جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ - ۲۳:۵۰

جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ - ۲۳:۵۰

دادگاه لاهه حکم بازداشت نتانیاهو، نخست‌وزير؛ و گالانت وزیردفاع سابق اسرائیل را صادر کرد
دادگاه (لاهه) دلایل کافی برای این باور دارد که نتانیاهو و گالانت «عمداً و آگاهانه مردم غیرنظامی در نوار غزه را از اقلام ضروری برای بقای خود از جمله غذا،...
۲ آذر, ۱۴۰۳
نویسنده: برگردان: رضا کاويانی
نویسنده: برگردان: رضا کاويانی
دادخواهی و صلح
روز يک‌شنبه گذشته، 27 آبان‌ماه سال 1403 خورشيدی با عنوان دادخواهی و صلح و به‌یاد هزاران فرزند جان‌باختۀ ميهن و با تاکيد بر دادخواهی، خشونت‌پرهيزی و صلح‌طلبی در سامانه زوم...
۱ آذر, ۱۴۰۳
نویسنده: کارآنلاين
نویسنده: کارآنلاين
دنیایِ واژگون
کتاب در حافظه شهر فراموش شده‌ / و به انتها نزدیک / دنیا تعادلش را در نقطه لغزانی دنبال می‌کند / موریانه‌ها / به جانِ کتاب‌ها افتادند / شب است،...
۲۹ آبان, ۱۴۰۳
نویسنده: رحمان ـ ا
نویسنده: رحمان ـ ا
مسئله جانشینی و یا زمانی برای پرسش‌های اساسی درباره کارنامه ولایت فقیه؟
کارنامه اقتصادی، ژئوپولتیکی، اجتماعی، زیست محیطی و فرهنگی فاجعه آمیز حکومت در برابر همگان قرار دارد. حکومت دینی حتا در ماموریت معنوی خود هم شکست بزرگی خورده و مناسک و...
۲۹ آبان, ۱۴۰۳
نویسنده: سعید پیوندی
نویسنده: سعید پیوندی
تلاش جریان برانداز و سلطنت‌طلب در کسب قدرت و وظایف ما
امروز بیش از پیش لازم است که جریانات چپ، ملی و دموکرات صفوف خود را به هم نزدیک کرده و مانع گرایش به سمت راست و جریانات برانداز شوند. هیچ...
۲۹ آبان, ۱۴۰۳
نویسنده: کامران
نویسنده: کامران
وریشه مرادی
وريشه مرادی دوران دانشجویی از فعالان ان‌جی‌او های شهر سنندج و از قهرمانان رزمی‌کار استان کوردستان و یکی از بنیان‌گزاران انجمن مبارزه با اعتیاد شهر سنندج بود.
۲۸ آبان, ۱۴۰۳
نویسنده: سردبير ماه
نویسنده: سردبير ماه
برتراند راسل، کوشش ناتمام برای کشف فرمول جهان
گرچه روش و متد علمی برتراند راسل از طریق آنالیز منطقی است، نقدهای اجتماعی او ولی متکی به 3 موضوع: عقل، عشق، و ایده آلهای لیبرالیسم بود. برای راسل نظریه...
۲۸ آبان, ۱۴۰۳
نویسنده: آرام بختیاری
نویسنده: آرام بختیاری

سیاست نوین جهان چندقطبی مهار یکه‌تازی اسرائیل است

شواهد دارای نشانه‌های آشکار از پایان یافتن دوران تسلط آمریکا بر خاورمیانه می‌باشند، و نویدبخش آن‌اند که دوران جدیدی در تاریخ منطقه حساس و مهم خاورمیانه آغاز شده است. ... توافق ایران و عربستان ضربهٔ جبران‌ناپذیری برای اسرائیل است. برقراری رابطه و آشتی با جمهوری اسلامی کوتاه‌ترین راه برای ثبات در منطقهٔ خلیج فارس است ... از سوی دیگر توافق ایران و عربستان به‌ منزلهٔ فرو ریختن دیوار دفاعی منطقه‌ای است که اسرائیل می‌خواست برای خود بسازد.

خبر احیای روابط دیپلماتیک بین ایران و عربستان، جهان و به ویژه کشورهای منطقه را تحت تأثیر قرارداد. این اقدام از یک طرف برای کشورهای حاشیهٔ جنوبی خلیج فارس خوش‌آیند بود، ولی از طرف دیگر خواب خوش اسرائیل برای تشکیل ائتلافی در قالب ناتوی عربی علیه ایران را بر هم زد. هم‌چنین رؤیای سیطرهٔ کامل اسرائیل، متحد آمریکا بر خاورمیانه را به کابوسی وحشتناک تبدیل کرد. تلاش برای عادی‌سازی رابطه ایران و عربستان با وساطت چین، سونامی در منطقه بود که امواج سهمگین آن طرح آمریکایی خاورمیانه جدید را به زیر کشید، و پازلی ترسیم شد که در آن ایران در خاورمیانهٔ پساآمریکایی ایفا نقش می‌کند.

عادی‌سازی رابطهٔ عربستان و ایران، فصل جدیدی در مناسبات ایران نه تنها با عربستان، بلکه با کشورهای حاشیهٔ خلیج فارس با تمرکز بر تنش‌زدایی است که نتیجهٔ آن از یک طرف فروکش کردن هیاهوی ایران‌هراسی آمریکا و اسرائیل، و از طرف دیگر تقویت‌کننده‌ٔ نقش ایران در برقراری ثبات در منطقه خواهد بود. هرچه مستحکم‌تر شدن رابطهٔ این دو کشور باعث کاهش هرچه بیش‌تر نقش هژمونیک آمریکا شده تا جایی که در بازهٔ زمانی حاضر آمریکا جایگاه خود در منطقه را از دست‌رفتنی می‌بیند. به هر حال، چین قدرت نوظهور جهان چندقطبی، توانست یک صورت فلکی پیچیدهٔ سیاسی که به طور سنتی تا پیش از این تحت نظارت آمریکا بود را از حیطهٔ این کشور خارج کرده تا کشورهای جهان به ویژه خاورمیانه را پیرامون هژمونی خود جمع کند. حضور فعال چین در خاورمیانه عامل پرسشی شد که آیا آمریکا هم‌چون گذشته توان‌مندی کافی دارد تا از متحد خود اسرائیل در خاورمیانه حمایت کند؟ و یا آیا شکست طرح خاورمیانهٔ جدید با هدف امنیت اسرائیل، جغرافیای سیاسی خاورمیانه را تغییر نداده است؟ برای تداعی معانی و فعال‌تر کردن بخش حافظه به اختصار طرح خاورمیانهٔ جدید را مرور می‌کنیم.

سال‌های نەچندان دور، قرار بود به موازات تلاش برای عملی کردن نقشهٔ خاومیانهٔ جدید، ناتوی عربی نیز تشکیل شود تا برای اولین بار ارتش عربی تحت مدیریت اسرائیل تشکیل گردد و با تغییر جغرافیای سیاسی منطقه، منافع آمریکا نیز تأمین و عرصهٔ یکه‌تازی برای اسرائیل وسیع‌تر شود. اما ناکامی آمریکا در رسیدن به اهداف مورد نظر در افغانستان و عراق و هم‌چنین شکست اسرائیل در جنگ ٣٣ روزهٔ لبنان عوامل بازدارندهٔ طرح آمریکایی – اسرائیلی شد. در واقع آمریکا در اولین گام‌ های خود در اجرای طرح خاورمیانهٔ جدید، با پدیده‌ای نوین روبه‌رو شد که قبلاً پیش‌بینی آن را نکرده بود. این پدیده برآمد جمهوری اسلامی در دست‌یابی به جایگاه قدرت برتر در منطقه بود که توانست با حمایت‌های گوناگون از کشورهای خاورمیانه، کار را بدان‌جا بکشاند که همگی در برابر زیاده‌خواهی‌های آمریکا و اسرائیل ایستادند تا مانع تجزیهٔ کشورهای خاورمیانه شوند.

شکستِ فاحش طرح ناتوی عربی و ناکارآمدی مداخلات آمریکا در خاورمیانه با حمایت آشکار از اسرائیل علیه ایران در جای خود قابل ارزیابی است. نتیجهٔ شکست ایدهٔ تشکیل ناتوی عربی، عروج ایران به یکی از قدرت‌های منطقه بود که زمینهٔ برقراری رابطهٔ ایران و عربستان با وساطت چین را فراهم کرد و تمامی محاسبات آمریکا و متحدش اسرائیل را چنان به هم ریخت که انکارناپذیر است. واقعیت آن است که همه چیز آن طور که اسرائیل مایل بوده، پیش نرفته است. چرخش دولت‌های عربی از اسرائیل به سمت ایران به منظور عادی‌سازی روابط، خلاف ارزیابی بسیاری از ناظران و تحلیل‌گران که از آغاز برآمدن عصری جدید در چهارچوب روابط اسرائیل با کشورهای عربی سخن می‌گفتند را ثابت کرد.

در نگاهی غیرجانب‌دارانه باید تأکید کرد تلاش برای عادی‌سازی رابطهٔ بین عربستان و ایران تغییرات عمده‌ای به وجود آورده و خواهد آورد، تا به گونه‌ای که سبب خنثی‌سازی ایران‌هراسی در سیاست می‌شود و به خودی خود تبلیغات و مانور مقابلهٔ اسرائیل علیه ایران را بی‌اثر می‌کند و مانع نفوذ گستردهٔ اسرائیل در منطقه می‌شود. در خواب خوش اسرائیل قرار بود در خاورمیانهٔ جدید به عنوان متغیری صاحب نقش بسیار اساسی شود، یعنی اسرائیل در پرتو حمایت آمریکا، با بازیگری در منطقه از هرگونه فشار و تهدیدات علیه ایران کوتاهی نکند. در راستای این تهدیدات، اسرائیل باید اقدام به اختراع ایران‌هراسی دشمن فرضی می‌کرد، پس باید تحت لوای خطر تهدیدات امنیتی خود توسط جمهوری اسلامی، افکار عمومی را علیه ایران تحریک کند، تا با ایجاد فضای تنش دایمی، دست‌رسی به اهدافی، حتی جنگ با ایران را میسر ‌سازد. لیکن چون غریزهٔ بقای جمهوری اسلامی فعال شده است و مایل است با جامعۀ جهانی تعامل کند؛ بنا بر این فعال شدن غریزهٔ بقای جمهوری اسلامی، باعث می‌شود، جهت ورود به جامعهٔ جهانی نخست هرچه گسترده‌تر کردن رابطهٔ خود با کشورهای عربی را اعلام کند، و همین امر سبب شد تا برای همیشه امیدهای اسرائیل جهت تشکیل یک محور متحد اسرائیلی – عربی علیه ایران را به کابوس پایان ناپذیر تبدیل کند.

شواهد دارای نشانه‌های آشکار از پایان یافتن دوران تسلط آمریکا بر خاورمیانه می‌باشند، و نویدبخش آن‌اند که دوران جدیدی در تاریخ منطقه حساس و مهم خاورمیانه آغاز شده است. جابه‌جایی و تغییرات در خاورمیانه بدون اغراق به دلیل ظهور و فعالیت بازیگران جدید از جمله ایران است که خواستار تسلط همه‌جانبه جهت برقراری و حفظ امنیت بر منطقه شده‌اند و متفقاً در حال رقابت با آمریکا هستند، در نتیجه آمریکا برای نه بازگشت به عصر تسلط در خاورمیانه، بلکه حضور حداقلی مجبور است از حمایت مبنی بر تأیید کاربست قوهٔ قهریه و تعرضات نظامی توسط اسرائیل صرف نظر کند.

چه خوشایند ما باشد یا نباشد، توافق ایران و عربستان ضربهٔ جبران‌ناپذیری برای اسرائیل است. برقراری رابطه و آشتی با جمهوری اسلامی کوتاه‌ترین راه برای ثبات در منطقهٔ خلیج فارس است، و اینک جمهوری اسلامی بر این عهد است، راه تضمین تأمین منافع کشورهای منطقه، کوتاه کردن مداخلات آمریکاست. از سوی دیگر توافق ایران و عربستان به‌ منزلهٔ فرو ریختن دیوار دفاعی منطقه‌ای است که اسرائیل می‌خواست برای خود بسازد. به خبر آمده توجه کنید؛ «نفتالی بنت» و «یائیر لاپید»، نخست‌وزیران پیشین اسرائیل با انتقاد تند از «بنیامین نتانیاهو» نخست‌وزیر کنونی اسرائیل اعلام کردند، ازسرگیری روابط بین ایران و عربستان یک شکست بزرگ برای اسرائیل است».

باور کنیم احیای روابط دیپلماتیک عربستان و ایران گامی پرهزینه برای اسرائیل است که خود را بزرگ‌ترین طرف متضرر از این توافق می‌داند؛ زیرا این توافق ضربهٔ بزرگی به محاسبات اسرائیل وارد آورده است، احیای مناسبات جمهوری اسلامی و عربستان در شرایطی صورت می‌گیرد که اسرائیلی‌ها در جبههٔ داخلی دچار شکاف‌ها و اختلافات سیاسی شدیدی هستند، فکت اثباتی این امر، تظاهرات جامعهٔ مدنی اسرائیل علیه افراطی‌گری «بنیامین نتانیاهو» می‌باشد که روزبه‌روز شدیدتر شد، و چنان گسترش می‌یافت که نتانیاهو را وادار می‌سازد تا از اقدامات افراطی‌گری عقب‌نشینی موقتی نماید. عقب‌نشینی اسرائیل اولین فایدهٔ تلاش ایران و عربستان برای احیای مناسبات خود محسوب می‌شود و یک گام سیاسی مثبت به‌ شمار می‌رود که تا مدت زمانی نه چندان دور و نزدیک، راه را به روی توطئه‌ها و تجاوزات اسرائیل می‌بندد.

و یا در خبر دیگری، «بن‌کاسپیت» خبرنگار مشهور اسرائیلی در کنایهٔ سنگین به «نتانیاهو» صراحتاً اعلام می‌کند: «تو با افراطی‌گری و ایران‌هراسی واهی، عربستان را به آغوش ایران انداختی». از طرفی احیای روابط دو کشور قدرتمند، گرچه به معنای کند و یا متوقف شدن رابطهٔ عربستان با اسرائیل ارزیابی نمی‌شود، اما منجر به گسترش عادی‌سازی روابط با اسرائیل نیز نخواهد بود. چون به گفتهٔ «هنری کیسینجر»، «توافق ایران و عربستان تغییری اساسی در اوضاع استراتژیک خاورمیانه است».

باورپذیر است که اسرائیل اولین قربانی توافق ایران و عربستان است؛ به ویژه این‌که کابینهٔ راست‌افراطی «نتانیاهو» تلاش‌های زیادی برای امضای قرارداد سازش با سعودی‌ها انجام داده بود و حساب ویژه‌ای روی عادی‌سازی رابطه با عربستان باز کرده بود. هم‌چنین توافق جمهوری اسلامی و عربستان، جدای از متضرر کردن اسرائیل، محاسبات آمریکا را که به ‌دنبال ایجاد ائتلاف‌های گوناگون ضد ایران بود را نیز به هم ریخت.

توافق پیش‌گفته با وساطت چین می‌تواند چندان به منافع اسرائیل و آمریکا خدمت نکند؛ چون مفسرین مسائل ژئوپلیتیک، این توافق تثلیثی یا سه‌طرفهٔ ایران – عربستان و چین را پس‌رفتی برای آمریکا در خاورمیانه و تضعیف متحدش اسرائیل به حساب می‌آورند. پس اسرائیل دیگر نمی‌تواند هم‌چون گذشته، در فلسطین اشغالی به شمول نوار غزه دست به هر عمل تروریستی و ضدحقوق بشری بزند، زیرا آمریکا دیگر نمی‌تواند مشوق و عامل پشت‌گرمی اسرائیل باشد. فایدهٔ دیگر این توافق آن است، که تلاش اسرائیل در جلب نظر دول اروپایی را خنثی می‌کند، زیرا توازن قوا در سطح منطقه را به نفع ایران تغییر داده است، به گونه‌ای که اسرائیل دیگر نمی‌تواند به مسیر قبلی ادامه دهد.

بخش : سياست
تاریخ انتشار : ۲۶ فروردین, ۱۴۰۲ ۱۱:۳۲ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

تجاوز اسراییل به خاک میهنمان را محکوم می‌کنیم!

ما ضمن محکوم کردن تجاوز اسراییل به خاک میهنمان، بر این باوریم که حملات متقابل منقطع می‌تواند به جنگی فراگیر میان دو کشور تبدیل شود. مردم ما که در شرایط بسیار سخت و بحرانی زندگی کرده و تحت فشار تحریم‌های ظالمانه و غیرقانونی آمریکا و سیاست‌های اقتصادی فسادآلود و مخرب تاکنونی جمهوری اسلامی هر روز سفرهٔ خود را خالی‌تر از روز پیش می‌بینند، اصلی‌ترین قربانیان چنین جنگی خواهند بود.

ادامه »
سرمقاله

عفریت شوم جنگ را متوقف کنیم! دست در دست هم ندای صلح سردهیم!

مردم ایران تنها به دنبال صلح و تعامل و هم‌زیستی مسالمت‌آمیز با تمام کشورهای جهان‌اند. انتظار مردم ما در وهلۀ اول از جمهوری اسلامی است که پای ایران را به جنگی نابرابر و شوم نکشاند مردم ما و مردم جنگ‌زده و بحران زدۀ منطقه، به ویژه غزه و لبنان، از سازمان ملل متحد نیز انتظار دارند که همۀ توان و امکاناتش را برای متوقف کردن اسراییل در تداوم و تعمق جنگ و در اولین مرحله برقراری فوری آتش‌بس به کار گیرد.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

دادگاه لاهه حکم بازداشت نتانیاهو، نخست‌وزیر؛ و گالانت وزیردفاع سابق اسرائیل را صادر کرد

دادگاه (لاهه) دلایل کافی برای این باور دارد که نتانیاهو و گالانت «عمداً و آگاهانه مردم غیرنظامی در نوار غزه را از اقلام ضروری برای بقای خود از جمله غذا، آب، دارو و تجهیزات پزشکی و همچنین سوخت و برق محروم کرده‌اند».

مطالعه »
یادداشت

این‌جا، کس به‌کینه آلوده نیست

من جنگ را دیده‌ام. من دیده‌ام مردمانی را که هفتاد کیلومتر به‌دور از شهر به جست‌وجوی آب، به‌ما رسیده بودند. و دیدم یزید را که آب بر آن‌ها بست. من جنگ را دیده‌ام. من دیده‌ام زنی را در بیابان‌های خشک، بی ریالی در مشت؛ راه می‌جست. به‌جایی که نمی‌دانست کجاست.

مطالعه »
بیانیه ها

تجاوز اسراییل به خاک میهنمان را محکوم می‌کنیم!

ما ضمن محکوم کردن تجاوز اسراییل به خاک میهنمان، بر این باوریم که حملات متقابل منقطع می‌تواند به جنگی فراگیر میان دو کشور تبدیل شود. مردم ما که در شرایط بسیار سخت و بحرانی زندگی کرده و تحت فشار تحریم‌های ظالمانه و غیرقانونی آمریکا و سیاست‌های اقتصادی فسادآلود و مخرب تاکنونی جمهوری اسلامی هر روز سفرهٔ خود را خالی‌تر از روز پیش می‌بینند، اصلی‌ترین قربانیان چنین جنگی خواهند بود.

مطالعه »
پيام ها
برنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

دادگاه لاهه حکم بازداشت نتانیاهو، نخست‌وزیر؛ و گالانت وزیردفاع سابق اسرائیل را صادر کرد

دادخواهی و صلح

دنیایِ واژگون

مسئله جانشینی و یا زمانی برای پرسش‌های اساسی درباره کارنامه ولایت فقیه؟

تلاش جریان برانداز و سلطنت‌طلب در کسب قدرت و وظایف ما

وریشه مرادی