سامانه اینترنتی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)

GOL-768x768-1

۱ مرداد, ۱۴۰۵ ۲۱:۰۵

پنجشنبه ۱ مرداد ۱۴۰۵ - ۲۱:۰۵

دنیاى دیجیتالى و قهرمان‌گرائى

با عقب نشستن جنگ مسلحانه‌ چه‌ در فرم چريکى آن در دهه‌ پنجاه‌ و چه‌ در فرم ملى آن در کردستان، عنصر قهرمان‌گرائى نيز که‌ اساس معنوى آنرا تشکيل ميداد به‌ عقب نشسته‌ است و قهرمان‌گرائى نيز به‌ خاطره‌اى تبديل گشته‌ است

Getting your Trinity Audio player ready...

آخرین تکاپوهاى قهرمان‌گرائى در تاریخ مدرن میهن ما به‌ طور عمده‌ خود را در شکل جنبش چریکى دهه‌ پنجاه‌، و در دهه‌هاى بعد از انقلاب بهمن در شکل جنبش ملى در کردستان ایران نشان داد. جبنش چریکى که‌ نشات گرفته‌ از جریان روشنفکرى و محیط خرده‌بورژوازى جامعه‌ ایران بود و در فضاهاى فکرى رژی‌ دبره‌ اى و چه‌گوارائى عمل میکرد، توانست علیرغم همه‌ دشواریها و ضربات سنگین، نزدیک به‌ یک دهه‌ تاب بیاورد و با وجود قدرت سرکوبگرانه‌ ساواک و ارگان‌هاى امنیتى رژیم شاه‌ کماکان خود را هم در سطح نیرو و هم در سطح فکر بازتولید کند و خود را به‌ انقلاب بهمن برساند. و در محیط اجتماعى ـ سیاسى بعد از پیروزى آن در بطن جامعه‌ به‌ فازهاى ماهیتا متناقض دیگرى فراروید. به‌ عنوان مثال جریانى سعى در حفظ آن داشت و جریانات دیگر از آن فراتر رفتند.
جنبش چریکى کردستان هم که‌ هسته‌ اصلى آنرا عمدتا روشنفکر شهرى تشکیل میداد و در فضاهاى دهقانى و روستائى در گذر بود، توانست با استفاده‌ از تضاد دولت‌هاى منطقه،‌ حدود دو دهه‌ به‌ زندگى و حضور خود ادامه‌ دهد و علیرغم اینکه‌ منطقا شرایط براى آن از دست رفته‌ تلقى میشد، اما توانست در آن سال‌هاى توازن قدرت میان ایران و عراق به‌ وجود و حضور خود ادامه‌ دهد و سنتى را بنیان نهد که‌ زیاد با دگرگونیهائى که‌ در جامعه‌ کردستان ایران در راه‌ بودند، نمیخواند. دگرگونیهائى که‌ ناظر بر رشد شهرنشینى و تغییر بافت جامعه‌ کردستان در طى آن دو دهه‌ بود.

واقعیت این است که‌ جنبش چریکى با وقوع انقلاب بهمن و در مدت بعد از آن، بنیان‌هاى سیاسى ـ اجتماعى‌اش شکست و عمدتا حاملان آن به‌ فرم احزاب منحصرا سیاسى فرا روئیدند. هرچند که‌ بعضى از حاملان آن آگاهانه‌ به‌ این فراروئى پیوستند و بعضى دیگر زیر فشار ضروریات و واجبات زمانه‌. جنبش چریکى در کردستان هم به‌ علت برجسته‌ کردن ایده‌هاى ملى و هم به‌ علت مرزهاى طولانى‌اش با عراق، با حفظ پشت جبهه‌ خود و تاکید بسیار سخت بر امر مبارزه‌ مسلحانه‌ توانست این فرم را براى مدت‌هاى مدید حفظ کند. و سرانجام توان آن آنجا شکست که‌ پشت جبهه‌ فروریخت و با بروز هم پیوندی‌هاى جامعه‌ کردستان عراق با ایران پایه‌هاى مادى آن از بین رفت (لااقل در مرحله‌ کنونى).

جنبش چریکى که‌ خود را در سطح کل ایران تعریف میکرد به‌ علل گوناگون از بازتولید چنین فرم مبارزه‌اى براى همیشه‌ شاید بتوان گفت که‌ باز مانده‌ است و اساسا تصور دوباره‌ عملى کردن آن هم نامعقول مینماید. قدرت‌گیرى بیش از پیش دولت‌هاى کنونى در مقایسه‌ با با دولت‌هاى قبل ونیز بروز امکانات جدید به‌ علت عصر دیجیتالى، جبنش چریکى را براى همیشه‌ به‌ فرم سیاسى کشانیده‌ وه جنگ را تنها به‌ خاطره‌اى براى آن تبدیل کرده‌ است. جنبش چریکى ملى نیز از این قاعده‌ مستثنا نیست. اگر قدرت دولت‌هاى ملى به‌ علت گلوبالیزاسیون تضعیف گشته‌ است اما همین جهانى شدن حضور آنها را در منطقه‌ افزایش داده‌ است و این باعث شده‌ است که‌ از اهرم‌هاى جدى اى براى تاثیرگذارى بر دوروبر خود بهره‌مند گردند و بدین ترتیب توان حضور اپوزیسیون خود را در کشورهاى پیر‌امونى بشدت تضعیف کنند. این امر باعث شده‌ است که‌ جنبش چریکى ملى بتدریج با دور شدن از شیوه‌ برخورد مسلحانه‌، به‌ عنصر دیجیتالى در پیوندهاى خود روى بیاورد و براى او جنگ مسلحانه‌ به‌ خاطره‌اى تبدیل گردد.

با عقب نشستن جنگ مسلحانه‌ چه‌ در فرم چریکى آن در دهه‌ پنجاه‌ و چه‌ در فرم ملى آن در کردستان، عنصر قهرمان‌گرائى نیز که‌ اساس معنوى آنرا تشکیل میداد به‌ عقب نشسته‌ است و قهرمان‌گرائى نیز به‌ خاطره‌اى تبدیل گشته‌ است. آرى خاطره‌ انسان‌هاى مسلح و با اراده‌اى که‌ کشتند و کشته‌ شدند و در یک فضاى رمانتیکى از طریق تشدید احساسات انقلابى‌گرى به‌ تزریق ایده‌ تحول به‌ بطن جامعه‌ پرداختند. اکنون دیگر قهرمان‌گرائى فرم مبارزه‌ نیست اما خاطره‌ مبارزه‌ است. خاطره‌اى که‌ حتى بر فرم جدید و دیجیتالى مبارزه‌ هم سنگینى میکند و به‌ علت تاریخ نزدیک آن، کاملا به‌ آبشخورى براى آن تبدیل گشته‌ است. انقلابیون جدید، هم از لحاظ فرهنگ هنوز هم نقاط تماس بسیارى با قهرمان‌گرائى دارند و هم هنوز با حفظ بار سنگین آن به‌ عالم دیجیتال سر میزنند.
بازشناخت این ذهنیت قهرمان‌گرائى زیاد دشوار نیست. تنها کافى است به‌ حضور عکس شهدا، معرفى حماسى رهبران زنده‌، و نیز شیوه‌ انتخاب نام‌هاى مستعارى اشاره‌ کرد (همچون نام عقاب کردستان) که‌ سعى دارد فضاهاى قهرمان‌گرایانه‌ را به‌ فضاهاى دیجیتالى وارد کرده‌ و با حفظ آن، آنرا به‌ آینده‌ منتقل کند. اما آیا کشانیدن قهرمان‌گرائى به‌ فضاى دیجیتالى خود نقض غرض فضاى مدرن نیست؟ آنجا که‌ کلام به‌ مردم نمیرسید سعى میشد با قهرمان‌سازى کلام را جبران کنند، اما اکنون که‌ کلام به‌ مردم میرسد چه‌ حاجتى است به‌ قهرمان؟ آیا علت قهرمان گرائى در عصر دیجیتالى خود نشان از آن ندارد که‌ به‌کار برنده‌ دیجیتال خود هنوز فاقد کلام است؟ بویژه‌ کلام مدرن؟

نویسنده‌اى میگوید: “قهرمان هنگامى سر بر بیرون مینهد که‌ بخواهد امروز را در راستاى آینده‌اى درخشان، متحول و دیگرگون سازد. اما شعار امروز این است که‌ آینده‌ هم اکنون است”.۱ آرى، پس اگر “آینده‌ هم اکنون است” پس احتیاج به‌ قهرمان نداریم. تحول همین امروز است و آدم زنده‌ کنونى هم، که‌ به‌ علت ارتباط دیجیتالى، دیگر، وجوه‌ شخصى زندگى‌اش هم قابل رویت است، نمیتواند قهرمان باشد. آینده‌ هم اکنون از طریق مبارزان و کوشندگان غیر قهرمان ساخته‌ میشود.

۱۴.۰۲.۲۰۰۷

۱ کتاب “پایان تاریخ” (سقوط غرب و آغاز عصر سوم)، مسعود رضوى، صفحه‌ ۸۵

تاریخ انتشار : ۲۵ بهمن, ۱۳۸۵ ۲:۳۰ ب٫ظ

آخرین نوشته‌ها:

لینک کوتاه

نظرات

Comments are closed.

بحران نظامی تنگه هرمز، خطر گسترش آن، آینده‌ای مبهم و غیرقابل مهار برای ایران، منطقه و اقتصاد جهانی

هیئت سیاسی- اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت): سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) از همه جریان‌های سیاسی آزادی‌خواه، دموکراسی‌خواه، ملی و توسعه‌گرا که دغدغه عزت، امنیت و آینده ایران را دارند، می‌خواهد با اقدامی هماهنگ و فراگیر، پیام روشن مردم و نیروهای صلح‌طلب ایران را به افکار عمومی جهان، نهادهای مدنی، نهادهای بین‌المللی و دولت‌های درگیر در این بحران برسانند.

ادامه »

ایران در آستانه فروپاشی: اعتراضات، عدم حقانیت حاکمان و بن‌بست‌های پیش‌رو…

شورای سردبیری کار: تجربه تمامی طول دوران حیات حکومت اسلامی نشان می‌دهد که هر موج سرکوب، به‌جای تثبیت پایدار نظام، پایگاه اجتماعی نظام را کوچک‌تر می‌کند، شمار بیشتری از شهروندان را به صف مخالفان می‌راند و پس از مدتی، اعتراضات گسترده‌تری دوباره سر برمی‌آورد. این بار اما فشار از پایین با خطر تشدید تنش در سطح منطقه‌ای و بین‌المللی نیز هم‌زمان شده است. در چنین فضایی، اسرائیل ـ با سابقه حملات تحریک آمیز و تلاش مستمر برای تضعیف جمهوری اسلامی ـ ممکن است اعتراضات داخلی را فرصتی برای ازسرگیری حملات علیه ایران تلقی کند. این هم‌زمانی نارضایتی داخلی و تهدید خارجی، معادله‌ای بسیار خطرناک برای کشور ما ایجاد کرده است.

مطالعه »

تنش حقوقی و سیاسی در شورای امنیت بر سر آینده پرونده هسته‌ای ایران

شهناز قراگزلو: ایالات متحده نیز از مواضع کشورهای اروپایی پشتیبانی کرد. نماینده آمریکا استدلال‌های روسیه و چین درباره پایان اعتبار قطعنامه ۲۲۳۱ را رد کرد و بر ضرورت ادامه بررسی پرونده هسته‌ای ایران در شورای امنیت تأکید داشت.

مطالعه »

گل به‌خودی فیفا در دادن میزبانی جام جهانی به آمریکا و کانادا و نادیده گرفتن تبعیض نسبت به تیم های شرکت کننده…

گودرز اقتداری: تیم ملی همانگونه که در جام جهانی ۲۰۲۲ در قطر هم هدف تظاهرات مخالفین جمهوری اسلامی قرار گرفت در این بازیها نیز با تقابل مخالفین جمهوری اسلامی بویژه طرفداران سلطنت روبرو خواهذ بود. پیش بینی ها اما انست که این بار شاید بخاطر میزبانی در امریکا و کانادا که هر دو میزبان صد ها هزار ایرانی متمایل به رضا پهلوی هستند، امکان در گیری های بیشتر محتمل‌تر است…. در دیدگاه ما اما تیم ملی تیم تمام مردم ایران است و در این شرایط که کشور هدف حملات و خسارات بی‌بدیل در تاریخ معاصر خود بوده است پیروزی تیم ملی و حمایت عمومی هم‌وطنان برای ایجاد اتحاد و هم‌بستگی ملی بیش لز پیش ضروری و مورد انتظار است. ما مانند همه هنرمندان و روشنفکران میهن تحت ستم‌مان ورزش‌کارانی که با پرچم ایران در هر میدانی مبارزه میکنند را نیز فرزند ایران و از ان خود میدانیم و پیروزی هایشان را در میدان‌های جهانی ارج می‌گذاریم.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

حزب اتحاد ملت در بیانیه‎ای تاکید کرد: صیانت از تفاهم‌نامه، حفاظت از صلح، ادامه دفاع از ایران

وظیفه انسانی ما در برابر درماندگی و رنج دیگران چیست؟

بیانیه مجامع اسلامی ایرانیان در سالگرد، سی تیر ۱۳۳۱؛ فریاد ملت برای حق حاکمیت و استقلال ایران

دموکراسی چیست ؟

در پیوند با سخنرانی ضد چپ و‌ضد کمونیستی ترامپ به مناسبت با ۲۵۰ مین سالگرد استقلال آمریکا

مە تیر، مە خون شد