلاب زودرس

وقتی نظریه بدام‌افتاده و از زندگی جدا می‌گردد!

درخواست حزب اپوزیسیون ترکیه: تحریم شرکت های حامی دولت اردوغان

راه برون رفت از بن بست کنونی