سامانه اینترنتی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)

GOL-768x768-1

۲۶ تیر, ۱۴۰۵ ۰۰:۴۵

جمعه ۲۶ تیر ۱۴۰۵ - ۰۰:۴۵

طبقە متوسط، در منگنە داخل و خارج

شاید بتوان گفت کە عدم حضور جدی این طبقە در اعتراضات خیابانی در دی ماە و ماههای اخیر قبل از هر چیز ناشی از سردرگمی این طبقە در یافتن نقش خود در جامعە در شرایط تغییر کیفی این طبقە است. طبقەای کە قبلا مطالبە محور بود، تغییر در رفتار سیاسی اش از مطالبە محوری بە اعتراض خیابانی و تند و تیز، زمان می برد و همین باعث تأخیر در رفتار سیاسی اش می شود.

Getting your Trinity Audio player ready...

 از زمانی کە انقلاب بهمن بە ثمر نشست، در رابطە با موقعیت طبقە متوسط در ایران، در رژیم جدید ما شاهد فراز و نشیبهای فراوان هستیم. بطور کلی می توان موقعیت این طبقە را چنین ارزیابی کرد:

ـ دو سال نگذشتە از انقلاب، با شروع جنگ ایران و عراق و ادامە آن در هشت سال، بشدت موقعیت این طبقە آسیب دید و لایەهای زیادی از آنها بە درون طبقات پایین تر نقل مکان اجباری کردند،

ـ بعد از پایان جنگ و با شروع دوران سازندگی این طبقە دوبارە بخود رشد دید کە نتیجە آن از لحاظ سیاسی ظهور جنبش اصلاحات در دوران خاتمی و برای اولین بار طرح شعارها و مطالباتی در درون جامعە ایران بود کە در دوران بیست سالە عمر جمهوری اسلامی کمتر سابقە داشت،

ـ با ظهور احمدی نژاد، او با پیشبرد سیاستهای بشدت پوپولیستی و ضد طبقە متوسط، مستقیماً وجود اجتماعی این طبقە را مورد هدف قرار داد تا با تضعیف آنها بە موقعیت اصلاح طلبی در ایران ضربە جدی بزند کە تاحدود زیادی موفق بود. تضعیف نهادهای مدنی و تقویت تعارض با غرب از جملە در صدر برنامەهای او قرار داشت،

ـ در دوران روحانی، بعلت عقد برجام و عادی شدن نسبی روابط با کشورهای خارجی، بویژە غرب، باز این طبقە بنوعی جان دوبارە گرفت، اما بعد از خروج ترامپ از برجام شاهد آنیم کە دوبارە بعلت ظهور و تشدید بحران اقتصادی در ایران، موقعیت این طبقە دچار لطمات فراوان شدە بطوری کە بشیوە علنی از مرگ آن در رسانەهای داخلی گفتە می شود.

طبقە متوسط، در بیان امروزی آنچە ارسطوی فیلسوف بدان اشارە کردە است، ستون فقرات دمکراسی است، و تجربە جنبش های مطالبە محور در ایران هم نشان دادە است کە آنان نقش ویژەای در طرح مطالبات مدرن در جامعە دارند. بنابراین تضعیف یا مرگ این طبقە در واقع بە معنای تضعیف یا مرگ مطالبات مدرن در جامعە و ضربە بە جنبش مدرن خواهی در کشور است.

متاسفانە ترامپ با خروج از برجام درست بە همان راهی رفت کە احمدی نژادها و جریان دلواپسان و تندروها رؤیای آن را در سر می پرورانند. در واقع تجربە تمامی این سالها نشان می دهد کە بهمراە یک جریان قوی داخلی کە بدنبال تضعیف نقش و حضور طبقە متوسط در ایران است، در خارج کشور نیز جریانهای خاصی همین برنامە را تعقیب می کنند.

شاید بتوان گفت کە عدم حضور جدی این طبقە در اعتراضات خیابانی در دی ماە و ماههای اخیر قبل از هر چیز ناشی از سردرگمی این طبقە در یافتن نقش خود در جامعە در شرایط تغییر کیفی این طبقە است. طبقەای کە قبلا مطالبە محور بود، تغییر در رفتار سیاسی اش از مطالبە محوری بە اعتراض خیابانی و تند و تیز، زمان می برد و همین باعث تأخیر در رفتار سیاسی اش می شود. تاخیری کە شاید هم بطول بیانجامد و هم هیچ گاە هم بدان مسیری پیش نرود کە این طبقە را وارد گود رودرروی های مستقیم خیابانی کند. زیراکە دوبارە احتمال این هست جامعە وارد شرایط دیگری شود و موقعیت این طبقە بە نسبت بهبود یابد.

در پایان باید گفت کە داستان طبقە متوسط در ایران، داستان یک جنبش یا بخش اجتماعی از جامعە است کە دارای یک گذشتە ریتمیک یا با نظم نیست و همیشە بشدت در زیر فشارها و تاثیرات نیروهای مخرب داخلی و خارجی بودە است؛ نیروهائی کە با اعمال خود از طریق ضربە زدن بە این طبقە، بشیوە مستقیم بە جنبش دمکراسی خواهی در ایران ضربات سخت و جبران ناپذیری وارد نمودەاند. 

بخش : سياست
تاریخ انتشار : ۲۹ مرداد, ۱۳۹۷ ۷:۵۵ ب٫ظ

آخرین نوشته‌ها:

لینک کوتاه

نظرات

Comments are closed.

افزایش تنش در تنگه هرمز و جنوب ایران، روند مذاکرات را تهدید می‌کند!

هیئت سیاسی- اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت): افزایش تنش در تنگه هرمز و جنوب ایران، در پی تلاش امریکا برای ایجاد مسیر جنوبی کشتیرانی و حملات متقابل دو کشور، تفاهم‌نامه را در معرض فروپاشی قرار داده است؛ وضعیتی که بدون خویشتنداری و دیپلماسی می‌تواند روند مذاکرات و ثبات منطقه را به‌شدت تهدید کند.

ادامه »

ایران در آستانه فروپاشی: اعتراضات، عدم حقانیت حاکمان و بن‌بست‌های پیش‌رو…

شورای سردبیری کار: تجربه تمامی طول دوران حیات حکومت اسلامی نشان می‌دهد که هر موج سرکوب، به‌جای تثبیت پایدار نظام، پایگاه اجتماعی نظام را کوچک‌تر می‌کند، شمار بیشتری از شهروندان را به صف مخالفان می‌راند و پس از مدتی، اعتراضات گسترده‌تری دوباره سر برمی‌آورد. این بار اما فشار از پایین با خطر تشدید تنش در سطح منطقه‌ای و بین‌المللی نیز هم‌زمان شده است. در چنین فضایی، اسرائیل ـ با سابقه حملات تحریک آمیز و تلاش مستمر برای تضعیف جمهوری اسلامی ـ ممکن است اعتراضات داخلی را فرصتی برای ازسرگیری حملات علیه ایران تلقی کند. این هم‌زمانی نارضایتی داخلی و تهدید خارجی، معادله‌ای بسیار خطرناک برای کشور ما ایجاد کرده است.

مطالعه »

تنش حقوقی و سیاسی در شورای امنیت بر سر آینده پرونده هسته‌ای ایران

شهناز قراگزلو: ایالات متحده نیز از مواضع کشورهای اروپایی پشتیبانی کرد. نماینده آمریکا استدلال‌های روسیه و چین درباره پایان اعتبار قطعنامه ۲۲۳۱ را رد کرد و بر ضرورت ادامه بررسی پرونده هسته‌ای ایران در شورای امنیت تأکید داشت.

مطالعه »

گل به‌خودی فیفا در دادن میزبانی جام جهانی به آمریکا و کانادا و نادیده گرفتن تبعیض نسبت به تیم های شرکت کننده…

گودرز اقتداری: تیم ملی همانگونه که در جام جهانی ۲۰۲۲ در قطر هم هدف تظاهرات مخالفین جمهوری اسلامی قرار گرفت در این بازیها نیز با تقابل مخالفین جمهوری اسلامی بویژه طرفداران سلطنت روبرو خواهذ بود. پیش بینی ها اما انست که این بار شاید بخاطر میزبانی در امریکا و کانادا که هر دو میزبان صد ها هزار ایرانی متمایل به رضا پهلوی هستند، امکان در گیری های بیشتر محتمل‌تر است…. در دیدگاه ما اما تیم ملی تیم تمام مردم ایران است و در این شرایط که کشور هدف حملات و خسارات بی‌بدیل در تاریخ معاصر خود بوده است پیروزی تیم ملی و حمایت عمومی هم‌وطنان برای ایجاد اتحاد و هم‌بستگی ملی بیش لز پیش ضروری و مورد انتظار است. ما مانند همه هنرمندان و روشنفکران میهن تحت ستم‌مان ورزش‌کارانی که با پرچم ایران در هر میدانی مبارزه میکنند را نیز فرزند ایران و از ان خود میدانیم و پیروزی هایشان را در میدان‌های جهانی ارج می‌گذاریم.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

برای جنوب و تمامی ایران، و در رسای زندگی.

فصل چهارم؛ رازی که قرار بود قفل جهان را بگشاید!

هشدار به شیفتگان قدرت؛ آنگاه که “قدرت” نقاب‌ها را کنار می‌زند

نه جنگ، نه استبداد؛ جامعه ایران و جست‌وجوی راه سوم نجات ملی

«دولت – ملت» به مثابه برساختی تاریخی از قدرت و همبستگی – بخش ۱

بیانیه جبهه اصلاحات ایران: حفظ صلح، مسئولیت مشترک همه ارکان حاکمیت و نیروهای سیاسی کشور است