۹ دی ۱۳۹۶ ـ ۱۹ ژانویه ۲۰۱۸
شمار بازداشتشدگان اعتراضهای اخیر که جان خود را در زندان از دست دادهاند دستکم به ۴ رسیده است. خانم نسرین ستوده ، وکیل حقوق بشری، به نقل از زندانیان اعلام کرده است که علاوه بر سینا قنبری که ادعای مسؤولان زندان دربارهی «خودکشی» او دیروز (۱۸ دی) منتشر شد، دو بازداشت شدهی دیگر نیز جان خود را در زندان اوین تهران از دست دادهاند.
خبر درگذشت سینا قنبری و بازداشت او در اعتراضها را دیروز (۱۸ دی) محمود صادقی، نماینده مجلس شورای اسلامی، به نقل از مسؤولان زندان اوین اعلام کرد. با وجود این، سایت مشرق نیوز، از منابع مرتبط با نیروهای امنیتی و سپاه پاسداران، ادعا کرده است که سینا قنبری «هرگز دانشجو نبوده و تحصیلاتش دیپلم است و بنابر اطلاعات دریافتی، بازداشت وی نیز ارتباطی با حوادث اخیر نداشته است و به گفته برخی منابع خبری، وی به دلیل حمل مواد مخدر توسط نیروی انتظامی بازداشت و تحویل قوه قضاییه شده است.»
جامعهی دفاع از حقوق بشر در ایران (عضو فدراسیون بینالمللی جامعههای حقوق بشر)
وحید حیدری نیز در زندان اراک در پی «خودکشی» در گذشته است. مسئولان زندان و دادستان اراک ادعا کردند که او به علت حمل ۱۰ گرم هروئین دستگیر شده بود. به گزارش رادیو بینالمللی فرانسه، به گفتهی محمد نجفی وکیل دادگستری در اراک، وحید حیدری در نتیجۀ ضربات سنگین کشته شده است و قاتلان او می کوشند با متهم کردن وی به اعتیاد و حمل مواد مخدر آبروی او را نیز ببرند. او تأکید کرد که خانوادهی وحید حیدری سخت تحت فشار مأموران امنیتی است. به گفتهی علی باقری از فعالان مدنی شهر اراک، یکی از بستگان وحید حیدری که جنازهی او را دیده گفته است که شکاف عمیق و متورمی در سمت چپ سر او مشاهده کرده است. او گفته است که وحید حیدری را در زندان کشتهاند و خانوادهی او را از انجام هرگونه مصاحبه با رسانهها منع کردهاند. مراسم ختم وحید حیدری تحت تدابیر شدید امنیتی برگزار شد. عموی وحید حیدری نیز گفته است که جنازهی برادرزادهاش را در شانزدهم دی ماه و در محلی که مأموران امنیتی در بهشت زهرای اراک تعیین کرده بودند، به سرعت دفن کردهاند.
گویا مسئولان نقض فاحش حقوق بشر قصد دارند ادعای «خودکشی» و حمل مواد مخدر را در مورد همهی بازداشت شدگان کشته شده در زندان تکرار کنند.
گزارشهایی نیز دربارهی درگذشت محسن عادلی ـ از بختیاریهای مقیم دزفول ـ در زندان دزفول منتشر شده است. اما بر اساس گزارشهای دیگر، او در اثر اصابت گلوله کلاشنیکف به سرش در اعتراضهای روز ۹ دی دزفول به قتل رسیده و در تاریخ ۱۵ دی در این شهر به خاک سپرده شده است. فیلم دفن او در رسانههای اجتماعی منتشر شده است. خانوادهی او سه روز از سرنوشت فرزند خود بی خبر بودند، زیرا نیروهای امنیتی پس از کشتن او، جنازهاش را به سردخانهای در شهر اهواز منتقل کرده بودند.
تا دیروز، نهادهای رسمی و مسؤولان خبر از کشته شدن ۲۷ تن (از جمله سینا قنبری) داده بودند. با درگذشت چهار تن دیگر به شرح بالا، شمار کشته شدگان به ۳۱ تن میرسد.
از سرنوشت بعضی از بازداشت شدگان اطلاعی در دست نیست. اشکان آبسواران روز ۱۴ دی خبر بازداشت خود را با تلفن به خانواده اش داده بود، اما مسؤولان زندان اوین به خانوادهاش گفتند که او مفقود شده است. به علاوه، از یک بازداشت شدهی دیگر به نام سپیده فرهان (فرحآبادی) خبری در دست نیست. مسئولان زندانها به شمار دیگری از خانوادههای بازداشت شدگان نیز اعلام کردهاند که فرزندانشان مفقود شدهاند، در حالی که پیشتر خبر دستگیری آنها را داده بودند.
محمود صادقی، نماینده مجلس شورای اسلامی، امروز ، ۱۹ دی (۹ ژانویه)، اعلام کرد که نهادهای مختلف انتظامی و امنیتی در جریان اعتراضهای اخیر حدود ۳۷۰۰ نفر را در مناطق مختلف کشور دستگیر کردهاند. بنا بر بعضی گزارشهای غیررسمی، بیش از ۱۰۰۰ از تظاهرکنندگان در اهواز و شهرهاى حومه آن، از جمله ۴۰۰ زن در ایذه، بازداشت شدهاند. به گفتهی نمایندهی ایذه در مجلس، «افرادی که در تجمعات بازداشت شدهاند غالبا نوجوان و جوان بین ۱۶ تا ۲۴ ساله هستند.»