اتحاد مترقی چپ “جبهه مشترک”* تنها ۳۱ درصد آرا را به دست آورد. اول از همه، این یک درس برای رئیس جمهورآلبرتو فرناندز است. روز یکشنبه همه چیز برای برگزاری یک جشن انتخاباتی به صورت رایگان برپا شده بود، اما اتفاق دیگری افتاد و اتحاد دولت پیشرو چپ آرژانتین “جبهه مشترک” *، درانتخابات مقدماتی کنگره، مجازات شد و در سراسر کشور تنها توانست ۳۱ درصد آرا را به دست آورد. جبهه مشترک حتی در سنگر خود یعنی استان بوینس آیرس، به رتبه دوم سقوط کرد. آلبرتو فرناندز، رئیس جمهور آشکارا ناامید به نظر می رسید و در اواخر عصریک شنبه در جمع هوادارنی که هنوز منتظر مانده بودند گفت: “ما کار هایی را درست انجام نداده ایم.
از سوی دیگر، صدای تشویق و شور و شوق درجناح راست اتحاد لیبرال “با هم برای تغییر” ** بلند شده بود. رئیس جمهور سابق مائوریسیو ماکری، هنگامی که نامزد اصلی وی ماریا اوژنیا ویدال روی صحنه رفت، ظاهر شد و فریاد زد: “امروز دولت یک رعد و برق شدیدی را از طرف ما دریافت کرد”. در سراسر کشور،اتحاد لیبرال توانست حدود ۴۰ درصد آرا را به دست آورد.
این انتخابات مقدماتی، فراتر از یک آزمون خلقی در آرژانتین است. رأی گیری اجباری است و تقریباً ۳۴ میلیون رای دهنده واجد شرایط، باید رای خود را بدهند. با وجود این، میزان مشارکت مردم تنها ۶۷ درصد بود. نامزدهایی که در انتخابات نسبی کنگره در ماه نوامبر شرکت خواهند کرد مشخص شدند. نیمی از نمایندگان مجلس نمایندگان و یک سوم سنا مجدداً انتخاب می شوند. دولت در حال حاضر دارای اکثریت در مجلس سنا است، در حالی که همیشه باید یک اکثریت را در مجلس نمایندگان سازماندهی کند. با نتیجه روز یکشنبه، دولت چپ گرای آلبرتو فرناندز، دیگر اکثریت را در هر دو مجلس نخواهد داشت.
دو مدل
رئیس جمهور فرناندز، اولین رأی گیری سراسری از زمان روی کار آمدنش در دسامبر ۲۰۱۹ را همه پرسی سیاست خود اعلام کرده بود. این سیاستمدار چپ میانه رو با مأموریت مشخصی انتخاب شد تا وضعیت اقتصاد کشور را که سالها در حال رکود و کوچک تر شدن بود، در مسیر موفقیت بازگرداند. روز یک شنبه، مردم آرژانتین می بایست به یکی از دو نمونه اداره اقتصای کشور رای می دادند و تصمیم می گرفتند. جناح راست در این انتخابات مقدماتی، از آراء بیشتری برخوردار شد.
به دلیل قرنطینه ناشی از همه گیری کرونا، اقتصاد در سال گذشته ۱۰ درصد دیگر سقوط کرد. نرخ تورم ۳۶ درصد بود. امسال حتی می تواند از مرز۵۰ درصد نیزعبور کند. در این دوره، تعداد بیشتری از مردم کشور به دلیل از دست دادن قدرت خرید، به زیر خط فقر منتقل شدند، در پایان سال ۲۰۲۰، میزان ۲۴ درصد از تقریباً ۴۵ میلیون آرژانتینی زیر خط فقر زندگی می کردند. دولت برنامه های کمک هزینه را در درجه اول از طریق ماشین چاپ تأمین می کند. استراتژی کمپین برای کسب امتیاز با موفقیت در برابر ویروس کرونا حتی رای دهندگان معمولی را نیز متقاعد نکرد. آرژانتین با بیش از ۱۱۳ هزار کشته، رتبه سیزدهم را در جهان دارد.
اما بیشتر از همه، عکسی از جشن تولدی که چند هفته پیش منتشر شد، اعتبار رئیس جمهور را از بین برد. این تصویر زوج ریاست جمهوری و سایر افراد را در جشن تولد بانوی اول در ۱۴ ژوئیه ۲۰۲۰ در محل اقامت ریاست جمهوری در اولیووس نشان می دهد. در آن زمان، خود رئیس جمهور اقدامات قرنطینه ای محدود کننده، از جمله منع رفت و آمد را بر پایتخت و بخشهای وسیعی از کشور وضع کرده بود. جشن های خصوصی خانوادگی از طرف برنامه رئیس جمهور ممنوع شده بود!
پشتیبانی بی قید و شرط
خانم کریستینا کرشنر، معاون رئیس جمهوراظهار کرد که شکست در پرجمعیت ترین استان کشور یعنی بوینس آیرس، شدیدتر از این نخواهد بود. او بار دیگر تاکید کرد که ائتلاف حاکم یک مرکز ثقل است که همه ما از جمله رئیس جمهور فرناندز را در خود می گیرد. حال رئیس جمهور شکست خورده است نه معاون رئیس جمهور، بنابراین تنور در اردوگاه کریستینا کرشنر گرم خواهد ماند.
حمایت بی قید و شرط او از حدود ۳۰ درصد از مردم استان را می توان در واکنش یک زن” رئیس گروه پارلمانی در مجلس نمایندگان” مشاهده کرد: این زن که کاملاً هیجان زده است با تلفن همراه خود تماس می گیرد: “به لطف دولت های کرشنر، من امروز مستمری مناسب دارم. ما همیشه از شما حمایت خواهیم کرد”. و همچنین در صدای پسر معاون رئیس جمهور مکسیمو کرشنر که با تلفن همراه خود در حاشیه یک تجمع انتخاباتی با عبارت “نوبت مادر من است…”شنیده می شد.
زیر نویس:
*- جبهه مشترک (Frente de Todos)
**- با هم برای تغییر(Juntos por el Cambio)
دو شنبه ۲۲ شهریور ۱۴۰۰- ۱۳ سپتامبر ۲۰۲۱