سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) سازمانی مردمی، میهندوست و باورمند به سوسیالیسم دموکراتیک است و در راه آرمانهای والای استقلال، آزادی، عدالت اجتماعی و تامین منافع مردم و کشور (منافع ملی) مبارزه میکند.
سازمان با پایبندی به برنامهٔ مصوب خود در راه تحقق جمهوری عرفیِ غیردینی و متعهّد به مبانی حقوق بشر و اصول دموکراسی و مبتنی بر اراده و آرای آزاد، برابرحقوق و دموکراتیک مردم میهنمان مبارزه میکند و قاطعانه مخالف حکومتهای غیرانتخابی، دینی، موروثی و ایدئولوژیک است.
راهبرد سیاسی سازمان برای تحقق این هدف مبارزهٔ پیگیر در راه دگرگونی ساختار سیاسی از طریق تکیه بر مبارزهٔ مسالمتآمیز، کنشگری و برآمد جنبشهای موجود در کشور و اِعمالِ فشار جامعۀ مدنی است. از ارکان سیاست سازمان مخالفت با ساختار ولایت فقیه، مخالفت با استبداد و مبارزه در راه تأمین شرایط انتخابات آزاد از جمله از راه حذف نظارت استصوابی و تغییر در نظام انتخاباتی کشور است.
سازمان به تحقق همبستگی اجتماعی و رفاه مردم پایبند است؛ در راستای رفع همهٔ تبعیضهای اجتماعی از جمله در زمینههای طبقاتی، سیاسی، جنسیتی، اجتماعی، اقتصادی، اعتقادی و ملی-قومی-منطقهای میکوشد؛ و باعزمی راسخ در راه تأمین حقوق و منافع کارگران، برزگران، زحمتکشان و دیگر اقشار و گروههای محروم جامعه مبارزه میکند.
سازمان در مبارزهٔ سیاسی خود و در مخالفت با جمهوری اسلامی تنها به مردم ایران اتکاء دارد، با هرگونه مداخلهٔ نیروهای بیگانه در امور سیاسی ایران مقابله و توسل به هرگونه کمک حکومتها و محافل خارجی و مشارکت در ائتلافها و آلترناتیوهای ساخته و پرداختهٔ بیگانگان را قاطعانه رد میکند. هرگونه گفتوگو با نهادهای بینالمللی و نمایندگان دولتها و احزاب و نیروهای خارجی باید علنی و شفاف باشد.
چارچوب سیاستگذاری سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
کنگرۀ نوزدهم سازمان در راه دستیابی به اهداف فوق، با اعتقاد عمیق به ثمردهی شیوهٔ مبارزهٔ مسالمتمحور و تأکید و تکیه بر اعتراضات، برآمدها و جنبشهای مطالباتیِ صنفی، طبقاتی و همگانی، فعّالانه برای تحقق اصلاحات دموکراتیک و خواستهای برحقّ مردم و تحمیل آنها به حکومت مبارزه و چارچوب سیاستگذاری خود را بهصورت زیر تعیین میکند.
در زمینۀ مبارزات و مطالبات مردم
پشتیبانی از مبارزات مسالمتآمیز و مطالبات برحق و عدالتخواهانۀ مردم؛ همراهی با جنبشهای شهروندی، تاکید بر همپوشانی و درهمتنیدگی جنبشها و خواستهای اقشار، گروههای شغلی و اجتماعی و طبقات گوناگون، همچنین تاکید بر همکاری و همیاری آنها با یکدیگر برای وادار کردن حکومت به تن دادن به خواست آنان و بە رسمیت شناختن حق اعتراض مردم؛ دفاع از هرگونه تلاش جهت تعدیل اختلاف طبقاتی و کاهش فقر در کشور.
دفاع از حقوق و منافع کارگران، معلمان، کارمندان، کشاورزان، زحمتکشان، مزدوحقوقبگیران دیگر و اقشار کمدرآمد و مبارزه در راستای تامین آزادی تشکلهای صنفی آنان (اتحادیهها، سندیکاها، شوراهای مستقل، تعاونیها)؛ مبارزه برای تامین و گسترش قوانین بهداشت و امنیت کار و بیمههای تامین اجتماعی؛ مبارزه برای قانونی شدن حق اعتراض و اعتصاب و تحصن؛ مبارزه برعلیه بازداشت و زندانی کردن فعالین کارگری و صنفی.
پافشاری بر برابرحقوقی زنان و مردان در همۀ عرصههای اجتماعی، سیاسی، اقتصادی، بهویژه حق سرپرستی بر فرزندان؛ مبارزه و کوشش در راستای تامین امکانات برای زنان جهت ایستادگی در برابر زورگویی و خشونت؛ مبارزه برای تغییر قوانین نابرابر جنسیتی.
مبارزه در راه تامین و تضمین قانونی حقوق کودک و منع کار کودک و الزام دولت به تامین امکانات لازم و شایسته برای کودکان بیسرپرست و بیخانمان، بهویژه در زمینۀ مسکن، معیشت و آموزش.
مخالفت با خصوصیسازی و پولی کردن خدمات دولتی و موسسههای آموزش و پرورش عمومی (دبستانها، دبیرستانها، مدرسههای حرفهای، مدرسههای عالی و دانشگاهها)؛ پافشاری بر آموزش رایگان برای همه و برنامهریزی برای ریشهکن کردن کامل بیسوادی از کشور؛ مبارزه برای بهداشت و ورزش رایگانِ همگانی؛ مبارزه با فسادهای اقتصادی و سیاسی (رانتخواری، اختلاس، ارتشاء، …).
مبارزه در راه رعایت حقوق بشر توسط حکومت و ارتقا سطح برخورداری شهروندان از آزادیهای جهانشمول مندرج در بیانیهٔ جهانی حقوق بشر، احترام به شان خدشهناپذیر هر انسان و حق او برای داشتن زندگی در شان انسان و برخورداری از یک محیط پاک، سالم و پایدار.
پافشاری بر لزوم جدایی دین از حکومت، آزادی باورهای عقیدتی، احترام به ادیان و مذاهب گوناگون؛ مبارزه برای تامین و تضمین برابرحقوقی همه گروههای ملی-قومی؛ پافشاری بر احترام به فرهنگها، آداب، سنتها و زبانهای گوناگون در گسترۀ میهن؛ حمایت از فعالیت کنشگران حوزههای فرهنگی و هنری در پاسخ به نیازهای همگانی جامعه؛ پافشاری بر احترام به حق انتخاب آزادانۀ شیوۀ زندگی از سوی مردم و مخالفت پیگیر با حجاب اجباری؛ پافشاری بر احترام به حق مردم برای شاد بودن.
دفاع از آزادیهای سیاسی و اجتماعی؛ مخالفت و مقابله با استبداد، سرکوب، حصر، دستگیری فعالان مدنی و سیاسی، شکنجه و اعدام؛ همراهی با مبارزات مردم در راستای آزادی بیان و آزادی پس از بیان؛ مبارزه برای آزادی زندانیان سیاسی و حذف جرم سیاسی.
ایستادگی در مقابل تخریب و آلودهسازی محیط زیست و استفادۀ بیرویه از منابع طبیعی، ازجمله آب، هوا، جنگلها، دریاچهها و رودخانهها؛ تاکید بر نیاز به برنامهریزی درازمدت برای توسعه و ترویج کشاورزی سالم و پایدار؛ تاکید بر توسعه و سرمایهگذاری در سامانههای ترابری با انرژیهای پاک؛ تاکید بر نیاز به اعمال سیاستهای محدودسازی آلودگی هوا و برنامهریزی برای گسترش منابع تجدیدپذیر انرژی و فاصله گرفتن از انرژیهای فسیلی در راستای زیستبوم متوازن و پایدار.
پافشاری بر ضرورت اصلاح روند خصوصیسازی کنونی که بر اساس دیدگاههای نولیبرالی صورت میگیرد؛ پافشاری بر ضرورت کاهش وابستگی اقتصاد به رانت دولتی مرتبط با درآمد نفت و سایر معادن و منابع ملی؛ مخالفت با فروش تاسیسات دولتی و سیستمهای خدمات مورد نیاز عموم ازجمله آب، برق، تلفن، و شبکههای مخابراتی و ترابری به بخش خصوصی؛ مبارزه در راه واگذاری نهادهای اقتصادی که قرار است خصوصی شوند به تعاونیها و شوراهای کارکنان همان نهادها؛ مخالفت با واگذاری حق استفاده از منابع طبیعی بهشمول نفت و میعانات گازی به وابستگان به حاکمیت.
پافشاری بر لزوم تبدیل سامانۀ یارانۀ نقدی به پرداخت حق تامین معاش به خانوارهایی که درآمد آنها زیر خط فقر قرار دارد.
تاکید بر ضرورت برنامهریزی اقتصادی در راستای کاهش اتکا و وابستگی درآمد دولت به فروش ذخایر سوختی بهویژه نفت با اِعمالِ سیاستهای متکی بر کسب مالیاتهای عادلانه و ایجاد امکانات سرمایهگذاری در زمینۀ تولیدات صنعتی و فنی.
تاکید بر نیاز صنایع فرسوده از ادارۀ ناکارآمد چهلسالۀ جمهوری اسلامی، بهشمول صنایع تولیدی مصادره شده در دوران انقلاب، به روزآمد شدن و به سرمایهگذاریهای بزرگ برای بازسازی؛ تاکید بر بهرهگیری از الگوهای مختلف موجود برای این سرمایهگذاریها؛ تاکید بر نقش دولت بهصورتی شفاف و محدود به حفظ منافع عمومی و پیشگیری از چپاول امکانات ارزشمند مردم ایران.
مبارزه با اِعمالِ تبعیض حکومتی که پس از یکدست شدن حکومت امکان بیشتری نیز یافته است؛ مبارزه برای موظف کردن حکومت به تامین برابرحقوقی انسانها فارغ از جنسیت، موقعیت شغلی، مالی، تعلق ملی- قومی، و باورهای دینی و مذهبی؛ حمایت از تمرکززدایی؛ مطالبۀ برنامهریزی و بودجهبندی در راستای منافع مردم و کشور (منافع ملی) و حمایت از زحمتکشان و نواحی محروم ماندۀ کشور و بهدوراز باندبازی و ملاحظات محفلی.
در زمینۀ مناسبات با نیروهای سیاسی
همکاری، نزدیکی، همگرایی، ائتلاف و اتحاد با احزاب، سازمانها و نیروهای چپ و عدالتخواه؛
همکاری، اتحاد عمل و ائتلاف با نیروهای “ملی”، “ملی- مذهبی” و جمهوریخواهان باورمند به دموکراسی، در راستای منافع مردم و میهن (منافع ملی) و مردمسالاری در ایران؛
اعلام آمادگی برای گفتوگوی علنی با همۀٔ نیروهای سیاسی ایران و استقبال از آن.
در زمینۀ سیاست خارجی
نگاه صلحآمیز به جهان و باور به حق زندگی همۀ انسانها در صلح، امنیت، آرامش و رفاه؛ مخالفت و مقابله با سیاستهای تجاوزکارانه، سلطهجویانه و امپریالیستی؛ استقبال از رقابت مسالمت آمیز و همکاری اقتصادی بهویژه بر پایۀ تغییرات دورانساز جاری و تحول مثبت عبور جهان از آرایش تکقطبی به چندقطبی.
حمایت از موضعگیریهای سیاسی کشورها در جهت حمایت از صلح، عدالت اجتماعی و پرهیز از جنگ در جایجای جهان؛ حمایت از تعامل کشورها با همدیگر و همزیستی مسالمتآمیز ملتها؛ اعتقاد به عدم مداخلۀ کشورها در امور داخلی همدیگر؛ مخالفت با تقابل نظامی، تبلیغ لزوم برچیده شدن پیمان نظامی آتلانتیک شمالی (ناتو) و دیگر پیمانهای نظامی؛ حمایت از پایان دادن به هرگونه تحریم و محاصرۀ اقتصادی؛ حمایت از تقویت نقش سازمان ملل متحد؛ حمایت از حلوفصل مسایل مورد مناقشه میان کشورها از طریق گفتوگوی مستقیم یا با واسطۀ سازمانهای بینالمللی.
تاکید بر اینکه تسلیحات هستهای در هر کشوری که باشد تهدیدی خطرناک علیه هستی جامعۀ بشری است و حمایت از عاریسازی جهان از سلاحهای کشتار جمعی و در راس آنها سلاحهای هستهای، شیمیایی و بیولوژیک.
تاکید بر لزوم برقراری روابط سیاسی و عادلانۀ ایران با همۀ کشورها بر پایۀ منافع مردم و کشور (منافع ملی) و مناسبات برابرحقوق و بر پایۀ احترام متقابل، متعادل کردن سیاست خارجی کشور بر پایۀ حقوق و عرف حاکم بر مناسبات بینالمللی، بسط مناسبات برابرحقوق و همکاری اقتصادی با همۀ کشورها و لزوم گفتوگوی رودررو و مستقیم میان دولتهای جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحدۀ آمریکا و احیای مناسبات دیپلماتیک بین دو کشور.
حمایت از پایانیابی مناقشه و حل مجموعهٔ مشکلات مرتبط با “برنامۀ جامع اقدام مشترک” (برجام) از طریق توافق دیپلماتیک در انطباق کامل با موازین و مصادیق حقوق بینالملل و در چارچوب منافع مردم و کشور (منافع ملی)؛ مخالفت با هر گونه تلاش برای سلب اعتبار از برجام از هر سو که باشد و پافشاری بر پایبندی طرفهای توافق به تعهدات موضوعی خود در چارچوب آن.
تاکید بر ضرورت حل و فصل دیپلماتیک مسایل کشور ما با همه کشورهای منطقه و پیریزی مناسباتى سازنده براى حفظ امنیت کشورهای منطقه؛ تاکید بر تلاش برای تنشزدایی و رفع متقابل نگرانیهای موجود منطقهای، دنبال کردن سیاست همزیستی مسالمتآمیز، حسن همجواری، داشتن مرزهای امن و عدم دخالت در امور یکدیگر؛ تاکید بر ضرورت پایان دادن بیدرنگ به جنگ و خونریزی در یمن؛ تاکید بر محکومیت نقض حقوق فلسطینیان توسط دولت اسرائیل و حمایت از پایان دادن به معضل دیرین وخونبار اسراییل و فلسطین با پذیرش و شناسایی موجودیت دو کشور فلسطین و اسرائیل.
حمایت فعال از عاریسازی منطقه از سلاحهای کشتار جمعی؛ تاکید بر ضرورت انعقاد پیمان امنیت دستهجمعی بین کشورهای منطقه بهمثابۀ جایگزین معاهدات فراهمآورندۀ بهانۀ حضور نظامی نیروهای غیرمنطقهای؛ استقبال از بسترها و فرصتهای نوین برای بهرهگیری از منافع متقابل در کنار شرایط خطرناک منطقه؛ تاکید بر برابرحقوقی و همکاری و همگامی برای توسعۀ پایدار و پیشرفت؛ تکیه بر نیاز فزاینده به ایجاد اتحادیههای اقتصادی و راهروهای تجاری در چشمانداز آینده در جهت گسترش رفاه، صلح و بهروزی مردم منطقه.
یکشنبه، ۲۹ خرداد ۱۴۰۱ (۱۹ ژوئن ۲۰۲۲ میلادی)
کنگرۀ نوزدهم سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)