جمعه ۱۵ تیر ۱۴۰۳ - ۱۷:۵۳

جمعه ۱۵ تیر ۱۴۰۳ - ۱۷:۵۳

تکثرگرایی و کثرت گرایی مردم ایران قبل و بعد از انقلاب (قسمت سوم)
دختران، زنان و پسران و مردان با نه به حجاب اجباری و پذیرش حجاب اختیاری نشان دادند که از این به بعد این ما هستیم که ذهنی، روحی، عقلی و...
۱۵ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: اکبر دهقانی ناژوانی
نویسنده: اکبر دهقانی ناژوانی
سخنی با تحریمی‌ها و گپی با چپ ضدامپریالیست مدافع جلیلی!
با گروه اول خوشبختانه، متأسفانه؟ بیش از سی سال است درددل و پرسش بی‌پاسخ داشته‌ام. آنچنان که هر چه بنویسم تکراری است ولی حکم مشهوری در باب ممنوعیت تکرار در...
۱۵ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: ملیحه محمدی
نویسنده: ملیحه محمدی
ریاست‌جمهوری در غیاب جمهور مردم؟
در این‌گونه موارد دوگانۀ کاذبی درست می‌شود به نام اصلاح تدریجی یا براندازی و انقلاب! اما به گمانم میان مسجد و میخانه راهی است و آن تحمیل حق حاکمیت ملی...
۱۵ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: حسن یوسفی اشکوری
نویسنده: حسن یوسفی اشکوری
بر تحریم در دور دوم اصرار دارم اما …
من در مرحله دوم این نمایش انتخاباتی نیز بر تحریم اصرار می‌ورزم. اما آن گروه از مردم را که به مسعود پزشکیان رأی دادند، درک می‌کنم و اکثریت قریب به...
۱۵ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: ابوالفضل قدیانی
نویسنده: ابوالفضل قدیانی
چرا جریان افراط‌گرا و جبهۀ پایداری می‌کوشند قوۀ مجریه را تسخیر کنند؟
تسلط بر دولت یک امر حیاتی برای جبهۀ پایداری در انتخاب رهبر آینده است. جبهۀ پایداری می‌کوشد با تسخیر دولت، تسلط خود را بر تمام ادارات و نهادهای دولتی اعمال...
۱۵ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: هواداری از ایران
نویسنده: هواداری از ایران
هشدار سازمان حقوق بشر ایران در مورد موج جدید اعدام‌ها پس از انتخابات ریاست جمهوری
تجربه دوره‌های قبل نشان می‌دهد که بلافاصله پس از انتخابات حکومت با افزایش شدید آمار اعدام، واقعیت خود را به مردم گوشزد می‌کند. مردم ایران و جامعه جهانی  باید از...
۱۴ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: سازمان حقوق بشر ایران
نویسنده: سازمان حقوق بشر ایران
بازی ادامه دارد...
شاعرِ شب زندهِ دارِ بی تکلف! صبور باش وُ...نگاه کن، در این شبِ طولانی، هنوز چراغِی روشن است، تحمل کن.
۱۴ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: حسن جلالی
نویسنده: حسن جلالی

فدرالیسم نیازی مبرم برای اسپانیا

چرا فدرالیسم هم ملی گرایان کاتالونیا و هم ملی گرایان اسپانیایی را میآزارد؟ چرا بخشی طرفداران فدرالیسم را خائن و بخشی دیگر آنها را یاوه سرا می خوانند. بسیار روشن میباشد که "خیانت" ما به خاطر آنست که فکر می کنیم، نه اسپانیا و نه کاتالونیا دارای هویت ملی یکدستی نیستند. و اینکه معتقد هستیم دو و یا تعدادی بیشتر از ملت ها می توانند با هم در یک دولت زندگی کنند. یک ناسیونالیست بر این باور است که برای یک ملت یک دولت وجود دارد و برای یک دولت یک ملت. و تمامی آحاد یک ملت می باید تلاششان آن باشد تا هویت یکدست خودشان را حفظ کنند.

توضیح

اسپانیا کشوری چند ملیتی است که هر کدام زبان و فرهنگ مستقل خودشان را دارند. در سال های دیکتاتوری فرانکو که چهل سال به درازا کشید این واقعیت عینی انکار می شد و خلق غالب و مسلط (کاستیانو و یا اسپانیایی) از طریق تمرکز قدرت در پایتخت اعمال حکومت می کرد. بعد از مرگ فرانکو و برقراری دمکراسی، در قانون اساسی مصوب سال ۱۹۷۸ بمیزان زیادی به ایالاتی که دارای زبان و فرهنگ خودشان بودند خود مختاری داده شد و به دفعات متعدد از جمله در زمان نخست وزیری خوزه لوئیس زاپاترو این حقوق و اختیارات افزایش پیدا کرد، این سیاست به میزان زیادی احساسات ملی گرایانه و نتیجتا اسقلال طلبانه خلق های اسپانیا از جمله کاتالان ها و باسک ها را تعدیل کرد. در سال ۲۰۱۱ حزب پوپولار که بخش های عمده مالی اسپانیا را به لحاظ سیاسی نمایندگی می کند با اکثریت مطلق آراء به قدرت رسید. از آن سال تاکنون اسپانیا دچار تحولات عمیق سیاسی، اقتصادی و اجتماعی شده است. سیاست های بغایت راست این حزب در همه زمینه ها از جمله موضوع خلق ها احساسات ناسیونالیستی را در بخش وسیعی از ملیت ها آنچنان تقویت کرده است که کاتالان ها در آستانه جدایی از اسپانیا قرار گرفته اند. کاتالان ها ادعا میکنند  که مورد تبعیض حکومت مرکزی در زمینه های مالی و مالیاتی قرار دارند آنها ناظر فرسایش تدریجی اختیارات دولت ایالتی شان وعدم توانایی در تاثیرگذاری در روند سیاسی اقتصادی بقیه اسپانیا از طریق داشتن یک سنای فدرال هستند و همچنین آنها شاهد انکار وجود فرهنگ ها، زبان ها و ملیت ها از طرف دولت مرکزی هستند. همه واقعیت های سیاسی، اجتماعی و اقتصادی امروز کاتالونیا می گوید که این ایالت در آستانه جدایی از اسپانیا قرار دارد. مقاله ای که در پی می آید خلاصه شده مقاله ایست تحت عنوان ” فدرالیسم نیازی مبرم برای اسپانیا “که رهبر حزب سوسیالیت کاتالونیا میگل ایستا لورنس ( Miquel Iceta Llorens ) در دفاع از فدرالیسم برای جلوگیری از شقه شدن اسپانیا در تابستان گذشته در روزنامه ال پاءیس منتشر کرد.

حمید حسینی

 

فدرالیسم نیاز مبرم
چرا فدرالیسم هم ملی گرایان کاتالونیا و هم ملی گرایان اسپانیایی را میآزارد؟ چرا بخشی طرفداران فدرالیسم را خائن و بخشی دیگر آنها را یاوه سرا می خوانند. بسیار روشن میباشد که “خیانت” ما به خاطر آنست که فکر می کنیم، نه اسپانیا و نه کاتالونیا دارای هویت ملی یکدستی نیستند. و اینکه معتقد هستیم دو و یا تعدادی بیشتر از ملت ها می توانند با هم در یک دولت زندگی کنند. یک ناسیونالیست بر این باور است که برای یک ملت یک دولت وجود دارد و برای یک دولت یک ملت. و تمامی آحاد یک ملت می باید تلاششان آن باشد تا هویت یکدست خودشان را حفظ کنند. برای یک ناسیونالیست اسپانیایی بسیار ناگوار است اگر بشنود که اسپانیا از ملل گوناگون تشکیل شده است. و برای یک ناسیونالیست کاتالان سخت است اگر به او بگویند که ملتش دولت مشترکی دارد با سایر ملل و سایر ایالات.

من بر این امر آگاهم که مضمون ” کشوری با ملیتهای متفاوت” برای خیلی ها هم در کاتالونیا وهم در بقیه اسپانیا محتوایی بیگانه است. با در نظر داشت اینکه جای دادن کلمه ملیتها در قانون اساسی سال ۱۹۷۸ نیز کار ساده ای نبود. امروز هیچ نیروی مترقی و صادقی نیست که به این باور نرسیده باشد که دوران اعتبار قانون اساسی اسپانیا مصوب ۱۹۷۸ به پایان رسیده است و نیازمند بازنگری ژرف در خیلی از زمینه ها علی الخصوص مسئله خلقهاست. در واقع غیرمسئولانه و غیرصادقانه است که به ملل موجود در اسپانیا قانون اساسی را تحمیل کنیم که مغایر هویت طبیعی و عینی آنهاست. اگر اسپانیا کشوری مرکب از ملیت های مختلف است پس ساختار منطقی و مناسب برای مدیریت آن هم می بایست  فدرالیسم شود. سیستم فدرالیسم اجازه میدهد هویت هر ملتی در درون یک مجموعه با وجود تفاوت هایش تضمین و حفظ شود.

مبنای فدرالیسم از توافق حاصل می شود و مشخصا همین توافق است که موجب آزاردگی ناسیونالیست ها می شود. آیا میتوانیم مضامین مهمی نظیر پرچم، سرود، نمادها، زبانها، تیمهای ورزشی را مورد مذاکره و توافق قرار دهیم؟ ما بر این باوریم که میتوانیم. ناسیونالیست ها نه تنها این را باور ندارند بلکه بر آتش مناقشات میدمند و آنهایی که به راه مذاکره و توافق میروند را خائن می نامند و فراموش میکنند که اگر راه توافق سخت و ناهموار است ولی راه تقابل نتیجه ای جزء فاجعه ندارد.

فدرالیسم یعنی اتحاد و استقلال. یک بینش سیاسی ریشه گرفته از برادری و برابری برای جلوگیری از تقابل احساسات ملی متفاوت که با برجسته کردن هویت خویش حذف دیگری را در نظر دارد. در اصل فدرالیسم امکان توافقی را ایجاد میکند که احترام و وفاداری متقابل، از الزامات آنست. فدرالیسم راه حل مشکلات پیچیده ای است که ذاتی روابط موجود میان خلقهایی است که با مکانیسم های متفاوت و واقعیتهای عینی مجبور به همزیستی با یکدیگر بوده اند و در همان حال ارائه راه حلهایی که امکان همکاری و همبستگی میان خلق ها را فراهم می کند. 

ما از فدرالیسم به چهار دلیل حمایت می کنیم:

١. بدلیل هم خوانی آن با ارزش های آزادی، برابری، برادری و همبستگی.

٢. بدلیل همخوانی آن با دنیای جهانی شده امروز، دنیاهایی مستقل ولی بهم پیوسته و بهم وابسته.

٣. به دلیل آن که از تقابل هویتها ی ملی (ملیتهای مختلف) جلوگیری می کند، و از فروپاشی جامعه به علت هویت متفاوت آحاد متشکله ی آن مانع می شود.

۴. بدلیل آنکه بر پایه مذاکره و توافق شکل می گیرد. 

ما سوسیالیستهای کاتالونیا پیشنهادهایمان را برای اصلاح  قانون اساسی فدرال با هشت بند بشکل زیر ارائه میدهیم:

١. تعریف اسپانیا بعنوان دولتی فدرال.

٢. قبول آنکه اسپانیا کشوریست که در آن ملل و یا ملیت های مختلف، همراه با ایالت های متفاوت زندگی می کنند.

٣. تعریف مشخص وظایف و اختیارات دولت مرکزی و تفویض مابقی آنها به دولت های خودمختار.

۴. قبول وجود اختیارات متفاوت در دولتهای خودمختار که بر اساس ویژه گی های ملی هرکدام از آنها و سوابق تاریخی شناخته شده هر کدام به آنها تعلق می گیرد.

۵. عرصه فرهنگ و زبان منحصراً در اختیار ایالت هایی است که دارای زبان و فرهنگ مستقل هستند.

۶. مبانی ریشه ای همبستگی میان خلق ها از موارد اصلی قانون اساسی است که توازن مالی یکی از مهمترین عرصه های تجلی آن خواهد بود.

٧. عدم تمرکز در قوه قضاییه و تفویض آن به ایالات خود مختار.

٨. تبدیل مجلس سنای فعلی به شورای فدرال تشکیل شده از دولتهای خود مختار ایالات. 

فدرالیسم نه تنها یک نیاز، بلکه تنها راه حل ممکن مناسبات، میان خلق هاست.
ترجمه از حمید حسینی 

تاریخ انتشار : ۷ اسفند, ۱۳۹۳ ۰:۱۹ ق٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

جلیلی نمایندۀ جبهۀ پایداری و هستۀ سخت قدرت است!

سعید جلیلی، نامزد مورد حمایت جبههٔ پایداری، با پیشینۀ وابستگی فکری و تشکیلاتی به انجمن حجتیه، از چهره‌های متحجر و تاریک‌اندیش جمهوری اسلامی‌ و نماد ایستایی در برابر مطالبات بر حق مردم برای تغییر و تحول اساسی است. او با دشمن‌تراشی کورکورانهٔ خود از عوامل مهم عدم حصول توافق بین‌المللی در راستای تأمین منافع مردم و مصالح میهن ما بود. جلیلی فردی از هستهٔ سخت قدرت و ادامه‌دهندۀ حتی افراطی‌تر دولت رئیسی است. راهبرد او در انتخابات تکیه بر تشکیلات پایداری و سوءاستفادۀ آشکار از امکانات دولتی است.

ادامه »
سرمقاله

روز جهانی کارگر بر همۀ کارگران، مزد‌بگیران و زحمتکشان مبارک باد!

در یک سالی که گذشت شرایط سخت زندگی کارگران و مزدبگیران ایران سخت‌تر شد. علاوه بر پیامدهای موقتی کردن هر چه بیشتر مشاغل که منجر به فقر هر چه بیشتر طبقۀ کارگر شده، بالا رفتن نرخ تورم ارزش دستمزد کارگران و قدرت خرید آنان را بسیار ناچیز کرده است. در این شرایط، امنیت شغلی و ایمنی کارگران در محل‌های کارشان نیز در معرض خطر دائمی است. بر بستر چنین شرایطی نیروهای کار در سراسر کشور مرتب دست به تظاهرات و تجمع‌های اعتراضی می‌زنند. در چنین شرایطی اتحاد و همبستگی نیروهای کار با جامعۀ مدنی و دیگر زحمتکشان و تقویت تشکل های مستقل کارگری تنها راه رهایی مزدبگیران است …

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

هفته‌ای که گذشت، دوم تا هشتم تیرماه

رهبر حکومت تاب نیاورد گاه که کارگزاران خود را نامرغوب دید. خود بر صحنه آمد و خواستار مشارکت حداکثری شد و فتوا داد که نباید با کسانی که “ذره‌ای با انقلاب و امام و نظام اسلامی زاویه دارند” همکاری کرد. به‌زبان دیگر نباید به کسانی که ممکن است نفر دوم حکومت شوند و در سر خیال همکاری با ناانقلابین دارند، رای داد. اشاره‌ای سرراست به آن تنها نامزدی که از تعامل با جهان می‌گوید.

مطالعه »
یادداشت
بیانیه ها

جلیلی نمایندۀ جبهۀ پایداری و هستۀ سخت قدرت است!

سعید جلیلی، نامزد مورد حمایت جبههٔ پایداری، با پیشینۀ وابستگی فکری و تشکیلاتی به انجمن حجتیه، از چهره‌های متحجر و تاریک‌اندیش جمهوری اسلامی‌ و نماد ایستایی در برابر مطالبات بر حق مردم برای تغییر و تحول اساسی است. او با دشمن‌تراشی کورکورانهٔ خود از عوامل مهم عدم حصول توافق بین‌المللی در راستای تأمین منافع مردم و مصالح میهن ما بود. جلیلی فردی از هستهٔ سخت قدرت و ادامه‌دهندۀ حتی افراطی‌تر دولت رئیسی است. راهبرد او در انتخابات تکیه بر تشکیلات پایداری و سوءاستفادۀ آشکار از امکانات دولتی است.

مطالعه »
پيام ها

بدرود رفیق البرز!

رفیق البرز شخصیتی آرام، فروتن و کم‌توقع داشت. بی‌ادعایی، رفتار اعتمادآفرین و لبخند ملایم‌اش آرام‌بخش جمع رفقای‌اش بود. فقدان این انسان نازنین، این رفیق باورمند، این رفیق به‌معنای واقعی رفیق، دردناک است و خسران بزرگی است برای سازمان‌مان، سازمان البرز و ما!

مطالعه »
بیانیه ها

جلیلی نمایندۀ جبهۀ پایداری و هستۀ سخت قدرت است!

سعید جلیلی، نامزد مورد حمایت جبههٔ پایداری، با پیشینۀ وابستگی فکری و تشکیلاتی به انجمن حجتیه، از چهره‌های متحجر و تاریک‌اندیش جمهوری اسلامی‌ و نماد ایستایی در برابر مطالبات بر حق مردم برای تغییر و تحول اساسی است. او با دشمن‌تراشی کورکورانهٔ خود از عوامل مهم عدم حصول توافق بین‌المللی در راستای تأمین منافع مردم و مصالح میهن ما بود. جلیلی فردی از هستهٔ سخت قدرت و ادامه‌دهندۀ حتی افراطی‌تر دولت رئیسی است. راهبرد او در انتخابات تکیه بر تشکیلات پایداری و سوءاستفادۀ آشکار از امکانات دولتی است.

مطالعه »
برنامه و اساسنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

تکثرگرایی و کثرت گرایی مردم ایران قبل و بعد از انقلاب (قسمت سوم)

سخنی با تحریمی‌ها و گپی با چپ ضدامپریالیست مدافع جلیلی!

ریاست‌جمهوری در غیاب جمهور مردم؟

بر تحریم در دور دوم اصرار دارم اما …

چرا جریان افراط‌گرا و جبهۀ پایداری می‌کوشند قوۀ مجریه را تسخیر کنند؟

هشدار سازمان حقوق بشر ایران در مورد موج جدید اعدام‌ها پس از انتخابات ریاست جمهوری