دیدار آقای خامنهای با «جمعی از دانشجویان انجمن های اسلامی و بسیج دانشجویی و فعالان تشکلهای دانشجویی» روز چهارشنبه بیست و نهم فروردین و ویدیویی که از آن در سایت خود رهبری جمهوری اسلامی منتشر شده توجه رسانه ها را بخود جلب کرده است. در این دیدار خامنه ای پس از آغاز سخنرانی و روایتهای مذهبی مربوط به وعظ و دعای ماه رمضان سرانجام به بحث های زمینی میرسد و از أوضاع مملکت سخن میگوید و با روایتی از ایت الله خمینی که در باره شکایت های مردم در یک دیدار گفته است “اداره کشور سخت است.” سعی میکند که خود را در جایگاه خمینی تصویر کند. در همین بخش از ویدئو است که در آن شماری از دانشجویان به او اعتراض میکنند و خامنه ای که چنین برخوردی را هیچگاه شاهد نبوده است سعی میکند با ادامه سخنرانی و عوض کردن لحن خود اعتراضات را آرام کند. اما یکی از دانشجویان از ردیف اول یا دوم، با قطع کردن سخنرانی خامنه ای در جواب ایشان می گوید «به شرطی که حرف مردم را گوش کنید… شما میگویید شفافیت… اما هر روز بلایی سر مردم میآید» ادامه این ویدیو که بشدت ادیت شده تحرک بیشتر دانشجویان معترض و تلاش و عدم موفقیت انتظامات برای اداره جلسه را نشان میدهد.
مساله قابل توجه در این میان أولا آنست که دیوار حفاظتی رهبر جمهوری اسلامی در مقابل اعتراضات شکسته شده وحتی نزدیکترین و مجاز ترین افراد از جمله دانشجویان انجمن اسلامی و بسیج دانشجویی نیز دیگر قابل اطمینان نیستند و از فرصت برای فریادکشیدن بر سر کسی که عامل اصلی همه مشکلات مملکت است، استفاده خواهند کرد. شاید خامنه ای و بیت او هرگز انتظار نداشته اند که وقایع هفت ماه گذشته رهبر جمهوری اسلامی را به موجودی تبدیل کرده باشد که حتی از دست دانشجویان بسیجی نیز در امان نباشد. نکته مهم در این میان همچنین اجازه پخش ویدیوی این برنامه، گرچه با ادیت بخش هایی از آن است که تاکید دیگری بر امکانات تکنولوژی است که دست سانسور را از پشت بسته است. تعداد کثیر حاضرین در جلسه و این حقیقت که انتشار اخبار این جلسه جنجالی قابل کنترل نبوده است، بیت رهبری را مجبور کرده است که بخش های عمده آن را در معرض دید عموم بگذارند.
این دیدار همان جلسهای است که آقای خامنهای در آن با برگزاری رفراندوم برای حل مسائل ایران مخالفت میکند که پوشش گسترده تری از فضای جلسه داشته است. شاید لازم به یادآوری نباشد که بدنبال اظهارات مولوی عبدالحمید امام جمعه زاهدان و سپس پیشنهاد رفراندوم در بیانیه آقای میرحسین موسوی به هدف تغییر کامل ساختارو محتوی جمهوری اسلامی که چندماه قبل مطرح شده بود و در آن زمان عملا وسیله بسیاری نادیده گرفته شد. دیگران نیز بر این مکانیزم برای پیداکردن راه حلی برای معضلات جمهوری اسلامی در چارچوب امکانات موجود در نظام صحبت کرده اند، از جمله آقایان خاتمی و اخیرا روحانی در مقام خیرخواهان دفع شده از رژیم نیز با موضوعات مختلف بعنوان پرسش رفراندوم وارد میدان شدند. حسن روحانی، در دوران ریاست جمهوری خود بارها درباره لزوم مراجعه به اصل ۵۹ قانون اساسی و رجوع به آراء مردم برای عبور از بنبستها صحبت کرده بود. اصل پنجاه و نهم قانون اساسی راهکار مراجعه به آراء عمومی، را تبیین کرده است که با رای دو سوم مجموع نمایندگان مجلس میتوان آن را تصویب کرد. پس از تغییرات قانون اساسی در سال ۱۳۶۸، «فرمان همهپرسی» از دایره اختیارات وزیر کشور حذف و به اختیارات رهبر اضافه شد.
پاسخ خامنه ای به دانشجویان در این جلسه اما موضوع را برای رژیم بسیار پیچیده تر کرده است. او گفت: «مسائل گوناگون کشور مگر قابل رفراندوم است؟ کجای دنیا این کار را میکنند؟ مگر همه مردم که باید در رفراندوم شرکت کنند امکان تحلیل آن مسئله را دارند؟ این چه حرفی است؟»
اکبر اعلمی، نماینده پیشین مجلس و فعال سیاسی اصلاحطلب در کانال تلگرامیاش مینویسد اگر استدلال آقای خامنهای درباره ناتوانی مردم در «تحلیل مسایل» را بپذیریم آن وقت دو همهپرسی در سال ۵۸ برای «جمهوری اسلامی» و تائید «قانون اساسی» و نیز همهپرسی بازنگری قانون اساسی در سال ۶۸ زیر سوال میرود و میپرسد با وجود چنین نگاهی «چرا به آمار مشارکت مردم در این همهپرسیها مباهات میشود!؟»
اینکه مساله رفراندم به موضوع مرکزی صحبت خامنه ای تبدیل شده و در جلسه ای با دانشجویان به ناتوانی وی برای ساکت کردن حاضرین میانجامد و در پایان با چنان عکس العملی از سوی دانشجویان روبرو میشود که خامنه ای را مجبور به ترک حسینیه بیت خودش میکند نشان دهنده آنست که جنبش هفت ماه اخیر زن زندگی آزادی اینک به نزدیک ترین خاکریز های دفاعی بیت رهبر نیز نفوذ کرده است. علیرغم انکار خامنه ای و سران امنیتی نظامی حاکم متزلزل بودن جایگاه رهبری نظام به حدی رسیده است که اکنون در این جلسه شاهد جوانان و دانشجویانی هستند که بدون وحشت در چشم اژدها مینگرند و بر لخت بودن پادشاه شهادت میدهند.