یکشنبه ۲۹ تیر ۱۴۰۴ - ۱۸:۵۵

یکشنبه ۲۹ تیر ۱۴۰۴ - ۱۸:۵۵

زانو زدن امپراتور والرین پیش پای شاپور اول در بیلبوردهای تهران!
هر ناسیونالیسمی که از این جنگ تغذیه کند سئوال برانگیز است. چه این ناسیونالیسم، پوششی باشد برای جنگ‌‌پروری جمهوری اسلامی و چه عَلَم و کُتلی دست هر بخش از مخالفان...
۲۹ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: بهزاد کریمی
نویسنده: بهزاد کریمی
تعامل يا تقابل….. مسئله اين است
جامعه و کشور در شرایط یک چرخش تاریخی قرار دارد و  فعلاً همه چیز به تصمیم حاکمیت بستگی پیداکرده است. و تصمیم حاکمیت هم به نتیجۀ جنگ قدرت میان دو...
۲۹ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: سیاوش
نویسنده: سیاوش
لحظات اصابت موشک تجاوزگران جنایت‌کار اسراییل به میدان قدس تجریش در تهران
فیلم لحظهٔ اصابت پرتابهٔ متجاوزان به میدان قدس در حین تکاپوی روزمرّهٔ زندگی هم‌میهنان ما، نشانهٔ مستند دیگری از جنایات جنگی اسراییل و جنایات آنان علیه بشریّت است. هرگونه حمایت...
۲۹ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: بیژن اقدسی
نویسنده: بیژن اقدسی
بازتاب دریافت مدال آقای فغانی از ترامپ
سایۀ سنگین خود را بر تمام ارکان زندگی مردم و از جمله ورزش انداخته است، به همین دلیل نمی‌توان انتظار داشت، یک ورزشکار نسبت به جامعه و مردم خود بی‌تفاوت...
۲۹ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: بهروز شوقی
نویسنده: بهروز شوقی
عصر چریک‌ها: گفت‌وگوی احمد غلامی از شرق با طهماسب وزیری از سازمان فداييان خلق ايران (اكثريت)
طهماسب وزیری با درد آشنا بود و با کارگران پیوندی ناگسستنی داشت. حتی در زمانی که در خانه تیمی به سر می‌برد، کارهای لوله‌کشی همسایگان را باخوش‌رویی انجام می‌داد. مبارزه...
۲۹ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: تهماسب وزیری
نویسنده: تهماسب وزیری
۲۸ تیرماه، زادروز سیمین بهبهانی: غزل‌سرای بزرگ ایران
اشعار او، آینه‌ای از جامعه زمانه‌اش بود و موضوعاتی از عشق به وطن، زلزله، انقلاب، جنگ، فقر، تن‌فروشی، آزادی بیان و به ویژه حقوق برابر زنان را در بر می‌گرفت....
۲۹ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: شهناز قراگزلو
نویسنده: شهناز قراگزلو
ما نگران سرنوشت ایرانیم!
راه رهایی ما از شرایط فعلی، تاکید بر عاملیت و کنشگری مردم و احقاق «حق تعیین سرنوشت» آنان است. راهی که نه سازش و همراهی با حاکمان ‌و‌ حکومت استبدادی...
۲۸ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: امضای جمعی
نویسنده: امضای جمعی

برای الهه که بازنگشت، برای غزل‌هایی که می‌ترسند!

چرا چنین فضایی برای بروز این جرایم همچنان مهیاست؟ آیا نظام حقوقی ما واقعاً برای امنیت فرزندانمان چاره‌اندیشی کرده است؟ با نگاهی به وضعیت حقوقی این حوزه در ایران درمی‌یابیم که تاکنون هیچ قانونی که به طور جامع و دقیق به حمل‌ونقل هوشمند مسافر بپردازد، وجود ندارد.

توضیح: علیرضا رضایی، وکیل پایه‌ یک دادگستری در یادداشتی در سایت امتداد فاجعۀ تلخ قتل الهه حسین‌نژاد را از جنبۀ قانونی و نظارت قانون بر حمل‌ونقل مسافر بررسی کرده و عدم چاره‌اندیشی نظام حقوقی در زمینۀ تامین امنیت مسافران را زمینه‌ساز بروز جرایمی این‌چنینی در این حوزه می‌داند.

 

نشسته‌ام کارهای عقب‌افتاده را در ذهن مرور می‌کنم.غزل دخترم، با هیجان از ماجرای دختری به نام الهه می‌گوید؛ دختری که پس از چند روز بی‌خبری، جسدش پیدا شد و مشخص شد قربانی خشونت یک راننده‌ی تاکسی عبوری شده است.

غزل با وحشت از تجربه‌های مشابه دیگران حرف می‌زند واینکه او و دوستانش این هراس همیشگی را در دل دارند.

این گفت‌وگو مرا به فکر فرو برد؛ به عنوان یک حقوقدان و یک پدر، آیا نظام حقوقی ما واقعاً برای امنیت فرزندانمان چاره‌اندیشی کرده است؟ شاید اولین پاسخی که به ذهن متبادر شود این باشد که بهتر نبود از تاکسی اینترنتی استفاده می‌کرد؟

بهتر دیدم در این نوشتار امنیت تاکسی‌های اینترنتی و تاکسی‌های رسمی را نسبت ماشین‌های عبوری مورد بررسی اجمالی قراردهم.

پیشرفت تکنولوژی باعث شد بسیاری از شهروندان، به‌ ویژه زنان، استفاده از تاکسی‌های اینترنتی را به دلیل سهولت دسترسی و امکان ردیابی مسیر، به سایر شیوه‌های حمل‌ونقل ترجیح دهند.با این حال، آزار، مزاحمت و رفتار مجرمانه در همین بسترهای به ظاهر امن نیز در حال وقوع است. در برخی از این موارد، قربانیان در میانه‌ی سفر با تاکسی اینترنتی مورد تعرض، تهدید یا حتی ضرب و جرح قرار گرفته‌اند، بدون آنکه ساختار حقوقی و نظارتی موجود بتواند بازدارندگی مؤثری اعمال کند.

پرسش این است : چرا چنین فضایی برای بروز این جرایم همچنان مهیاست؟ با نگاهی به وضعیت حقوقی این حوزه در ایران درمی‌یابیم که تاکنون هیچ قانون مصوب مجلس شورای اسلامی که به طور جامع و دقیق به حمل‌ونقل هوشمند مسافر بپردازد، وجود ندارد. با جستجویی بیشتر به یک دستورالعمل برخورد خواهید کرد تحت عنوان “دستورالعمل نظارت بر چگونگی فعالیت ارائه‌دهندگان خدمات هوشمند مسافر” مصوب سال ۱۳۹۸ توسط وزارت صمت.

این دستورالعمل که از نظر ضمانت اجرایی نسبت به قانون در جایگاه ضعیف تری قرار دارد، اگر چه گامی ابتدایی است که در جهت نظارت به شمار می‌رود، اما از کاستی‌های جدی و خلأهای فاحش در حوزه حمایت حقوقی و کیفری از مسافران رنج می‌برد.از جمله اینکه در بند ۵ ماده ۴، صرفاً به لزوم بررسی عدم اعتیاد رانندگان در مرحله‌ی استخدام اولیه اشاره شده است؛ اما هیچ کنترل مستمر و دوره‌ای برای اطمینان از سلامت روانی و جسمی رانندگان در طول فعالیت آنان پیش‌بینی نشده است.مهم‌تر اینکه در ماده ۸، جدول شماره یک، در خصوص جرایمی نظیر پیاده کردن مسافر در بین مسیر، واگذاری وسیله‌ی نقلیه به شخص ثالث، یا ارتکاب اعمال منافی عفت، تنها شخص راننده مسئول شناخته شده است و شرکت ارائه‌دهنده خدمات هوشمند (پلتفرم تاکسی اینترنتی) از هرگونه مسئولیت حقوقی و کیفری مبراست.

در حالی که مردم به اعتبار پلتفرم، تاکسی را اخذ می‌کنند اما در زمان بروز حادثه تنها رها می‌شوند؛ در حالی که باید پلتفرم موظف به ایجاد سازوکارهای پیشگیرانه و جبران خسارت قربانیان باشد.

البته نمی‌توان نکات مثبت برخی اپلیکیشن‌های تاکسی اینترنتی را نادیده گرفت:امکان مشاهده‌ی مسیر حرکت خودرو به صورت برخط در گوشی مسافر و همچنین وجود دکمه اضطراری جهت اعلام خطر به شرکت ارائه‌دهنده‌ی خدمات، از جمله امکانات مثبت است.اما این امکانات نرم‌افزاری در عمل نتوانسته‌اند از بروز فجایعی همچون قتل و تعرض جلوگیری کنند، زیرا فاقد پشتوانه‌ی حقوقی کافی و ضمانت اجرایی مؤثر هستند.

نباید فراموش کنیم که تاکسی‌های عمومی (زردرنگ‌های رسمی) نیز از ضعف‌های نظارتی مشابهی رنج می‌برند.

فقدان دوربین، نظارت ناکافی بر رفتار رانندگان، و نبود سیستم‌های اعلام خطر مؤثر، از جمله چالش‌های تاکسی‌های رسمی است.

اما راه حل چیست و چه باید کرد؟ با نگاهی تطبیقی به مقررات حمل‌ونقل هوشمند در کشورهای دیگر می‌تواند درس‌های مهمی برای ما به همراه داشته باشد:در بسیاری از کشورها، نصب دوربین‌های داخلی در تاکسی‌های اینترنتی برای ثبت کامل صوت و تصویر سفر، الزامی است.این یکی از ابزارهای مؤثر بازدارندگی و مستندسازی رفتارهای پرخطر است که متاسفانه در قوانین داخلی پیش‌بینی نشده و تاکنون هیچ الزامی در این خصوص در قوانین ایران وجود ندارد.همچنین در بسیاری کشورها، شرکت‌های ارائه‌دهنده خدمات حمل‌ونقل اینترنتی در قبال جرایم ارتکابی توسط رانندگان خود مسئولیت تضامنی دارند و موظف به جبران خسارت قربانیان هستند.

علاوه بر این، در این کشورها، سوابق رانندگان به صورت مستمر به‌روزرسانی و رصد می‌شود.

بنابراین به نظر می‌رسد در ابتدای امر، نیاز به تصویب یک قانون جامع حمل‌ونقل هوشمند مسافر و با ضمانت اجراهای لازم، ضروری به نظر می‌رسد؛

قانونی که شرکت‌های ارائه‌دهنده خدمات تاکسی اینترنتی را به نصب دوربین‌های داخلی ملزم نماید، و مسئولیت تضامنی کیفری و مدنی برای این شرکت‌ها پیش‌بینی کند.

همچنین، کنترل مستمر سلامت روانی و جسمی رانندگان را به عنوان الزام قانونی درآورد.

در گام دیگر، فرهنگ‌سازی گسترده برای پرهیز از استفاده از وسایل نقلیه‌ی عبوری متفرقه صورت بگیرد.

همچنین پلتفرم‌های مذکور موظف شوند در خصوص مسافران زن و کودک از درصد سود کمتری برخوردار شوند، تا با کاهش هزینه سفر، این قشر از جامعه تمایل بیشتری جهت استفاده از تاکسی اینترنتی پیدا کنند.

در آخر، به نظر می‌رسد نظام حقوقی کشور باید فوراً دست به کار شود و دو حوزه‌ی تاکسی عمومی و تاکسی اینترنتی را به موازات هم مورد توجه تقنینی و نظارتی قرار دهد، تا اعتماد عمومی بازسازی شود و شهروندان، به ویژه زنان و کودکان، برای سفرهای شهری از آرامش روانی بیشتری برخوردار گردند.

در دنیای امروز، که ابزارهای فناورانه در اختیار ماست، هیچ بهانه‌ای برای سهل‌انگاری در این حوزه پذیرفتنی نیست.

جان و امنیت مردمان به ویژه زنان و کودکان، ارزشمند ترین داشته یک جامعه است.

برگرفته از کانال تلگرامی امتداد

تاریخ انتشار : ۱۹ خرداد, ۱۴۰۴ ۱۰:۰۲ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

میرحسین موسوی و تحول‌طلبی در راه تأمین حق حاکمیت مردم!

در طول حیات جمهوری اسلامی، بارها شاهد بوده‌ایم که هر وقت جامعه به صحنه آمده است، توانسته تغییراتی را به حکومت تحمیل کند اما پایداری این تغییرات منوط به تداوم حضور مردم در صحنه بوده است. هم‌اینک نیز با توجه به روبه‌رو شدن کشور با یک تجاوز نظامی می‌توان انتظار فراروییدن تغییرات مشابهی را داشت. در چنین شرایطی رهبرانی نظیر آقای موسوی که مورد اعتماد و وثوق ملی باشند، می‌توانند در پایداری خواست‌های مردمی نقشی حیاتی بازی کنند.

ادامه »

اسراییل در پی تحقق رؤیای خونین «تغییر چهرۀ خاورمیانه»!

دست‌کم دو دهه است که تغییر جغرافیای سیاسی منطقۀ ما بخشی از اهداف امریکا و اسراییل‌اند . نتانیاهو بارها بی‌پرده و باافتخار از هدف‌اش برای «تغییر چهرۀ خاورمیانه» سخن گفته است. در اولین دیدارش با دونالد ترامپ در آغاز دور دوم ریاست جمهوری نیز مدعی شد که اسراییل و امریکا به طور مشترک در حال مبارزه با دشمنان مشترک و «تغییر چهرۀ خاورمیانه»‌اند.

مطالعه »

لحظات اصابت موشک تجاوزگران جنایت‌کار اسراییل به میدان قدس تجریش در تهران

فیلم لحظهٔ اصابت پرتابهٔ متجاوزان به میدان قدس در حین تکاپوی روزمرّهٔ زندگی هم‌میهنان ما، نشانهٔ مستند دیگری از جنایات جنگی اسراییل و جنایات آنان علیه بشریّت است. هرگونه حمایت از تجاوز اسراییل به سرزمین کهن ما، مایهٔ سرافنکدگی و شرمساری است، به ویژه آن‌گاه که زادهٔ این آب‌وخاک باشی. هر گونه جانب‌داری یا سکوت حمایت‌گرانهٔ غرب عیان‌گر پوچی ادعای پای‌بندی به قانونیّت در تنظیم روابط جهانی و متعهّد بودن به حقوق جهان‌شمول بشر است.

مطالعه »

در نقد بیانیه فعالین مدنی بشمول برندگان نوبل صلح درباره جنگ…

آخرین پاراگراف بیانیه که بخودی خود خطرناک‌ترین گزاره این بیانیه است آنجایی است که میگویند: ” ما از سازمان ملل و جامعه‌ی بین‌المللی می‌خواهیم که با برداشتن گام‌های فوری و قاطع، جمهوری اسلامی را به توقف غنی‌سازی، و هر دو‌طرف جنگ را به توقف حملات نظامی به زیرساخت‌های حیاتی یکدیگر، و توقف کشتار غیرنظامیان در هر دو سرزمین وادار نمایند.” مفهوم حقوقی این جملات اجرای مواد ۴۱ و ۴۲ ذیل فصل هفتم اساسنامه ملل متحد است.

مطالعه »
بیانیه ها

میرحسین موسوی و تحول‌طلبی در راه تأمین حق حاکمیت مردم!

در طول حیات جمهوری اسلامی، بارها شاهد بوده‌ایم که هر وقت جامعه به صحنه آمده است، توانسته تغییراتی را به حکومت تحمیل کند اما پایداری این تغییرات منوط به تداوم حضور مردم در صحنه بوده است. هم‌اینک نیز با توجه به روبه‌رو شدن کشور با یک تجاوز نظامی می‌توان انتظار فراروییدن تغییرات مشابهی را داشت. در چنین شرایطی رهبرانی نظیر آقای موسوی که مورد اعتماد و وثوق ملی باشند، می‌توانند در پایداری خواست‌های مردمی نقشی حیاتی بازی کنند.

مطالعه »
پيام ها

کرامت کارگران افغانستانی را پاس بدارید؛ آنان پناهنده‌اند نه جاسوس!

کارگران افغانستانی مانند بسیاری دیگر از کارگران مهاجر غیرقانونی، قربانی سیاست‌های غلط مهاجرتی دولت میزبان، به مثابه یک نیروی کار ارزان، از سوی سرمایه‌داران در شرایطی به کار گرفته می‌شوند که از کم‌ترین حقوق برخوردارند و نماد بهره‌کشی عریان سیستم سرمایه‌داری‌اند.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

زانو زدن امپراتور والرین پیش پای شاپور اول در بیلبوردهای تهران!

تعامل یا تقابل….. مسئله این است

لحظات اصابت موشک تجاوزگران جنایت‌کار اسراییل به میدان قدس تجریش در تهران

بازتاب دریافت مدال آقای فغانی از ترامپ

عصر چریک‌ها: گفت‌وگوی احمد غلامی از شرق با طهماسب وزیری از سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)

۲۸ تیرماه، زادروز سیمین بهبهانی: غزل‌سرای بزرگ ایران