چهارشنبه ۱۳ فروردین ۱۴۰۴ - ۰۸:۰۲

چهارشنبه ۱۳ فروردین ۱۴۰۴ - ۰۸:۰۲

حقوق ما، شماره ۲۳۴-۲۳۵: سندیکا و حق اعتصاب در ایران
در این شماره میخوانید: حق اعتصاب کارگران در ایران.   جنبش کارگری ایران امید به دستیابی به حقوق خود را افزایش داده است.   بررسی پیشینه و دستاوردهای سندیکای شرکت...
۱۳ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: سازمان حقوق بشر ایران
نویسنده: سازمان حقوق بشر ایران
اختلافات و جنگ قومی؛ تیشه‌ای بر ریشهٔ ایران
جنگ، چه در مرزها و چه در کوچه‌های شهرها، آتش و ویرانی به بار می‌آورد. اما جنگ قومی خانمان‌سوزتر از هر نبردی است. این نزاع و درگیری، با چماق‌های هدیه‌شده...
۱۲ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: زری
نویسنده: زری
تاریخ سفره شد و نمد
تو از کدام دیار قصه ای، که این گونه عزیز، گیسو می افشانی، از کدام قبیله و طایفه ای، که می خواهی مهربانی تقسیم کنی؟
۱۲ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: کاوه داد
نویسنده: کاوه داد
انتخابات میان‌دوره‌ای در فلوریدا
 اولین آزمون انتخاباتی دور دوم  برای کنگره ایالات متحده در فلوریدا, برای دولت دونالد ترامپ و حزب جمهوری‌ خواهان در روز سه‌شنبه فرا رسیده است. دموکرات ها با دریافت نشانه هایی,...
۱۲ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: برگردان: رضا کاويانی
نویسنده: برگردان: رضا کاويانی
ترامپ وتندباد ژئوپولیتیک
وقتی به تسلسل اقدامات تیم “ترامپ” نگاه می‌شود، به سادگی می‌توان اندیشید که همه این سناریوهای پرسروصدا و اقدامات بسیار دراماتیکی که از جانب اداره نوین ریاست جمهوری آمریکا صورت...
۱۲ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: اسد کشتمند
نویسنده: اسد کشتمند
تبارشناسی ناآرامی‌های اخیر در ارومیه
فضیلت مدنی به مثابه مبارزه با افراط گرایی؛ تنش‌زدایی و تبعیض‌‌‌زدایی از جامعه از زمره وظایف حکومت است. اما فضیلت مدنی نیز حُکم می‌کند که فعالان سیاسی، کنش‌گران مدنی و...
۱۱ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: حزب دمکراتیک مردم ایران
نویسنده: حزب دمکراتیک مردم ایران
سه استاد منتقد سرشناس ترامپ، آمریکا را به مقصد کانادا ترک می کنند
تیموتی اسنایدر مورخ و جیسون استنلی محقق فاشیسم ایالات متحده را ترک کردند. تیموتی اسنایدر به دلیل آثارش در مورد دیکتاتوری ها و عدم آزادی، شناخته و مشهور شد. اکنون...
۱۱ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: برگردان: رضا کاويانی
نویسنده: برگردان: رضا کاويانی

انتخابات در عراق

بیگمان صحنه‌ سیاسی عراق در آینده‌ نیز شاهد جنگ و خشونتهای بیشتر خواهد بود، جنگ و خشونتهای که‌ آینده‌ را تیره‌ ترساخته‌ و مشکلات بيشتری را بر روی دوش این ملت زجر کشیده‌ بار خواهد کرد. زیرا علاوه‌ بر فاجعه‌ دخالت خارجی، با توجه‌ به‌ سنت بسیار ضعیف دمکراسی در این کشور، ساختن آنچنان تناسبی ازتوازن نیروها در هرم قدرت کار بسیار دشواری به‌ نظر میرسد. تناسبی که‌ هر لحظه‌ تنشی سخت در کمین آن نشسته‌ است، و افتراقات آن بر اتحادهایش می چربد.

قرار است روز ۳۰ ژانویه‌ در عراق انتخابات پارلمان موقت این کشور برگزار شود. همچنانکه‌ میدانیم بعد از سقوط صدام حسین، یکنوع خلا قدرت در این کشور ایجاد شده‌ و انتخابات مذکور به‌ ظاهر گامی است در جهت ایجاد یک ستروکتور قدرت دولتی در این کشور و سپردن امور به‌ دست خود عراقیها.
اما در حالی که‌ فاصله‌ چندانی با روز انتخابات نداریم، صحنه‌ سیاسی عراق با تنشها و بحرانهای عمیقی روبروست، بطوری که‌ هم در سطح منطقه‌ و هم در خود عراق بسیاری را به‌ این ایده‌ رهنمون شده‌ که‌ برگزاری انتخابات کاری غیر عملی است، و در نتیجه‌ خواهان لغو آن شده‌اند.
مهمترین عامل این امر را کماکان همگی وضعیت امنیتی کشور میدانند. همچنانکه‌ شاهد هستیم جنگ و عملیات مسلحانه‌ در این روزها رشد و اعتلای بیشتری از خود نشان داده‌، بطوری که‌ هر روز اخبار و گزارشات زیادی در مورد عملیات مسلحانه‌ مقاومت و ترور در سطح رسانه‌ها پخش میشود. کار به‌ جایی رسیده‌ است که‌ آمریکا در صدد بررسی مجدد استراتژی نظامی خود در عراق برآمده‌، و در این راستا یک ژنرال بازنشسته‌ ارتش خود را به‌ این کشور اعزام نموده‌ است. که‌ همین خود به‌ معنای عدم بازدهی و کارایی استراتژی موجود و مشکلات جدی آن است. ازطرف دیگر دولت موقت عراق با رو کردن اسناد و مدارکی دال بر دست داشتن ایران و سوریه‌ در انفجارات این کشور، میخواهد اینطور نشان دهد که‌ جنگ در عراق تنها و تنها علت و عامل خارجی دارد و بار دیگر خود را از این واقعییت برهانند که‌ حضور آمریکا در این کشور به‌ یک مقاومت قوی فرا روئیده‌ است و در کنار آن راه را بیشتر بر روی فعالیت گروههای تروریستی فعال منطقه‌ گشوده‌ است.
واقعیت این است که‌ عملیات مسلحانه‌ آمریکا در فلوجه‌ و آواره‌ کردن صدها هزار تن از مردم این شهر به‌ عیان پتانسیل عملیات مسلحانه‌ بر ضد آمریکا و متحدین وی در عراق را بالا برده‌، و از این رهگذر فاکتور جدیدی به‌ وضعیت موجود اضافه‌ کرده‌ است.
همچنانکه‌ میدانیم بیش از ۶۰ درصد جمعیت عراق را شیعیان تشکیل میدهند. در صحنه‌ سیاسی کنونی عراق، آنها بیشتر از دیگران میل به‌ اجرا و شرکت در انتخابات را دارند، و اخیرا عبدالعزیز حکیم سردسته‌ لیست ائتلاف عراقی و رهبر قدرتمندترین حزب شیعی یعنی الدعوه‌ ، سعی در تشویق سنیها به‌ شرکت در انتخابات را کرده‌ است. او حتی خواسته‌ که‌ برای سنیها در پارلمان موقت عراق جا پیش بینی شود، تا بدین وسیله‌ حضور آنان تضمین شده‌ و بدین وسیله‌ شرایط اجرای انتخابات تضمین شود.
کردها نیز با ارائه‌ یک لیست مشترک که‌ متشکل از احزاب جورواجور و اقلیتهای قومی داخل کردستان است، به‌ استقبال از انتخابات رفته‌اند. هر چند که‌ رغبت چندانی به‌ اجرای آن ندارند، زیرا به‌ گمان آنها هنوز مسئله‌ کرکوک لاینحل باقی مانده‌ است، و اصل ۵۸ که‌ رژیم موقت مقید به‌ اجرای آن بود، تا کنون به‌ اجرا درنیامده‌ و در نتیجه‌ مشکلات اتنیکی کماکان در آن منطقه‌ به‌ قوت خود باقی است. کردها همچنین معتقدند که‌ کمیسیونهائی که‌ در سطح کشور برای انتخابات تشکیل شده‌اند، بیشتر متشکل از کهنه‌ بعثیها و عربها هستند، و در مناطق کردنشین بدون توجه‌ به‌ تسلط و قدرت کردها دست به‌ ساختن شبکه‌های داخلی جهت سرپرستی انتخابات زده‌اند. چنین فضایی در داخل کردستان به‌ فعالیت بیشتر آن گروهها، افراد و تشکلاتی انجامیده‌ که‌ اعتقاد دارند کردها نباید در انتخابات شرکت کرده‌، و بر عکس باید در جهت تشکیل دولت مستقل خود گام بردارند.
اما فراتر از هر چیز، بسیاری حتی خود آمریکاییها معتقدند که‌ برگزاری انتخابات به‌ معنای شروعی برای کاهش عملیات مسلحانه‌ در عراق نیست و برعکس شاید شاهد گسترش آن و از طرف دیگر شاهد عمیقتر شدن اختلافات و تناقضات قومی و مذهبی شویم. اما سوال این است که‌ اگر چنین است چرا آمریکاییها این همه‌ در اجرای انتخابات اصرار دارد؟ میتوان پاسخ داد که‌ بهر حال آمریکا در شرایط فشارهای بین المللی و داخلی در عراق، احتیاج به‌ فیگور یک دولت محلی و عراقی دارد تا خود را از تیررس مستقیم شرایط نابهنجار عراق برهاند و خود را به‌ بازیکن پشت صحنه‌ تبدیل کند. اما در شرایطی که‌ عملیات مسلحانه‌ افزایش یافته‌، عناصر شورشی به‌ داخل ساختار نظامی عراق نفوذ کرده‌ و قدرت تخریبی آنان نیز افزایش یافته‌، آیا آمریکا میتواند چنین اطمینان خود را روی عراقی ها گذاشته‌ و خود به‌ یک بازیگر پشت صحنه‌ تبدیل شود؟
بیگمان صحنه‌ سیاسی عراق در آینده‌ نیز شاهد جنگ و خشونتهای بیشتر خواهد بود، جنگ و خشونتهای که‌ آینده‌ را تیره‌ ترساخته‌ و مشکلات بیشتری را بر روی دوش این ملت زجر کشیده‌ بار خواهد کرد. زیرا علاوه‌ بر فاجعه‌ دخالت خارجی، با توجه‌ به‌ سنت بسیار ضعیف دمکراسی در این کشور، ساختن آنچنان تناسبی ازتوازن نیروها در هرم قدرت کار بسیار دشواری به‌ نظر میرسد. تناسبی که‌ هر لحظه‌ تنشی سخت در کمین آن نشسته‌ است، و افتراقات آن بر اتحادهایش می چربد. 

 

تاریخ انتشار : ۱ بهمن, ۱۳۸۳ ۲:۴۰ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

آیا وجدان بشریت هنوز در مقابل این نسل کشی بیدار است؟

با آتش‌بس امیدی برای پایان جنگ و برداشتن سایه سنگین آن از سر مادران، کودکان، پیران و جوانان فلسطینی به وجود آمده بود، اما این امید با نقشه شوم جنایتکاران از بین رفت، نقشه‌ای که فراتر از یک جنگ معمولی بوده و هدف نهایی آن نابودی و آواره‌سازی یک ملت کهن از سرزمینش و تصرف باقی‌مانده خاک فلسطین است.

ادامه »
سرمقاله

ریاست جمهوری ترامپ یک نتیجهٔ تسلط سرمایه داری دیجیتال

همانگونه که نائومی کلاین در دکترین شُک سالها قبل نوشته بود سیاست ترامپ-ماسک و پیشوای ایشان خاویر مایلی بر شُک درمانی اجتماعی استوار است. این سیاست نیازمند انست که همه چیز بسرعت و در حالیکه هنوز مردم در شُک اولیه دست به‌گریبان‌اند کار را تمام کند. در طی یکسال از حکومت، خاویرمایلی ۲۰٪ از تمام کارمندان دولت را از کار برکنار کرد. بسیاری از ادارات دولتی از جمله آژانس مالیاتی و وزارت دارایی را تعطیل و بسیاری از خدمات دولتی از قبیل برق و آب و تلفن و خدمات شهری را به بخش خصوصی واگذار نمود.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته
یادداشت

قتل خالقی؛ بازتابی از فقر، ناامنی و شکاف طبقاتی

کلان شهرهای ایران ده ها سال از شهرهای مشابه مانند سائو پولو امن تر بود اما با فقیر شدن مردم کلان شهرهای ایران هم ناامن شده است. آن هم در شهرهایی که پر از ماموران امنیتی که وظیفه آنها فقط آزار زنان و دختران است.

مطالعه »
بیانیه ها

آیا وجدان بشریت هنوز در مقابل این نسل کشی بیدار است؟

با آتش‌بس امیدی برای پایان جنگ و برداشتن سایه سنگین آن از سر مادران، کودکان، پیران و جوانان فلسطینی به وجود آمده بود، اما این امید با نقشه شوم جنایتکاران از بین رفت، نقشه‌ای که فراتر از یک جنگ معمولی بوده و هدف نهایی آن نابودی و آواره‌سازی یک ملت کهن از سرزمینش و تصرف باقی‌مانده خاک فلسطین است.

مطالعه »
پيام ها

پیام تبریک سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) به‌مناسبت پیروزی تیم ملی فوتبال ایران در صعود به جام جهانی!

با کمال تاسف روی‌کرد سیاسی مقابله با ایران از سوی برخی کشورهای ذی‌نفوذ در جهان در کنار تحریم‌های غیرقانونی و ظالمانه علیه کشور ما، مانعی عمده در برابر برگزاری دیدارهای دوستانه در مقابل تیم‌های قوی جهان، حتی امکان برگزاری اردوهای آمادگی، و وجود تجربهٔ بازی در این سطح برای ملّی‌پوشان ایران است.

مطالعه »
برنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

حقوق ما، شماره ۲۳۴-۲۳۵: سندیکا و حق اعتصاب در ایران

اختلافات و جنگ قومی؛ تیشه‌ای بر ریشهٔ ایران

تاریخ سفره شد و نمد

انتخابات میان‌دوره‌ای در فلوریدا

ترامپ وتندباد ژئوپولیتیک

تبارشناسی ناآرامی‌های اخیر در ارومیه