چهارشنبه ۱۳ تیر ۱۴۰۳ - ۱۸:۵۹

چهارشنبه ۱۳ تیر ۱۴۰۳ - ۱۸:۵۹

بر خلاف مرحله‌ی اول، در مرحله‌ی دوم انتخابات ریاست جمهوری شرکت می‌کنم و به آقای پزشکیان رأی می‌دهم!
برای رهایی ایران از اقتدارگرایی و تمامیت‌خواهی، با رنج و اندوه خون ریخته‌شدهٔ جوانان در این چند دهه در جان، بر خلاف دور اول، در دور دوم انتخابات شرکت می‌کنم...
۱۳ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: زهره تنکابنی
نویسنده: زهره تنکابنی
جلیلی نمایندۀ جبهۀ پایداری و هستۀ سخت قدرت است!
سعید جلیلی، نامزد مورد حمایت جبههٔ پایداری، با پیشینۀ وابستگی فکری و تشکیلاتی به انجمن حجتیه، از چهره‌های متحجر و تاریک‌اندیش جمهوری اسلامی‌ و نماد ایستایی در برابر مطالبات بر...
۱۳ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: هیئت سیاسی - اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
نویسنده: هیئت سیاسی - اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
رأی معترضان و عدم افزایش مشروعیت!
یادمان باشد که هرچه جامعه ضعیف‌تر شود، از فرصت‌ها و شانس‌هایی که در مسیر بهبود، تغییروتحول  پیش خواهد آمد، کمتر می‌توانیم استفاده کنیم و شانس‌های آینده ایران را از دست...
۱۳ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: کیوان صمیمی
نویسنده: کیوان صمیمی
انتخاب ایران آزادی و تجدد و دموکراسی است!
نیروی تجدد و دموکراسی یک قرن است که ایران مال همه‌ی ایرانیان است شعار اوست. اکنون نیروهای وسیعی از جنبش اسلامی نیز به همین نگاه پیوسته اند. در پهنه‌ی سیاست...
۱۳ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: امیر ممبینی
نویسنده: امیر ممبینی
جزئیات کشته شدن راضيهٔ رحمانی دختر ۲۴ سالهٔ لر با شلیک مأمور نیروی انتظامی!
سوم تیر ماه جاری رسانه‌ها نوشتند که دختری جوان به نام «راضیهٔ رحمانی» اهل روستای گویژه در شهرستان نورآباد استان لرستان با شلیک یکی از مأموران نیروی انتظامی جان باخت....
۱۳ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: بهاره شبانکارئیان
نویسنده: بهاره شبانکارئیان
بیانیه نهضت آزادی ایران: رأی اعتراضی در گام دوم برای دکتر پزشکیان!
نهضت آزادی ایران در ادامه راهبردی که در مرحله اول در پیش گرفت، اتحاد ملت و تجمیع همه معترضان در مرحله دوم انتخابات را برای مقابله با مخالفان آزادی و...
۱۳ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: نهضت آزادی ایران
نویسنده: نهضت آزادی ایران
انتخابات مهندسی شده، راه يا بی‌راهه؟
    خانم وسمقی در ارتباط با انتخابات ریاست حمهوری در ایران تحلیلی داشته است. خانم وسمقی، زین میان؛ بر این باور است که اصلاح‌طلبان، اگر گمان می‌کنند که حکومت...
۱۲ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: صدیقه وسمقی
نویسنده: صدیقه وسمقی

بازتولید بنیان اجتماعی ـ طبقاتی از طرق امنیتی

لاغرتر شدن بنیاد اجتماعی ـ طبقاتی رژیم و فربەتر شدن بنیاد اجتماعی جریان اعتراض، لاجرم و منطقا باید بە نتایج سیاسی دیگری در عرصە کشور چە در بنیان حاکمیت و چە در روند رویدادها منجر شود، اما ظاهرا وضع بدین گونە نیست، و این را شاید بیشتر باید در منطق بازتولید نیرو از طریق نیروی امنیتی، سرکوب و پول تحلیل کرد.

جمهوری اسلامی ایران بنابر خصلت اجتماعی و سیاسی خود کە رژیمی برآمدە از انقلاب بهمن بود، چنانکە بر بسیاری عیان است از لحاظ منشا اجتماعی و طبقاتی خود طیف وسیعی را هم از لحاظ پایە اجتماعی خود و هم از لحاظ نیروهای شرکت کنندە در ساخت قدرت ابتدایی خود در بر می گرفت. با سوارشدن نوع تفکر خمینی و بنوعی تثبیت این تفکر، از همان ابتدا تصفیە لایەهایی از این طیفها شروع شد و تا زمان گذشت این تصفیەها عمق و گسترش بیشتری پیداکرد. خمینی در آن زمان از توان کاریزمایی خود در این تصفیەها، استفادە بهینە و لازم را توانست بکند. اولین مورد این تصفیەها حذف ملی مذهبیها از دایرە قدرت (مورد بازرگان) و آخرین مورد آن در لحظە کنونی حذف اصلاح طلبان (در زمان خامنەای) می باشد. اما چنانچە ماهیت و خصلت جمهوری اسلامی در طی عمر آن بودە است، این گوناگونی بە عرصەهای دیگر فراروئیدە و علیرغم سیاست حذف، در سیماهای دیگری خود را نشان دادە است. بخشی از این گوناگونی ناشی از ماندگاری همان طیفهای قدیم، و بخشی ناشی از دگردیسی خود این نیروها در بافت قدرت بودە است.
با شروع دهە نود چنین می نماید کە این بار تصفیە حسابها و سیاست حذف بدان منجر شدە است کە تنها و اساسا نیروی سنتی و امنیتی در بافت قدرت باقی بمانند، و حاکمیت در نظر دارد کە در قدرت سیاسی بر اندیشە این یکی (سنتی ها) و توان دیگری (امنیتی ها) تکیە کند، و از لحاظ نیروی اجتماعی نیز بر آن طبقات و لایەهایی تاکید کند کە بە این دو نیرو نزدیکند. نیروی سنتی در قدرت، توان اجتماعی خودش را در بورژوازی بازار، خردەبورژوازی سنتی و بورژوازی بوروکراتیک باز می یابد، و نیروی امنیتی نیز کە خود معلول قدرت است، بە عنوان وسیلەای بکاربردە می شود تا نیروی اجتماعی برای حاکمیت تدارک ببیند. نیروهای امنیتی با سرکوب تنها بە سکوت بسندە نمی کنند، بلکە از دل همین سرکوب بە شکار آن نیروهایی می پردازند کە بالاخرە بە شیوەای فعال تمکین کردەاند. و در این مرحلە با وارد کردن پول کل پروسە را بە مراحل نهایی خود می رسانند. بنابراین جمهوری اسلامی تنها نتیجە سیاسی یک بافت یا بافتهای متنوع سیاسی در جامعە نیست، بلکە شدیدا بە بازتولید بنیاد اجتماعی ـ طبقاتی خود نیز از طرق سرکوب و پول نیازمند است. و شاید همین توان نیروهای امنیتی رژیم، در بازتولید نیروی اجتماعی برای این رژیم باشد کە مسئلە اساسیتری را نشان می دهد. زیرا کە لاغرتر شدن بنیاد اجتماعی ـ طبقاتی رژیم و فربەتر شدن بنیاد اجتماعی جریان اعتراض، لاجرم و منطقا باید بە نتایج سیاسی دیگری در عرصە کشور چە در بنیان حاکمیت و چە در روند رویدادها منجر شود، اما ظاهرا وضع بدین گونە نیست، و این را شاید بیشتر باید در منطق بازتولید نیرو از طریق نیروی امنیتی، سرکوب و پول تحلیل کرد.
منطق پول و اجیرکردن طیف وسیعی از جامعە تحت عنوان نیروهای مختلف نظامی و انتظامی، و شکار آنان از میان تقریبا همە طبقات و لایەهای اجتماعی و تربیت ایدەئولوژیک آن، می تواند مرزهای مشخص طبقاتی ـ اجتماعی را بشکند و حضور این نیروها را (و از این طریق حضور رژیم را) در همە جا تامین کند. یعنی نیروی امنیتی و نظامی و انتظامی بە عرصەای برای وحدت طبقاتی منجر می شود. بدین ترتیب قدرت حاکم، هم بە بازسازی و بازتولید پایگاە طبقاتی ـ اجتماعی خودش می پردازد  (فراتر از آن اقشار و طبقاتی کە سنتا بدانها وابستە است) و از این طریق هم، از آن اقشار و طبقات نیرو جذب می کند کە اساسا متعلق بە او نیستند. بنابراین در چنین صورتی بافت حاکمیت خود را در یک بنیان اجتماعی باز می یابد کە بسیار فراتر از آنچە هست کە دیگران می پندارند، و خود نیز می پندارد!
و شاید همین منطق است کە جرات این را بە جمهوری اسلامی و بویژە شخص خامنەای دادە است کە علیرغم تمام تنشهای سیاسی، اقتصادی و اجتماعی موجود چە در سطح جامعە و چە در سطح منطقە و جهان، چنین بی مهابا بە بازی لاغرتر کردن پیکر قدرت سیاسی دست بیازد. بالارفتن درآمد نفت در این میان می تواند دلیل، تحریک کنندە و عنصری اطمینان بخش در زمینە اقتصادی در این مورد باشد. در واقع هر آنچە را کە مارکس در زمینە نوع رابطە قدرت سیاسی و طبقات در مورد جوامع دسپوتیم شرقی فرمولە کرد، در مورد جمهوری اسلامی، بویژە در این مرحلە می توان بە تمامی بازیافت.
طبقە کە بنابر تعریف مارکس بر اساس نوع رابطەاش با نیروهای تولیدی تعریف می شود، و نئومارکسیستها نیز اساسا مرز طبقات را در کشمکشهای سیاسی قابل تشخیص می دانند، در دسپوتیسم سیاسی و شرقی از طریق بازتوزیع ثروت اجتماعی در سطحی میلیونی (در میان نیروهای امنیتی)، وارد رابطە دیگری می شود کە اگر اساسا متفاوت نباشد، اما جور دیگریست. این نیروی میلیونی از طریق انواع رابطە (بە عنوان نمونە رابطە خانوادگی) بە جذب دیگران می پردازد و اگر آنها را هم بە خود جذب نکند، اما باعادی کردن حضور خود از راههای ارتباط اجتماعی، می تواند بخش مهمی از جامعە را در مدار خود قرار دهد.
البتە این منطق کار دسپوتیستی، نمی تواند بمنزلە شکستن نهای ساختار طبقاتی جامعە و جایگزینی مدل مورد نظر خود بە جای آن باشد، اما توان مانور آن، کار نیروهای تحول گرا را بسیار دشوار می کند. و از این منظر، کار بە زانو درآوردن چنین سیستمی بستگی بسیار بە شکستن توان اقتصادی و مالی آن دارد.
اما هر نیرویی در جامعە تنها بر سرنیزە نمی تواند تکیە کند، بلکە باید بە نوعی بە بازتولید اتوریتە خود در جامعە نیز اقدام کند. در این مورد جمهوری اسلامی این اتوریتە را از طریق مذهب و البتە با چاشنی تبلیغ و اجرای مرگ بە پیش می برد. نیروهای امنیتی ریش درازی کە نە خود از مرگ می هراسند و نە از مرگ دیگران، نیروهایی کە با قاطعیت ایدەئولوژیکی و سیاسی وارد صحنە می شوند و گمانی در مورد حقیقت بودن خویش و حقیقت مداری خویشتن ندارند، می توانند در عصری کە گمان، پلورالیسم فرهنگی و عقیدتی، تساهل و انتقاد، بە عناصر فرهنگ پسامدرن تبدیل شدەاند بە تحمیل خویش بپردازند و از راە منطق حذف زندگی و زندگیها، اتوریتە خود را نە تنها در اقناع سیاسی، بلکە در اقناع بە اینکە آنها مصداق بە عینە مرگ هستند، بازتولید کنند.
بنابراین بعد از حذف اصلاح طلبان، دسپوتیسم دیرینە جمهوری اسلامی وارد مرحلە جدیدی از لحاظ شدت خود شدە است. بازتولید بنیان اجتماعی از طرق امنیتی ـ پولی و اجرای مرگ بی تعارف، عریانتر از هر زمان دیگری خود را نشان می دهد.

بخش : سياست
تاریخ انتشار : ۲۰ دی, ۱۳۹۰ ۸:۴۴ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

جلیلی نمایندۀ جبهۀ پایداری و هستۀ سخت قدرت است!

سعید جلیلی، نامزد مورد حمایت جبههٔ پایداری، با پیشینۀ وابستگی فکری و تشکیلاتی به انجمن حجتیه، از چهره‌های متحجر و تاریک‌اندیش جمهوری اسلامی‌ و نماد ایستایی در برابر مطالبات بر حق مردم برای تغییر و تحول اساسی است. او با دشمن‌تراشی کورکورانهٔ خود از عوامل مهم عدم حصول توافق بین‌المللی در راستای تأمین منافع مردم و مصالح میهن ما بود. جلیلی فردی از هستهٔ سخت قدرت و ادامه‌دهندۀ حتی افراطی‌تر دولت رئیسی است. راهبرد او در انتخابات تکیه بر تشکیلات پایداری و سوءاستفادۀ آشکار از امکانات دولتی است.

ادامه »
سرمقاله

روز جهانی کارگر بر همۀ کارگران، مزد‌بگیران و زحمتکشان مبارک باد!

در یک سالی که گذشت شرایط سخت زندگی کارگران و مزدبگیران ایران سخت‌تر شد. علاوه بر پیامدهای موقتی کردن هر چه بیشتر مشاغل که منجر به فقر هر چه بیشتر طبقۀ کارگر شده، بالا رفتن نرخ تورم ارزش دستمزد کارگران و قدرت خرید آنان را بسیار ناچیز کرده است. در این شرایط، امنیت شغلی و ایمنی کارگران در محل‌های کارشان نیز در معرض خطر دائمی است. بر بستر چنین شرایطی نیروهای کار در سراسر کشور مرتب دست به تظاهرات و تجمع‌های اعتراضی می‌زنند. در چنین شرایطی اتحاد و همبستگی نیروهای کار با جامعۀ مدنی و دیگر زحمتکشان و تقویت تشکل های مستقل کارگری تنها راه رهایی مزدبگیران است …

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

هفته‌ای که گذشت، دوم تا هشتم تیرماه

رهبر حکومت تاب نیاورد گاه که کارگزاران خود را نامرغوب دید. خود بر صحنه آمد و خواستار مشارکت حداکثری شد و فتوا داد که نباید با کسانی که “ذره‌ای با انقلاب و امام و نظام اسلامی زاویه دارند” همکاری کرد. به‌زبان دیگر نباید به کسانی که ممکن است نفر دوم حکومت شوند و در سر خیال همکاری با ناانقلابین دارند، رای داد. اشاره‌ای سرراست به آن تنها نامزدی که از تعامل با جهان می‌گوید.

مطالعه »
یادداشت
بیانیه ها

جلیلی نمایندۀ جبهۀ پایداری و هستۀ سخت قدرت است!

سعید جلیلی، نامزد مورد حمایت جبههٔ پایداری، با پیشینۀ وابستگی فکری و تشکیلاتی به انجمن حجتیه، از چهره‌های متحجر و تاریک‌اندیش جمهوری اسلامی‌ و نماد ایستایی در برابر مطالبات بر حق مردم برای تغییر و تحول اساسی است. او با دشمن‌تراشی کورکورانهٔ خود از عوامل مهم عدم حصول توافق بین‌المللی در راستای تأمین منافع مردم و مصالح میهن ما بود. جلیلی فردی از هستهٔ سخت قدرت و ادامه‌دهندۀ حتی افراطی‌تر دولت رئیسی است. راهبرد او در انتخابات تکیه بر تشکیلات پایداری و سوءاستفادۀ آشکار از امکانات دولتی است.

مطالعه »
پيام ها

بدرود رفیق البرز!

رفیق البرز شخصیتی آرام، فروتن و کم‌توقع داشت. بی‌ادعایی، رفتار اعتمادآفرین و لبخند ملایم‌اش آرام‌بخش جمع رفقای‌اش بود. فقدان این انسان نازنین، این رفیق باورمند، این رفیق به‌معنای واقعی رفیق، دردناک است و خسران بزرگی است برای سازمان‌مان، سازمان البرز و ما!

مطالعه »
بیانیه ها

جلیلی نمایندۀ جبهۀ پایداری و هستۀ سخت قدرت است!

سعید جلیلی، نامزد مورد حمایت جبههٔ پایداری، با پیشینۀ وابستگی فکری و تشکیلاتی به انجمن حجتیه، از چهره‌های متحجر و تاریک‌اندیش جمهوری اسلامی‌ و نماد ایستایی در برابر مطالبات بر حق مردم برای تغییر و تحول اساسی است. او با دشمن‌تراشی کورکورانهٔ خود از عوامل مهم عدم حصول توافق بین‌المللی در راستای تأمین منافع مردم و مصالح میهن ما بود. جلیلی فردی از هستهٔ سخت قدرت و ادامه‌دهندۀ حتی افراطی‌تر دولت رئیسی است. راهبرد او در انتخابات تکیه بر تشکیلات پایداری و سوءاستفادۀ آشکار از امکانات دولتی است.

مطالعه »
برنامه و اساسنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

بر خلاف مرحله‌ی اول، در مرحله‌ی دوم انتخابات ریاست جمهوری شرکت می‌کنم و به آقای پزشکیان رأی می‌دهم!

جلیلی نمایندۀ جبهۀ پایداری و هستۀ سخت قدرت است!

رأی معترضان و عدم افزایش مشروعیت!

انتخاب ایران آزادی و تجدد و دموکراسی است!

جزئیات کشته شدن راضیهٔ رحمانی دختر ۲۴ سالهٔ لر با شلیک مأمور نیروی انتظامی!

بیانیه نهضت آزادی ایران: رأی اعتراضی در گام دوم برای دکتر پزشکیان!