چهارشنبه ۱۳ تیر ۱۴۰۳ - ۰۷:۲۳

چهارشنبه ۱۳ تیر ۱۴۰۳ - ۰۷:۲۳

رأی معترضان و عدم افزایش مشروعیت!
یادمان باشد که هرچه جامعه ضعیف‌تر شود، از فرصت‌ها و شانس‌هایی که در مسیر بهبود، تغییروتحول  پیش خواهد آمد، کمتر می‌توانیم استفاده کنیم و شانس‌های آینده ایران را از دست...
۱۳ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: کیوان صمیمی
نویسنده: کیوان صمیمی
انتخاب ایران آزادی و تجدد و دموکراسی است!
نیروی تجدد و دموکراسی یک قرن است که ایران مال همه‌ی ایرانیان است شعار اوست. اکنون نیروهای وسیعی از جنبش اسلامی نیز به همین نگاه پیوسته اند. در پهنه‌ی سیاست...
۱۳ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: امیر ممبینی
نویسنده: امیر ممبینی
جزئیات کشته شدن راضيهٔ رحمانی دختر ۲۴ سالهٔ لر با شلیک مأمور نیروی انتظامی!
سوم تیر ماه جاری رسانه‌ها نوشتند که دختری جوان به نام «راضیهٔ رحمانی» اهل روستای گویژه در شهرستان نورآباد استان لرستان با شلیک یکی از مأموران نیروی انتظامی جان باخت....
۱۳ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: بهاره شبانکارئیان
نویسنده: بهاره شبانکارئیان
بیانیه نهضت آزادی ایران: رأی اعتراضی در گام دوم برای دکتر پزشکیان!
نهضت آزادی ایران در ادامه راهبردی که در مرحله اول در پیش گرفت، اتحاد ملت و تجمیع همه معترضان در مرحله دوم انتخابات را برای مقابله با مخالفان آزادی و...
۱۳ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: نهضت آزادی ایران
نویسنده: نهضت آزادی ایران
انتخابات مهندسی شده، راه يا بی‌راهه؟
    خانم وسمقی در ارتباط با انتخابات ریاست حمهوری در ایران تحلیلی داشته است. خانم وسمقی، زین میان؛ بر این باور است که اصلاح‌طلبان، اگر گمان می‌کنند که حکومت...
۱۲ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: صدیقه وسمقی
نویسنده: صدیقه وسمقی
جرون
جرون، ای سیلی خورده ی زمان، ای معامله های پشت پرده ی آن زمان، ای تاریخ دیروز و امروز من، از رنگ و شرنگ، تا کیسه های زر ...
۱۲ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: کاوه داد
نویسنده: کاوه داد
تحلیل مشارکت در انتخابات ریاست جمهوری ایران...
در این مقاله، میزان مشارکت در انتخابات ریاست جمهوری ایران در سال‌های 1400 و 1403 را مقایسه کرده و همچنین به تحلیل اختلاف بین نتایج نظرسنجی‌ها و نتایج واقعی انتخابات...
۱۲ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: م. آذری
نویسنده: م. آذری

با کدام قواعد خشونت‌زدا می‌توان از استبداد عبور کرد؟

وقتى دستگاه استبداد دینی از چهار سو زور در كار مى‌‏آورد، جهاد واجب مى‌‏شود. اما، این جهاد خشونت‌زدایى باید باشد و نباید در پوشش مصالح مردم، تبدیل به «خشونت شیطانى» گردد. حال، سئوالی که مطرح می‌گردد این است که وقتى دستگاه استبداد از چهار سو، انسان‌های آزاد را در محاصرۀ زور قرار مى‏دهند، خشونت‌زدایى چگونه حاصل مى‏‌شود؟

خشونت فرومایگی و خواری می‌آورد و به کاربردنش گزارش‌گر غفلت از کرامت ذاتی است و خشونت‌زدایی به یاد آوردن کرامت و افزودن بدان است. در این جا، قواعد خشونت‌زدایی به اختصار باز ‌آورده شده است.

در مواجهه با استبداد فقیه، روش عمومی بایستی خشونت‌زدایی باشد. وقتى دستگاه استبداد دینی از چهار سو زور در کار مى‌‏آورد، جهاد واجب مى‌‏شود. اما، این جهاد خشونت‌زدایى باید باشد و نباید در پوشش مصالح مردم، تبدیل به «خشونت شیطانى» گردد. حال، سئوالی که مطرح می‌گردد این است که وقتى دستگاه استبداد از چهار سو، انسان‌های آزاد را در محاصرۀ زور قرار مى‏دهند، خشونت‌زدایى چگونه حاصل مى‏‌شود؟

قاعدۀ اول نپذیرفتن حکم مستبد و مرز مشترک پیدا نکردن با دستگاه استبداد است. نیرو وقتى در مقابله با حامیان استبداد، به کار مى‏رود، زور شده ‏است و نیرو خواندن آن، حکم تجویز خشونت، با فریب دادن عقل را پیدا می‌کند. خود زبان فریب به‌کار نبریم و روشى بجوییم که فریب‌هاى حواریون استبداد را باطل کند.

قاعدۀ دوم واکنشی نشدن از راه نپذیرفتن روش ناقض آزادى است. فراموش نکنیم که، بنا بر فرض، مبانی تعقل، از چهار سو، با زور رویارو است. عمل به دو قاعدۀ اول و دوم، پیروزى حامیان استبداد را غیر ممکن مى‏کند. پس کار بعدى، خشونت‌زدایی به قصد آزاد کردن زورپرست از زور و امکان فراهم کردن براى او در بازیافتن آزادى خویش است.

قاعدۀ سوم جانشین کردن روش آزادی با روش مستبد است. کارى که عقل مى‏کند، بازداشتن دیکتاتوری از ویران‌گرى است. بنابراین جهت عمومى نیرو را نگاه مى‏دارد و با خنثى کردن عمل مستبد، چهار دیوارى فرو مى‏ریزد.

قاعدۀ چهارم به نیرو جهت ویران‌گر ندادن و نیرو را در جهت ویرانگر به کار نبردن است.

قاعدۀ پنجم از دست ندادن استقلال قوۀ رهبرى است. استقلال قوۀ رهبرى، خودکامگى نیست، «آزادى از»  همۀ صفت‏ها  و داوری‌هایی است که استبداد را، در شکلى از اشکال آن، در آدمى مؤثر مى‏کند.

قاعدۀ ششم ابهام‌زدایى است. نه تنها نباید گذاشت دستگاه استبداد انسان آزاد را گرفتار ابهام کند، بلکه ابهام‌هایى را هم باید زدود که مستبدین را به بردگى قدرت درآورده‏اند. تجربه‏هایى که هر انسان  و هر جمع انسان‌ها مى‏کنند و یا در جریان آنها قرار مى‏گیرند، به عقل تجربه‌گر و به عقل‌هاى تجربه‌گر و به عقل‌ها‌یی که در جریان تجربه قرار‌گرفته‏اند، مى‏آموزند که ممکن نیست از چهار سو زور در کار آورد مگر به ایجاد ابهام‏ها؛ بیان آزادى را نمى‏توان در بیان قدرت از خود بیگانه کرد، مگر به ابهام سازی‌ها.

قاعدۀ هفتم عمل به حق و دفاع از حق تا آن‌جا که میان حق خویش و حق متجاوز نیز، به سود حق خود، تبعیض قائل نشد.

قاعدۀ هشتم اختیار زمان و مکان را، به‌هیچ‌روی، از دست ندادن است. اگر، در انقلاب‏ها، بدون استثناء، به مهاجرت نیاز مى‏افتد، بدین خاطر است که شرط پیروزى روش آزادى بر روش قدرت، یکى این است که انسان آزاد، زمان و مکان ‌در اختیار مستبد را نمى‏پذیرد. زنهار! تن دادن به زمان و مکان مستبد، پیروزى ندارد. بر فرض که کسى بتواند از حصار زور، با غلبه بر مستبد، بیرون آید، شکست خورده‏است. زیرا به قدرت اصالت بخشیده و روش او را پذیرفته و به کار برده‏است.

قاعدۀ نهم غفلت نکردن از واقعیت‏ها و سود بردن از آن‌ها در خشونت‌زدایی است.

قاعدۀ دهم بیرون رفتن و بیرون بردن حامیان استبداد از مدار بسته است.

قاعدۀ یازدهم ایجاد فرصت آزاد شدن، باز یافتن است.

قاعدۀ دوازدهم بیدار نگاه داشتن وجدان، همان آگاهى به ذاتى بودن حقوق و عمل به حقوق و دفاع از حقوق است.

قاعدۀ سیزدهم کاربرد بیشتر دانش و فن در به‌سامان آوردن زندگی روزانه و مبارزۀ جدی با خرافه‌ها و عرف و عادت و سنت‌های غیر عقلانی، به‌خصوص آن‌هایی است که خشونت را تجویز می‌کنند.

قاعدۀ چهاردهم کاستن از کاربرد دروغ است.

قاعدۀ پانزدهم پرهیز از بدآموزی‌ها، رایج‌ترینش، در کشورهای استبداد زده، نخواستن دلیل از مدعی و خواستن دلیل از مدعی‌علیه، است.

قاعدۀ شانزدهم به‌کاربردن حق دانستن و نیز حق اطلاع جستن و اطلاع دادن، برای  برقرار کردن جریان‌های آزاد دانش‌ها و اطلاع‌ها و دانش‌ها و فن‌ها و هنر‌ها است.

قاعدۀ هفدهم: امروز، شهرهای بزرگ ایران در شمار آلوده‌ترین شهرهای جهان هستند. آلودگی محیط‌زیست، سلامت از شهروندان می‌‌ستاند و اینان مردمی عصبی می‌شوند و هیچ فرصتی را برای به‌کاربردن خشونت از دست نمی‌دهند. اما سالم ساختن محیط‌زیست کاری است که مردم خود می‌باید بدان بپردازند.

قاعدۀ هجدهم: حقوق‌دانان که حقوق اساسی، موضوع کارشان است، می‌دانند که هر جامعه‌ای قبرستانی از قانون‌های وضع و اجرا نشده دارد. رﮊیم‌های استبدادی به‌خصوص فراوان قانون وضع می‌کنند. زیرا آن‌چه امروز مورد نیاز رﮊیم است، فردا مزاحم او می‌شود و نیاز جدید، قانون و مقررات جدید را ناگزیر می‌کند. بدین‌سان، شماری از قانون‌ها را رﮊیم خود به گورستان می‌سپارد. اما بسیاری دیگر را جامعه، با اجرا نکردن، روانۀ قبرستان می‌کند. در جامعه‌های دارای دموکراسی قوانینی وجود دارند که اکثریت تصویب می‌کند اما جمهور مردم آنها را نمی‌پذیرند و در عمل بلااجرا می‌شوند و در گورستان قوانین دفن می‌گردند.

قاعدۀ نوزدهم: گسستن پیوندهای همبستگی از بارزترین علامت‌های سنگین شدن جو خشونت در جامعه است. هرجامعه‌ای را بخواهند آمادۀ تجزیه کنند، دافعۀ عناصر تشکیل دهندۀ آن را نسبت به یکدیگر بیشتر و جاذبۀ آن‌ها را نسبت به یکدیگر، کمتر می‌کنند. راستی این ‌است که هرگاه هر قسمت از کشور خود خویشتن را اداره کند، با دموکراسی سازگار است. به‌شرط آن‌که مرزهایی که استبداد برقرار می‌کند، از میان برخیزند. جدایی‌ها از میان برخیزند.

قاعدۀ بیستم باز کردن مدار انسان و جامعۀ انسان‌ها است. توضیح این‌که یک عامل مهم بسته شدن فضای زندگی یک جامعه، نبود چشم‌انداز یا تاریک بودن منظر آیندۀ نزدیک و دور است. نبود چشم انداز، ترس ایجاد می‌کند و ترس حرکت به پیش را ناممکن و در عوض، فعالیت‌های تخریبی را در یک فضای بسته به حداکثر می‌رساند. اما فضا را با ایجاد ترس بیشتر نمی‌توان گشود. چنان‌که ایجاد آلترناتیو وابسته به قدرت خارجی که سبب مضاعف شدن ترس مردم از آینده –به‌خاطر ترس از گرفتار شدن به سرنوشت لیبی و سوریه- می‌شود، جامعه را فشل و شدت خشونت‌ها را بیشتر می‌کند.

قاعدۀ بیست‌ویکم: خشونت را می‌باید خنثی کرد و نباید عامل انتقال آن شد.

قاعدۀ بیست‌ودوم: حالت طبیعی خویش را که حالت شادی است از دست ندادن و برای شادی فرصت بر فرصت افزودن، امید بر امید افزودن و دلبستگی به یکدیگر و همبستگی با یکدیگر را روزافزون کردن است. روشی که شهروند برخوردار از عقل مستقل و آزاد، همه روز و همه لحظه‌های روز به کار می‌برد.

قاعدۀ بیست و سوم: مدار بسته مدار قدرت است. چرا‌که قدرت رابطۀ ‌قوایی میان دو طرف  است. از این رو، اصل راهنما ثنویت به‌معنای تقابل دو محور می‌شود. در مدار بسته، دوستی و شادی و امید و شجاعت و دیگر صفت‌های آزادگی، بی‌محل و دشمنی و غم و ترس و یأس بامحل می‌شوند. به خاطر باید سپرد که امید از ویژگی‌های حق است.  در برابر مدار بستۀ قدرت، مدار آزادی باز و موازنۀ عدمی خود رهاکردن از محدود کننده‌ای به نام ستم است. بدین‌قرار، هراندازه اندیشه‌ها و عمل‌ها گشوده‌تر باشند، به سخن‌ دیگر، هر اندازه جامعه بازتر و تحول‌پذیرتر، انسان‌ها مستقل و آزادتر و هر اندازه انسان‌ها مستقل و آزادتر، خشونت کم‌تر.

قواعد چندگانۀ طرح شده، تمامی قواعد خشونت‌زدایی نیستند. چه بسا قواعد دیگری نیز بتوان یافت. اما وجود این قواعد می‌گویند که جامعه‌ها، برای ادامه حیات، در صلح درونی و بیرونی، همواره نیازمند به‌کاربردن این قواعد و یافتن و به‌کار بردن قواعد دیگر هستند.

 

عباد عموزاد ـ اسفند ۱۴۰۲

تاریخ انتشار : ۲۳ اسفند, ۱۴۰۲ ۸:۳۱ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

به یاد هماره‌سبز رفیق حمید اشرف و یکایک فداییان جان‌باختهٔ خلق!

در روز جان‌باختگان فدایی، یاد تمامی دیگر جان‌باختگان راه آزادی، برابری و عدالت را نیز گرامی می‌داریم و باور داریم که دادخواهان کشتارهای خونین این چهاردهه راهی را که تاکنون با پایداری خستگی‌ناپذیری رفته‌اند، تا روشن شدن همۀ حقایق و محاکمه آمرین و عاملین قتل عزیزان‌شان ادامه خواهند داد.

ادامه »
سرمقاله

روز جهانی کارگر بر همۀ کارگران، مزد‌بگیران و زحمتکشان مبارک باد!

در یک سالی که گذشت شرایط سخت زندگی کارگران و مزدبگیران ایران سخت‌تر شد. علاوه بر پیامدهای موقتی کردن هر چه بیشتر مشاغل که منجر به فقر هر چه بیشتر طبقۀ کارگر شده، بالا رفتن نرخ تورم ارزش دستمزد کارگران و قدرت خرید آنان را بسیار ناچیز کرده است. در این شرایط، امنیت شغلی و ایمنی کارگران در محل‌های کارشان نیز در معرض خطر دائمی است. بر بستر چنین شرایطی نیروهای کار در سراسر کشور مرتب دست به تظاهرات و تجمع‌های اعتراضی می‌زنند. در چنین شرایطی اتحاد و همبستگی نیروهای کار با جامعۀ مدنی و دیگر زحمتکشان و تقویت تشکل های مستقل کارگری تنها راه رهایی مزدبگیران است …

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

هفته‌ای که گذشت، دوم تا هشتم تیرماه

رهبر حکومت تاب نیاورد گاه که کارگزاران خود را نامرغوب دید. خود بر صحنه آمد و خواستار مشارکت حداکثری شد و فتوا داد که نباید با کسانی که “ذره‌ای با انقلاب و امام و نظام اسلامی زاویه دارند” همکاری کرد. به‌زبان دیگر نباید به کسانی که ممکن است نفر دوم حکومت شوند و در سر خیال همکاری با ناانقلابین دارند، رای داد. اشاره‌ای سرراست به آن تنها نامزدی که از تعامل با جهان می‌گوید.

مطالعه »
یادداشت
بیانیه ها

به یاد هماره‌سبز رفیق حمید اشرف و یکایک فداییان جان‌باختهٔ خلق!

در روز جان‌باختگان فدایی، یاد تمامی دیگر جان‌باختگان راه آزادی، برابری و عدالت را نیز گرامی می‌داریم و باور داریم که دادخواهان کشتارهای خونین این چهاردهه راهی را که تاکنون با پایداری خستگی‌ناپذیری رفته‌اند، تا روشن شدن همۀ حقایق و محاکمه آمرین و عاملین قتل عزیزان‌شان ادامه خواهند داد.

مطالعه »
پيام ها

بدرود رفیق البرز!

رفیق البرز شخصیتی آرام، فروتن و کم‌توقع داشت. بی‌ادعایی، رفتار اعتمادآفرین و لبخند ملایم‌اش آرام‌بخش جمع رفقای‌اش بود. فقدان این انسان نازنین، این رفیق باورمند، این رفیق به‌معنای واقعی رفیق، دردناک است و خسران بزرگی است برای سازمان‌مان، سازمان البرز و ما!

مطالعه »
بیانیه ها

به یاد هماره‌سبز رفیق حمید اشرف و یکایک فداییان جان‌باختهٔ خلق!

در روز جان‌باختگان فدایی، یاد تمامی دیگر جان‌باختگان راه آزادی، برابری و عدالت را نیز گرامی می‌داریم و باور داریم که دادخواهان کشتارهای خونین این چهاردهه راهی را که تاکنون با پایداری خستگی‌ناپذیری رفته‌اند، تا روشن شدن همۀ حقایق و محاکمه آمرین و عاملین قتل عزیزان‌شان ادامه خواهند داد.

مطالعه »
برنامه و اساسنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

رأی معترضان و عدم افزایش مشروعیت!

انتخاب ایران آزادی و تجدد و دموکراسی است!

جزئیات کشته شدن راضیهٔ رحمانی دختر ۲۴ سالهٔ لر با شلیک مأمور نیروی انتظامی!

بیانیه نهضت آزادی ایران: رأی اعتراضی در گام دوم برای دکتر پزشکیان!

انتخابات مهندسی شده، راه یا بی‌راهه؟