سامانه اینترنتی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)

GOL-768x768-1

۲۵ مرداد, ۱۴۰۵ ۱۷:۱۶

یکشنبه ۲۵ مرداد ۱۴۰۵ - ۱۷:۱۶

سیزده آبان،تقاطع تاریخی استبداد، مقاومت مدنی و هویت جمعی

سیزده آبان، به عنوان نقطه‌ای در تاریخ ایران، یادآور این است که مبارزات مسالمت‌آمیز دانش‌آموزان و دانشجویان، با هوشیاری،برنامه‌ ریزی و انسجام جمعی، می‌تواند مسیر تحقق عدالت اجتماعی، آزادی و مشارکت فعال را هموار سازد و تجربه‌ای الهام‌بخش برای حرکت‌های مدنی آینده باشد.
Getting your Trinity Audio player ready...

سیزده آبان ۱۳۵۷ نمونه‌ای روشن از تقابل میان ساختار قدرت متمرکز و خواست‌های جمعی جامعه مدنی است. دانشجویان و دانش‌آموزان در این روز با راهپیمایی‌ها، تظاهرات و تجمع‌های سازماندهی‌شده، اعتراض خود را به محدودیت‌های موجود ابراز کردند و خواستار عدالت، آزادی و فرصت‌های برابر شدند.

سیزده آبان در تاریخ معاصر ایران نقطه‌ای است که تلاش‌های جمعی برای عدالت اجتماعی و آزادی فردی با سرکوب ساختاری و محدودیت‌ های سیاسی روبه‌رو شد و هم‌زمان نشان داد که نسل جوان، با هوشیاری، سازماندهی و پایداری، می‌تواند موتور تحولات اجتماعی باشد. این روز، نه صرفاً یک مناسبت تاریخی، بلکه بازتابی از مبارزات مدنی گسترده و خواست‌های بنیادین جامعه برای عدالت، برابری و مشارکت در تعیین سرنوشت خود است. اهمیت سیزده آبان زمانی بیشتر روشن می‌شود که آن را نه به عنوان یک واقعه منفرد، بلکه به عنوان تجلی نیروهای اجتماعی و نابرابری‌های ساختاری و همچنین ظرفیت نسل جوان برای مقاومت مسالمت‌آمیز و سازمان‌یافته تحلیل کنیم.

در دهه‌های منتهی به سال ۱۳۵۷، نابرابری‌های گسترده اقتصادی، فساد اداری و محدودیت آزادی‌های مدنی و سیاسی، جامعه ایران را به سوی اعتراضات جمعی سوق داد. تمرکز قدرت در دستان عده‌ای محدود و فقدان شفافیت در تصمیم‌گیری‌ها، ساختاری ایجاد کرده بود که صدای بخش‌های بزرگ جامعه را نادیده می‌گرفت و مسیر رشد عدالت اجتماعی را مسدود می‌کرد. در چنین شرایطی، نسل جوان، شامل دانش‌آموزان و دانشجویان، نقش محوری در شکل‌دهی اعتراضات مدنی و مطالبه تغییر ایفا کرد. آنان با بهره‌گیری از آموزش، ارتباطات گسترده و آگاهی اجتماعی، توانستند جنبش‌هایی مسالمت‌آمیز و سازمان‌یافته ایجاد کنند که اهدافی فراتر از اعتراض لحظه‌ای داشت؛ اهدافی که شامل عدالت اجتماعی، دسترسی برابر به منابع و فرصت‌ها و مشارکت واقعی در تصمیم‌گیری‌های سیاسی و اجتماعی بود.

 

سیزده آبان ۱۳۵۷ نمونه‌ای روشن از تقابل میان ساختار قدرت متمرکز و خواست‌های جمعی جامعه مدنی است. دانشجویان و دانش‌آموزان در این روز با راهپیمایی‌ها، تظاهرات و تجمع‌های سازماندهی‌شده، اعتراض خود را به محدودیت‌های موجود ابراز کردند و خواستار عدالت، آزادی و فرصت‌های برابر شدند. واکنش خشونت‌آمیز نیروهای حکومتی به این اعتراض‌ها نشان داد که حتی فعالیت‌های مسالمت‌آمیز در ساختارهای استبدادی با خطر مواجه هستند، اما تاریخ نشان می‌دهد که سرکوب خشونت‌آمیز اغلب به تقویت آگاهی جمعی و تشویق جامعه به ادامه مسیر منجر می‌شود. این تجربه، اهمیت سازماندهی جمعی و مبارزه مدنی را به روشنی نشان می‌دهد و یادآور می‌شود که تغییرات واقعی و پایدار تنها با مشارکت فعال و مستمر جامعه مدنی محقق می‌شوند، نه با اقدامات آنی و بدون برنامه.

جنبش دانش‌آموزی و دانشجویی سیزده آبان، فراتر از اعتراض‌های آن روز بود؛ این جنبش‌ها نمادی از تلاش جامعه برای مشارکت واقعی در سرنوشت خود و مقابله با ساختارهای قدرتی بودند که آزادی و عدالت را محدود می‌کردند. دانشجویان با فعالیت‌های فرهنگی، آموزشی و مدنی و دانش‌آموزان با حضور فعال در تجمع‌ها، بستری برای شکل‌گیری آگاهی جمعی و تقویت مطالبه حقوق اجتماعی فراهم کردند. این هویت جمعی، حاصل تلاش مستمر و سازمان‌یافته بود و به الگویی برای تغییرات آینده تبدیل شد. تجربه تاریخی نشان می‌دهد که نسل جوان، چه در محیط مدرسه و چه در دانشگاه، می‌تواند موتور اصلی تحولات اجتماعی باشد و مقاومت مدنی، وقتی هوشیار، سازمان‌یافته و پایدار باشد، حتی در مواجهه با سرکوب شدید، قادر است مسیر تغییرات بنیادین را هموار کند.

 

سیزده آبان همچنین اهمیت عدالت اجتماعی و برابری را به روشنی نشان می‌دهد. اعتراضات دانش‌آموزان و دانشجویان بیانگر این حقیقت بود که آزادی بدون عدالت ناقص است و مطالبه عدالت بدون امکان سازماندهی و بیان آزاد بی‌اثر می‌ماند. تجربه تاریخی ایران نشان می‌ دهد که حتی در شرایطی که قدرت سیاسی محدودیت‌هایی اعمال می‌کند، جامعه مدنی می‌تواند با بهره‌گیری از مقاومت مسالمت‌آمیز، آموزش و سازماندهی جمعی، مسیر تغییر را هموار کرده و به تحقق حقوق اجتماعی و مشارکت واقعی کمک کند. نگاه به این روز از منظر عدالت اجتماعی، تحلیل ساختارهای نابرابر و تمرکز قدرت، و تاکید بر سازماندهی جمعی، همگی از نشانه‌های روشن اندیشه‌های چپ در تحلیل تاریخ مبارزات مدنی هستند.

 

این روز همچنین نشان می‌دهد که جنبش‌های مدنی موفق باید بر سازماندهی هوشمندانه، آموزش جمعی، ایجاد شبکه‌های ارتباطی مؤثر
و استمرار در فعالیت مدنی تمرکز کنند. تجربه تاریخی سیزده آبان گواه آن است که وقتی جامعه مدنی با انسجام و هوشیاری عمل می‌کند، می‌تواند نه تنها در کوتاه‌مدت مؤثر باشد، بلکه اثرات بلندمدت بر فرهنگ سیاسی، اجتماعی و اخلاقی جامعه برجای بگذارد. این درس، پیام‌ آور این واقعیت است که تغییرات پایدار با شعار یا اقدامات آنی ایجاد نمی‌شوند، بلکه با تلاش جمعی، مقاومت مدنی مستمر و تمرکز بر عدالت اجتماعی تحقق می‌یابند.

 

سیزده آبان یادآور این نکته است که حتی در سخت‌ترین شرایط، وقتی جامعه مدنی با هوشیاری، پایداری و سازماندهی مبارزه می‌کند،
می‌تواند هویت جمعی بسازد و مسیر تحقق عدالت اجتماعی و آزادی را هموار سازد. نسل جوان، چه دانش‌آموز و چه دانشجو، با
فعالیت‌ های فرهنگی، آموزشی و مدنی، بستری برای آگاهی عمومی و تقویت مطالبه حقوق اجتماعی ایجاد می‌کند و نشان می‌دهد که
تغییر واقعی و پایدار نتیجه سازماندهی، آموزش و حضور فعال جامعه مدنی است. این نگاه تحلیلی، بدون ارجاع به جناح‌های سیاسی یا
رهبران مذهبی، تمرکز خود را بر قدرت جمعی، عدالت اجتماعی، برابری و سازماندهی مدنی می‌گذارد و می‌تواند راهنمای نسل‌های
آینده برای مقاومت مسالمت‌آمیز و تغییرات بنیادین باشد.

سیزده آبان، به عنوان نقطه‌ای در تاریخ ایران، یادآور این است که مبارزات مسالمت‌آمیز دانش‌آموزان و دانشجویان، با هوشیاری،برنامه‌ ریزی و انسجام جمعی، می‌تواند مسیر تحقق عدالت اجتماعی، آزادی و مشارکت فعال را هموار سازد و تجربه‌ای الهام‌بخش برای حرکت‌های مدنی آینده باشد. این روز گواه آن است که جامعه مدنی وقتی هوشیار، سازمان‌یافته و پایدار باشد، حتی در مواجهه با سرکوب و محدودیت‌ ها، می‌تواند سدهای ساختاری و نابرابری‌ها را پشت سر گذاشته و مسیر تغییر واقعی و مستمر را ایجاد کند.

تمرکز بر این روز، به عنوان نمادی از مبارزات مدنی و اندیشه‌های چپ در تحلیل ساختارهای قدرت، عدالت و برابری، فرصتی فراهم می‌کند تا نسل جوان امروز و آینده مسیر حرکت خود را با الهام از تجربه تاریخی سیزده آبان ترسیم کنند.

تاریخ انتشار : ۱۲ آبان, ۱۴۰۴ ۸:۳۴ ب٫ظ

آخرین نوشته‌ها:

لینک کوتاه

نظرات

Comments are closed.

اعدام‌ها را متوقف کنید؛ مردم خواهان تنش‌زدایی و صلح هستند.

هیئت سیاسی-اجرایی سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت): ما بار دیگر خواستار توقف فوری اجرای تمامی احکام اعدام، تضمین دادرسی عادلانه، رعایت حقوق متهمان و پایان دادن به استفاده از مجازات مرگ به عنوان ابزار سرکوب هستیم. امروز دفاع از حق حیات، دفاع از صلح و دفاع از آزادی، سه مطالبه جدا از هم نیستند؛ این‌ها ارکان آینده‌ای هستند که مردم ایران برای آن هزینه‌های سنگینی پرداخته‌اند.

ادامه »

ایران در آستانه فروپاشی: اعتراضات، عدم حقانیت حاکمان و بن‌بست‌های پیش‌رو…

شورای سردبیری کار: تجربه تمامی طول دوران حیات حکومت اسلامی نشان می‌دهد که هر موج سرکوب، به‌جای تثبیت پایدار نظام، پایگاه اجتماعی نظام را کوچک‌تر می‌کند، شمار بیشتری از شهروندان را به صف مخالفان می‌راند و پس از مدتی، اعتراضات گسترده‌تری دوباره سر برمی‌آورد. این بار اما فشار از پایین با خطر تشدید تنش در سطح منطقه‌ای و بین‌المللی نیز هم‌زمان شده است. در چنین فضایی، اسرائیل ـ با سابقه حملات تحریک آمیز و تلاش مستمر برای تضعیف جمهوری اسلامی ـ ممکن است اعتراضات داخلی را فرصتی برای ازسرگیری حملات علیه ایران تلقی کند. این هم‌زمانی نارضایتی داخلی و تهدید خارجی، معادله‌ای بسیار خطرناک برای کشور ما ایجاد کرده است.

مطالعه »

انقلاب مشروطیت و سایه آن بر ایران امروز

شهناز قراگزلو: مشروطه را نباید صرفاً رویدادی متعلق به گذشته دانست، بلکه باید آن را نقطه آغاز گفت‌وگویی ناتمام درباره حکومت قانون در ایران تلقی کرد. شاید مهم‌ترین درس آن نیز همین باشد که هیچ نظام سیاسی، صرف‌نظر از آنکه قدرت در دست شاه، روحانیت یا هر نهاد دیگری باشد، بدون محدود شدن قدرت، استقلال نهادهای قانونی و پاسخ‌گویی در برابر شهروندان، به آزادی و ثبات پایدار دست نخواهد یافت.

مطالعه »

گل به‌خودی فیفا در دادن میزبانی جام جهانی به آمریکا و کانادا و نادیده گرفتن تبعیض نسبت به تیم های شرکت کننده…

گودرز اقتداری: تیم ملی همانگونه که در جام جهانی ۲۰۲۲ در قطر هم هدف تظاهرات مخالفین جمهوری اسلامی قرار گرفت در این بازیها نیز با تقابل مخالفین جمهوری اسلامی بویژه طرفداران سلطنت روبرو خواهذ بود. پیش بینی ها اما انست که این بار شاید بخاطر میزبانی در امریکا و کانادا که هر دو میزبان صد ها هزار ایرانی متمایل به رضا پهلوی هستند، امکان در گیری های بیشتر محتمل‌تر است…. در دیدگاه ما اما تیم ملی تیم تمام مردم ایران است و در این شرایط که کشور هدف حملات و خسارات بی‌بدیل در تاریخ معاصر خود بوده است پیروزی تیم ملی و حمایت عمومی هم‌وطنان برای ایجاد اتحاد و هم‌بستگی ملی بیش لز پیش ضروری و مورد انتظار است. ما مانند همه هنرمندان و روشنفکران میهن تحت ستم‌مان ورزش‌کارانی که با پرچم ایران در هر میدانی مبارزه میکنند را نیز فرزند ایران و از ان خود میدانیم و پیروزی هایشان را در میدان‌های جهانی ارج می‌گذاریم.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

در جستجوی امید در روزهای تیره ناامیدی

محاصره دریایی ایران و قحطی و گرسنگی دادن به ۹۰ میلیون ایرانی با هر هدفی که باشد توسط آمریکا جنایت جنگی است

جنگ اقتصادی دشمن کافی نیست؟

ادای احترامی به انسان‌های شریف و گمنام دههٔ شصت؛ ماجرای مسافرخانه گوهردشت

 اندوه فراوان از درگذشت، رفیق مرتضی آرامیان در شهر هانوفر

گرامی‌داشت یاد و خاطره جانباختگان فاجعه ملی تابستان ۶۷