یکی از عوامل مهم رفع کاستیهای دولت آقای روحانی در چهار سالی که گذشت، مربوط به ترکیب کابینه و مدیرانی است که با ایشان همکاری میکردند. دولت آقای روحانی زمانی سر کار آمد که مجلس نهم بر سر کار بود؛ مجلسی که در نقطه مقابل دولت بهلحاظ سیاسی قرار داشت. دولت نیز برای رأی اعتماد وزرایش با سختیهای زیادی مواجه شد و حتی سه نفر از وزرای دولت یازدهم از مجلس نهم رأی اعتماد نگرفتند و رئیسجمهوری بخشی از وزرایش را به گونهای انتخاب کردند که بتوانند از مجلس مخالف دولت رأی اعتماد بگیرند. نتیجه آن شد که میانگین کابینه در تراز شخص روحانی و مطالبات مردم طرفدار و فعالان حامی ایشان نبود و آنطور که باید دولت را مدیریت کنند، نبودند. دولت ترکیبی از نیروهای خوب، بد و متوسط بود و نمیتوانستیم توقعی بالاتر از توان دولت از او داشته باشیم. نقدهایی دراینباره البته به آقای روحانی وارد شده که تیم سیاسی منسجم، کارآمد، شجاع و قوی در اختیار ندارد.
در حوزه رسانه نیز نقد جدی به دولت وارد است که تیم قوی رسانهای در اختیار ندارد. در زمینههای دیگر هم انتقاداتی بوده اما شرایط دولت برای اصلاحطلبان و طرفدارانش قابل درک بود. این بار که حسن روحانی دوباره رئیسجمهوری شدند، به دو دلیل باید ایشان بهعنوان اولین اولویت یک کابینه شجاع، کارآمد، توانمند و صاحب تجربه را تشکیل دهند. آقای روحانی هر کاری بخواهند انجام دهند و هر وعدهای که بخواهند عملی کنند، تنها با یک تیم شجاع میتوانند انجام دهند و دلیل دیگر اینکه آقای روحانی اکنون یک پشتوانه مقتدرانه دیگر دارند و آن هم رأی مردم است. رأیی که ایشان به دست آوردهاند، این را ایجاب میکند که برای پاسخدادن به وعدهها حتما باید تیم کارآمدتری در دولت در اختیار داشته باشند. دلیل دوم اینکه مجلسی که الان آقای روحانی با آن سر و کار دارد مجلس همسویی بوده و این دلیل دیگری است که میتوانند تغییراتی ایجاد کنند.
تصور من این است که آقای روحانی یکسال قبل به تغییر کابینه فکر کردند و ممکن است غفلتهایی هم وجود داشته باشد ولی تغییراتی هم خواهد بود و رویهمرفته وضعیت ایشان نسبت به دولت قبل بسیار بهتر است. بههرحال، سخنرانیهای ایشان در مناظرهها اینطور بود که به ضرورت تغییر و ترمیم کابینه بیش از گذشته پی بردهاند و این اتفاق خواهد افتاد ولی باید مستمرا تذکر داده شود و برای کابینه همسو با اهداف دولت اصلاحی و اعتدالی غفلت نشود و نارضایتی مردم در نظر گرفته شود. به باور من، اتفاقا یکی از دلایلی که نشان میدهد آقای روحانی باید به ضرورت مطالبات متعدد مردم توجه کنند و تیم توانمند تشکیل دهند، صحبت و وعدههای ایشان در بخش حقوق شهروندی، توسعه سیاسی و… است که باید پیگیری شود زیرا به دلایل کاملا معقولی نسبت به این اتفاقات در دولت اول غفلت شده بود و عمدتا بهدلیل مجلس ناهمسو و فشارهای اقتصادی و مسائل سیاست خارجی، ایشان حالا به خوبی متوجه شدهاند که چنین تغییری را کلید بزنند. من فکر میکنم بخش مطالبات سیاسی در این دوره مورد توجه جدیتر واقع میشود. تأکید مؤکد اصلاحطلبان البته بر این است که مثل همیشه شفاف و صادقانه در عرصه سیاسی عمل میکنند و اصل منافع ملی و مصالح عمومی را بر خواست شخصی و گروهی ترجیح میدهند و با توجه به نیازهای کشور خواستار مطالبات هستند.
برایناساس، پشتیبانی همهجانبه از دولت صورت گرفته ولی انتقاداتی هم وارد بوده و با حفظ جلوگیری از بروز خواستهها و مطالبات غیرضروری حالا هم چنین است و در آینده ایشان پشتوانه جدیتری دارد و تجربه خوبی در دولت قبل نیز همراه اوست و دولتمردان آسیبها و نقاط ضعف را تشخیص دادهاند. همه اینها ایجاب میکند با تیمی توانمندتر و با تلاش بیشتر و گستردهتر خواستهای مردم پیگیری و عملیاتی شود.
مرتضی مبلغ – فعال سیاسی اصلاح طلب