سامانه اینترنتی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)

GOL-768x768-1

۵ تیر, ۱۴۰۵ ۱۹:۱۹

جمعه ۵ تیر ۱۴۰۵ - ۱۹:۱۹

نمی‌‌توانید ایده‌ای را در بند کنید که زمانش فرا رسیده است

این پژوهشگران توجه به علت‌ها و پیامدهای نابرابری اقتصادی و اجتماعی را شرط لازم دخالت‌گری جامعه می‌دانند...و عدالت را می‌توان تعمیق دموکراسی در تمام قلمروهای اقتصادی، اجتماعی، و سیاسی تعریف کرد.
Getting your Trinity Audio player ready...

دو ماه بعد از برپا کردن کمپ اعتراضی شبانه‌روزی در پارک زوکاتی، پلیس با خشونت اقدام به تخلیۀ مکان‌های بازپس گرفته شده از سوی معترضان جنبش اشغال کرد. اقشار مختلفی از فعالان اجتماعی، هنرمندان، دانشجویان، بیکاران و اقلیت‌ها در این دو ماه با تمرین تصمیم‌گیری جمعی و دموکراسی مستقیم، با شنیدن روایت زندگی و دلیل حضور همدیگر در تریبون‌های آزاد، با دایر کردن کتابخانۀ مردمی، و مشارکت در آشپزخانۀ عمومی به درک جدیدی از خود و شیوه‌های ممکن زندگی جمعی در کنار یکدیگر رسیده بودند. از این رو، در مواجهه با خشونت قهری پلیس، روی پلاکاردهای خود نوشتند: نمی‌توانید ایده‌ای را تخلیه کنید که زمانش فرا رسیده است. می‌توانید پارک‌ها را تخلیه کنید، اما نمی‌توانید این تصویر بدیل را از ذهن ما تخلیه کنید. ما دیگر فهمیدیم که هیچ ضرورتی برای این سطح از بی‌عدالتی اقتصادی وجود ندارد و آن یک درصدی که برای کل جامعه تصمیم می‌گیرند، به هیچ عنوان خیر عمومی را نمایندگی نمی‌کنند.

عدم تقارن ظریفی بین این دو وجود دارد: به رغم بی‌قدرتی جامعه، هیچ نیروی قهری نمی‌‌تواند ایده‌ای را محو کند که زمانش فرا رسیده است. اقدام به سرکوب ایده‌های رسیده، ابتدا کار سهلی به نظر می‌رسد، اما برای ایده‌ها، حکایت شکست در یک نبرد، برای پیروزی در جنگ است.

فارغ از تفاوت‌ها و شباهت‌های موقعیت آنها با امروز ما، احضار، تفتیش منزل و ضبط وسایل، بازداشت و سرکوب گستردۀ پژوهشگران اجتماعی و اقتصادی چپگرا نمونۀ دیگری از رویارویی ایده‌ و اندیشه با زور قهری است. موج دستگیری‌ هم‌زمان نویسندگان و پژوهشگرانی که سالیان زیادی در داخل کشور و به شکل علنی و تا حد ممکن رسمی مشغول گفتگو و بحث دربارۀ برون‌رفت از بن‌بست‌های اقتصادی، اجتماعی و سیاسی بوده‌اند، قاعدتاً به قصد ایجاد رعب و تحمیل سکوت به تمام دگراندیشان، و فرسودن توان نقش‌آفرینی جامعه در آیندۀ نزدیک صورت گرفته است. صد البته وضعیت آنها و خانواده‌ها و عزیزانشان فصل دیگری در سیاهۀ ستم‌های دیرپا در این سرزمین بلاخیز است، اما در تصویری بزرگتر، این اقدام به همدلی و پرسش‌گری بیشتر از جانب تمام نیروهای اجتماعی منجر شده.

بخشی از این پرسش‌گری به پافشاری بر همان شیوه‌های سرکوب برمی‌گردد، آن هم در شرایطی که بر همگان واضح است نه سرکوب و نه سرپوش هیچ دردی را، نه از جامعه و نه حتی از خود صاحبان قدرت ــ دوا نمی‌کند. در انگلیسی اصطلاحی وجود دارد به نام قانون چکش، یعنی کسی که چکش به دست دارد، به مرور همه‌چیز را میخ می‌بیند و برای همه‌چیز یک نسخه‌ می‌پیچد، تا جایی که در دورۀ همه‌گیری کرونا نیز طرحی اجرا شد به نام «سرکوب کرونا».

سطح دیگری از این همدلی به نهادینه شدن حقوق دموکراتیک مانند آزادی بیان و اندیشه به شکلی امن و بدون قید و شرط در ذهن تمام نیروهای اجتماعی و جامعۀ مدنی مربوط می‌شود. حقوق دموکراتیک یک چک‌لیست نیست که یک بار از روی آنها عبور کنیم. فرایندی پیوسته و طافت‌فرسا است که تمام نیروهای اجتماعی به سهم خود از آن محافظت می‌کنند. تا مدت‌ها این حقوق با اما و اگر فراوان همراه بود و به این اعتبار، چندان «حق» به حساب نمی‌آمد و نوعی «امتیاز» محسوب می‌شد. امروز اما زمان این ایده فرا رسیده و این تصویر در ذهنیت اکثر فعالان مدنی و نیروهای اجتماعی نقش بسته که دفاع از آزادی بیان ربطی به نزدیکی و دوری اندیشه‌ها ندارد، و دفاع از پویایی و سرزندگی کل جامعه است.

در واقع، مهم‌تر از دامنۀ آزادی بیان و محدودۀ انتقاد و مخالفت، تثبیت این دامنه (با هر ابعادی) به عنوان یک حق عمومی و غیر شخصی است، تا جایی که حمله به هر بخشی از جامعۀ مدنی، عملاً حمله به تمام جامعۀ مدنی به حساب می‌آید. امروز، زمان این ایده فرا رسیده که مطالبات دموکراتیک مانند آزادی بیان نه یک امتیاز، بلکه یک حق تضمین شده و بی چون و چرا باشند.

و در آخر، منش و محتوای کارهای فکری این پژوهشگران به شکلی گسترده‌تر به گردش در آمده است. در عرصۀ اندیشه، آنها هیچ پدیده‌ای را، هر چقدر هم جا افتاده باشد، مصون از نقد نمی‌دانند، همانطور که شیرین کریمی در پژوهشی به دقت و بدون ملاحظه به نقد رمان سووشون پرداخته است. در عرصۀ اجتماعی، آنها بر ضرورت مراقبت جمعی ما از یکدیگر تأکید می‌کنند، همانطور که مهسا اسداله‌نژاد وطن‌دوستی را شیوه‌های مراقبت جمعی ما از همدیگر می‌داند و آن را یکی از ستون‌های ضروری برای آینده‌‌ای بهتر معرفی می‌کند. در عرصۀ اقتصاد سیاسی، پرویز صداقت و محمد مالجو بی‌طرفی علمی را با چشم‌اندازی انسانی برای بهبود شرایط زندگی زحمتکشان آشتی داده‌اند.

از بررسی شیوه‌های تشکل‌زدایی از کارگران شرکت نفت تا تشکیل کانون صنفی معلمان، از انسداد ساختاری در دهۀ نود تا بحران‌های شش‌گانۀ اقتصاد سیاسی ایران (نابرابری ثروت و مصرف، اختلال در بازتولید اجتماعی، تخریب محیط زیست، ضعف تولید ارزش، ضعف تحقق ارزش، و در نهایت انباشت‌زدایی)، آنها مفاهیم و زبانی علمی و عینی برای پرداختن به مشکلات ریشه‌ای و دیرپا در جامعه تکوین کرده‌اند، که مانند هر پروژۀ علمی و فکری نیازمند نقد و بررسی با ابزاری به غیر از چکشِ محبوب آقایان است.

به این ترتیب، هرچند در برابر سرکوب و دستگیری‌های پیاپی و گسترده از پژوهشگران، تا معلمان و فعالان مدنی و سیاسی با گرایش‌های مختلف، کار زیادی از دست ما ساخته نیست و کمابیش شرمندۀ آنها و خانواده‌هایشان هستیم، اما می‌دانیم دیگر نه با چکش، نه با امتیازهای تبعیض‌آمیز، و نه با سناریوسازی‌های نخ‌نما، نمی‌توان ایده‌ای را به بند بکشید که زمان آن فرا رسیده است.

امروز هیچ نیرویی در داخل و خارج از قدرت نمی‌‌تواند مدعی تمامیت جامعه باشد. اگر می‌خواهیم به جای مدعیان تمامیت جامعه، خود جامعه توان نقش‌آفرینی در آینده مبهم این سرزمین را بازیابد، و اگر بنا است جامعۀ ما جامعیت پیدا کند، درس‌های زیادی از این پژوهشگران و دیگرانی که هنوز در بند هستند (یا هنوز در بند نیستند!) می‌آموزیم. آنها توجه به علت‌ها و پیامدهای نابرابری اقتصادی و اجتماعی را شرط لازم دخالت‌گری جامعه می‌دانند. دموکراسی بدون توجه به عدالت فرمی بدون محتوا است، و عدالت را می‌توان تعمیق دموکراسی در تمام قلمروهای اقتصادی، اجتماعی، و سیاسی تعریف کرد.

 

برگرفته از کانال واتس‌آپی تحکیم ملت

تاریخ انتشار : ۱۵ آبان, ۱۴۰۴ ۱:۱۸ ق٫ظ

آخرین نوشته‌ها:

لینک کوتاه

نظرات

Comments are closed.

امضای تفاهم‌نامه پایان جنگ، توافقات ابتدایی و مذاکرات ۶۰ روزه برای تحقق صلح پایدار

هیئت سیاسی- اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت): در شرایط کنونی و در آستانه مذاکرات شصت‌روزه، منافع ملی ایران ایجاب می‌کند که جمهوری اسلامی مذاکرات را با هدف دستیابی به صلحی پایدار، عادی‌سازی روابط با آمریکا و پایان دادن به خصومت ساختاری ادامه دهد و از گرفتار شدن در حاشیه‌ها و تلاش برای راضی کردن مخالفان مذاکرات بپرهیزد.

ادامه »

ایران در آستانه فروپاشی: اعتراضات، عدم حقانیت حاکمان و بن‌بست‌های پیش‌رو…

شورای سردبیری کار: تجربه تمامی طول دوران حیات حکومت اسلامی نشان می‌دهد که هر موج سرکوب، به‌جای تثبیت پایدار نظام، پایگاه اجتماعی نظام را کوچک‌تر می‌کند، شمار بیشتری از شهروندان را به صف مخالفان می‌راند و پس از مدتی، اعتراضات گسترده‌تری دوباره سر برمی‌آورد. این بار اما فشار از پایین با خطر تشدید تنش در سطح منطقه‌ای و بین‌المللی نیز هم‌زمان شده است. در چنین فضایی، اسرائیل ـ با سابقه حملات تحریک آمیز و تلاش مستمر برای تضعیف جمهوری اسلامی ـ ممکن است اعتراضات داخلی را فرصتی برای ازسرگیری حملات علیه ایران تلقی کند. این هم‌زمانی نارضایتی داخلی و تهدید خارجی، معادله‌ای بسیار خطرناک برای کشور ما ایجاد کرده است.

مطالعه »

از گرانی نان تا فسادهای میلیارددلاری؛ چرا فشار فقط بر دوش مردم است؟

شهناز قراگزلو: کارگرانی که پس از سال‌ها پرداخت حق بیمه بیکار شده‌اند، برای دریافت مقرری ناچیز بیکاری با روندی فرسایشی و بازرسی‌هایی مواجه‌اند که بیشتر شبیه تعقیب یک متهم است تا حمایت از یک بیمه‌شده.
این پرسش جدی مطرح است که چرا برای پرداخت ۱۵ میلیون تومان به یک کارگر چنین سختگیری می‌شود، اما همین دقت در برابر فسادهای کلان اقتصادی دیده نمی‌شود.

مطالعه »

گل به‌خودی فیفا در دادن میزبانی جام جهانی به آمریکا و کانادا و نادیده گرفتن تبعیض نسبت به تیم های شرکت کننده…

گودرز اقتداری: تیم ملی همانگونه که در جام جهانی ۲۰۲۲ در قطر هم هدف تظاهرات مخالفین جمهوری اسلامی قرار گرفت در این بازیها نیز با تقابل مخالفین جمهوری اسلامی بویژه طرفداران سلطنت روبرو خواهذ بود. پیش بینی ها اما انست که این بار شاید بخاطر میزبانی در امریکا و کانادا که هر دو میزبان صد ها هزار ایرانی متمایل به رضا پهلوی هستند، امکان در گیری های بیشتر محتمل‌تر است…. در دیدگاه ما اما تیم ملی تیم تمام مردم ایران است و در این شرایط که کشور هدف حملات و خسارات بی‌بدیل در تاریخ معاصر خود بوده است پیروزی تیم ملی و حمایت عمومی هم‌وطنان برای ایجاد اتحاد و هم‌بستگی ملی بیش لز پیش ضروری و مورد انتظار است. ما مانند همه هنرمندان و روشنفکران میهن تحت ستم‌مان ورزش‌کارانی که با پرچم ایران در هر میدانی مبارزه میکنند را نیز فرزند ایران و از ان خود میدانیم و پیروزی هایشان را در میدان‌های جهانی ارج می‌گذاریم.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

پنجاه سال پس از هشتم تیر ۱۳۵۵؛ بزرگداشت حمید اشرف و یاران (روز جان‌باختگان فدایی)

چراغم روشن است

پنجاهمین سالگرد جان‌باختن حمید اشرف و یاران | طهماسب وزیری، محمود سیدی در گفت‌وگوبا مهرزاد وطن‌آبادی

تبارشناسی هویت، جغرافیا و ساختار سیاسی در ایران معاصر

وقتی زمین می‌لرزد و نابرابری می‌کُشد!

از قمرالملوک وزیری تا پرستو احمدی؛ یک قرن مبارزه برای شنیده شدن صدای زن