Welcome to نشریه کار | ارگان سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)   برای قرائت متن وسیله هوش مصنوعی کلیک کنید! Welcome to نشریه کار | ارگان سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)

یکشنبه ۵ اسفند ۱۴۰۳ - ۲۲:۱۷

یکشنبه ۵ اسفند ۱۴۰۳ - ۲۲:۱۷

زمستان
بیدارم مکن, با قلبِ سردم, در کنار ستاره ها, خاموش بخواب می روم, ستاره سرخی از میان کهکشانها, خطی بر آسمان انداخت, پایان زمستان نزدیک است,
۵ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: رحمان-ا
نویسنده: رحمان-ا
روایتگری بس است ، باید راهی جست
فرض کنیم تمامی مطالب مطرح‌شده در نوشته‌ی آقای بهزاد کریمی با عنوان «در مونیخ چه گذشت»، که در سایت به پیش متعلق به حزب چپ ایران منتشر شده، با تمام...
۵ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: کامران
نویسنده: کامران
زنان خانه‌دار و کارگران؛ در صدر آمار خودکشی در ایران
ایران با بحران عمیق روانی، اجتماعی و اقتصادی روبه‌رو است که یکی از پیامدهای نگران‌کننده آن، افزایش نرخ خودکشی است. زنان خانه‌دار، کارگران، دانش‌آموزان و دانشجویان بیشترین آسیب‌پذیری را در...
۵ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: شهناز قراگزلو
نویسنده: شهناز قراگزلو
افراد ایلان ماسک نمی دانستند واقعا به چه کسانی شلیک می کنند
با این حال، تلاش‌های فشرده برای بازگرداندن کارکنان NNSA نشان می‌دهد که دولت ترامپ واقعاً افرادعالیرتبه دارای تخصص های مهم را اخراج کرده است. اولریش کون، کارشناس کنترل تسلیحات در مؤسسه تحقیقات صلح...
۴ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده:  الیور ایمهوف -  برگردان رضا کاویانی
نویسنده:  الیور ایمهوف -  برگردان رضا کاویانی
اروپا قربانی کیست؟
به‌عنوان یک اروپایی، من فقط می‌توانم از بی‌کفایتی و ساده‌دلی رهبرانمان گله کنم که این اتفاق را ندیدند و با وجود همه فرصت‌ها و انگیزه‌هایی که برای انجام این کار...
۴ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: آرنولد برتراند
نویسنده: آرنولد برتراند
۷ درصد جمعیت کشور با گرسنگی مواجه هستند!
7 درصد جمعیت کشور با گرسنگی مواجه هستند, شرط خروج از این وضعیت «عزم سیاسی» است که اکنون شاهد آن نیستیم. عده‌ای پنت هاوس و خودروی لوکس را در سبد...
۴ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: حسین راغفر
نویسنده: حسین راغفر
ویدیو پادکست «ابعاد انقلاب بهمن»، گفتگو با منوچهر صالحی در «تالار گفتگو و تبادل نظر»
به مناسبت سالگرد انقلاب ۵۷، در «تالار گفتگو و تبادل‌نظر» گفتگویی با حضور منوچهر صالحی، پژوهشگر و نظریه‌پرداز چپ برگزار شد. در این گفت‌وگو، مهمان برنامه به همراه دیگر شرکت‌کنندگان...
۴ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: تالار گفتگو و تبادل نظر
نویسنده: تالار گفتگو و تبادل نظر

پولاریسم و پلورالیسم

بسياری از روشنفکران به‌ نام دورى از ايده‌ئولوژى، قرار نگرفتن در چارچوب و احترام به‌ مقوله‌ نقد از تشکلات سياسى دورى می‌جويند. اين باعث شده‌ است که‌ احزاب، پايه‌ اصلى تئوريزه‌ کردن خواست‌هاى برآمده‌ از بطن اجتماع را تا حدود زيادى از دست بدهند و از لحاظ وضوح و برندگى هويت فکرى خود تضعيف شوند

در مرحله‌ کنونى علاوه‌ بر خطر خارجى در شکل دخالت نظامى که‌ جامعه‌ ایران را با خطر فروپاشى، جنگ‌هاى داخلى و آنارشیزم سیاسى روبرو می‌کند، خطر دیگرى که‌ فراروئى منطقى از نظام جمهورى اسلامى به‌ یک نظام دمکراتیک را تهدید می‌کند، عبارت است از درک پولاریسم‌گونه‌ از دمکراسى که‌ هم‌اکنون به‌طور عمیق و وسیع در جامعه‌ ما ریشه‌ دوانیده‌ است.
در شرایط استبداد سیاسى در ایران و نبود امکان ریشه‌هاى آموزشى و عادی براى ایجاد یک درک صحیح و مدرن از دمکراسى، از هم اکنون شاهد پولاریزه‌ شدن جامعه‌ و نه‌ پلورالیزه‌ شدن آن هستیم. به‌ عبارتى دیگر ما شاهد رشد پولاریسم و نه‌ پلورالیسم هستیم.
و اما در خصوص اینکه‌ چگونه‌ میتوان خصوصیات این پولاریسم را توضیح داد، با طرح آن در چندین محورمی‌توان آنرا چنین فرمول‌بندى کرد:
ــ افزایش تشکل‌های موازى: در این حالت در گرایش‌های سیاسى هم‌شکل، ما شاهد ایجاد تشکل‌های مختلف اما با هدف واحد هستیم. که‌ البته‌ این امر به‌ چند دلیل‌ معایب خود را دارد. اول اینکه‌ از تبارز نهائى گرایش‌هاى هم‌شکل جلوگیرى می‌کند، دوم اینکه‌ درک مردم از آنها را مخدوش می‌کند. این پدیده‌ به‌ویژه‌ در احزاب دیده‌ میشود.
ــ عدم همیارى و همکارى گرایش‌ها و جنبش‌هاى مختلف با هم: در شرایط پولاریستى گرایش‌ها و جنبش‌هاى مختلف (مختلف هم از لحاظ پایه‌ اجتماعى و هم از لحاظ هدف) هر کدام به‌ تنهائى و در عدم حضور دیگرى وارد مبارزه‌ می‌شوند. به‌ عنوان نمونه‌ جنبش زنان، دانشجویان و غیره‌. در شرایط پولاریستی این جریانات از هم بریده‌ می‌شوند و هر کدام شخصیتى آنقدر مستقل پیدا می‌کنند که‌ از دیگرى جدا می‌شود. عدم انسجام آنها در فرم جبنش‌هاى متحد، سیماى پایه‌اى دمکراسى که‌ وحدت در عین افتراق است را از بین می‌برد.
ــ عدم تبارز تشکلات و گرایش‌هاى هم‌سو در شکل لایه‌بندی‌هاى بزرگ سیاسى (مثلا جبهه‌ راست‌ها، چپ‌ها و میانه‌ها): متاسفانه‌ هنوز در کشور ما چنین امرى نه‌ در داخل و نه‌ در خارج از کشور تبارز نهائى خود را نیافته‌ است. و این البته‌ به‌ اغتشاش بیشتر در سمت‌گیری‌هاى سیاسى مردم کمک می‌کند. در واقع تشکیل لایه‌بندی‌هاى بزرگ سیاسى، انسجام وسیع بخش‌هاى زیربنائى اجتماعى را در عرصه‌ سیاسى می‌رساند.
ــ عزلت و دورى‌گزینى روشنفکران از تشکلات سیاسى و رویکرد اندیویدوالیستى آنها به‌ امر سیاست و دورى از فرم تحزب: بسیاری از روشنفکران به‌ نام دورى از ایده‌ئولوژى، قرار نگرفتن در چارچوب و احترام به‌ مقوله‌ نقد از تشکلات سیاسى دورى می‌جویند. این باعث شده‌ است که‌ احزاب، پایه‌ اصلى تئوریزه‌ کردن خواست‌هاى برآمده‌ از بطن اجتماع را تا حدود زیادى از دست بدهند و از لحاظ وضوح و برندگى هویت فکرى خود تضعیف شوند. دورى آنها از احزاب و نقد مداومشان از تشکلات سیاسى یکى از پایه‌هاى عدم شکل‌گیرى یک آلترناتیو سیاسى در مقابل رژیم است. این نقد مداوم اگر چه‌ خود نشان از یک برآمد مستقل روشنفکرى دارد که‌ نه‌ تنها احزاب و رژیم بلکه‌ کل ساختار جامعه‌ را به‌ چالش کشیده‌ است، اما از طرف دیگر در فضاى کنونى اعتماد مردم به‌ امر احزاب و خود تشکل‌دهى را نیز به‌ چالش کشیده‌ است.
بازگشت روشنفکران به‌ دنیاى سیاست از زاویه‌ نقد است و این در حالى است که‌ بخش اساسى از دنیاى سیاست، پراکتیزه‌ کردن ناشده‌هاست. فقط از زاویه‌ نقد به‌ سیاست نگاه‌ کردن یک درک پولاریستى است. و اینکه‌ روشنفکران ما کى از این درک پولاریستى رهائى خواهند یافت خود بحث پیچیده‌اى است. البته‌ باید اذعان کرد که‌ یکى از علل اصلى عدم رویکرد روشنفکران به‌ امر تحزب، فرم نامناسب احزاب ما در مقایسه‌ با دنیاى کنونى و نیازمندیهایش است. اما باید گفت که‌ اولا بخشى از این احزاب تا سطح زیادى متحول شده‌اند، و دوما اینکه‌ وارد شدن به‌ امر تناسب، خود حضور روشنفکران را می‌طلبد.

و اما خصلت پلورالیسم چگونه‌ است؟ با یک بحث ضدگونه‌، می‌توان کل حرف‌هاى گفته‌ شده‌ را معکوس کرد و به‌ درکى نسبى از این خصلت رسید. یعنى می‌توان گفت:
ــ همکارى و همیارى میان گرایش‌ها و جنبشهاى مختلف شکل می‌گیرد.
ــ لایه‌بندی‌هاى بزرگ سیاسى (چپها، راستها و میانه‌ها) به‌ منصه‌ ظهور می‌رسد.
ــ و سرانجام اینکه‌ روشنفکران حضور فعال‌ترى در احزاب پیدا می‌کنند و بدین وسیله‌ احزاب جلوه‌ روشنترى از لحاظ گرایش‌هاى فکرى ـ سیاسى خود پیدا می‌کنند.

در پلورالیسم علیرغم تنوع، پیوستگی‌ها نیز حضور دارند و قوی‌اند. در پلورالیسم، چقدر تنوع مهم است، آن‌قدر هم همبستگى. اما در پولاریسم همبستگى گم میشود و همه‌ چیز به‌ افراد بدون اجتماع، اقوام بدون ارتباط، احزاب بدون چهره‌ نهائى و؛ سرانجام جنبش‌ها به‌ هویت‌هاى بى‌ریخت و موقتى تبدیل می‌شوند.
در گذر از یک سیستم بسته‌ سیاسى به‌ پلورالیسم، پولاریسم خطرى جدى است. زیرا پولاریسم هم به‌ بقا و یا دوباره‌ متولد شدن سیستم‌هاى بسته‌ سیاسى یارى می‌رساند و، هم به‌ گسترش عدم تفاهم و جنگ‌هاى بى‌سرانجام. پس براى دمکراسى ما به‌ یک درک پلورالیستى نیاز داریم. درکى که‌ از خود فراتر می‌رود و به‌ “خودى“ پیوسته‌ در میان ما و دیگران تبدیل میشود.

۲۳ امرداد ۱۳۸۵

تاریخ انتشار : ۲۳ مرداد, ۱۳۸۵ ۳:۳۰ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

انقلاب بهمن؛ آرمان‌های ماندگار و راه‌های ناتمام!

ما بر این باوریم که طیف گستردهٔ نیروهای چپ موجود در میهن ما موظف است با حضور  و تمرکز کنش‌گری خود در این تلاش هم‌گرایانه، در تقویت جایگاه ٔ عدالت‌‌ اجتماعی و حقوق بنیادین بشری در جمهوری آیندۀ ایران کوشا باشد. ما، همراه سایر نیروهای میهن‌دوست و ترقی‌خواه ایران در راه گذار به جمهوری‌ای مبتنی بر صلح، آزادی، دمکراسی برابری، حقوق بشر و عدالت اجتماعی مبارزه می‌کنیم.

ادامه »
سرمقاله

ریاست جمهوری ترامپ یک نتیجهٔ تسلط سرمایه داری دیجیتال

همانگونه که نائومی کلاین در دکترین شُک سالها قبل نوشته بود سیاست ترامپ-ماسک و پیشوای ایشان خاویر مایلی بر شُک درمانی اجتماعی استوار است. این سیاست نیازمند انست که همه چیز بسرعت و در حالیکه هنوز مردم در شُک اولیه دست به‌گریبان‌اند کار را تمام کند. در طی یکسال از حکومت، خاویرمایلی ۲۰٪ از تمام کارمندان دولت را از کار برکنار کرد. بسیاری از ادارات دولتی از جمله آژانس مالیاتی و وزارت دارایی را تعطیل و بسیاری از خدمات دولتی از قبیل برق و آب و تلفن و خدمات شهری را به بخش خصوصی واگذار نمود.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

اروپا قربانی کیست؟

به‌عنوان یک اروپایی، من فقط می‌توانم از بی‌کفایتی و ساده‌دلی رهبرانمان گله کنم که این اتفاق را ندیدند و با وجود همه فرصت‌ها و انگیزه‌هایی که برای انجام این کار وجود داشت، ابتدا خود را با آن سازگار نکردند. آنها احمقانه ترجیح دادند به نقش خود به عنوان شریک کوچک آمریکا بچسبند، حتی در شرایطی که این مشارکت به طور فزاینده ای علیه منافع آنها بود!

مطالعه »
یادداشت

قتل خالقی؛ بازتابی از فقر، ناامنی و شکاف طبقاتی

کلان شهرهای ایران ده ها سال از شهرهای مشابه مانند سائو پولو امن تر بود اما با فقیر شدن مردم کلان شهرهای ایران هم ناامن شده است. آن هم در شهرهایی که پر از ماموران امنیتی که وظیفه آنها فقط آزار زنان و دختران است.

مطالعه »
بیانیه ها

انقلاب بهمن؛ آرمان‌های ماندگار و راه‌های ناتمام!

ما بر این باوریم که طیف گستردهٔ نیروهای چپ موجود در میهن ما موظف است با حضور  و تمرکز کنش‌گری خود در این تلاش هم‌گرایانه، در تقویت جایگاه ٔ عدالت‌‌ اجتماعی و حقوق بنیادین بشری در جمهوری آیندۀ ایران کوشا باشد. ما، همراه سایر نیروهای میهن‌دوست و ترقی‌خواه ایران در راه گذار به جمهوری‌ای مبتنی بر صلح، آزادی، دمکراسی برابری، حقوق بشر و عدالت اجتماعی مبارزه می‌کنیم.

مطالعه »
پيام ها

مراسم بزرگ‌داشت پنجاه‌وچهارمین سالگرد جنبش فدایی!

روز جمعه ۱۹ بهمن ۱۴۰۳، به مناسبت پنجاه‌وچهارمین سالگرد بنیان‌گذاری جنبش فدایی، در نشستی در سامانۀ کلاب‌هاوس این روز تاریخی و نمادین جنبش فدایی را پاس می‌داریم و روند شکل‌گیری و تکامل این جنبش را به بحث و بررسی می‌نشینیم

مطالعه »
برنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

روایتگری بس است ، باید راهی جست

زنان خانه‌دار و کارگران؛ در صدر آمار خودکشی در ایران

افراد ایلان ماسک نمی دانستند واقعا به چه کسانی شلیک می کنند

اروپا قربانی کیست؟

۷ درصد جمعیت کشور با گرسنگی مواجه هستند!

برای قرائت متن وسیله هوش مصنوعی کلیک کنید!