سامانه اینترنتی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)

GOL-768x768-1

۲۸ اردیبهشت, ۱۴۰۵ ۱۸:۴۰

دوشنبه ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۵ - ۱۸:۴۰

دشوار عدالت و تیغ کند مبارزە صنفی

مردم زحمتکش ما باید بە جد در فکر دخالت در سیاست باشند. مبارزات صنفی ـ سندیکائی در ایران درست بعلت وجود چنین بستری (نبود رشد اقتصادی) تقریبا از معنای خود تهی شدەاست. شاید تنها حسن آن این است کە فعالان را کم کم بیشتر بە این نتیجە می رساند کە درمان جائی دیگر است و باید پیکان را بە سوئی دیگر تغییر جهت داد.

در علم اقتصاد میان دو مقولە رشد اقتصادی و توسعە اقتصادی تفاوت وجود دارد. “رشد اقتصادی به تعبیر ساده عبارت است از افزایش تولید کشور در یک سال خاص در مقایسه با مقدار آن در سال پایه. “۱ و “توسعه اقتصادی عبارت است از رشد همراه با افزایش ظرفیت‌های تولیدی اعم از ظرفیت‌های فیزیکی، انسانی و اجتماعی.”۲

حداقل اگر هشت سال گذشتە را در نظر بگیریم، در اوائل ریاست جمهوری روحانی بعلت انعقاد برجام رشد اقتصادی ایران بە شش درصد صعود کرد، و اما با خروج ترامپ از برجام و تشدید محاصرە اقتصادی، رشد کشور بلافاصلە منفی شد و حال در بهترین حالت از رشد یک درصدی آن سخن گفتە می شود. بە بیانی دیگر ایران نە تنها در مرحلە توسعە اقتصادی قرار ندارد، بلکە کماکان در مرحلە رشد اقتصادیست آن هم رشدی کە بعلت وضعیت سیاسی کشور بویژە در زمینە سیاست خارجی، با شاخص افزایش روبرو نیست.

در همان مقالە دنیای اقتصاد آمدە است کە از جملە از اهداف توسعە اقتصادی “افزایش ثروت و رفاه مردم جامعه (و ریشه‌کنی فقر) و ایجاد اشتغال… است،”۳

کاملا عیان است کە بدون رشد اقتصادی، امکان توسعە اقتصادی وجود ندارد. هر چند کە توسعە اقتصادی خود دوبارە بە عاملی برای رشد اقتصادی می تواند تبدیل شود. اما اصل، رشد اقتصادیست.

در کشور ما متاسفانە بعلت موقعیت دشواری کە اقتصاد بعلت نوع دخالت جمهوری اسلامی (سیاست) در آن گرفتار آمدەاست، و وجود بحرانهای مداوم و لاینحل، اصل عدالت جوئی کە شدیدا بە توسعە اقتصادی گرە خوردەاست با دشواری خاصی روبرو شدەاست. خواستهای عدالت جویانە طبقات و اقشار محروم و تحت فشار جامعە درست بعلت معضل رشد اقتصادی قادر بە کسب عدالت مورد نظر خود نیستند. در چنین شرایطی حتی بفرض بعنوان مثال بالارفتن دستمزدها، اما در نبود رشد اقتصادی همین افزایش می تواند منجر بە افزایش تورم شدید شدە و بە عکس خود تبدیل شود. یعنی در واقع طبقە کارگر را بە رفاە نرساند. بە این ترتیب اصل عدالت طلبی بشدت با مشکل اقتصادی و عینی روبرو می شود.

بنابراین می توان گفت کە جنبش عدالت طلبی در ایران، بستر اقتصادی خود را با توجە بە وضعیت رشد اقتصادی تا حدود زیادی از دست دادە و همین بە پاشنە آشیل آن تبدیل شدەاست.

در واقع مبارزە طبقات محروم و زحمتکش جامعە ما برای عدالت، در نبود رشد اقتصادی اساسا بە فرض دستاوردهائی چند، باز بە اهداف خود نمی رسد. بنابراین مبارزە صنفی در کشور ما کاملا بە مبارزە سیاسی جهت تغییر راستاهای کلان کشور در حوزە سیاسی گرە خوردەاست. مردم زحمتکش ما باید بە جد در فکر دخالت در سیاست باشند. مبارزات صنفی ـ سندیکائی در ایران درست بعلت وجود چنین بستری تقریبا از معنای خود تهی شدەاست. شاید تنها حسن آن این است کە فعالان را کم کم بیشتر بە این نتیجە می رساند کە درمان جائی دیگر است و باید پیکان را بە سوئی دیگر تغییر جهت داد.

 

زیرنویس:

۱ ،۲، ۳ـ https://donya-e-eqtesad.com/%D8%A8%D8%AE%D8%B4-%D8%A8%D8%A7%D8%B4%DA%AF%…

تاریخ انتشار : ۲۱ آبان, ۱۴۰۰ ۳:۲۸ ب٫ظ

آخرین نوشته‌ها:

لینک کوتاه

نظرات

Comments are closed.

به مناسبت سالروز پیروزی بر نازیسم؛ هیچ نیروی اهریمنی نمی‌تواند بر مردمی متحد پیروز شود

هیئت سیاسی- اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت): همان‌گونه که اتحاد شوروی در ژوئن ۱۹۴۱ با اتکای به اتحاد مردمی در برابر تجاوز ایستاد، ایران نیز در اسفند ۱۴۰۴ دچار تحولی بزرگ شد. همبستگی مردم در دفاع از میهن، که به عین دریافتند فرزندانشان در نیروهای مسلح، به اتکای پشتیبانی جامعه است که قادرند از کشورشان در برابر خطر موجودیتی دفاع کنند.

ادامه »

ایران در آستانه فروپاشی: اعتراضات، عدم حقانیت حاکمان و بن‌بست‌های پیش‌رو…

شورای سردبیری کار: تجربه تمامی طول دوران حیات حکومت اسلامی نشان می‌دهد که هر موج سرکوب، به‌جای تثبیت پایدار نظام، پایگاه اجتماعی نظام را کوچک‌تر می‌کند، شمار بیشتری از شهروندان را به صف مخالفان می‌راند و پس از مدتی، اعتراضات گسترده‌تری دوباره سر برمی‌آورد. این بار اما فشار از پایین با خطر تشدید تنش در سطح منطقه‌ای و بین‌المللی نیز هم‌زمان شده است. در چنین فضایی، اسرائیل ـ با سابقه حملات تحریک آمیز و تلاش مستمر برای تضعیف جمهوری اسلامی ـ ممکن است اعتراضات داخلی را فرصتی برای ازسرگیری حملات علیه ایران تلقی کند. این هم‌زمانی نارضایتی داخلی و تهدید خارجی، معادله‌ای بسیار خطرناک برای کشور ما ایجاد کرده است.

مطالعه »

سایه سنگین ۱۹۴۸: چگونه «نکبت» برای فلسطین یک فرآیند زنده و روزمره شد؟

در سطحی کلان‌تر از روایت‌های تاریخی و تحلیل‌های موردی، می‌توان استدلال کرد که «نکبت» نه صرفاً یک رخداد تاریخی با نقطه آغاز مشخص در سال ۱۹۴۸، بلکه نوعی منطق تاریخی-فضایی در حال تداوم است که رابطه میان قدرت، سرزمین و جمعیت را در یک چارچوب ساختاری بازتعریف کرده است. در این خوانش، ۱۹۴۸ نه لحظه پایان یک نظم پیشین، بلکه لحظه تثبیت یک الگوی جدید از سازمان‌دهی سیاسی فضا و جمعیت است؛ الگویی که قابلیت انطباق با شرایط تاریخی متغیر را در دهه‌های بعد حفظ کرده است.

مطالعه »

«تنبیه خاموش» یا آزادی بیان!

فارغ‌التحصیلان مطالعات خاورمیانه نتیجه گرفته اند که: «برکناری فانی پیام تکان‌دهنده‌ای به دانشجویان و محققان مطالعات خاورمیانه می‌فرستد مبنی بر اینکه تحقیق، تدریس، خدمات نهادی و بحث آزاد در مورد موضوعات حساس سیاسی، مانند جنگ جاری در ایران، مشمول سانسور سیاسی و تحریم‌های نهادی است. چنین پیامی نه تنها با ارزش‌های اصلی مأموریت آموزشی و علمی دانشگاه واشنگتن در تضاد است، بلکه با اصول آموزش دانشگاهی و آموزشی ما نیز مغایرت دارد، اصولی که ما را به تفکر انتقادی، مشارکت در بحث‌های علمی آزاد و مواجهه با سوالات سیاسی فوری با دقت و صداقت فرا می‌خواند.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

Statement by More Than 150 Former Political Prisoners Opposing the Resumption of War

اعلامیه حزب دمکراتیک مردم ایران: نه به اعدام، نه به سرکوب

«تنبیه خاموش» یا آزادی بیان!

رضا پهلوی و نقاب‌هایی که در باران گلوله فرو می‌ریزند

سایه سنگین ۱۹۴۸: چگونه «نکبت» برای فلسطین یک فرآیند زنده و روزمره شد؟

سی‌ودومین تحلیل هفته | گفتگو پیرامون بیانیه: نه به جنگ و خشونت؛ آری به صلح و آزادی | کیوان صمیمی، فرخ نگهدار