یکشنبه ۲۲ تیر ۱۴۰۴ - ۰۱:۵۴

یکشنبه ۲۲ تیر ۱۴۰۴ - ۰۱:۵۴

عباس عراقچی: جنگ اسرائیل دیپلماسی را خراب کرد. ایالات متحده می‌تواند آن را احیا کند.
مذاکراتی که زیر سایه جنگ برگزار می‌شوند ذاتاً ناپایدار هستند و گفتگو در میان تهدیدها هرگز واقعی نیست. برای موفقیت، دیپلماسی باید بر اساس احترام متقابل بنا شود.... مردم آمریکا...
۲۱ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: عباس عراقچی
نویسنده: عباس عراقچی
کرامت کارگران افغانستانی را پاس بدارید؛ آنان پناهنده‌اند نه جاسوس!
کارگران افغانستانی مانند بسیاری دیگر از کارگران مهاجر غیرقانونی، قربانی سیاست‌های غلط مهاجرتی دولت میزبان، به مثابه یک نیروی کار ارزان، از سوی سرمایه‌داران در شرایطی به کار گرفته می‌شوند...
۲۱ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: گروه کار کارگری سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
نویسنده: گروه کار کارگری سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
ما راویان قصه‌های رفته‌‌ از‌ یادیم
بیاییم رنجِ این روزهای دشوار را کم کنیم. با تغییر در نگرش، با چه باید کردِی دیگر… با عشق و زنده‌باد زندگی… نکبتِ جنگ، خانمان‌سوز است… بیانِ خواستِ یک‌صدایِ برقراری...
۲۱ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: پهلوان
نویسنده: پهلوان
اعلامیه هیئت اجرائی سازمان کارگران انقلابی ایران (راه کارگر): «جبهه کردستانی»، ائتلافی علیه جنبش «زن، زندگی، آزادی»
این هفت جریان کردستانی، در جریان تهاجم بسیار کارشده، هدفمند و برنامه ریزی شده برای لیبیایی کردن ایران، از سوی “جامعه جهانی” به رهبری آمریکا و نیروی نیابتی اش اسرائیل،...
۲۰ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: هیئت اجرائی سازمان کارگران انقلابی ایران (راه کارگر)
نویسنده: هیئت اجرائی سازمان کارگران انقلابی ایران (راه کارگر)
بیانیۀ میرحسین موسوی از زندان اختر
مردم پس از آنچه گذشت انتظاراتی از حکومت دارند... در کوتاه‌مدت، اقداماتی سریع و نمادین چون آزادی زندانیان‌ سیاسی و تغییر واضح در رویکردهای رسانۀ ملی کمترین توقعات است. برگزاری...
۲۰ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: میرحسین موسوی
نویسنده: میرحسین موسوی
روایت زنان افغانستانی از رد مرز
آنچه می‌خوانید روایت چهار زن افغان‌تبار است که سال‌ها در ایران زندگی کرده‌، فرزند به دنیا آورده‌، کار کرده‌ و روابط انسانی و پیوندهای عاطفی داشته‌اند اما در چند ماه گذشته...
۲۰ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: سوما نگه‌داری‌نیا
نویسنده: سوما نگه‌داری‌نیا
در ستایش ایستادگی: به زندانیان و همۀ آنانی که آزادی را معنا کردند
ما با نام تو، نه فقط از تو، که از همه‌ی آدم‌های ایستاده یاد می‌کنیم. از آن‌ها که هنوز باور دارند: آزادی، امتیاز نیست — فضیلت است و حقیقت، اگرچه...
۱۹ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: بهروز ورزنده
نویسنده: بهروز ورزنده

آیا برجام می تواند از زیر سایه جنگ اوکراین خارج شود

با توجه به امکانی که کاهش عرضه نفت به بازار با تحریم روسیه بخاطر جنگ اوکراین در اختیار ایران قرار داده است، پافشاری ایران برای باقی ماندن در کنار روسیه منطقی نیست. منافع ملی و مردمی ایران در استفاده از این موقعیت برای رفع مشکلات بر سر راه برجام و بازگرداندن آمریکا به آن است. لغو تحریم های کمرشکن و گشایش بازارهای ایران برای ورود سرمایه و تکنولوژی های نوین یک منفعت و موضع استراتژیک برای کشور ماست و نباید قربانی منافع سیاسی و دسته بندی های جهانی گردد.

جمعه گذشته به نظر می رسید توافق ایران با کشورهای ۳+۲+۱ به مراحل پایانی خود رسیده است و احتمال داده می شد که ظرف دو سه روز به امضا و یا حداقل اعلام نهایی برسد. نمایندگان اروپایی برای آخرین رایزنی ها به پایتخت های خود رفتند و آقای امیر عبداللهیان وزیر خارجه جمهوری اسلامی نیز اعلام کرد که علی باقری کنی مذاکره کننده ارشد ایران در وین خواهد ماند. از سوی دیگر برای رفع آخرین اختلافات مابین آژانس بین المللی انرژی اتمی و ایران دبیرکل آژانس آقای گروسی به ایران سفر کرد و در تهران بر توافق بین ایران و آژانس در مورد ترتیب بازرسی های آژانس و موارد مورد اختلاف مذاکره کرد و دو طرف با اعلام رفع مسائل موجود ترتیب برنامه همکاری ایران با بازرسان آژانس را گزارش کردند. به نظر میرسید که واقعا توافق نزدیک است.

 اما در همان ایام اتفاقات جدیدی افتاد که عملا همه پیش بینی ها را نقش بر آب کرد: 

روز پنج شنبه ۱۲ اسفند ایالات متحده و اتحادیه اروپا تصمیم گرفتند تحریم های خود را به شخص آقای پوتین و وزیر خارجه روسیه لاوروف تسری دهند. تحریم این دو بویژه لاوروف که قاعدتا یکی از امضا کنندگان توافق بعنوان نماینده روسیه میبود، نمیتوانست خبر خوبی باشد. از نظر ظاهر هم قابل قبول نبود که وزرای خارجه سه کشور اروپایی با وزیر تحریم شده روسیه بتوانند در یک جا گرد بیایند تا بخواهند توافق جدید را امضا کنند.

در روز شنبه به ناگاه روسیه اعلام کرد که خواهان تضمین کتبی آمریکا مبنی بر آنست که تحریم های آمریکا بر منافع روسیه در رابطه با معاهده برجام تاثیر نخواهد گذاشت. گرچه وزیر خارجه ایالات متحده آقای بلینکن تاکید کرد که مساله برجام با تحریم های مربوط به اشغال اوکراین وسیله روسیه ارتباط ندارد ولی واقعیت انست که روسیه مانند مذاکرات برجام ۲۰۱۵ بخشی از توافق است. در پیشنویس توافق روسیه دو سه نقش عمده دارد; ۱- همکاری با ایران در تبدیل فوردو به یک سایت مورد نظارت آژانس برای مصارف صلح آمیز ۲- قرار است اورانیوم غنی شده مازاد تولید شده ایران را به امانت به خاک روسیه منتقل کنند. و ۳- این حقیقت که روسیه به عنوان یکی از اعضای کنونی JCPOA باید با ورود مجدد آمریکا به برجام موافقت کند. همین نکته باعث شده است که حضور روسیه به عنوان میانجی در تفاهمنامه ضروری باشد.

علاوه بر مسالهٔ روسیه، در برخی اظهار نظر های کارشناسان از اصرار ایران برای رفع تحریم و خروج سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از لیست سازمان های تروریستی آمریکا نیز صحبت میشود. اصولا هیچ ارگان نظامی رسمی کشورها که بخشی از نیروی دفاعی کشور شناخته میشوند تابحال در لیست سازمان های تروریستی قرار نگرفته بودند تا اینکه ترامپ سپاه را به این ترتیب در لیست قرار داد. قبلا آمریکا سپاه قدس را که واحد عمده ای تحت فرماندهی سپاه پاسداران است را بعنوان یک ساختار غیر دولتی در لیست قرار داده بود، اما نه خود سپاه را.  در نهایت سه شنبه ۱۷ اسفند علی باقری کنی مذاکره کننده ارشد ایران نیز برای مشاوره به تهران فراخوانده شد و متعاقبا اعلام شد که وزیر خارجه ایران و روسیه در دو سه روزه اخیر چندین بار تلفنی با هم گفتگو کرده اند ولی گزارشی از این مذاکرات منتشر نشده است. شایعاتی اکنون پخش شده است که روسیه بزودی کلا خروج خود ار برجام را علنی خواهد کرد. چنین اتفاقی طبیعتا کل مذاکرات یازده ماهه را در گردونه دیگری گرفتار میکند که باید برای تعیین جانشینی بجای روسیه ماه ها این مذاکرات به تعویق بیفتد.

همزمان با تحریم سوخت روسیه وسیله آمریکا و اتحادیه اروپا، قیمت هر بشکه نفت خام برنت در بازار های آمریکا به ۱۳۰ دلار افزایش یافت. این بالاترین قیمت در پانزده سال اخیر است، افزایشی که قیمت بنزین را در پمپ بنزین در سراسر جهان تا دو برابر بالا برده است. بدیهی است که در چنین شرایطی دولتها به دنبال پیدا کردن منابع دیگر و تسهیل واردات از جمله کشورهایی باشند که هنوز هم در تحریم های سیاسی آمریکا قرار دارند. قرعه فال این بار به نام ونزوئلا و ایران هم خورده است. ایران بتنهایی میتواند بخشی از نیاز اروپایی ها را به نفت روسیه تامین کند و ونزوئلا کاندیدای جایگزینی نفت وارداتی از روسیه در بازار آمریکای شمالی است.

امروز امیرعبداللهیان در تویتی اعلام کرد که مذاکراتی با ژوزف بورل مسئول روابط خارجی اتحادیه اروپا داشته و رسیدن به توافق را نزدیک می داند. آقای امیرعبداللهیان اما مدعی است که زیاده خواهی آمریکا باعث عقب افتادن توافق شده است. این ادعا با گزارش های خبری همسو نیست، چرا که همه گزارش ها حتی از داخل ایران بر درخواست ناگهانی روسیه در این میان صحبت میکنند ولی ظاهرا دولت جمهوری اسلامی حاضر نیست در این  مقطع حساس نیز منافع روسیه را به خطر بیاندازد.  

امروز جمعه ۲۰ اسفند خبر اول خبرگزاری ها توقف مذاکرات در وین تا اطلاع ثانوی است. بنابرین همانطوریکه پیش بینی میشد، در این لحظات که همه منتظر نهایی کردن توافق بودند، مساله روسیه و نحوه رفتار کشورهای عضو برجام با تحریم های روسیه سد پیشرفت مذاکرات شده است.  از سوی دیگر فیلیپ ارورا نماینده ارشد فرانسه در وین میگوید که تروئیکای اروپایی از اینکه انریکه مورا مجبور شده است گفتگو ها را در خصوص بازگشت برجام، به دلیل “عوامل خارجی” متوقف کند، نا امید شده اند. ارورا در حساب تویتری خود نوشته است: “توافق خوب روز میز است. ضرورت حیاتی برای به نتیجه رساندن مذاکرات وجود دارد ولی در صورت عدم اجرای آن، توافق از هم پاشیده خواهد شد.”

با توجه به امکانی که کاهش عرضه نفت به بازار با تحریم روسیه بخاطر جنگ اوکراین در اختیار ایران قرار داده است، پافشاری ایران برای باقی ماندن در کنار روسیه منطقی نیست. منافع ملی و مردمی ایران در استفاده از این موقعیت برای رفع مشکلات بر سر راه برجام و بازگرداندن آمریکا به آن است. لغو تحریم های کمرشکن و گشایش بازار های ایران برای ورود سرمایه و تکنولوژی های نوین یک منفعت و موضع استراتژیک برای کشور ماست و نباید قربانی منافع سیاسی و دسته بندی های جهانی گردد. ایران باید روابط خود را با شرق و غرب همزمان حفظ کند و تاکید را مانند همه کشورهای جهان بر اولویت منافع ملی خود قرار دهد. نقش روسیه در برجام در دولت روحانی هم مشخصا بر اساس سخنان جواد ظریف چندان مثبت نبود و میتواند طبیعی هم باشد که روسیه منافع خود را بیشتر لحاظ کند کما اینکه در دوران روابط خوب خود با آمریکا بار ها بر علیه ایران در سازمان ملل رای داد. 

 

 

تاریخ انتشار : ۲۱ اسفند, ۱۴۰۰ ۰:۱۲ ق٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

ضرورت مقابلۀ هوشیارانه با تهاجم راست افراطی؛ همبستگی مردمی سدّی استوار در دفاع از میهن

هرچند تهدیدهایی چون تکرار کشتار ۶۷ ره به جایی نمی‌برند اما هشداری جدی و خطری جدی‌اند علیه تمامیت ایران و اتفاقاً خاستگاه اصلی‌اش همان نیروی متجاوزی است که سال‌هاست نقشۀ حمله به ایران را از طرق مختلف و از جمله کاشتن جاسوسان و فریب‌خوردگانی در درون نیروهای امنیتی و نظامی ایران طراحی می‌کند. دشمنان واقعی ایران به دنبال رخ دادن فجایعی این‌چنینی‌اند تا دست‌آویزی پیدا کنند برای دفاع دروغین از «حقوق بشر» و ریختن بمب‌های‌شان بر سر مردم ایران.

ادامه »
سرمقاله

اسراییل در پی تحقق رؤیای خونین «تغییر چهرۀ خاورمیانه»!

دست‌کم دو دهه است که تغییر جغرافیای سیاسی منطقۀ ما بخشی از اهداف امریکا و اسراییل‌اند . نتانیاهو بارها بی‌پرده و باافتخار از هدف‌اش برای «تغییر چهرۀ خاورمیانه» سخن گفته است. در اولین دیدارش با دونالد ترامپ در آغاز دور دوم ریاست جمهوری نیز مدعی شد که اسراییل و امریکا به طور مشترک در حال مبارزه با دشمنان مشترک و «تغییر چهرۀ خاورمیانه»‌اند.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

سیمور هرش: آنچه به من گفته شده است در ایران اتفاق خواهد افتاد.

یک مقام آگاه امروز به من گفت: «این فرصتی است برای از بین بردن این رژیم برای همیشه، و بنابراین بهتر است که ما به سراغ بمباران گسترده برویم.» … بمباران برنامه‌ریزی‌شده آخر هفته اهداف جدیدی نیز خواهد داشت: پایگاه‌های سپاه انقلاب اسلامی، که از زمان سرنگونی خشونت‌آمیز شاه ایران در اوایل سال ۱۹۷۹ با کسانی که علیه رهبری انقلاب مبارزه می‌کنند، مقابله کرده‌اند.

مطالعه »
یادداشت

در نقد بیانیه فعالین مدنی بشمول برندگان نوبل صلح درباره جنگ…

آخرین پاراگراف بیانیه که بخودی خود خطرناک‌ترین گزاره این بیانیه است آنجایی است که میگویند: ” ما از سازمان ملل و جامعه‌ی بین‌المللی می‌خواهیم که با برداشتن گام‌های فوری و قاطع، جمهوری اسلامی را به توقف غنی‌سازی، و هر دو‌طرف جنگ را به توقف حملات نظامی به زیرساخت‌های حیاتی یکدیگر، و توقف کشتار غیرنظامیان در هر دو سرزمین وادار نمایند.” مفهوم حقوقی این جملات اجرای مواد ۴۱ و ۴۲ ذیل فصل هفتم اساسنامه ملل متحد است.

مطالعه »
بیانیه ها

ضرورت مقابلۀ هوشیارانه با تهاجم راست افراطی؛ همبستگی مردمی سدّی استوار در دفاع از میهن

هرچند تهدیدهایی چون تکرار کشتار ۶۷ ره به جایی نمی‌برند اما هشداری جدی و خطری جدی‌اند علیه تمامیت ایران و اتفاقاً خاستگاه اصلی‌اش همان نیروی متجاوزی است که سال‌هاست نقشۀ حمله به ایران را از طرق مختلف و از جمله کاشتن جاسوسان و فریب‌خوردگانی در درون نیروهای امنیتی و نظامی ایران طراحی می‌کند. دشمنان واقعی ایران به دنبال رخ دادن فجایعی این‌چنینی‌اند تا دست‌آویزی پیدا کنند برای دفاع دروغین از «حقوق بشر» و ریختن بمب‌های‌شان بر سر مردم ایران.

مطالعه »
پيام ها

کرامت کارگران افغانستانی را پاس بدارید؛ آنان پناهنده‌اند نه جاسوس!

کارگران افغانستانی مانند بسیاری دیگر از کارگران مهاجر غیرقانونی، قربانی سیاست‌های غلط مهاجرتی دولت میزبان، به مثابه یک نیروی کار ارزان، از سوی سرمایه‌داران در شرایطی به کار گرفته می‌شوند که از کم‌ترین حقوق برخوردارند و نماد بهره‌کشی عریان سیستم سرمایه‌داری‌اند.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

عباس عراقچی: جنگ اسرائیل دیپلماسی را خراب کرد. ایالات متحده می‌تواند آن را احیا کند.

کرامت کارگران افغانستانی را پاس بدارید؛ آنان پناهنده‌اند نه جاسوس!

ما راویان قصه‌های رفته‌‌ از‌ یادیم

اعلامیه هیئت اجرائی سازمان کارگران انقلابی ایران (راه کارگر): «جبهه کردستانی»، ائتلافی علیه جنبش «زن، زندگی، آزادی»

بیانیۀ میرحسین موسوی از زندان اختر

روایت زنان افغانستانی از رد مرز