جرس: رییسجمهوری آمریکا اعلام کرد که کشورش به رویکرد قدیمی و “منسوخ” خود در قبال کوبا که مانع پیگیری منافع واشنگتن میشود، پایان خواهد داد. همزمان رئیسجمهور کوبا اقدام تاریخی تبادل زندانیان با آمریکا را ستود و از باراک اوباما، همتای آمریکایی خود در این رابطه تقدیر کرد و خواستار پایان تحریمهای اقتصادی علیه کشورش شد. دو کشور همچنین با عادیسازی روابط پس از پنج دهه خصومت موافقت کردند.
به گزارش ایسنا به نقل از خبرگزاری آسوشیتدپرس، باراک اوباما، رییسجمهوری آمریکا اعلام کرد که واشنگتن و هاوانا توافق کردهاند روابط دیپلماتیک خود را از سر گیرند و همکاریهای اقتصادی و مسافرتی آزاد داشته باشند.
وی با اعلام این که آمریکا روابط خود را با کوبا تغییر میدهد، تصریح کرد: در ۵۰ سال گذشته این مهمترین تغییر در سیاست خارجی آمریکا در قبال کوبا است. انزوا موثر نبوده و لازم است رویکردی جدید به کار گرفته شود.
رییسجمهوری آمریکا گفت که بدین ترتیب واشنگتن اکنون عادیسازی روابط خود را با کوبا آغاز میکند و به دنبال رقم زدن فصلی جدید است.
وی همچنین تصریح کرد که آمریکا در نظر دارد فرصتهای بیشتری را برای همکاری آمریکاییها و کوباییها فراهم کند.
خبرگزاری فرانسه نیز گزارش داد، باراک اوباما قبل از این اظهارات تلفنی ۴۵ دقیقه با رائول کاسترو، رییسجمهوری کوبا درباره تغییر در سیاست آمریکا در قبال هاوانا گفتوگو کرد. خبرگزاری فرانسه همچنین اعلام کرد، پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیکهای جهان نقش مهمی در مذاکرات برای عادیسازی روابط کوبا و آمریکا ایفا کرده است.
از سوی دیگر، خبرگزاری آسوشیتدپرس در گزارشی دیگر به بررسی اصلیترین سرفصلهای تغییرات سیاست خارجی واشنگتن در قبال هاوانا پرداخته است. در این گزارش ایجاد روابط دیپلماتیک، بهبود امکان سفر آمریکاییها به کوبا، امکان تعاملات تجاری بیشتر میان دو کشور و بازبینی واشنگتن در این که هاوانا از تروریسم حمایت میکند، به عنوان محوریترین سرفصلهای تغییر در سیاستهای طرف آمریکایی مطرح شده است.
بعد از آن که واشنگتن و هاوانا از تصمیم تاریخی خود برای از سر گیری روابط دیپلماتیک خبر دادند، کاخ سفید احتمال سفر باراک اوباما به کوبا را رد نکرد.
جاش ارنست، سخنگوی کاخ ریاستجمهوری آمریکا گفت: چیزی تاکنون پیشبینی نشده است اما من سفر رییسجمهور به کوبا در آینده را رد نمیکنم.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، ارنست افزود: اگر رییسجمهور فرصتی برای سفر به کوبا داشته باشد، آن را از دست نخواهد داد.
واکنش کوبا
رئیسجمهور کوبا اقدام تاریخی تبادل زندانیان با آمریکا را ستود و از باراک اوباما، همتای آمریکایی خود در این رابطه تقدیر کرد و خواستار پایان تحریمهای اقتصادی علیه کشورش شد. دو کشور همچنین با عادیسازی روابط پس از پنج دهه خصومت موافقت کردند.
آمریکا روز چهارشنبه سه تن از جاسوسان کوبایی را در مقابل آلن گراس، امدادگر آمریکایی در کوبا که از سال ۲۰۰۹ در این کشور زندانی بود، آزاد کرد.
آزادی این سه کوبایی پیروزی بزرگی برای رائول کاسترو، رئیسجمهور کوبا محسوب میشود.این سه تن برای ۱۶ سال در زندانهای آمریکا به جرم جاسوسی برای کوبا بودهاند.
کاسترو در سخنان تلویزیونی خود اعلام کرد که آزادی این زندانیان باعث شادی مردم و خانوادههای آنها و تمامی کوباییهاست.
در اقدامی نادر کاسترو از اوباما برای موافقت با تبادل زندانیان و آغاز روابط تازه با کوبا تقدیر کرد اما تاکید کرد: تحریمهای اقتصادی ۵ دهه گذشته آمریکا خسارتهای فراوانی به کوبا وارد آورده و این تحریمها باید هر چه زودتر برداشته شود.
وی در سخنرانی خود گفت: تصمیم باراک اوباما شایسته احترام و تقدیر است.
همزمان اوباما اعلام کرد دولتش تصمیم دارد روابط دیپلماتیک خود با کوبا را از سر بگیرد.
کاسترو همچنین از پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیکهای جهان، واتیکان و کانادا برای کمک به هاوانا و واشنگتن جهت حل اختلافات و رسیدن به توافقی تاریخی تشکر کرد.
مقامهای آمریکایی گفتهاند که علاوه بر گراس، کوبا تعداد زیادی از زندانیان سیاسی را آزاد کرده است.
کاسترو از ذکر جزئیات خودداری کرد اما در سخنان خود به این نکته اشاره کرد که یک عامل اطلاعاتی که اصلیت کوبایی دارد و در زندان به سر میبرده آزاد شده است.
کاسترو ۸۳ ساله از سال ۲۰۰۸ قدرت را از برادرش فیدل کاسترو تحویل گرفت و رئیسجمهور کوبا شد.