سامانه اینترنتی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)

GOL-768x768-1

۱۵ مهر, ۱۴۰۵ ۰۷:۱۱

چهارشنبه ۱۵ مهر ۱۴۰۵ - ۰۷:۱۱

خاوران و آزمون همبستگی ملی

نکته مثبت یادداشت آقای باقی این است که یک راه حل عملی و کم هزینه را پیشنهاد می‌دهد: بازگشایی خاوران به روی خانواده‌ها. این خواسته نه تهدیدی برای امنیت ملی است و نه زمینه‌ای برای آشوب، بلکه یک حق انسانی است که تحقق آن می‌تواند فرصتی برای التیام و بازسازی اعتماد باشد. در عین حال، برای اینکه این التیام واقعی باشد، باید ریشه ماجرا نیز صادقانه شناخته شود؛ یعنی باید پذیرفت که اعدام زندانیان و بازداشت‌شدگان سابق عملی غیرقابل دفاع بوده است.
Getting your Trinity Audio player ready...

یادداشت آقای عمادالدین باقی در مورد وقایع تابستان ۱۳۶۷ و مسئله خاوران با عنوان «خاوران: چالشی که باید بر آن غلبه کرد» ارزشمند است، زیرا تلاش می‌کند زخمی کهنه را در فضای عمومی بازگو کرده و بررسی کند و در عین حال از منظری ملی و آشتی‌جویانه به آن بپردازد. در شرایطی که بسیاری ترجیح می‌دهند در مورد این موضوع سکوت کنند، طرح مجدد آن و دعوت به بازگشایی خاوران برای خانواده‌ها، شجاعانه و قابل تقدیر است. این دیدگاه که می‌توان با یک تصمیم ساده و انسانی، بار سنگین رنج خانواده‌ها را کاهش داد و سرمایه اجتماعی کشور را تقویت کرد، نکته‌ای است که باید جدی گرفته شود. این دیدگاه شایسته احترام است.

با این همه، برای تکمیل این روایت، توجه به یک بُعد حقوقی و اخلاقی ضروری است. این ماجرا صرفاً یک اختلاف سیاسی یا مسئله تدفین نبود، بلکه پیش از آن با واقعیت تلخ‌تری روبرو بودیم: اعدام اسرای جنگی و زندانیانی که سال‌ها پیش حکمشان صادر شده بود. طبق کنوانسیون‌های ژنو، اسرای جنگی در هر شرایطی حق حیات و رفتار انسانی دارند. حتی اگر آنها در عملیات فروغ جاویدان در کنار ارتش صدام علیه ایران جنگیده بودند، کشتن آنها پس از اسارت به هیچ وجه قابل توجیه نبود و در تعریف حقوقی جنایت جنگی محسوب می‌شود.

علاوه بر این، گروه بزرگی از اعدام‌شدگان، زندانیانی بودند که قبلاً محاکمه شده و در حال گذراندن دوران محکومیت خود در زندان بودند. آنها هیچ نقشی در عملیات فروغ نداشتند. اعدام ناگهانی آنها بر اساس سوالات عقیدتی یا سیاسی، نه تنها هیچ مبنای قانونی نداشت، بلکه به قول آیت‌الله منتظری در آن زمان، رنگ «انتقام جویی» به خود گرفت و همین امر زخم را عمیق‌تر کرد.

نکته مثبت یادداشت آقای باقی این است که یک راه حل عملی و کم هزینه را پیشنهاد می‌دهد: بازگشایی خاوران به روی خانواده‌ها. این خواسته نه تهدیدی برای امنیت ملی است و نه زمینه‌ای برای آشوب، بلکه یک حق انسانی است که تحقق آن می‌تواند فرصتی برای التیام و بازسازی اعتماد باشد. در عین حال، برای اینکه این التیام واقعی باشد، باید ریشه ماجرا نیز صادقانه شناخته شود؛ یعنی باید پذیرفت که اعدام زندانیان و بازداشت‌شدگان سابق عملی غیرقابل دفاع بوده است.

به این ترتیب، می‌توان گفت که نوشته آقای باقی گامی ارزشمند در جهت طرح مجدد یک مسئله ملی است، اما مسئولیت ماست که این بحث را یک گام فراتر ببریم: با اذعان به اشتباهات گذشته و توجه به معیارهای حقوقی و انسانی، می‌توانیم راهی برای غلبه بر این زخم پیدا کنیم. احترام به رنج خانواده‌ها و به رسمیت شناختن حق آنها برای سوگواری آزادانه، نقطه شروعی است که در کنار شفافیت در مورد حقیقت، می‌تواند به همبستگی ملی کمک کند.
تاریخ انتشار : ۳۱ مرداد, ۱۴۰۴ ۹:۱۸ ب٫ظ

آخرین نوشته‌ها:

لینک کوتاه

نظرات

Comments are closed.

جنایت جنگی آمریکا در سیریک و جنگ اقتصادی آمریکا علیه مردم ایران را شدیداً محکوم می‌کنیم

هیئت سیاسی-اجرایی سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت): سازمان ما تأکید می‌کند که تقویت سرمایهٔ اجتماعی و افزایش تاب‌آوری ملی، تنها زمانی ممکن است که مجموعه‌ای از اقدامات فوری و ساختاری به‌صورت هم‌زمان پیش برود. رفع فشار سنگین اقتصادی از زندگی مردم، به‌ویژه کارگران، بازنشستگان و طبقات میانی و پایین جامعه، اولویت انکارناپذیر است؛ زیرا هیچ جامعه‌ای زیر بار فقر، ناامنی معیشتی و نابرابری گسترده نمی‌تواند تاب‌آوری واقعی داشته باشد.

ادامه »

ایران در آستانه فروپاشی: اعتراضات، عدم حقانیت حاکمان و بن‌بست‌های پیش‌رو…

شورای سردبیری کار: تجربه تمامی طول دوران حیات حکومت اسلامی نشان می‌دهد که هر موج سرکوب، به‌جای تثبیت پایدار نظام، پایگاه اجتماعی نظام را کوچک‌تر می‌کند، شمار بیشتری از شهروندان را به صف مخالفان می‌راند و پس از مدتی، اعتراضات گسترده‌تری دوباره سر برمی‌آورد. این بار اما فشار از پایین با خطر تشدید تنش در سطح منطقه‌ای و بین‌المللی نیز هم‌زمان شده است. در چنین فضایی، اسرائیل ـ با سابقه حملات تحریک آمیز و تلاش مستمر برای تضعیف جمهوری اسلامی ـ ممکن است اعتراضات داخلی را فرصتی برای ازسرگیری حملات علیه ایران تلقی کند. این هم‌زمانی نارضایتی داخلی و تهدید خارجی، معادله‌ای بسیار خطرناک برای کشور ما ایجاد کرده است.

مطالعه »

دخالت آمریکا در انتخابات برزیل

لوموند دیپلوماتیک: «ما مستعمره نیستیم و مستعمره هیچ‌کس هم نخواهیم شد». رئیس جمهور لولا در ۷ سپتامبر ۲۰۲۶ بمناسبت جشن استقلال در یک پیام ویدیویی قدرتهای خارجی که قصد دارند برزیل را به یک مستعمره جدید تبدیل کنند را محکوم کرد. وی هشدار داد:« هیچ دولت خارجی این حق را ندارد به ما بگوید از چه کسی بخریم و به چه کسی بفروشیم».

مطالعه »

دعوت به بازگشت؛ آغازی برای آشتی ملی یا گشایشی از سر درماندگی؟

گودرز اقتداری: اظهارات اخیر مقام‌های دولت مسعود پزشکیان درباره ایرانیان خارج از کشور، در نگاه نخست شاید تکرار همان دعوت‌هایی به نظر برسد که در دولت‌های مختلف درباره «بازگشت ایرانیان» شنیده‌ایم. اما این بار یک تفاوت مهم وجود دارد: سخن فقط از متخصصان، سرمایه‌گذاران یا ایرانیان غیرسیاسی نیست. نام کسانی مطرح شده که سال‌ها منتقد جدی جمهوری اسلامی بوده‌اند و برخی نیز هزینه‌های سیاسی سنگینی پرداخته‌اند.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

کارزار «سه‌شنبه‌های نه به اعدام» در هفته صد و چهل و یکم در ۶۶ زندان

دخالت آمریکا در انتخابات برزیل

آیا ترکیه هدف بعدی است؟

روایت عشق و اعدام

نقدی بر نقد آقای رضا فانی یزدی به سخنرانی آقای زید آبادی

پس از ناکامی تجاوز نظامی؛ جنگ اقتصادی همه‌جانبه گسترش می‌یابد…