ژنو- تحولات اخیر در ایران اسباب نگرانى جدى در مورد سرنوشت هفت نفر از رهبران جامعۀ بهائیان ایران شده است، که قرار است هفتۀ آینده محاکمه شوند.
دیان علائى، نمایندۀ جامعه جهانى بهائى در مقر سازمان ملل متحد در ژنو، مى گوید: «تاکنون به دفعات از بدنام کردن و متهم کردن جامعۀ بهائیان ایران استفاده شده تا اذهان مردم معترض از مسئولان امور منحرف شود. این بار نیز در روزهائى که محاکمۀ رهبران این جامعه در راه است نشانه هاى قربانى کردن بهائیان به چشم مى خورد. حکومت ایران به جاى پذیرفتن مسئولیت ناآرامى ها در کشور، دیگران از جمله نیروهاى خارجى، نهادهاى بین المللى، رسانه هاى عمومى، دانشجویان، زنان و ‘خرابکاران’ را به راه اندازى این اعتراضها متهم کرده است. حالا بهائیان نیز به این فهرست طولانى متهمان اضافه شده اند.»
خانم علائى اضافه می کند: «در چندین روز گذشته رسانه هاى وابسته به دولت در ایران بهائیان را به دست داشتن در ناآرامى هاى روز عاشورا متهم کرده اند. بدیهى است که هدف این تبلیغات برانگیختن احساسات مردم علیه هفت بهائى است که در اوین زندانى هستند. ما به شدت نگرانیم که حکومث و تندروهاى افراطى در دولت از این تبلیغات به عنوان پوششى براى اعمال مجازات هاى سنگین علیه این افراد بى گناه استفاده کنند.»
به گفتۀ خانم علائى این نگرانى به خصوص در روز یکشنبه با دستگیرى سیزده بهائى در خانه هایشان در تهران و انتقال آنها به بازداشتگاه و تحت فشار قرار دادن آنها براى سپردن تعهدى مبنى بر عدم مداخله در رویدادهاى بعدى تشدید پیدا کرد.
«با کنار هم گذاشتن این نشانه ها، موقعیت رهبران جامعۀ بهائیان ایران به شدث پرمخاطره به نظر مى رسد. ما عمیقاً نگران امنیت آنها هستیم.»
«ما فکر مى کنیم دادگاه آنها کاملاً نمایشى خواهد بود و احکام از پیش نوشته شده اى صادر خواهد شد.»
خانم علائى می گوید: «هر اتفاقى قبل یا بعد از این محاکمه براى این هفت نفر پیش بیاید، باید حکومت ایران را مسئول آن دانست. ما از جامعۀ بین ا لمللى مى خواهیم که به صراحت اعلام کند این محاکمه را زیر نظر دارد و انتظار دارد که دادگاه آنها علنى و منطبق بر ضوابط شناخته شدۀ بین المللى باشد.»
این هفت نفر عبارتند از خانم فریبا کمال آبادى، آقاى جمال الدین خانجانى، آقاى عفیف نعیمى، آقاى سعید رضائى، خانم مهوش ثابت، آقاى بهروز توکلى، و آقاى وحید تیز فهم. این جمع در بهار سال ١٣٨٧ دستگیر شده و از آن زمان در اوین زندانى هستند.
بر اساس گزارش خبرگزارى رسمى ایران اتهام این افراد «جاسوسى براى اسرائیل، توهین به مقدسات دینى و تبلیغ علیه جمهورى اسلامى» است. خانم علائى تمام این اتهامات را به کلى بى پایه خواند.
پیش از این تاریخ هاى متفاوتى براى محاکمۀ این گروه در ماه هاى ژوئیه، اوت و اکتبر اعلام شده بود که هربار به تعویق افتاد. در ماه دسامبر به وکلاى آنها اطلاع داده شد که دادگاه این هفت نفر در روز ٢٢ دى ١٣٨٨ (١٢ ژانویه ٢٠١٠) برگزار خواهد شد.
خانم علائى اشاره کرد که آزار بهائیان در سال ٢٠٠٩ دائماً افزایش پیدا کرد. در حال حاضر۴٨ بهائى در ایران زندانى هستند و بسیارى دیگر در سراسر کشور مورد بازرسى محل سکونت، ضبط اموال شخصى و بازداشت هاى مکرر قرار گرفته اند. از ماه مارس گذشته ۶٠ بهائى بازداشت و به تفاوت از یک شب تا چندین ماه زندانى شده اند.
به گفتۀ خانم علائى در هفتۀ گذشته تبلیغات رسانه هاى دولتى علیه بهائیان به اوج خود رسید و اتهامات پوچى در مورد دخالت آنها در ناآرامى هاى روز عاشورا در ایران منتشر شد.
به عنوان نمونه، خبرگزارى نیمه رسمى فارس یک روز بعد از عاشورا، به نقل از نعمت الله باوند که ‘کارشناس’ امور سیاسى معرفى شده بود، نوشت: «بهائیت به رهبرى صهیونیزم پشت ناآرامى ها و بحرانهاى اخیر است.»
خانم علائى گفت این گونه اظهارات بهائیان را نگران کرده است که تلاش هماهنگى براى طرح چنین اتهاماتى در دادگاهى که در راه است به جریان افتاده باشد.
در میان ١٣ نفر بازداشت شده هاى روز ١٣ دى (٣ ژانویه) بستگان دو نفر از رهبران زندانى بهائیان نیز دیده مى شوند؛ نگار ثابت، دختر مهوش ثابت، و لوا خانجانى، نوۀ جمال الدین خانجانى، به همراه همسرش بابک مباشر. دیگر بازداشت شدگان عبارتند از ژینوس سبحانى، منشى سابق خانم شیرین عبادى، و همسرش آرتین غضنفرى، مهران (احمد) روحانى و برادرش فرید روحانى، نسیم بیگلرى، پیام فنائیان، نیکاو هویدائى و همسرش مونا میثاقى، ابراهیم شادمهر و پسرش زاوش شادمهر.
جامعۀ بین المللی بهائیان، دفتر سازمان ملل
۱۵ دی ۱۳۸۸