اصلیترین منشاء گیرودارها و خیزشهای خونین و منجر به اتهام زنیها، دستگیریها و بازداشتها در زمستان سال ۱٣۹۶، که از بهمن سال ۱٣۵۷ تاکنون کاملاً بیسابقه هم بودند، نارضایتیهای انباشته شده ی اقتصادی مردم بود. در کنار خشم برانگیخته از تبعیض و فساد گسترده از یک سو و سرکوب طولانی مدت آزادیها و حقوق فردی و اجتماعی از دیگر سو. چنان که شاهد بودیم اعتراضهای اجتماعی و فرهنگی و سیاسی بیسابقه دیگری نیز در این فصل ظاهر شدند که اگر خوب بنگریم یا دنباله و در امتداد اعتراضهای اقتصادی بودند یا در انتظار فرصتی که بتوانند در جامعه سر برآورند.
این خیزش به طور کلی به هیچ وجه ناگهانی یا غیرقابل پیش بینی نبود. شمار فزاینده ای از اعتراضها و اعتصابهای کارگری در واکنش به بیکاری، ماهها عدم پرداخت حقوق و دستمزد، گرانی، شرایط سخت کار، قوانین و تصمیمات دولتی فشارآور از یک طرف و تظاهرات و تحصن علیه بدحسابی و ورشکستگی ناشی از فساد و عدم انجام تعهدات از سوی چند بانک و موسسه ی مالی از طرف دیگر از پیشینه های بسیار موثر این خیزش به حساب میآیند. اعتراض به حجاب اجباری، محدودیتها برای حضور اجتماعی گروههای اجتماعی و نداشتن حق تشکل و بیان آزاد به شکلهای مختلف مدتها و به دفعات تکرار شده بودند و هنوز هم ادامه دارند و به نظر نمیرسد که پایان یابند. برخورد با دراویش و عدم تحمل اعتراض مسالمت آمیز آنان که به خاطر بازداشت یکی از اعضایشان مطرح شد نیز پیشینه دارد. هم چنین است اعتراض به شرایط بد زندانیان و خطر جانی آنان. نمونه های بیشتری را نیز میتوان مطرح کرد که در این مقال ضرورتی برای آنها نیست.
سیاستهای اقتصادی دولتهای پی درپی، چه از جناحهای اصولگرا و چه از اصلاحاتیها و معتدلها، مجموعاً سیاستهای نولیبرالی و اساساً از جنس سیاست تعدیل ساختاری بودند که به صورت فراگیر اقتصاد را به شکلهای مختلف زیر فشار قرار دادند تا راه برای انباشت و سود قدرتهای اقتصادی حاکم و اقلیتی بسیار ثروتمند باز شود. این انباشتها آثاری اندک بر رشد، اشتغال و رفاه اجتماعی – اقتصادی همگانی به وجود آوردند اما در عوض بیعدالتی تمرکز و فشردگی انباشتهای فوق عادی سود و سرمایه را به نفع اقلیت نشسته بر مسند قدرت اقتصادی موجب شدند. مجموعه ی ساختار سیاسی، حسب مورد، به ابزار اعمال اراده ی یکی از جناحها تبدیل شد و کمتر وقتی بر نیازهای اجتماعی – فرهنگی و دموکراتیک نهاده شد.
به همین سبب بودجه ی سال ۱٣۹۷ نیز، بی اعتنا به آنچه این سیاستهای اقتصادی تقریباً ٣۰ ساله بر سر مردم و اقتصاد کشور آوردند، آن گونه که تنظیم و تقدیم مجلس و تصویب شد میرود که باز اهرم فشار را بر گرده ی اقتصاد و زندگی بخش بزرگی از مردم وارد آورد به این امید که دولت و قدرت اقتصادی اصلی پشت سر آن را از بحران برهاند. مأموریت اصلی این بودجه خدمت به قدرت اقتصادی است که زیر فشار رکود داخلی، تحریم و تنگنای مالی دولت متبوع قرار گرفته است. این که این بودجه پیش از تقدیم شدن به مجلس در اختیار همگان قرار گرفت البته کاری تازه و ساختارشکن نبود. در سالهای گذشته نیز البته با کمی مشکل میشد از محتوای بودجه های ارائه شده به مجلس سر در آورد. اما امسال دولت بر آن شده بود که با این به اصطلاح شفاف سازی صحنه هماوردی طبقاتی را جدیتر سازد و از یاران و بهره گیران خودی از بودجه یاری بیشتری بطلبد. دولت با این کار میخواست نشان بدهد که ناگزیر و بنا به ارادهی اعلام نشده چه سهمی به چه موسسات فعالیتها اختصاص مییابد و چه سهمی برای فعالیتها و هدفهای دولتی باقی میماند و چه کسانی باید از این سهمبندی حمایت کنند. بنا به نشانه ها و تجربه های زیادی که در اختیار داریم هدف دولت بی تردید نه برانگیختن مردم ناراضی به مقاومت علیه این سهم بندی بلکه درخواست از مدافعان برای حمایت از نیات دولت بود.
رکود اقتصادی در ایران، به رغم ادعای افزایش نرخ رشد اقتصادی، جان سختی میکند. این رکود به معنای سقوط سطح تولید صنایع، افت محصولات کشاورزی، ورشکستگی بانکها، بیکاری گسترده، بی اعتمادی به بازار و آینده ی سرمایه گذاری و جز آن است. اما، پا به پای آن تورم همچنان سرکش است. کاهش نرخ تورم نسبت به رقم ۲۵ و ٣۵ درصدی در دو سال آخر دولت احمدی نژاد، موقتی بود و شاخصی که ادعا میشد زیر عدد دو رقمی را نشان رفته است باز رو به بالا حرکت کرد. گرانی مردم فقیر را تحت فشار قرار داد و دست به دست بیکاری داد تا درآمد واقعی ۷۰ درصد از مردم را پایینتر آورد و گروههای اجتماعی و شغلی بیشتری را به زیر خط فقر بکشاند. آمارهای رسمی، هم با تجربه ی مردم که با پوست و خونشان رنج زندگی را حس میکردند ناخوانا بودند و هم با نقطه نظرهای کارشناسان مستقل.
در این شرایط همزیستیِ ماندگارِ رکود و تورم، دولت سخت در تنگنای بیشتری برای کسب درآمد قرار گرفته است. افزایش درآمدهای نفتی و رسیدن به صادرات نزدیک به ۲ میلیون بشکه در روز، نتوانست گرهی چندان از کار فرو بسته ی بودجه بگشاید، زیرا نه درآمدهای مالیاتی میتوانستند به کمک بیایند، نه فشار هزینه ها کنترل میشوند و نه تورم از مانع تراشی دست بر میدارد. این بودجه ی سال ۱٣۹۷ هیچ ابزار کارآمدی برای پاسخگویی به وعده های انتخاباتی سال ۱٣۹۶، از سوی دولتی که آشکارا خود را بهترین طرفدار بخش خصوصی و اقتصاد بازارگرا میداند – و در واقع یک دولت بازارگرای افراطی است – به حساب نمیآید.
بخشی از بهره بران از منابع بودجه در پشت پرده ی استتار مانده اند. بخشی از دستگاهها و فعالیتهای نظامی و امنیتی و به ویژه بخش خارج از کشور سهم سنگینی از منابع را به خود اختصاص میدهند. دولت روحانی ضمن آن که تعهد و وفاداری محوری به ساخت قدرت و حاکمیت در جمهوری اسلامی دارد، در عین حال زیر بار انتقادها و اعتراضهای گسترده ی تعمیق یافته مایل بود که جامعه بداند که میزان واقعی آنچه که دولت او در اختیار دارد – پس از کسر سهم نهادهای نظامی و امنیتی و ایدئولوژیک – چه قدر است و بنابراین جامعه، به ویژه جامعه ی روشنفکری و کارگری و معترض، چه توقع “واقع بینانه” را باید از او داشته باشد.
بخشی از بهره بران از بودجه – عمدتاً شامل موسسات مذهبی – سهمی بیشتر از فعالیتهایی که مردم آنها را برای حل مشکلات و نیازهای خود لازم میدانند – مانند محیط زیست، دانشگاهها، فرهنگ و هنر و جز آن – به خود اختصاص میدهند. آشکار شدن، یا بهتر بگویم همگانی شدن این نسبتها نیز احتمالاً مورد علاقه ی دولت روحانی بوده است تا بتواند مظلومیت بودجه ای خود را به رخ بکشد بی آن که قدمی برای دگرگون کردن این ترکیب و ساخت نا عادلانه و زیان بخش، که خود نیز مسئول به وجود آمدن آن است، بر دارد.
هر دو نوع بهره برداری نامتوازن از بودجه در این دولتِ تعادل جوی توازن خواه، بی دردسر توسط مجلس به تصویب رسد. اما مجلس مواردی را که ، براساس شواهد خیابانی در زمستان ۱٣۹۶، میتوانست باز خشم و اعتراض نگران کننده ای را موجب شود تصویب نکرد. در این موارد گر چه مجلس با دولت کاملاً یار نشد اما با نظام یاری کرد.
در بند الف تبصره ی ۱۴ لایحه ی بودجه سال ۱٣۹۷ پیشبینی شده بود که چیزی در حدود ٣۰ میلیون نفر، از کل یارانه بگیرها، از شمول دریافت یارانه خارج شوند. به این ترتیب مبلغ ۱۱ هزار میلیارد تومان از راه محروم کردن خانوارهایی که نیازمند تشخیص داده نمیشدند به نفع دولت بازارگرای افراطی، که هیچ اعتنایی به ضرورت این گونه یارانه ها ندارد، صرفه جویی میشد. بیشک با معیاری که کمی عادلانه و انسانی باشد پی میبریم که بخش زیادی از این محروم شدگان، خود، پیشاپیش از محرومان بوده اند. این چیزی نیست که اقتصاد نولیبرالی آن را اساساً از مقوله ی علم اقتصاد یا از ضرورتهای سیاستگذاری بداند. (تغییر نام سازمان هدفمندی یارانه ها به صندوق رفاه اجتماعی از دید من نشان دهنده ی آینده ای است برای کاهش تعهدهای دولتی به رفاه اجتماعی).
در بند الف تبصره ی ۱٨ همین لایحه پیشبینی شده بود که منابع مالی با هدف اجرای برنامه ی اشتغال گسترده و مولد از محل ما به التفاوت قیمت حاملهای انرژی در سال ۱٣۹۷، تا سقف ۱۷۴۰۰ میلیارد تومان، ایجاد شود و در اختیار دولت قرار گیرد. این پیشبینی به معنای باز شدن چشم انداز تازه ای برای گران شدن حاملهای انرژی و به تبع آن گرانی های دیگر و نرخ بالاتر برای تورم بود. این بند موجب افزایش نگرانیها شد. در این باره مصاحبه ای با خبرگزاری ایلنا (مورخ دهم دی ماه ۱٣۹۶ (۱۰ دسامبر ۲۰۱۷)) به روشنی بحث کردم و هم چنین نشان دادم که چگونه این درآمد نمیتواند به طور جدی اشتغالزا باشد و چگونه موجب فشار زیاد بر سطح زندگی مردم میان درآمد و کم درآمد میشود.
در آذر و دی ماه ۱٣۹۶ بهای ارزهای خارجی گامهای اولیه صعود را برداشت که برای بخش زیادی از فعالان مالی و بازار ارز علامت افزایش جدی آن در آینده ای نزدیک بود. این اتفاق بالأخره در اواخر بهمن ۱٣۹۶ افتاد که در نتیجه ی آن بهای دلار از حدود ٣۶۰۰ تومان به حدود ۴٨۰۰ تومان، در فاصله ای دو هفته، جهش کرد. زمینه ی این افزایش، در واقع بروز چشم انداز اثر تحریم و تورم انتظاری بود. اما بر این زمینه این دولت بود که با فروش ارزهای خارجی در اختیار خود توانست درآمد قابل توجهی برای تأمین کسری های خود به دست آورد. البته دولت آن حد از افزایش بهای ارز را میتوانست تحمل کند که اثر تورمی بعدی آن بر هزینه های خود دولت برایش قابل تحمل باشد و در واقع سیاست درآمدزایی او را خنثی نکند. اما بازارها در ایران میل عجیبی به لگام گسیختگی دارند و به همین سبب وقتی اوضاع از دست کنترل خارج شد همین دولتِ معتقد به صلاحیت بازار، و در واقع دولت بازارگرایی افراطی، به شیوه های حمله و دستگیری و ارعاب برای کنترل بازار آزاد روی آورد. آزادی را تقریباً همه جا میتوان فدای مصلحت نظام کرد.
از دیگر موارد کسب درآمد برای دولت و مقابله با تورمی که تشدید آن به مقدار زیادی واکنش به سیاستهای همین دولت بود ، ایجاد درآمد برای تأمین هزینه های بهداشت و درمان بود. افزایش هزینه های بهداشت و درمان، ضمن افزایش به دلیل گرایشهای تورمی ، حاصل سیاستهای ناسنجیده ی طرح جامع بهداشت بود. بذل و بخشش درمانی اعلام شده ی چهار سال پیش این دولت دیری نپائید زیرا دولت را، که حاضر نبود از برخی هزینه های نالازم ناراضی ساز بکاهد، با مشکل تأمین مالی آن رو به رو کرد. در نتیجه به تدریج از خدمات درمانی کاسته شد و سهم پرداختی بیمه شدگان برای درمان بالا رفت و بالأخره دولت را به راه تأمین منابع مالی درمان از طریق کاوش در هزینه های درمان و یافتن راه حل هایی با ظاهر صرفه جویی (و در واقع یعنی به نوعی محروم سازی درمانی) کشانید.
اظهارنظرهای دولتیان و مسئولان اقتصادی و نیز شکوه و شکایتهای سرمایه گذاران خصوصی نشان میدادند که بویی از بهبود اوضاع به مشام آنان نمیرسد و انتظار غالب آن است که رکود و بیکاری ادامه و تورم نیز افزایش بیابد. رسانه های خارجی با هدفهای متفاوت و کارشناسان صاحب نظر و مستقل و دلسوز داخلی و خارجی در کنار رسانه های مخالف یا رقیب نقطه نظرهای درست و نادرستی را در مورد تزلزل و بی اعتمادی و ناامیدی آینده و بازار مطرح کردند. این اظهارنظرها بسیار بیشتر از گذشته بر انتظارات جامعه و فعالان اقتصادی تأثیر گذاشت، به ویژه آنجا که منتقدان تقریباً هیچ فرصت نقد آزادانه را نداشته اند پیش بینی های بدبینانه اثرگذارتر ظاهر شدند.
در زمینه ی رکود ماندگار بنگاههای تولیدی و خدماتی بخشهای دولتی و خصوصی – و تعاونیها که به مرحله ی محو شدگی نزدیک شده اند – و یا بروز نتایج معکوس در انتظارات و وعده های دولتی و با بالاگرفتن اعتراضها و ناآرامیها که دستگاههای اجرایی و قضایی با نابردباری کامل در مقابل آن ظاهر شدند جامعه با تکانهای شدید و بیسابقه رو برو شد. این تکانه فقط به ظاهر ناگهانی بود و چنان که گفتیم ریشه و پیشینه داشت. این تکانه به سرعت به بیش از هشتاد شهر کشور سرایت کرد و به رغم برخوردهای شدید و خونین که با آن میشد روزها به درازا کشید و چنان که میبایست انتظار میرفت به سمت خواستها و شعارهای سیاسی حرکت و نارضایتیها و خواستهای دیگر جامعه را به شدت آشکار کرد. بی باکی و خشم در حرکتی جمعی، که به آن خیزش اعتراضی مردم نام داده شد، شگفت آور بود. دهها و بنا به اظهارنظرهایی بیش از یک صد تن کشته، صدها زخمی و نزدیک به ۵۰۰۰ دستگیری و همچنین تلفاتی در میان نیروهای پلیس به جای ماند. در مقایسه با وقایع سال ۱٣٨٨ و بعد از آن، این ناآرامیها ریشه هایی عمیق داشتند و کمتر به مداخله ها و جهت دهی های آژیتاتورها و خرابکاران مأموریت دار فرصت دادند. این خیزش به خواستهای اجتماعی و فرهنگی دیگری مانند حذف حجاب اجباری، مبارزه با فساد، تغییرات عمیق سیاسی راه یافتند. در روز ٨ مارس، روز جهانی زن، تجمع آرام شماری از زنان با برخورد خشن پلیس و ضرب و شتم و دستگیری همراه شد. مدیریت کشور در مقابل نارضایتیها با منشاء اقتصادی، طاقت از دست داد اما از سیاست نولیبرالی دست نکشید.
مانند همیشه این خیزش و دنباله های آن از سوی مقامات رسمی به مداخله ی بیگانگان منتسب شد، اما هر دو جناح سیاسی اصلی کشور، به زعم برخوردهای نامنصفانه و در واقع وحشتزده اشان ، نتوانستند پیشینه ها، انگیزه ها، واقعیتهای اقتصادی و رنج و درد و حقانیت ها را یکسره نادیده بگیرند. البته که نمیتوان موارد اقتصادی یاد شده در بالا را به عنوان عوامل بلافصل و قطعی و مستقیم همه ی ناآرامیها و اعتراضها مطرح کرد اما میتوان آنها را نمادهای جدی و واقعی واکنش اجتماعی اجتناب ناپذیر به حساب آورد.
اکثریت مجلس در کشاکشهای خیابانی خونین و سخت و به نوعی بیسابقه نمیتوانست به چنین بودجه ای رأی مثبت بدهد. اما همین مجلس نیز بنا به دلایل و انگیزه هایی قویتر، یعنی حفظ نظام، نمیتوانست بودجه ای را که منابع را این گونه به نفع فعالیتها و موسسات خاص سهمبندی میکرد از اساس زیر سئوال ببرد. در نتیجه کاری که مجلس کرد تصویب نکردن بخشهایی از آن، مانند حذف یارانه بخش بزرگی از جامعه و امکان گران کردن حاملهای انرژی بود، اما در همان حال زدن مهر تأئید بود بر ساختار اساسی سهمیه بندی تخصیص بودجه، مجلس و دولت، یعنی ارکانی از بدنه ی اصلی نظام، به یاری هم آمدند و مجلس پس از رد ناگزیر بخشهایی از بودجه، که ناگزیر بودن آن را فشار جامعه تأئید کرده بود، راه حلهای دیگری را برای مشکل مالی دولت تصویب کرد. از آن جمله است تصویب کلیات سیاست کسری بودجه، که در واقع چیزی نیست جز وامگیری و بدهکار کردن دولت و انداختن بار سنگین بازپرداخت اصل و بهره ی آن به دوش مردم میان درآمد و کم درآمد. به نظر من کسری بودجه از حد پیشبینی و تصویب شده نیز بالاتر خواهد یافت و عملاً به حدود ۰۱/۱۵ درصد از کل درآمدهای بودجه عمومی خواهد رسید. این کسری بار تورم و کاهش قوه ی خریدار در آینده ای نزدیک بر دوش مردم، به ویژه کارگران و حقوق بگیران رده ی پائین خواهد اندخت.
بخش تصویب شده ی دیگری در این بودجه، که به ویژه مورد نظر من است، عبارت است از بند ز تبصره ی ۷ لایحه ی بودجه. بنا به این بند سازمان تأمین اجتماعی مکلف است تمامی سهم درمان از مجموع مأخذ کسر حق بیمه مواد ۲۵ و ۲۹ قانون تأمین اجتماعی و سایر منابع مربوط را در حسابی نزد خزانه داری کل کشور با عنوان بیمه ی درمان تأمین اجتماعی متمرکز کند – و البته سازمان تأمین اجتماعی مجدداً این منابع را طبق قانون تأمین اجتماعی هزینه کند. این دوباره کاری البته که منطق روشنی ندارد. این بند موقع تصویب با اعتراض و واکنشهای در خوری از سوی مجلس و از سوی نویسندگان منتقد و کارشناسان فعال و معترض و رادیکال رو به رو نشد. گر چه چندان هم در سکوت از مجلس عبور نکرد. شماری از منتقدان و فعالان کارگری و تشکلهای صنفی دست به اعتراض و انتقاد زدند. پس از تصویب در مجلس و پیش از آن که این بند در شورای نگهبان به تصویب برسد جمعی از فعالان مدنی و کارگری و کارشناسان منتقد بیانیهی هشدار منتشر کردند مانند همیشه در این گونه اعتراضها، که از منشاء کارگری و چپ بیرون میآید، این بیانیه از سوی رسانه های خارجی کاپیتالیستی و امپریالیستی نیز با سکوت برنامه ریزی شده و جمعی رو به رو شد – و داخل که جای خود دارد.
این بند از لایحه به یکی از اصلیترین سرمایه های اجتماعی (و این سرمایه ی اجتماعی واقعی است و با آن تعریف و برداشت بورژوایی از سرمایه ی اجتماعی، که تنها فعالیتهایی از جامعه ی مدنی مطلوب خود را ارائه میدهد تفاوت دارد) طبقه ی کارگر و متحدان آنان دستاندازی کرده است. با این مصوبه دولت بخش بزرگی (در حدود ٣۰ درصد) از منابع تأمین اجتماعی را تصرف میکند. به عوض آن که بیمه های اجتماعی به طرف مدیریت دموکراتیک و توسط مالکان واقعی آن، یعنی بیمه شدگان، حرکت کند، به راههای مختلف مورد دست اندازی قرار میگیرد. پیش از این به دفعات شاهد دخالتها، سوء مدیریتها، سوء استفاده ها و فسادهای مالی – اداری در شرکت سرمایه گذاری تأمین اجتماعی (شستا) بوده ایم که هزاران میلیارد تومان سرمایه های کارگران و نیروی کار کشور را به باد داده یا تحت تصرف کسانی درآورده است. حال گویا نوبت به تصرف منابع درمانی رسیده است.
نگاهی به این منابع بیندازیم: سازمان تأمین اجتماعی موظف است ۹/۲۷ (یک سوم) از منابع درآمدی و بیمه ای خود را مستقیماً برای حوزه ی درمان بیمه شدگان به کار ببرد. برمبنای قانون بیمه های اجتماعی کاربر این مبلغ از وظایف اساسی سازمان تأمین اجتماعی است. تاکنون بحثهای زیادی در مورد غیراقتصادی بودن فعالیتهای درمانی سازمان تأمین اجتماعی شامل اداره بیمارستانها و درمانگاههای آن مطرح شده است. شمار زیادی از این بحثها در واقع چیزی جز اظهارنظرهای نولیبرالی به نفع سود محور کردن همه چیز، از جمله فعالیتهای درمانی، نبوده است. بخشی از این گفته ها متوجه سیاست درمان مستقیم سازمان میشد. میدانیم که سازمان فعالیت درمان را در دو زیر بخش مستقیم و نامستقیم انجام میدهد. فعالیت درمان مستقیم عبارت است از درمان بیمه شدگان و خانواده های تحت پوشش توسط کادر درمانی متعلق به تأمین اجتماعی (مثلاً بیمارستان میلاد). درمان غیرمستقیم عبارت است از پرداخت سهمی از هزینه های درمان بیمه شدگان که در دفترچه های درمانی منعکس و توسط سایر مراکز درمانی در کشور انجام میشود. این سهم بنا به تجربه در طول زمان – گر چه نه همیشه – به طور کلی رو به کاهش بوده است و مدام بیمه شدگان را زیر فشار پرداخت هزینه درمانی قرار داده است.
سازمان تأمین اجتماعی در پی فراگیر شدن سیاستهای تعدیل ساختاری در اقتصاد ایران این سهم را پائین میآورد و نامش را میگذارد کارآمدی و بجز آن هزینه های درمانی بخشی از کارهای درمانی را به این بهانه که ضروری نیستند از شمول پرداخت خارج میکند و به جای آن بیمه های مکمل، که بورژوازی سلامت آن را میچرخاند – رشد میکنند. ایراد اقتصاددانان، جامعه شناسان و بیمه شناسان نولیبرال این است که سازمان تأمین اجتماعی در درمان مستقیم کارآمد (در واقع سودساز) نیست و باید همه ی فعالیتها به درمان غیرمستقیم (و در واقع مکانیزم بازار) منتقل شود. بازارگرایی، شامل بازار درمان، صحنه ی آرزویی آنان است. همین گروه در زیر نظم فرمانبردارانه ی کارمندگونه در سازمان تأمین اجتماعی در واقع کارگزار کاهش سهم تأمین اجتماعی و افزایش بار فشار بر بیمه شدگان، یعنی مالکان اصلی سازمان تأمین اجتماعی، بوده اند. همچنین همانها خالق و مجری انواع سیاستها برای کسب درآمد از هر راه و طفره رفتنهای به ظاهر قانونی از انجام تعهدات سازمان بوده اند. سرسپردگی و فرمانبرداری بخش زیادی از کارمندان دولت موجب جایگزین شدن وجدان اطاعت کورکورانه به جای وجدان تعلق خاطر به منافع مردم و روح اصلی قانون – که مدام دست خوش تهاجم میشود – شده است.
به هر روی این ضربه ی آخری، آخرین ضربه به منافع عمومی از سوی سیاستهای نولیبرالی تعدیل ساختاری نخواهد بود. پیش از این نیز این کارشناسان وابسته به وجدان نولیبرالی بارها از ضرورت ادغام و یک کاسه کردن بیمه های تأمین اجتماعی و صندوقهای بازنشستگی صحبت کرد. اما با مخالفت کارشناسان مستقل و گروههای کارگری رو به رو شدند. با این وصف از ۱٣۷۰ به این سو، به شکلهای مختلف، توانسته اند قدرت اقتصادی جناحی را با قدرت سیاسی حاکم – متعلق به جناحهای مختلف – درهم بیامیزند و به مصادره ی منابع مردمی دست بزنند.
جدول (۱) درآمد و هزینه های سازمان تأمین اجتماعی را در ۷ سال گذشته نشان میدهد. در این جدول میبینیم که:
آنچه به عنوان مازاد درآمد اعلام شده است در واقع کمتر از تفاوت واقعی بین کل درآمد و کل هزینه است. واقعاً کدام هزینه ها انجام میشوند که در آمارهای سازمان منعکس نمیشوند؟ یا کدام درآمدها اعلام میشوند اما به صندوق وصولی راه نمییابند.
هزینه های درمان در همه ی سالها کمتر از ۹/۲۷ درآمدهای سازمان تأمین اجتماعی اند، یعنی بیمهشدگان در هر سال کمتر از حقشان از خدمات درمانی ای که قانوناً درنظر گرفته شده است برخوردار شده اند.
دولت بر اساس لایحه ی بودجه ی سال ۱٣۹۷ مصمم است بر این بخش از منابع مالی سازمان که به مقداری بیش از ۲۲ هزار میلیارد تومان است دست بگذارد. واقعاً انگیزه و دلیل اصلی دولت و منطق سیاستگذاری پشت سر آن چیست؟ هیچ برنامه و قانون و طرح کارشناسی ای برای نحوه ی هزینه کردن و بهره برداری از این منبع مالی بخش عمومی توسط دولت وجود ندارد. این اقدام دولت خلاف عدالت اجتماعی، قوانین مادر، حقوق اقتصادی و اجتماعی کارگران، کارکنان و بازنشستگان است و صرفاً راهی است برای دسترسی به پول و خروج از بحران مالی و تله ی هزینه هایی که خودِ دولت موجد آن بوده است. دولت نمیتواند از پرداخت های نالازم و چه بسا مخرب دست بردارد. این دولت نمیتواند از راه مالیات بر درآمد و ثروت داراها و رانت خوارها و صاحبان سودهای فوق کلان و مفسدانه ی هزاران میلیاردی، نیاز خود را تأمین کند و بنا بر این راه را در دست اندازی بر منابع درآمدی بیش از ۴۵ میلیون نفر مردم تحت پوشش سازمان تأمین اجتماعی میبیند.
جدول ۱ – درآمد و هزینه های سازمان تأمین اجتماعی (میلیارد تومان)
منبع : سالنامههای آماری سازمان تأمین اجتماعی
* – تفاوت حق بیمه و کل درآمد عبارت است از : حق بیمه های انتقالی از سایر طرحها، کمکهای بلاعوض (که بسیار ناچیز است) و سایر درآمدها.
** – تفاوت هزینه ی درمان و هزینه ی کل عبارت است از: حق بیمه های انتقالی، حقوق و مزایای بازنشستگی (که سهم اصلی هزینه ها و معمولاً ٣۲ درصد از کل هزینه ها است)، هزینه ی اداری طرحها و سایر هزینه ها.
*** – ملاحظه میکنیم که مازاد اعلام شده با مازاد درآمد کل از هزینه ی کل بسیار متفاوت است.
+ – پیشبینی از من است.
بحث اما تمام نشده است. در جدول شماره ۲ میزان سرمایه گذاریها و درآمدهای سرمایه گذاری از سال ۱٣۹۰ تا سال ۱٣۹۶ نشان داده شده است. میبینیم که سازمان تأمین اجتماعی در آخرین سال مورد بررسی، یعنی سال ۱٣۹۶، در حدود ۱۵۰۰۰ میلیارد تومان سرمایه گذاری کرده است. برآورد من این است که در ۱۵ سال گذشته جمعاً در حدود ۴۰ هزار میلیارد تومان انباشت سرمایه صورت گرفته است که پس از کسر میزان استهلاک رقم به حدود ۲۵۰۰۰ میلیارد تومان میرسد. به رقم متوسط درآمد سالانه ی سرمایه گذاریها به حدود ۱۰۰۰ میلیارد تومان میرسد (بر اساس جدول شماره ۲). به این ترتیب بازده متوسط را سرمایه در سازمان تأمین اجتماعی ۴ درصد میشود که بسیار کم و غیرقابل قبول است. در سالهای پیش از این دوره، سرمایه گذاریهای سازمان با زیان و حتی زیانهای بیش از ۵۰ درصدی هم رو به رو بوده است. با توجه به گزارشهای متعدد و تأئید شده در مورد فساد و سوء استفاده از شرکت سرمایه گذاری تأمین اجتماعی (شستا) این رقم نرخ بازده غیرقابل قبول عجیب نمینماید.
نکته ی دیگر این که دولت بیش از ۱۴۰ هزار میلیارد تومان به سازمان تأمین اجتماعی بدهکار است. البته دولت سالهاست که به سازمان بدهی دارد که هر سال نیز این بدهی افزایش مییابد. بنا به لایحه ی بودجه ی سال ۱٣۹۷ امسال نیز مانند سالهای پیش دولت بنا ندارد بدهی های خود ، به ویژه بده ی به سازمان تأمین اجتماعی را ، بازپرداخت کند. بدهی دولت به بانکها و به بخش خصوصی نیز فزاینده بوده است، که اولی به بحران پولی و مالی کشور و دومی به بیکاری و عدم پرداخت دستمزد کارگران برای سالهای متمادی منجر شده است. در چنین شرایطی دولت تدبیر و امید، که جز راه بازارگرایی افراطی تا آنجا که توانسته است و جز کمک به سرمایه داری خودمانی خصوصی ناکارآمد راه دیگری را نمیشناسد، طبیعی و قابل انتظار است که به عوض کمک به استقلال و توانمندی سازمان بیمه های تأمین اجتماعی و دست کم پرداخت بدهیهایش، به راه حل تصرف منابع درمانی بیمه شدگان روی بیاورد.
جدول ۲ – سرمایه گذاری ها و درآمد سرمایه گذاری ها (میلیارد تومان)
منبع : سالنامه های آماری سازمان تأمین اجتماعی.
* – کل درآمدها در جدول شماره ۱ منعکس شده است.
در این میان، با این روندها و نیروها و تدبیرها که در پیش است حداقل دستمزد میرود تا فقط چیزی در حدود ۱۲ تا ۱۵ درصد نسبت به گذشته افزایش یابد (و از ۹٣۰ هزار تومان به کمی بالاتر از ۱ میلیون تومان برسد). این رقم حتا با احتساب سایر پرداختها و بی احتساب نزدیک به ۶ میلیون بیکار، کماکان ۷۰ درصد از خانوارهای کارگری را زیر خط فقر مطلق نگه میدارد. در چنین شرایطی فشار هزینه درمان بر بنیه ی نحیف خانوارهای کارگری که با معیشت و سلامت اندک به سر میبرند کار را به مراحل خطیرتری میکشاند. بدین سان جناحهای متفاوت دولتی باز میگویند که خیزش مردم ناگهانی یا مهندسی شده یا تحریک خارجی یا حرکتی و ندالیستی بوده است. فقر و تبعیض و اهانت و بی اعتنایی بوته زاران خشم را در این فلات آبیاری میکنند.