سه شنبه ۱۰ تیر ۱۴۰۴ - ۲۱:۳۶

سه شنبه ۱۰ تیر ۱۴۰۴ - ۲۱:۳۶

چند کشور آماده‌اند که از همین فردا تولید سلاح هسته‌ای را آغاز کنند؟
امروزه علاوه بر «پنج کشور هسته‌ای»، چهار کشور دیگر نیز دارای سلاح هسته‌ای هستند. در عمل، ما یک «نه کشور هسته‌ای» داریم که به آن «کلوپ هسته‌ای» می‌گویند. اما تل‌آویو،...
۹ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: والنتين کاتاسانف
نویسنده: والنتين کاتاسانف
ایران باید بماند و ما باید با ایران بمانیم
برای مخالفت بی‌بروبرگرد با تهاجم اسراییل به ایران حتی نیازی نیست به وطن‌دوستی یا عشق به میهن متوسل شویم که حالا لازم باشد بر سر معنای هر از این مفاهیم...
۹ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: حسام سلامت
نویسنده: حسام سلامت
#سوزنبان
سوزنبانِ پیر چشمکی زد. صدای سوت قطار از دور شنیده می‌شد. شلوغی ایستگاه بخاطر پایان این جنگ ۱۲ روزه، مرا یاد کودکی و نوجوانی‌ام می‌انداخت. می‌ترسیدم جا بمانم. تجربه جاماندن...
۹ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: پهلوان
نویسنده: پهلوان
وارث شکست‌خورده و پرچم!
از نظر آنها، فقط قدرت‌های غربی اختیار ایجاد یا سرنگونی رژیم‌ها را دارند. می‌توان تا حدی با این دیدگاه همدل بود: به هر حال، بریتانیا در نیمه اول قرن بیستم...
۹ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: گلنار نیک‌پور اسکندر صادقی بروجردی
نویسنده: گلنار نیک‌پور اسکندر صادقی بروجردی
Lasting peace is only possible with active popular participation
The twelve days of war brought unexpected results. Iran's internal cohesion was preserved, despite chronic economic crises and social divisions...Peaceful protests in various countries, Iranian immigrants' support for the right...
۹ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: The Political-Executive Committee of The Organization of Iranian People’s Fedaian (Majority)
نویسنده: The Political-Executive Committee of The Organization of Iranian People’s Fedaian (Majority)
نه قیام، نه تسلیم؛ سکوت پیش از خیزش یا تدبیری برای فردا؟
بخش بزرگی از جامعه با آگاهی دریافته‌اند که تغییر رژیم، بدون آمادگی فرهنگی، اجتماعی و سیاسی، می‌تواند تنها به بازتولید شکلی دیگر از همان استبداد منجر شود. مردم ایران بارها...
۹ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: بهروز ورزنده
نویسنده: بهروز ورزنده
زندان اوین نماد مقاومت و مبارزه بود
روی زندان قرچک حتی نمی‌شود اسم «زندان» گذاشت. یک سری سلول‌اند که به اندازه‌ی سلول‌های ۲۰۹ پنجره ندارند. هوا؟ نزدیک محل سوزاندن زباله است؛ هوایی آلوده و فاجعه‌بار. آب؟ آب...
۸ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: ویدا ربانی
نویسنده: ویدا ربانی

«شبکه ملی اطلاعات» یا سرابی دیگر

اگر با بودجه های کلان جمهوری اسلامی دست به تاسیس ارتش سایبری می زند، اگر فیلتر می کند و یا سرعت دسترسی به اینترنت را پائین نگه می دارد، همه و همه برای آن است که «من» امروز سلاحی در دست دارم که دیکتاتورها از آن وحشت دارند. سلاحی که به جای گلوله های مرگبار می تواند آگاهی شلیک کند و دل تاریکیها را بشکافد. سلاحی که می تواند انحصار سخن گفتن را از دیکتاتور بستاند. اینترنت سلاح « من » است و زمینش نمی گذارم!

اگر با بودجه های کلان جمهوری اسلامی دست به تاسیس ارتش سایبری می زند، اگر فیلتر می کند و یا سرعت دسترسی به اینترنت را پائین نگه می دارد، همه و همه برای آن است که «من» امروز سلاحی در دست دارم که دیکتاتورها از آن وحشت دارند. سلاحی که به جای گلوله های مرگبار می تواند آگاهی شلیک کند و دل تاریکیها را بشکافد. سلاحی که می تواند انحصار سخن گفتن را از دیکتاتور بستاند. اینترنت سلاح« من » است و زمینش نمی گذارم!

چنین است که آشفته و پریشان مانده اند که با اینترنت چه کنند. عبدالصمد خرم آبادی مسئول فیلترینگ ایران در یک برنامه تلوزیونی چنین گفته است:« فیلترینگ شبکه های اجتماعی مجازی بر مبنای قانون مطبوعات صورت می گیرد و پس از فیلتر شدن یک شبکه اجتماعی توسط نهادهای مرتبط، درست نیست که یک مسئولی بیاید و از این شبکه اجتماعی استفاده کند».

می توان گفت در جهان کنونی برای حکومت کردن نیاز به ابزارهایی به غیر از داغ و درفش وجود دارد و جمهوری اسلامی نیز در این قاعده کلی می گنجد. استفاده از ابزاری مثل اینترنت برای دولتی که خود را اعتدال و امید می نامد حیاتی است، بخصوص در زمانی که رسانه ملی صدا و سیما ناتوان از ارتباط مثبت با جامعه ایران است. می دانند که قطع کامل اینترنت به معنی بریدن از جهان است، آنگونه که در کره شمالی کرده اند. پس نشسته اند، فکرهایشان را روی هم گذاشته اند و در انتها نگاه به دست بغل دستی کرده اند و به فکر «اینترنت ملی» افتاده اند. اینترنتی که کلید قطع و وصل و کندی و تندی اش در دستشان باشد. اگر با مشکلی مثل وقایع پس ازانتخابات ۸۸ برخوردند، بتوانند به شکل مقطعی ارتباط را قطع کنند ولی اینترنت داخلی همچنان به کارش ادامه دهد. ادارات و بانکها و مدارس و دانشگاهها بدون ارتباط با جهان خارج در داخل کشور به هم متصل باشند و بتوانند کار کنند.

شبکه ملی اطلاعات چیست؟

راه اندازی برنامه شبکه ملی اطلاعات با دستور مستقیم علی خامنه ای به وسیله دولت با همکاری کشور چین در حال پیگیری است. این شبکه قرار است مستقل از شبکه جهانی اینترنت بتواند خدماتی مشابه اینترنت برای سایت‌های داخلی و شبکه‌های شرکت‌ها و سازمان‌ها فراهم کند. این شبکه در واقع یک شبکه اینترانت است که شبکه اینترنت جهانی تنها به وسیله آن می تواند به کامپیوترها در داخل ایران وصل گردد. برای اینکه مردم به استفاده از اینترانت داخلی گرایش نشان دهند، سرعت دسترسی به شبکه داخلی را بسیار بالا و سرعت شبکه اینترنت جهانی را بسیار پایین نگه خواهند داشت. البته همین مسئله در مورد رسانه ملی صدا و سیما در رقابت با شبکه های تلوزیونی خارج از کشور پاسخ نداده است، در حالی که کیفیت تصویر در صدا و سیما قابل مقایسه با بیشتر این شبکه های ماهواره ای نیست و با وجود کار برد پارازیت برای مختل کردن این شبکه ها، می بینیم که همچنان گرایش به این شبکه ها در داخل ایران بسیار زیاد است.

همانطور که درتصویر بالا مشاهده می کنید، ظاهرآ قرار است هر زمان که جمهوری اسلامی لازم بداند، بتواند این دو شبکه جهانی و ملی را از هم قطع کند و بدین ترتیب کاربران ایرانی که همگی از طریق همین شبکه ملی به شبکه جهانی وصل هستند، قادر به ارتباط با شبکه جهانی حتی با استفاده از فیلتر شکنها نخواهند بود.

مشکلات جمهوری اسلامی برای راه اندازی شبکه ملی اطلاعات

جمهوری اسلامی برای اجرائی کردن این پروژه با چند مشکل عمده روبروست؛ نخست این که خیلی دیر به فکر چنین شبکه ای افتاده است و کاربران ایرانی بر خلاف مردم کره شمالی مزه ارتباط با شبکه جهانی را چشیده اند و خود از مشتریان فیس بوک و تویتر و سرویس دهندگان وبلاگها هستند. دوم اینکه در کشور چین با حجم بالایی از سرمایه گذاری به وسیله شرکتهای خصوصی توانسته اند سرویسهای مشابهی مثل فیس بوک و یوتوب و…. ایجاد کنند، اما در ایران امکان چنین سرمایه گذاری که سودآور هم  باشد وجود ندارد. در کشور چین به نسبت بالای جمعیت و حجم سرمایه بعنوان مثال کوتوب چینی می تواند با یوتوب رقابت داشته باشد. اما در ایران چنین زمینه ای مهیا نیست. سوم اینکه محدودیتهای جمهوری اسلامی در مواردی مثل حجاب وعدم رعایت آنچه شئونات اسلامی می خوانند، فرق بسیاری با شرکتهای چینی که این محدودیتها را ندارند در همان شروع کار ایجاد خواهد کرد. در کل می توان پیش بینی کرد، همان بلایی بر سر شبکه ملی اطلاعات خواهد آمد که بر سر صدا و سیما آمده است.

یکی ازمسائلی که بیشتر در مورد ضرورت ایجاد شبکه ملی اطلاعات عنوان می شود، مسئله امنیت ملی است. این مسئله «امنیت ملی» درایران همواره بهانه ای برای سرکوب آزادیها و بستن دهان منتقدین بوده است. در همین مورد به نقل از سایت بی بی سی فارسی کالین اندرسون پژوهشگری آمریکایی است که پس از تحقیقاتش روی این شبکه، نقشه‌ای از آن تهیه کرده است. او نتایج پژوهش‌هایش را در گزارشی با عنوان “اینترنت پنهان ایران” منتشر کرده است. کالین اندرسون می‌گوید: “این‌ که جدا کردن شبکه خانگی و مردم عادی از اینترنت، امنیت ملی ایران را بالا می‌برد، وعده‌ای توخالی است…”. او با اشاره به این‌ که توانسته برای تحقیقاتش با کامپیوترهای روی این شبکه ارتباط برقرارکند، می‌گوید همین نشان می‌دهد هر کس دیگری در خارج از ایران هم می‌تواند به این شبکه متصل شود و “فقط پنج دقیقه کار را اضافه می‌کند.” به گفته این پژوهشگر آمریکایی، تأسیسات زیربنایی از جمله نیروگاه‌های ایران به شبکه‌ای کاملاً مستقل و نامرتبط با اینترنت ملی متصل هستند. ازآن گذشته تحقیقات نشان داده است ویروسهایی مثل استراکسنت نه از طریق شبکه جهانی اینترنت بلکه ازطریق وصل شدن کلیدهای یو اس بی وارد شبکه داخلی شده اند. پس ادعای حفظ امنیت ملی از این طریق دروغی بیش نیست.

شبکه ملی اطلاعات که قرار است از سال ۹۴ آغاز بکار کند، قبل از اینکه نتیجه نیاز برای دسترسی به اطلاعات و یا حفظ امنیت ملی باشد، نتیجه ترس دیکتاتوراست. برنامه ای که از طریق کپی کردن مدل چینی بدون توجه به تفاوت ماهوی دو جامعه ایران و چین کلید خورده است. شبکه ملی اطلاعات پروژه ایست که بجز هدر دادن سرمایه ملی در نهایت عاید دیگری نخواهد داشت. از این نوع  پروژه ها بسیار در ایران به اجرا در آمدەاند ولی حاصلی جز شکست نداشتە اند. امروز شاید کمتر کسی یادش باشد که زمانی پس از انقلاب اسلامی ویدیو در ایران ممنوع بود، اما امروز کمتر کسی است که این ممنوعیت یادش باشد. ناگفته نماند که جمهوری اسلامی هرگز اعلام هم نکرد که ویدئو آزاد است ولی ممنوعیت آن امروز آنقدر مسخره به نظر می رسد که هیچ مسئولی حاضر نیست یادآور شود که ممنوعیتی که برای ویدئو برقرار شده بود، هرگز برداشته نشده است. همین ممنوعیت در مورد استفاده از ماهواره وجود دارد ولی در عمل حکومت قادر به عملیاتی کردن آن نیست. گسترش ماهواره به حدی است که خانواده خود مسئولین را هم شامل می شود. ممنوعیت و فیلترینگ و یا بستن اینترنت با توجه به پیشرفتهایی که در این زمینه در حال شکل گرفتن است، یک خواب و خیال بیشتر نمی تواند باشد. هم اکنون با سرعت شرکتهای ماهواره ای اینترنت در حال گسترش است. از این طریق نیاز به استفاده از کابل برای اتصال به شبکه جهانی وجود نخواهد داشت. از طرفی جوانان ایرانی با اینترنت بزرگ شده اند و راه و رمزهای آن را بسیار زود فرا می گیرند و عمل می کنند. شاید زمان آن فرا رسیده باشد که حاکمیت به جای سراب به دنبال آب بگردد.

سیامک فرید

 

 

 

بخش : سياست
تاریخ انتشار : ۶ بهمن, ۱۳۹۲ ۸:۰۵ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

۸ تیر، روز فداییان جان‌باختهٔ خلق؛ میهن‌دوستانِ انقلابیِ راهِ آزادی و رفعِ ستم از زحمت‌کشان!

در ۸ تیر امسال و در روزهایی که تجاوز جنایت‌کارانهٔ حکومت نژادپرست و نسل‌کش اسراییل و دولت امپریالیستی آمریکا به میهن عزیمان ایران باز ردّ پای خونینی از جان و هستی عزیز هم‌میهنانمان در جای‌جای ایران از خود به جا گذاشته است، یادی از رفقای عزیزی نیز ضروری‌ست که در جریان دقاع از میهن‌مان در برابر تجاوز نطامی عراق طی دو سال دفاع میهنی در راه میهنی که تا پای جان دوستش داشتند، جان باختند.

ادامه »
سرمقاله

اسراییل در پی تحقق رؤیای خونین «تغییر چهرۀ خاورمیانه»!

دست‌کم دو دهه است که تغییر جغرافیای سیاسی منطقۀ ما بخشی از اهداف امریکا و اسراییل‌اند . نتانیاهو بارها بی‌پرده و باافتخار از هدف‌اش برای «تغییر چهرۀ خاورمیانه» سخن گفته است. در اولین دیدارش با دونالد ترامپ در آغاز دور دوم ریاست جمهوری نیز مدعی شد که اسراییل و امریکا به طور مشترک در حال مبارزه با دشمنان مشترک و «تغییر چهرۀ خاورمیانه»‌اند.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

سیمور هرش: آنچه به من گفته شده است در ایران اتفاق خواهد افتاد.

یک مقام آگاه امروز به من گفت: «این فرصتی است برای از بین بردن این رژیم برای همیشه، و بنابراین بهتر است که ما به سراغ بمباران گسترده برویم.» … بمباران برنامه‌ریزی‌شده آخر هفته اهداف جدیدی نیز خواهد داشت: پایگاه‌های سپاه انقلاب اسلامی، که از زمان سرنگونی خشونت‌آمیز شاه ایران در اوایل سال ۱۹۷۹ با کسانی که علیه رهبری انقلاب مبارزه می‌کنند، مقابله کرده‌اند.

مطالعه »
یادداشت

در نقد بیانیه فعالین مدنی بشمول برندگان نوبل صلح درباره جنگ…

آخرین پاراگراف بیانیه که بخودی خود خطرناک‌ترین گزاره این بیانیه است آنجایی است که میگویند: ” ما از سازمان ملل و جامعه‌ی بین‌المللی می‌خواهیم که با برداشتن گام‌های فوری و قاطع، جمهوری اسلامی را به توقف غنی‌سازی، و هر دو‌طرف جنگ را به توقف حملات نظامی به زیرساخت‌های حیاتی یکدیگر، و توقف کشتار غیرنظامیان در هر دو سرزمین وادار نمایند.” مفهوم حقوقی این جملات اجرای مواد ۴۱ و ۴۲ ذیل فصل هفتم اساسنامه ملل متحد است.

مطالعه »
بیانیه ها

۸ تیر، روز فداییان جان‌باختهٔ خلق؛ میهن‌دوستانِ انقلابیِ راهِ آزادی و رفعِ ستم از زحمت‌کشان!

در ۸ تیر امسال و در روزهایی که تجاوز جنایت‌کارانهٔ حکومت نژادپرست و نسل‌کش اسراییل و دولت امپریالیستی آمریکا به میهن عزیمان ایران باز ردّ پای خونینی از جان و هستی عزیز هم‌میهنانمان در جای‌جای ایران از خود به جا گذاشته است، یادی از رفقای عزیزی نیز ضروری‌ست که در جریان دقاع از میهن‌مان در برابر تجاوز نطامی عراق طی دو سال دفاع میهنی در راه میهنی که تا پای جان دوستش داشتند، جان باختند.

مطالعه »
پيام ها

پیام به کنگرهٔ بیست‌وششم حزب کمونیست آلمان

ما بر این باوریم که چپ اگر نتواند در برابر ماشین جنگی سرمایه‌داری بایستد، اگر چپ صدای رنج مردمان بی‌پناه نباشد، اگر چپ در خیابان‌ها، کارخانه‌ها، اردوگاه‌ها و مناطق جنگ‌زده حضور نداشته باشد، از رسالت تاریخی خود فاصله گرفته است. ما برای بنای جهانی دیگر مبارزه می‌کنیم – جهانی فارغ از استثمار، از سلطه، از مرزهای ساختگی، از جنگ و نژادپرستی.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

چند کشور آماده‌اند که از همین فردا تولید سلاح هسته‌ای را آغاز کنند؟

ایران باید بماند و ما باید با ایران بمانیم

#سوزنبان

وارث شکست‌خورده و پرچم!

Lasting peace is only possible with active popular participation

نه قیام، نه تسلیم؛ سکوت پیش از خیزش یا تدبیری برای فردا؟