به گزارش کمیته حمایت از خبرنگاران، بیش از هر زمان دیگری روزنامه نگاران در سرتاسر جهان در بازداشت هستند، و برای ششمین بار متوالی تعداد روزنامه نگاران زندانی به اوج خود رسیده است. اکثر خبرنگاران در زندان های چین هستند، اما کشور های دیگری هستند که روزنامه نگاران آن در شرایط بسیار خطرناکی قرار دارند. بر اساس گزارش گزارشگران بدون مرز، سال ها است که جمهوری اسلامی، در رتبه بندی وضعیت جهانی آزادی مطبوعات، عنوان یکی از بزرگترین زندان روزنامه نگاران را به خود اختصاص داده است. به این مفهوم که در جمهوری اسلامی، روزنامه نگاران آن، در بد ترین موقعیت مکانی قرار دارند.
به گفته کمیته حمایت از روزنامه نگاران (CPJ)، تعداد روزنامه نگاران زندانی در سراسر جهان به بالاترین حد خود رسیده است. همانطور که CPJ در روز پنجشنبه اعلام کرد،در حال حاضر ۲۹۳ کارمند رسانه ای، به دلیل کارشان در پشت میله های زندان گرفتار مانده اند که حدود یک چهارم آنها در چین و میانمار هستند. سال گذشته نیز، کمیته حمایت از خبرنگاران، از دستگیری ۲۸۰ روزنامه نگارگزارش داده بود. جوئل سایمون، رئیس CPJ گفت: “این ششمین سال متوالی است که CPJ تعداد زیادی از روزنامه نگاران را در زندان در سراسر جهان ثبت می کند”. او دلیل زندانی شدن کارکنان رسانهها را در هر کشور، “نشانه یک رژیم استبدادی” توصیف کرد.
فهرست طولانی کشورهای دیکتاتوری
بر اساس گزارش کمیته حمایت از خبرنگاران، در حال حاضر ۵۰ روزنامه نگار در چین در بازداشت به سر می برند. میانمار با ۲۶ نماینده رسانه زندانی در رتبه دوم قرار دارد و در مصر ۲۵ نماینده زندانی هستند. ویتنام ۲۳ روزنامه نگار زندانی و بلاروس ۱۹ روزنامه نگار، نیز در فهرست کمیته حمایت از خبرنگارانCPJ قرار دارند.جوئل سیمون رئیس کمیته حمایت از خبرنگاران گفت: دیدن این همه کشور در این فهرست در سال های متمادی، بسیار حیرتانگیز است. اما از اینکه کشورهای میانمار و اتیوپی درهای آزادی مطبوعات را تا اینحد، وحشیانه بر هم زده و بسته اند، بسیار وحشتناک است.
به گفته جوئل سایمون،رئیس کمیته حمایت از روزنامه نگاران، ۲۴ کارمند رسانه نیز در سال۲۰۲۱ کشته شدند. بر اساس مطالعه CPJ، مکزیک همچنان خطرناک ترین کشور”در نیمکره غربی برای خبرنگاران” است. بر این اساس، سه خبرنگار در آنجا کشته شدند و شش قتل دیگر نیز همچنان در دست بررسی است. به گفته CPJ، این اعداد نشان دهنده “عدم تحمل فزاینده گزارش های مستقل در سراسر جهان” است. بر اساس نظرسنجی گزارشگران بدون مرز در بهار سال جاری، بیماری همه گیر کرونا در روند بین المللی به سمت کاهش آزادی مطبوعات نیز نقش دارد. این نظرسنجی جهانی نتیجه گرفت: “در کشورهای مختلف مانند چین، ونزوئلا، کوزوو،صربستان و ایران، کارکنان رسانهها به دلیل گزارشهای مربوط به کرونا دستگیر شدند.
زیر نویس:
تصویر: دافنه کاروانا گالیزیا روزنامه نگار مالتی،افشاگر شبکه پولشویی معروف به “اسناد پاناما” به دلیل پیگیری های خود،در سال ۲۰۱۷ به قتل رسید. پیرامون قتل دافنه کاروانا گالیزیا، به لینک زیر، نشریه “کار” مراجعه نمایید:
” https://www.kar-online.com/node/16702?fbclid=IwAR3dagbhrF45_ZAtJ_ymE2kUh… “
پنجشنبه ۱۸ آذرماه ۱۴۰۰- ۹ دسامبر ۲۰۲۱