سامانه اینترنتی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)

GOL-768x768-1

۱۹ مرداد, ۱۴۰۵ ۱۶:۵۸

دوشنبه ۱۹ مرداد ۱۴۰۵ - ۱۶:۵۸

بدترین استبداد و شرایط امکان آزادی

استبداد دينی بدترين استبداد است. اگر استبداد سياسی بر دست و پای آدمی زنجير می نهد، استبداد دينی ذهن آدميان را هم به بند می کشد، و معرفت آنان را تخريب و تباه می کند. از اين رو در پيکار عليه استبداد دينی، روشن کردن اذهان مردم نسبت به حقوق خود و گسترش آگاهی های مدنی از اهميت استراتژيک قاطع برخوردار است.

Getting your Trinity Audio player ready...

از دستاوردهای جنبش سبز، آشکار کردن جباریت و ماهیت سرکوبگرانهی نظام حقوقی – سیاسی حاکم بر ایران، برای مردم جهان بوده است. حضور ملیونها ایرانی در جنبش سبز به این آگاهی ابعاد گسترده اجتماعی بخشید و به طور انکارناپذیر از ناسازگاری نظام اسلامی با “حق انتخاب شهروندی” و “آزادیهای مدنی” پرده برداشت. ابعاد روشنگر این شناسائی و شناخت، در چنان پایهای قرار دارد که برخی ناظران، جنبش سبز را “انقلاب آگاهی” باز شناختهاند.

“آگاهی” وقتی به میان مردم می رود، به “نیرو” تبدیل می شود. نیروی آگاهی را می توان سرکوب کرد، اما نمی توان آنرا از میان برد و نابود کرد. بذر آگاهی روینده است، می بالد و سبز می شود و هویت بخش است. هرچه آگاهی مردم به حقوق اساسی خود دامنه گسترده تری پیدا کند، امکانات بقاء و دوام استبداد و دیکتاتوری کمتر خواهد شد. شاید از همین منظر است که موسوی به تأکید گفته است: “… بدون آگاهی گسترده در سطح جامعه، امکان تغییر وجود ندارد… گسترش آگاهیها، استراتژی اصلی جنبش است.”

استبداد دینی بدترین استبداد است. اگر استبداد سیاسی بر دست و پای آدمی زنجیر می نهد، استبداد دینی ذهن آدمیان را هم به بند می کشد و معرفت آنان را تخریب و تباه می کند. از این رو در پیکار علیه استبداد دینی، روشن کردن اذهان مردم نسبت به حقوق خود و گسترش آگاهیهای مدنی از اهمیت استراتژیک قاطع برخوردار است. تنها در فرایند روشنگریهای آگاهی بخش و انگیزشهای حقوق بشری است که می توان مردم بیشتری را از قیمومیت ولایت فقیه بیرون کشید و به خیل شهروندان حق-مدار افزود. تحقق چنین امری، نیازمند تعمیق آگاهیهای سیاسی – مدنی شهروندی در جامعه و نیز در عرصه فرهنگ و سیاست است.

از مشخصات جنبش سبز اخلاقی کردن سیاست است. در این رویکرد آنچه که نقد می شود، برخورد ابزاری با انسان است. انسان خود یک “غایت” است و هدف سیاست؛ خدمت به انسان، شکوفان کردن شخصیت او و بهتر کردن شرایط زندگی برای او است. در امتداد همین طرز نگاه، می توان و باید از پارادایم ” حق و باطل” گسست، بویژه آن که یک عادت نیرومند در نزد ما، پندار “حق” نسبت به خود و “باطل” نسبت به غیرخود است! پنداری که راه تفاهم و وفاق را مسدود می کند.

“چیزی را که به خود نمی پسندی به دیگری مپسند!”. بربنیاد این گزاره، داوری منصفانه جایگزین داوریهای مغرضانه می شود و مفاهمه و مدارا و سلوک دامن می گسترد.

چنانچه گرایش اخلاقی کردن سیاست در صورتمندی مدنی فهم و به مؤلفه-ای در فرهنگ سیاسی فرارویانده شود، امکان چیرگی بر بسیاری از ضعفهای جنبش و دشواریهای پیکار سبز فراهم می آید.

در شرایط امروز ایران هیچ رویکرد و برآمد با اهمیت سیاسی – مدنی را نمی توان بی ارتباط و بیرون از جنبش سبز ارزیابی کرد و یا مورد تحلیل قرار داد. مآلاً می توان تأکید کرد که پیشروی ایران بسوی آزادی، در بستر جنبش سبز امکان پذیر است. با اندکی تسامح می توان گفت که در تمام دهه های تاریخ معاصر ایران، آنچه که با آن روبرو بودیم، “شرایط امتناع آزادی” بوده و این زمان با برآمد جنبش سبز “شرایط امکان آزادی” پدیدار شده و در حال گسترش است.

در بررسی “وجوه ذهنی” شرایط امکان آزادی، از مفاهیمی مانند، آزادی، برابرحقوقی شهروندی، حقوق بشر و دموکراسی می توان نام برد، که خوشبختانه این مفاهیم در گفتمان جنبش سبز و آگاهیهای امروزین فعالین سیاسی راه پیدا کرده است. “وجوه عینی” شرایط امکان آزادی، در بروز و ظهور جنبشهای اجتماعی قابل شناسائی است. به این ترتیب امکان آزادی با گسترش جنبشها و فرایندهای دموکراتیک، با تشکیل و تحکیم نهادهای مدنی و با رشد و بالندگی جامعه مدنی، بیش از پیش صورت واقعیت پیدا می کند. جنبشها و نهادهای مدنی مرتبط با زنان، جوانان، دانشجویان، کارگران، معلمان و کارکنان فکری، همبودهای قومی – زبانی و … در تشکیل فرایند یاد شده، نقش قاطع بازی می کنند. در شرایط امروز ایران، جنبش اجتماعی زنان و نهادهای مرتبط با آن که برای برابرحقوقی و رفع نظام تبعیض جنسیتی پیکار می کنند، نقش محوری را در پدیدار کردن شرایط امکان آزادی بر عهده دارند. بدرستی گفتهاند: “جنبش زنان چه به لحاظ رویکرد و چه به لحاظ روش، بیشترین نقش را در بستر سازی جنبش سبز داشته است”.

تاریخ انتشار : ۱۹ اسفند, ۱۳۸۸ ۱۱:۴۰ ب٫ظ

آخرین نوشته‌ها:

لینک کوتاه

نظرات

Comments are closed.

اعدام‌ها را متوقف کنید؛ مردم خواهان تنش‌زدایی و صلح هستند.

هیئت سیاسی-اجرایی سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت): ما بار دیگر خواستار توقف فوری اجرای تمامی احکام اعدام، تضمین دادرسی عادلانه، رعایت حقوق متهمان و پایان دادن به استفاده از مجازات مرگ به عنوان ابزار سرکوب هستیم. امروز دفاع از حق حیات، دفاع از صلح و دفاع از آزادی، سه مطالبه جدا از هم نیستند؛ این‌ها ارکان آینده‌ای هستند که مردم ایران برای آن هزینه‌های سنگینی پرداخته‌اند.

ادامه »

ایران در آستانه فروپاشی: اعتراضات، عدم حقانیت حاکمان و بن‌بست‌های پیش‌رو…

شورای سردبیری کار: تجربه تمامی طول دوران حیات حکومت اسلامی نشان می‌دهد که هر موج سرکوب، به‌جای تثبیت پایدار نظام، پایگاه اجتماعی نظام را کوچک‌تر می‌کند، شمار بیشتری از شهروندان را به صف مخالفان می‌راند و پس از مدتی، اعتراضات گسترده‌تری دوباره سر برمی‌آورد. این بار اما فشار از پایین با خطر تشدید تنش در سطح منطقه‌ای و بین‌المللی نیز هم‌زمان شده است. در چنین فضایی، اسرائیل ـ با سابقه حملات تحریک آمیز و تلاش مستمر برای تضعیف جمهوری اسلامی ـ ممکن است اعتراضات داخلی را فرصتی برای ازسرگیری حملات علیه ایران تلقی کند. این هم‌زمانی نارضایتی داخلی و تهدید خارجی، معادله‌ای بسیار خطرناک برای کشور ما ایجاد کرده است.

مطالعه »

انقلاب مشروطیت و سایه آن بر ایران امروز

شهناز قراگزلو: مشروطه را نباید صرفاً رویدادی متعلق به گذشته دانست، بلکه باید آن را نقطه آغاز گفت‌وگویی ناتمام درباره حکومت قانون در ایران تلقی کرد. شاید مهم‌ترین درس آن نیز همین باشد که هیچ نظام سیاسی، صرف‌نظر از آنکه قدرت در دست شاه، روحانیت یا هر نهاد دیگری باشد، بدون محدود شدن قدرت، استقلال نهادهای قانونی و پاسخ‌گویی در برابر شهروندان، به آزادی و ثبات پایدار دست نخواهد یافت.

مطالعه »

گل به‌خودی فیفا در دادن میزبانی جام جهانی به آمریکا و کانادا و نادیده گرفتن تبعیض نسبت به تیم های شرکت کننده…

گودرز اقتداری: تیم ملی همانگونه که در جام جهانی ۲۰۲۲ در قطر هم هدف تظاهرات مخالفین جمهوری اسلامی قرار گرفت در این بازیها نیز با تقابل مخالفین جمهوری اسلامی بویژه طرفداران سلطنت روبرو خواهذ بود. پیش بینی ها اما انست که این بار شاید بخاطر میزبانی در امریکا و کانادا که هر دو میزبان صد ها هزار ایرانی متمایل به رضا پهلوی هستند، امکان در گیری های بیشتر محتمل‌تر است…. در دیدگاه ما اما تیم ملی تیم تمام مردم ایران است و در این شرایط که کشور هدف حملات و خسارات بی‌بدیل در تاریخ معاصر خود بوده است پیروزی تیم ملی و حمایت عمومی هم‌وطنان برای ایجاد اتحاد و هم‌بستگی ملی بیش لز پیش ضروری و مورد انتظار است. ما مانند همه هنرمندان و روشنفکران میهن تحت ستم‌مان ورزش‌کارانی که با پرچم ایران در هر میدانی مبارزه میکنند را نیز فرزند ایران و از ان خود میدانیم و پیروزی هایشان را در میدان‌های جهانی ارج می‌گذاریم.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

جامعه‌شناسیِ بی‌توجهی به صلح؛ بسوی بازسازی «تخیل اجتماعی صلح»

 چشم انداز و  زایش امید

مادرانه‌ای برای ایران

اسرائیل نه تنها دوست ایران نیست، بلکه دشمن سرسخت ایران است

مینیمال‌های زندگی؛ چیزهای کوچکی که جامعه را سرپا نگه می‌دارند

هشتاد سال انتظار؛ آیا سازمان ملل آماده یک دبیرکل زن است؟