از نزدیک به هشت دهه قبل و از زمانی که دانشگاه در این کشور استبداد زده تاسیس گردید، این کانون علم و آگاهی همواره تجلی گاه اعتراضات مردم ایران و خواست های آزادیخواهانه و عدالت طلبانه این ملت بوده است. لذا می توان گفت که جنبش دانشجوئی ایران تاریخچه ای مساوی و موازی با عمر دانشگاه دارد. در طول حیات جنبش دانشجوئی ایران، روزهای خاصی دیده می شوند که اوج ها و فرازهای مطالبات این جنبش را ثبت و به صفحات تاریخ سپرده اند. از آن جمله می توان از روزهای ۱۶ آذر ۱۳۳۲ و اول بهمن ۱۳۴۰ و ۱۸ تیر۱۳۷۸ به عنوان روزهای ماندگار و فراموش ناشدنی جنبش دانشجوئی ایران نام برد. واقعه ۱۸ تیر چگونه به وقوع پیوست؟
در پائیز ۱۳۷۷ قتل های سیاسی زنجیرهای صورت می گیرد. و شادروانان داریوش وپروانه فروهر، محمدمختاری و محمدجعفر پوینده و افرادی دیگر به فجیع ترین شکل به قتل می رسند. چیزی نمی گذرد که راز این قتل های نفرت انگیز از پرده بیرون می افتد و دولت وقت اعلام می کند که گروهی از عناصر خودسر در درون وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی عامل این قتل ها بوده اند و شخصی به نام سعیدامامی یا سعیداسلامی را به عنوان سردسته این گروه خودسر معرفی می نماید، و ظاهرا اعضای این گروه را بازداشت می کند. چند ماه بعد در تیرماه ۱۳۷۸ طرح اصلاح قانون مطبوعات که در جهت محدودیت های هرچه بیشتر برای روزنامه های کشور طراحی شده بود در مجلس شورای اسلامی دوره پنجم در دستور کار قرار می گیرد. در روز ۱۵ تیرماه روزنامه «سلام» با انتشار یک سند محرمانه فاش می کند که شخص سعیدامامی یعنی همان سردسته عناصر خودسری که قتل های زنجیره ای را مرتکب شده بودند، پیشنهاد دهنده و طراح اصلی طرح اصلاح قانون مطبوعات که در دستور کار مجلس قرار دارد می باشد. به دنبال این افشاگری، روزنامه سلام توقیف می شود. شبانگاه روز ۱۷ تیر دانشجویان مقیم در کوی دانشجویان دانشگاه تهران به عنوان اعتراض به طرح قانون مطبوعات آنچنانی در مجلس و اعتراض به توقیف روزنامه سلام که پیشنهاد دهنده این طرح را معرفی کرده بود، دست به تظاهرات می زنند. این تظاهرات با خشونت تمام از طرف نیروهای انتظامی و ماموران لباس شخصی به خاک و خون کشیده می شود. در طی هجوم این نیروها به کوی دانشگاه، به اطاق های دانشجویان حمله می شود. وسایل آنان در هم شکسته می گردد. تعداد زیادی از دانشجویان مجروح و مصدوم می شوند. بخش هائی از خوابگاه به آتش کشیده می شود. دانشجویانی از طبقات بالای ساختمان به پائین پرتاب می شوند. و جوان فارغ التحصیلی به نام عزت ابراهیم نژاد که در حال انجام خدمت سربازی بسر می برده و آن شب برای دیدن دوستانش به خوابگاه آمده بوده به ضرب گلوله کشته می شود. و تظاهرات دانشجویان و سرکوب گری نیروهای انتظامی و لباس شخصی در تمام طول شب وتا صبح روز ۱۸ تیر ادامه می یابد. صبح روز ۱۸ تیر دانشجویان از کوی دانشگاه واقع در خیابان کارگر شمالی به طرف محوطه دانشگاه تهران و خیابان های اطراف آن سرازیر می شوند. در این جریان تعداد زیادی از آنان مورد ضرب و شتم قرار گرفته و ده ها نفر از آنان نیز دستگیر شده وبه زندان ها منتقل می گردند. ولی تظاهرات گسترده دانشجویان قبل از سرکوب شدن کامل توسط حاکمیت جمهوری اسلامی تا چند روز بعد از ۱۸ تیر نیز ادامه می یابد و بدین سان روز ۱۸ تیر در تاریخ جنبش دانشجوئی ایران ثبت و ضبط می گردد. تعدادی از دانشجویان بازداشت شده در روز ۱۸ تیر مورد محاکمه قرار گرفته و برخی از آنان به چندین سال زندان محکوم شدند و یکی از آنان به نام اکبر محمدی در حال طی کردن همین دوره زندان، در داخل زندان نا بهنگام جان سپرد. رئیس جمهور وقت پس از پایان ماجرای ۱۸ تیر ضمن سخنانی اظهار نمود که من میدانستم افشا کردن قتل های زنجیره ای تاوان سنگینی خواهد داشت واین حمله به کوی دانشگاه بخشی از تاوان افشای آن قتل هاست.
جبهه ملی ایران ۱۸ تیرماه را به عنوان یکی از روزهای درخشان جنبش دانشجوئی ایران گرامی میدارد و به همه دانشجویان که در راه آزادی و استقلال این سرزمین تلاش کرده ومی کنند، درود می فرستد.
تهران- جبهه ملی ایران
هیجدهم تیرماه ۱۳۹۰