نیروهای ارتش یمن نزدیک به حوثی ها که بر علیه نیروهای متحد عربستان سعودی و امارات متحده عربی می جنگند روز دوشنبه مدعی شدند که با شلیک چندین موشک دوربرد و پهباد به تاسیسات نفتی امارات متحده در مُصَفَح و محوطه فرودگاه بین المللی در پایتخت امارات حمله کرده است. در این حمله بنا بر گزارش ها سه کارگر خارجی کشته شده اند و خسارات جدی به این تاسیسات نفتی وارد شده است. جنگ در یمن بواسطه نزدیکی های ایران با حوثی ها در شبکه های خبری جهان عملا بصورت جنگ نیابتی ایران و عربستان دیده میشود. قبلا هم دوسال پیش حمله بزرگی به یک مرکز اماده سازی نفت خام در شرق عربستان صورت گرفت که نشان داد سطح بالایی از دقت و تکنولوژی در آن بکار رفته است. حمله به امارات در این هفته نیز نشان از عزم جدی حوٍثی ها در مقابله با اتحاد کشورهای عربی بر علیه یمن دارد.
در دو سه ماه اخیر اما اتفاقاتی در منطقه افتاده است که این خوشبینی بوجود آمده بود که شاید تماس ها و ارتباطات دیپلماتیک ایران و عربستان از یک سو و ایران و امارات از سوی دیگر ممکن است به حل مناقشات یمن نیز کمک کند. حملات اخیر این امید ها را نقش بر آب کرده است. علاوه بر اعلام حمایت های آمریکا و سایر کشورهای غربی، دولت اسرائیل نیز که بتازگی روابط بسیار گرمی را با امارات متحده عربی آغاز کرده است به شیخ محمد بن زاید ولیعهد امارات اطمینان داد که حاضر است برای کمک های امنیتی و اطلاعاتی به ان کشور برای مقابله با تهدیدات ایران کمک های مورد نیاز را گسیل دارد. یک روز بعد نیروهای عربستان ساختمان پارلمان و ستاد ارتش یمن را در صنعا مورد حمله قرار دادند. نکته جدید این بار آن بود که مقامات اماراتی و سعودی در اظهار نظر های خود برای اولین بار از گذاردن اتهام بر دوش ایران خودداری و مستقیما به نیروهای حوٍثی اشاره کردند.در نهایت به نظر نمیرسد که بتوان نشانی از پایان این تخاصمات در آینده نزدیک مشاهده کرد.
تاثیر این درگیری البته هزاران کیلومتر دورتر در آمریکا مشاهده شد که بازار ها بعد از تعطیلات سه روزه با افزایش سریع قیمت نفت و سقوط بازار سهام در نیویورک آغاز شد. قیمت نفت برنت برای اولین بار از سال ۲۰۱۴ به ۸۷ دلار رسید. پیامدهای اتفاقات اخیر در بازار نفت نگرانی از محدود شدن عرضه نفت است که به بالا رفتن قیمت منجر شده است. نکته اساسی در این شرایط آنست که بازار نفت در مرحله برابری عرضه و تقاضاست و گنجایش تولید بیشتر با توجه به اعمال تحریم های ترامپ بر ایران وجود ندارد. از این رو است که هر اتفاق نا خوشایند میتواند به افزایش قیمت در بازار بیانجامد.
مذاکرات وین بین ایران و نمایندگان ۴+۱ برای توافق در روند خروج از بن بست در برجام در نتیجه میتواند با تمام این اتفاقات مربوط باشد. ورود یک یا دومیلیون بشکه نفت تولید ایران در این بازار میتواند بر گنجایش بازار برای پاسخگویی به تقاضای بالا در زمستان کمک کند.
تازمانیکه فرصت هست جمهوری اسلامی ایران و طرف های مذاکره باید از درخواست های حداکثری عدول کرده و بسوی توافقی که منافع و انتظارات عمده طرفین را تامین کند پیش بروند.