Welcome to نشریه کار | ارگان سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)   برای قرائت متن وسیله هوش مصنوعی کلیک کنید! Welcome to نشریه کار | ارگان سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)

پنجشنبه ۲ اسفند ۱۴۰۳ - ۱۲:۴۶

پنجشنبه ۲ اسفند ۱۴۰۳ - ۱۲:۴۶

۲۰ فوریه روز جهانی عدالت اجتماعی!
در روز جهانی عدالت اجتماعی در سال ۲۰۲۵، ما مجبور هستیم همان شعارها و مطالبات دو قرن اخیر را فریاد بزنیم چون که در جوامع مدرن سرمایه‌داری نابرابری و ناعدالتی...
۲ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: بهرام رحمانی
نویسنده: بهرام رحمانی
نامه‌ی کانون نویسندگان ایران
نامه‌ی کانون نشریه‌ای با محوریت ادبیات و فرهنگ است. انتشار دوره‌ی اول آن در سال ۱۳۵۸ آغاز و در سال ۱۳۶۰ با شدت یافتن سرکوب‌ها متوقف شد. در سال‌های ۱۳۸۰...
۲ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: کانون نویسندگان ایران
نویسنده: کانون نویسندگان ایران
مهدی نصیری و ادعای «حمایت ۸۰ درصدی بلوچ‌ها از پادشاهی»
چگونه در منطقه‌ای که حتی آب آشامیدنی ندارد، نظرسنجیِ «نظام سیاسی» به دقت ۸۰ درصدی می‌رسد؟ این دقتِ غیرقابل‌باور،  خود گواهِ  غیرعلمی بودن این ادعا است.  نظرسنجی موسسه «گمان» در...
۱ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: حمید آصفی
نویسنده: حمید آصفی
نقش سیستم سلطه برهنر و هنرمندان نقاش در ایران
در جهان سرمایه‌داری، هنرمندان نیز به‌نوعی تحت ستم هستند و تبعیض میان آن‌ها مشهود است. هنرمندی که نمی‌خواهد با سلطه همراه باشد و در برابر آن می‌ایستد، تفاوت بسیاری دارد...
۱ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: کامران
نویسنده: کامران
اعتراض حزب اتحاد به تعویق انتخابات شوراها: مردم تهران برای پایان دوره ششم لحظه‌شماری می‌کنند
مصوبه‌ی اخیر مجلس مبنی بر تغییر انتخابات شوراها و تعویق زمان برگزاری آن، مصداق آشکاری از اعمال نفوذ جناحی و نگاه صرفا سیاسی و بهره‌جویانه نسبت به سرنوشت یک نهاد...
۱ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: حزب اتحاد ملت ایران اسلامی
نویسنده: حزب اتحاد ملت ایران اسلامی
بیانیه شورای صنفی دانشگاه شهید بهشتی درخصوص قتل امیرمحمد خالقی
به صراحت اعلام می‌کنیم برخورد‌های قهری با اعتراض و مطالبه‌ی به‌حق دانشجویان راه حل این بحران نیست، و مسئولین باید با درک درست از وضعیت، مسئولیت‌پذیری خود را نشان داده...
۱ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: شورای صنفی دانشگاه شهید بهشتی
نویسنده: شورای صنفی دانشگاه شهید بهشتی
مسئولان بی کفایت از تامین امنیت جانی دانشجویان نیز عاجز مانده اند
محکومیت برخوردهای خشونت‌آمیز و غیرقانونی حراست دانشگاه تهران با تجمعات اعتراضی دانشجویان. این برخوردها نه تنها حقوق اولیه دانشجویان برای بیان آزادانه نظرات خود را نقض می‌کند، بلکه فضای دانشگاه...
۱ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: سازمان دانشجویان جبهه ملی ایران
نویسنده: سازمان دانشجویان جبهه ملی ایران

آیا جرقۀ اعتراضات دانشجویی زده شده است؟

در شرایط انباشت بحران‌ ها و تراکم نارضایتی‌ها، هر رویدادی نظیر این حادثه که در شرایط عادی ممکن است چندان اعتراضی را برنیانگیزد، چه بسا بتواند تبدیل به جرقه‌ای برای گسترش حریق اعتراضات در محیط های دانشگاهی یا حتی فضای عمومی گردد. چنان که زمانی رخدادقتل مهسا امینی در ابعادی بزرگتر و سراسری چنان شد و از قضا نقش جنبش دانشجویی در گسترش آن برجسته بود

قتل یک دانشجو و اعتراضات دانشجویی

در شرایط انباشت بحران‌ ها و تراکم نارضایتی‌ها، هر رویدادی نظیر این حادثه که در شرایط عادی ممکن است چندان اعتراضی را برنیانگیزد، چه بسا بتواند تبدیل به جرقه‌ای برای گسترش حریق اعتراضات در محیط های دانشگاهی یا حتی فضای عمومی گردد. چنان که زمانی رخدادقتل مهسا امینی در ابعادی بزرگتر و سراسری چنان شد و از قضا نقش جنبش دانشجویی در گسترش آن برجسته بود. اما باسرکوب های شدید حاکمیت، جنبش دانشجویی نیز همراه جنبش عمومی دستخوش افت گردید و رژیم به خیال خود درکنارحفظ اهرم سرکوب، برآن شد که پس از مرگ رئیسی با برکشیدن پزشکیان و القاء امیدهای کاذب به‌اصطلاح آتش زیر خاکستر را خاموش کند. اما با گذشت چندماهی و روشن شدن سراب پزشکیان و وعدهایش، و تشدید و تعمیق‌ همه جانبۀ بحران و مولفه‌های گوناگون و فراگیری سیاسی و اقتصادی آن، و زایل شدن تدریجی آن خوش خیالی‌های اولیه، اینک مدتی است مجددا شاهد اشباع جامعه از نارضایتی و خشم گسترده عمومی هستیم.

همراه با چنین روندی و در بستر آن است که قتل دردناک یک دانشجو به‌دست چندنفر به گفتۀ مسئولان و رسانه‌ها، زورگیر شاهد بروز مجدد اعتراضات دانشجویی در کوی دانشگاه و نیز برخی دانشکده‌ها و دانشگاه‌ها هستیم که رژیم را مقصر و مسبب اصلی آن می‌دانند. هم به لحاظ آن که مقامات دانشگاه و حراست و نیروهای انتظامی به دلیل کوتاهی و ناتوانی و عمل نکردن به وظیفه ذاتی خود در حفاظت از امنیت جامعه و مشخصاً کوی و محیط‌های دانشگاهی، و هم حتی به‌دلیل‌ آن که به یمن فساد و ناکارآمدی سیستم، شاهد اشاعۀ زورگیری و کیف‌قابی و نظایر آن در سطح جامعه هستیم که خود محصول گسترش فقر و بیکاری و تباهی در میان جوانان است. به‌خصوص مداخله و به میان آمدن نقش ‌حراستی‌ها و لباس شخصی‌ها در این گونه رویدادها، مقامات دانشگاهی و غیردانشگاهی را سخت نگران تبدیل این خشم و نارضایتی از یک مسئلۀ مشخص به امری فراگیری علیه حاکمیت کرده است و حتی شاهدیم که بعضا لباس شخصی ها را مقصر نارضایتی معرفی می کنند. در هرصورت وقوع این رویداد در بستر نارضایتی عمومی و انباشته شده جامعه و البته دانشجویان، دست اندرکاران رژیم را به‌دست‌و‌پا انداخته و مقامات و مسؤلین دانشگاهی و نیروی حراست و انتظامی و حتی شخص رییس جمهور را وادارساخته است که باتوجه به تجربه نقش جنبش دانشجویی در گسترش جنبش های اعتراضی سراسری ، سریعا همه تلاش خود را برای خاموش کردن شعله‌های آغازین بکارگیرند.

در همین رابطه است که وزیر علوم درباره تجمعات پیرامون قتل یکی از دانشجویان دانشگاه تهران می‌گوید: اصلاً این ماجرا، سیاسی نیست؛ بعضی از دانشجویان نگران پرونده‌سازی‌ها بودند که ما هم گفتیم اجازه این کار را نمی‌دهیم / آقای رییس‌جمهور به شدت پشت قضیه ایستاده‌اند / مسئله ربطی به غیر از دانشگاه و خارج از آن ندارد / هیچ کس برای دانشگاه جز خود دانشگاه تصمیم نمی‌گیرد. پس از بازگشت به کشور، مستقیم به محل حادثه رفتم و عمیقاً تحت تأثیر قرار گرفتم. به خانواده این دانشجو تسلیت عرض می‌کنم.

وی در ادامه با بیان اینکه از ملت شریف ایران، دانشجویان و بطور کلی جامعه علمی و دانشگاهی کشور عذرخواهی می‌کنم و موضوع را به‌طور جدی پیگیری خواهم کرد، گفت، بر اساس ابلاغ رییس‌جمهور، وزیر علوم، مسئول پیگیری این موضوع شده است.

وزیر علوم افزود، اقدامات فوری برای ارتقای امنیت انجام شده است. امروز دو کیوسک در نقاط آسیب‌پذیر دانشگاه نصب خواهد شد و دوربین‌هایی برای تأمین امنیت معابر دانشگاه تعبیه می‌شود. همچنین در روند رسیدگی قضایی به این پرونده ورود خواهم کرد. مجدداً تسلیت عرض می‌کنم و امیدوارم دیگر شاهد چنین حوادثی نباشیم.

وزیر علوم با نگرانی از گسترش اعتراضات معتقد است مسائل دانشگاه نباید به خارج از محیط دانشگاه کشیده شود. کسانی که خودسرانه ورود کنند و به بهانۀ احساس مسئولیت، نقشی ایفا کنند، قطعاً با برخورد قاطع مواجه خواهند شد و هیچ مماشاتی در این زمینه صورت نخواهد گرفت.

در پلیس آگاهی، تیم ویژه‌ای برای پیگیری و دستگیری قاتلان تشکیل شده و بازپرس ویژه نیز به این پرونده رسیدگی می‌کند. مدیریت خوابگاه دانشگاه تهران نیز امروز استعفا داده است.

پزشکیان دستور بررسی قتل دانشجو را داده و اینکه از ورود نیروهای خودسر به دانشگاه تهران جلوگیری شود. نیروهای انتظامی از دستگیری افراد دخیل در این قتل اطلاع می‌دهند. قوه قضاییه نیز از رسیدگی سریع به این جنایت سخن می‌گوید. به‌هرحال همه برای خاموش کردن سریع این شعله‌ها به میدان آمده‌اند.

و البته در حاشیه آن مقامات پلیس و امنیتی مثل همیشه، ادعای دست داشتن دشمنان و اغیار در میان دانشجویان را مطرح می کنند – ادعای وجود یک «منافق» میان دانشجویان کوی را- تا به تصور خود هم به‌اصطلاح اصالت اعتراضات را شبهه‌ناک جلوه دهند و هم اگر سرکوب مستقیمی لازم شد دستاویز لازم را از قبل تدارک دیده باشند.

به‌هرحال بازار «تسلیت و پوزش خواهی و ابراز شرمندگی» از این قصور و رویداد و نیز وعده انجام اقدامات سریع برای تامین امنیت دانشجویان توسط مقامات دانشگاهی فعلا داغ است! به‌خصوص که اعتراضات به کشته شدن امیرمحمد خالقی، درمیان دانشجوی دانشگاه تهران، همچنان ادامه دارد. شماری از دانشجویان معترض، شنبه ۲۷ بهمن مقابل کتابخانه مرکزی این دانشگاه تجمع کردند و دانشجویان دانشگاه تهران روز جمعه اقدام به برگزاری تجمع و «بست‌نشینی» روی زمین حیاط کوی دانشگاه تهران کردند.

نیروهای امنیتی و لباس شخصی‌ها نیز دانشگاه تهران را محاصره کردند که در پی آن، چهار نفر از دانشجویان بازداشت شدند. گزارش‌ها هم‌چنین حاکی از حضور گسترده نیروهای حراست در پردیس مرکزی دانشگاه است.

خبرنامه دانشگاه امیرکبیر گزارش داد که با پافشاری دانشجویان دانشگاه تهران، هر چهار دانشجوی بازداشتی آزاد شدند.

بنا براین گزارش‌ها، بینی یک دانشجوی معترض نیز از سوی ماموران امنیتی شکسته شده است.

چگونگی توازن نیرو؟

مجموعه تحولات فوق هم بیانگر پتانسیل نارضایتی گسترده در میان دانشجویان است و هم بیانگر نگرانی حاکمیت از گسترش جرقه اعتراضات در دانشگاه و نقش آن به مثابه یک چاشنی انفجاری در سطح جامعه انباشته از خشم و نارضایتی.

پاسخ قطعی به این پرسش را که آیا رژیم در لحظۀ کنونی قادر به کنترل و مدیریت این اعتراضات در محیط‌های دانشگاهی خواهد بود یا نه را سیرتحولات روشن خواهد کرد. اما آن‌چه که روشن است، و نهایتاً رژیم را غافلگیرخواهد کرد همانا وجود پتانسیل اعتراضی در دانشجویان و نقش این جنبش در زدن جرقه اعتراضات عمومی در شرایطی که پتانسیل اعتراضی در جو جامعه نیز به سرعت رو به افزایش است. به‌طورکلی به لحاظ وضعیت توازن نیرو، حاکمیت از نظر استراتژیک و تمامی مؤلفه‌های معطوف به‌آن در حالت تدافعی قراردارد، اما به لحاظ تاکتیکی هنوز در وضعیت تعرضی است. بدیهی است که چنین معادله‌ای و چنین شکافی به‌طورکلی شکننده و ناپایدار است و می‌توان رژیم را درمجموع خود به حالت تدافعی راند. و لی در این میان پرسش و نکتۀ مهم آن است که به‌ویژه معترضان میدانی و پیشروان جامعه چگونه و با چه تاکتیک‌هایی می‌توانند این رخداد مهم را متحقق سازند به‌گونه‌ای که رژیم را ناتوان از به‌کارگیری خشونت برهنه کرده و فلج سازد.

تقی روزبه    ۱۶.۰۲.۲۰۲۵

 

 

تاریخ انتشار : ۲۸ بهمن, ۱۴۰۳ ۵:۴۹ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

انقلاب بهمن؛ آرمان‌های ماندگار و راه‌های ناتمام!

ما بر این باوریم که طیف گستردهٔ نیروهای چپ موجود در میهن ما موظف است با حضور  و تمرکز کنش‌گری خود در این تلاش هم‌گرایانه، در تقویت جایگاه ٔ عدالت‌‌ اجتماعی و حقوق بنیادین بشری در جمهوری آیندۀ ایران کوشا باشد. ما، همراه سایر نیروهای میهن‌دوست و ترقی‌خواه ایران در راه گذار به جمهوری‌ای مبتنی بر صلح، آزادی، دمکراسی برابری، حقوق بشر و عدالت اجتماعی مبارزه می‌کنیم.

ادامه »
سرمقاله

ریاست جمهوری ترامپ یک نتیجهٔ تسلط سرمایه داری دیجیتال

همانگونه که نائومی کلاین در دکترین شُک سالها قبل نوشته بود سیاست ترامپ-ماسک و پیشوای ایشان خاویر مایلی بر شُک درمانی اجتماعی استوار است. این سیاست نیازمند انست که همه چیز بسرعت و در حالیکه هنوز مردم در شُک اولیه دست به‌گریبان‌اند کار را تمام کند. در طی یکسال از حکومت، خاویرمایلی ۲۰٪ از تمام کارمندان دولت را از کار برکنار کرد. بسیاری از ادارات دولتی از جمله آژانس مالیاتی و وزارت دارایی را تعطیل و بسیاری از خدمات دولتی از قبیل برق و آب و تلفن و خدمات شهری را به بخش خصوصی واگذار نمود.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

نظام بدون عقب نشینی نمی تواند بماند!

جمهوری اسلامی تا کنون توانسته است که در عرصه ی داخلی با مهندسی انتخابات با ریاست جمهوری پزشکیان کنار بیاید،  ف ا ت ف را از بایگانی مجمع تشخیص مصلحت نظام برای بررسی در بیاورد و در سیاست خارجی مذاکره ی مستقیم با آمریکا را در دستور کار خود قرار دهد. تمام این اقدامات عقب نشینی از مواضع تا کنونی ج. ا. است، می ماند اینکه معلوم شود است که برای حصول توافق چقدر عقب نشینی و نرمش بیشتر صورت خواهد گرفت.

مطالعه »
یادداشت

قتل خالقی؛ بازتابی از فقر، ناامنی و شکاف طبقاتی

کلان شهرهای ایران ده ها سال از شهرهای مشابه مانند سائو پولو امن تر بود اما با فقیر شدن مردم کلان شهرهای ایران هم ناامن شده است. آن هم در شهرهایی که پر از ماموران امنیتی که وظیفه آنها فقط آزار زنان و دختران است.

مطالعه »
بیانیه ها

انقلاب بهمن؛ آرمان‌های ماندگار و راه‌های ناتمام!

ما بر این باوریم که طیف گستردهٔ نیروهای چپ موجود در میهن ما موظف است با حضور  و تمرکز کنش‌گری خود در این تلاش هم‌گرایانه، در تقویت جایگاه ٔ عدالت‌‌ اجتماعی و حقوق بنیادین بشری در جمهوری آیندۀ ایران کوشا باشد. ما، همراه سایر نیروهای میهن‌دوست و ترقی‌خواه ایران در راه گذار به جمهوری‌ای مبتنی بر صلح، آزادی، دمکراسی برابری، حقوق بشر و عدالت اجتماعی مبارزه می‌کنیم.

مطالعه »
پيام ها

مراسم بزرگ‌داشت پنجاه‌وچهارمین سالگرد جنبش فدایی!

روز جمعه ۱۹ بهمن ۱۴۰۳، به مناسبت پنجاه‌وچهارمین سالگرد بنیان‌گذاری جنبش فدایی، در نشستی در سامانۀ کلاب‌هاوس این روز تاریخی و نمادین جنبش فدایی را پاس می‌داریم و روند شکل‌گیری و تکامل این جنبش را به بحث و بررسی می‌نشینیم

مطالعه »
برنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

۲۰ فوریه روز جهانی عدالت اجتماعی!

نامه‌ی کانون نویسندگان ایران

مهدی نصیری و ادعای «حمایت ۸۰ درصدی بلوچ‌ها از پادشاهی»

نقش سیستم سلطه برهنر و هنرمندان نقاش در ایران

اعتراض حزب اتحاد به تعویق انتخابات شوراها: مردم تهران برای پایان دوره ششم لحظه‌شماری می‌کنند

بیانیه شورای صنفی دانشگاه شهید بهشتی درخصوص قتل امیرمحمد خالقی

برای قرائت متن وسیله هوش مصنوعی کلیک کنید!