سامانه اینترنتی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)

GOL-768x768-1

۲۱ تیر, ۱۴۰۵ ۰۲:۲۹

یکشنبه ۲۱ تیر ۱۴۰۵ - ۰۲:۲۹

حق شرکت زنان سعودی در انتخاباتی محلی

به مناسبت حق شرکت زنان سعودی در انتخاباتی محلی در سراسر عربستان یکی از روزنامه های مهم صبح ، کثیرالانتشار و منسوب به چپ دانمارک مصاحبه ای را با یک بانوی مقیم سعودی انتشار داده، که هم از نظر مضمون و هم کیفیت حائز اهمیت است. شما را به خواندن ترجمه این مطلب دعوت می کنم.

Getting your Trinity Audio player ready...

روزنامه پولیتیکن در شماره ی ۱۲ دسامبر ۲۰۱۵ خود از قول بانوی دانمارکی مقیم عربستان سعودی می نویسد: پوشش خبری غرب از عربستان خیلی یکسو نگرانه و بحرانی است.

بانو ماریه لوئیسه سوزمن که در پانزده سال گذشته مقیم عربستان بوده می گوید: نسبت به تاریخ کشور و تحولات آن باید درک بیشتری از خود نشان دهیم.

 امروز زنان در سراسر عربستان سعودی نقطه عطفی را تجربه کردند، وقتی که برای اولین بار توانستند در انتخابات محلی هم به عنوان رأی دهنده و هم به عنوان نماینده (کاندیدا) شرکت داشته باشند.

 محل زندگی بانو ماریه لوئیسه سوزمن در ریاض پایتخت عربستان سعودی در فاصله ای غیرقابل  تصور از محله ئستابوری کپنهاگ قرار دارد. جایی که در پانزده سال گذشته و همچنین در دفعاتی قبل‌تر، این بانوی دانمارکی درآن زیسته و همزمان با تحصیل زبان عربی دوستان فراوانی یافته و از این راه درکی در نوع خود نادر از این کشور بسته، پیدا کرده است.

 – چگونه می توان یک زن دانمارکی در عربستان سعودی بود؟

پاسخ به این سئوال غیر ممکن یا غیر قابل تصور است. تفاوت‌های بسیاری در رابطه با وضعیت تحصیلی، کار، روابط خانوادگی و نسل‌ها وجود دارد. لذا من می‌توانم این سئوال را اینگونه پاسخ دهم، که زندگی من در عربستان سعودی چگونه است:

من البته قوانین را رعایت کرده و وقتی بیرون از منزل هستم، عبایم که برازنده ام هست بر تن دارم. اما هرگز روسری بر سر نکرده ام. البته باید بگویم، داشتن لباسی برازنده و پوشاننده بر تن در فضاهای عمومی برای مردان هم از ضروریات است. شما در خیابان کسی را با شلوارک نمی بینی.

من نباید راننده ی اتومبیل باشم و آنجا چیزی به نام ناوگان حمل و نقل عمومی وجود ندارد. لذا برای حل این مشکل لازم است که یک راننده داشته باشی. این موضوع از نظرگاه یک دانمارکی غیر منطقی و عجیب به نظر می رسد؛ اما برای این مسئله راه حل جانشینی نیست.

 حرکت اعتراضی کوچک من این است که، هیچ‌کسی نباید به من امر کند که من به گردش بروم یا نه. پلیس مذهبی “امر به معروف نهی از منکر” برای من ارزشی ندارد. آنها می‌توانند تذکر خود مبنی بر “خواهر مویت را بپوشان” را بدهند، اما آنها اختیارات قانونی ندارند؛ لذا روش من این است که آنها را نادیده بگیرم.

در من حال و هوای فعالیت‌های فرهنگی وجود دارد، که بتدریج چنین فعالیتهایی هم در ریاض، جده و دمام ایجاد شده است. در فوریه ۲۰۱۵ یک فستیوال فیلم در دمام برگزار شد. در فستیوال، از فیلم‌های پیچیده‌ی نمادین تا فیلم‌های طنز انتقادی وجود داشتند. خود انتقادی از روش زندگی سعودی، کمبودی قابل لمس نبود! دو فیلم کوتاه برای فستیوال فیلم کَن برگزیده شدند و برنده بهترین داستان یک زن به نام هانا العمیر بود. و این‌همه در کشوری که سینما و مدارس فیلم ندارد، قابل توجه است.

 – آیا شما زنان سعودی را تحت ظلم و ستم ارزیابی می کنید؟

این یک سئوال مشکل است. ما معمولاً بر اساس فرهنگ یا دید خود به این موضوع نگاه می کنیم. مطابق تعاریف ما، زنان تحت قانون شریعه، که بر عربستان سعودی حاکم است، از حقوق خود محروم‌اند. اما مطابق تعاریف اسلامی چنین نیست. مطابق قوانین اسلامی آنها در ظاهر متفاوت، ولی عملاً دارای حقوقی برابر (با مردان) اند. به عنوان مثال مردها مؤظفند که هزینه‌ی کامل خانواده را تأمین کنند. اگر زنِ خانواده درآمدی داشته باشد، مال خود اوست و او مؤظف نیست تا درآمد خود را خرج هزینه‌های خانواده کند.

 – اما خود زنان سعودی چگونه به این موضوع نگاه می کنند؟

اگر آنها احساس کنند که تحت ستم‌اند، بنابراین آنها تحت ستم‌اند. و زنان بسیاری چنین احساسی را در خود دارند. آنها مدت زیادی است که مبارزه ای سخت برای حقوق زنان را شروع کرده و پیش می‌برند. اما از قربانی بودن فاصله زیادی دارند.

برعکس بسیار قابل توجه است، لمس تجربه ی تلنگرهای مستمر زنان و مردان سعودی در پیچ و خم قوانین، به این قوانین برای تغییر. در عربستان سعودی زنان زیادی دارای تحصیلات عالی و موقعیت‌های شغلی خوب اند . زنانی در سوره، مجلس شورا، وجود دارند و زنانی دارای بالاترین موقعیت‌های شغلی‌اند.

 – آیا شما تصور می کنید که عربستان سعودی در رسانه های غربی بیش از حد مورد انتقاد قرار می گیرد؟

من معتقدم که پوشش رسانه ای غالباً از پشت دید عینکمان و بی توجه به تاریخ عربستان سعودی است. مقایسه بین خلافت اسلامی(داعش) با عربستان سعودی، به نظر من اشتباه بوده است. هیچ تردیدی در اینکه دستگاه دولتی عربستان سعودی، علیه گروه‌های بنیادگرای مسلح اسلامی مبارزه می کند، نیست. آنها سختگیرهای زیادی علیه گروه‌های تروریست دارند. یک دلیل اثباتی برای این ادعا، وجود مراکز بازپروری یا بازآموزی در غالب شهرستان‌ها  در سراسر عربستان سعودی است. جایی که جوانان تحت بازآموزی قرار می گیرند تا بتوانند دوباره  چیوند با خانواده را برقرار کرده و ازدواج کنند. کوتاه سخن این‌که به آنها امیدواری برای زندگی داده می‌شود.

 با این‌همه مقصود این نیست، که آنجا موردی برای انتقاد وجود ندارد. باید انتقاد بطور جدی انجام شود، اما در مسیر انتقادات تاکنونی درکی از کشور آنگونه که هست، وجود نداشته است. “یک جامعه ی بدوی که به یک‌باره بعد از ۱۹۴۸ تبدیل شد به یک کشور ثروتمند”.

غالباً رسانه ها فراموش می کنند که پول و ساختمان‌های مجلل نیستند که اندیشه و آگاهی را ایجاد می کنند. ایجاد تغییرات در ساختار فرهنگی و روش‌های زندگی نیازمند زمان است.

روی هم‌رفته فکر می کنم نسبت به برآمدهای فکری مردان و زنانی که در شرایط سعودی زندگی می کنند، توجه کمتری شده است؛ و این امر که چگونه مردان و زنان سعودی در طول سال‌ها برای ایجاد تغییر در روش‌های زندگی تلاش کرده اند.

 رسانه ها در باره ستون‌هایی از روزنامه‌‌های  سعودی که هر هفته از روش‌های موجود انتقاد کرده و پیشنهاداتی برای تغییرات طرح می کنند، مطلبی نمی نویسند.

غالباً تصاویری از مردان سعودی خلق می‌شود، که با جدیت مشغول ستم در حق زنان‌اند. چنین تصویری منطبق با واقعیت نیست. در ایجاد تصویر اخیر، دستگاه حکومتی هم کمی تا قسمتی مقصر است. برای روزنامه نگاران و مهمانان اخذ روادید ورود به عربستان سعودی مشکل است؛ که این مسئله کمک شایانی به خلق داستان‌ها و افسانه‌ها شده است.

بسیاری از کسانی که از سعودی دیدن کرده و طی اقامت خود با افراد معمولی ملاقات داشته اند، به هنگام بازگشت به دانمارک تصویر دیگری که غالباً مثبت است، به همراه دارند.

 زنان عربستان سعودی امروز در اولین انتخابات خود شرکت می کنند.

علیرغم اشتهار بد پادشاهی سعودی در ستم در حق زنان، زنان سعودی آزادی‌های زیادی بدست آورده اند. امروز زنان عربستان سعودی برای اولین بار توانستند در انتخابات محلی هم به عنوان رأی دهنده و هم به عنوان نماینده (کاندیدا) شرکت داشته باشند.

 

تاریخ انتشار : ۲۲ آذر, ۱۳۹۴ ۱۱:۳۹ ب٫ظ

آخرین نوشته‌ها:

لینک کوتاه

نظرات

Comments are closed.

افزایش تنش در تنگه هرمز و جنوب ایران، روند مذاکرات را تهدید می‌کند!

هیئت سیاسی- اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت): افزایش تنش در تنگه هرمز و جنوب ایران، در پی تلاش امریکا برای ایجاد مسیر جنوبی کشتیرانی و حملات متقابل دو کشور، تفاهم‌نامه را در معرض فروپاشی قرار داده است؛ وضعیتی که بدون خویشتنداری و دیپلماسی می‌تواند روند مذاکرات و ثبات منطقه را به‌شدت تهدید کند.

ادامه »

ایران در آستانه فروپاشی: اعتراضات، عدم حقانیت حاکمان و بن‌بست‌های پیش‌رو…

شورای سردبیری کار: تجربه تمامی طول دوران حیات حکومت اسلامی نشان می‌دهد که هر موج سرکوب، به‌جای تثبیت پایدار نظام، پایگاه اجتماعی نظام را کوچک‌تر می‌کند، شمار بیشتری از شهروندان را به صف مخالفان می‌راند و پس از مدتی، اعتراضات گسترده‌تری دوباره سر برمی‌آورد. این بار اما فشار از پایین با خطر تشدید تنش در سطح منطقه‌ای و بین‌المللی نیز هم‌زمان شده است. در چنین فضایی، اسرائیل ـ با سابقه حملات تحریک آمیز و تلاش مستمر برای تضعیف جمهوری اسلامی ـ ممکن است اعتراضات داخلی را فرصتی برای ازسرگیری حملات علیه ایران تلقی کند. این هم‌زمانی نارضایتی داخلی و تهدید خارجی، معادله‌ای بسیار خطرناک برای کشور ما ایجاد کرده است.

مطالعه »

چگونه می‌توان درگیری آمریکا و ایران در تنگه هرمز را حل کرد، قبل از اینکه کل تفاهم‌نامه را از بین ببرد؟

تریتا پارسی: هر دو طرف به وضوح در حال آزمایش خطوط قرمز یکدیگر هستند. اگر اختلاف صرفاً در مورد تضمین عبور ایمن کشتی‌های تجاری بود، کشتی‌ها می‌توانستند به سادگی از طریق خط کشتیرانی ایران عبور کنند. مشخصا تهران مانع استفاده هیچ یک از کشتی‌ها از کریدور شمالی نشده است. در عوض، اصرار بر استفاده از کریدور جنوبی بدون اطلاع ایران، به نظر می‌رسد برای به چالش کشیدن ادعای تهران مبنی بر اعمال حاکمیت بر تنگه هرمز طراحی شده است.

مطالعه »

گل به‌خودی فیفا در دادن میزبانی جام جهانی به آمریکا و کانادا و نادیده گرفتن تبعیض نسبت به تیم های شرکت کننده…

گودرز اقتداری: تیم ملی همانگونه که در جام جهانی ۲۰۲۲ در قطر هم هدف تظاهرات مخالفین جمهوری اسلامی قرار گرفت در این بازیها نیز با تقابل مخالفین جمهوری اسلامی بویژه طرفداران سلطنت روبرو خواهذ بود. پیش بینی ها اما انست که این بار شاید بخاطر میزبانی در امریکا و کانادا که هر دو میزبان صد ها هزار ایرانی متمایل به رضا پهلوی هستند، امکان در گیری های بیشتر محتمل‌تر است…. در دیدگاه ما اما تیم ملی تیم تمام مردم ایران است و در این شرایط که کشور هدف حملات و خسارات بی‌بدیل در تاریخ معاصر خود بوده است پیروزی تیم ملی و حمایت عمومی هم‌وطنان برای ایجاد اتحاد و هم‌بستگی ملی بیش لز پیش ضروری و مورد انتظار است. ما مانند همه هنرمندان و روشنفکران میهن تحت ستم‌مان ورزش‌کارانی که با پرچم ایران در هر میدانی مبارزه میکنند را نیز فرزند ایران و از ان خود میدانیم و پیروزی هایشان را در میدان‌های جهانی ارج می‌گذاریم.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

افسانه «جنگ خوب»

خانه اینجاست، جایی برای رفتن نداریم

چرا آزمایشگاه‌های بزرگ هوش مصنوعی این‌همه فیلسوف استخدام می‌کنند؟

بازتاب شکست در «اجاره‌نشین‌ها»ی داریوش مهرجویی و «سراسر حادثه»ی بهرام صادقی

«درها را بگشایید»، روایت مهوش ثابت از سال‌های زندان

کنگره سراسری حزب چپ آلمان در پوتسدام؛ بازسازی یک حزب، جدال بر سر رادیکالیسم و تلاش برای پاسخ به راست افراطی