چهارشنبه ۲۱ شهریور ۱۴۰۳ - ۱۳:۰۲

چهارشنبه ۲۱ شهریور ۱۴۰۳ - ۱۳:۰۲

مجتبی میثمی نویسنده، مترجم و پژوهشگر، زیر فشار بازجویی نیروهای امنیتی
از وضع و حالم پرسیده بودی. نمی‌دانم چه بگویم که نگرانت نکند. همان‌طور که می‌دانی از روز ۲۴ خرداد که به محل مسکونی‌ام در تهران و کتابخانه شخصی‌ام در قزوین...
۲۰ شهریور, ۱۴۰۳
نویسنده: میز خبر
نویسنده: میز خبر
امکان به‌دست آمده از مبارزات مردم را گسترش دهیم!
در همۀ درازنای حکومت جمهوری اسلامی، مبارزۀ اقشار مختلف ملت ایران از راه‌های گوناگون در راستای تامین منافع ملی، آزادی‌های اجتماعی و سیاسی، حداقل معاش، حقوق و منافع طبقات و...
۲۰ شهریور, ۱۴۰۳
نویسنده: احمد فرهادی
نویسنده: احمد فرهادی
فاجعهٔ ملی کشتار زندانیان سیاسی در سال ۶۷، جنایت‌بارترین کارنامۀ جمهوری اسلامی!
در یادمان جانباختگان فاجعهٔ ملی کشتار زندانیان سیاسی، بر ماهیت این کشتار به عنوان جنایت علیه بشریت تأکید می‌کنیم، یاد و نام عزیز یکایک جان‌باختگان آن کشتار را بزرگ می‌داریم...
۱۹ شهریور, ۱۴۰۳
نویسنده: هیئت سیاسی ـ اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
نویسنده: هیئت سیاسی ـ اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
دهم سپتامبر: روز جهانی پیشگیری از خودکشی! «گفتگو را شروع کنید!»
در ایران، با وجود نبود آمار دقیق، خودکشی (۴) به‌عنوان یکی از مسائل اجتماعی حاد مطرح است. بر اساس آمارهای موجود، میزان خودکشی در ایران طی دهه گذشته بیش از...
۱۹ شهریور, ۱۴۰۳
نویسنده: گروه کار زنان سازمان فداییان خلق ایران ( اکثریت)
نویسنده: گروه کار زنان سازمان فداییان خلق ایران ( اکثریت)
وظیفه کنشگران سیاسی در شرایط کنونی
امر کنشگری سیاسی فعالیتی است که خود را ملزم به وجود نتیجه نمی کند بلکه طی مسیری را مطرح می کند که اگر بخواهد نتیجه ای در خور حاصل شود...
۱۹ شهریور, ۱۴۰۳
نویسنده: کامران
نویسنده: کامران
ارزیابی آقای بهزاد کریمی چه تاثیری بر روند تغییر در ایران داشته است؟
بررسی نوشته‌های ایشان در زمینه‌های مختلف و بویژه اندر وصف حال جمهوری اسلامی نشانه‌ای به ما نمی دهد تا تاثیر نگاه او را در متن جامعه داخل کشور مشاهده کنیم....
۱۹ شهریور, ۱۴۰۳
نویسنده: مهرزاد وطن آبادی
نویسنده: مهرزاد وطن آبادی
من هر روز دارم می‌میرم؛در یک کوره زندانی شده‌ام
به‌رغم این‌که رژیم اسرائیل بارها تلاش کرده خالده جرار را ساکت و منزوی کند و مقاومت او را در هم بشکند، خالده همواره قوی و محکم ایستاده است. او چه...
۱۸ شهریور, ۱۴۰۳
نویسنده: برگردان: سپیده جدیری
نویسنده: برگردان: سپیده جدیری

راهپیماییِ روز کارگر فقط در بهشت زهرا

هادی ابوی، سخنگوی کانون عالی انجمنهای صنفی کارگران ایران که گویا بیشتر نگران این بود که عدهای از کارگران به صورت خودسر راهپیمایی کنند، در هیبت نماینده دولت وارد کار شد و اعلام کرد "این خطر وجود دارد که کارگران در صورت برگزاری راهپیمایی و تجمع در روز جهانی کارگر اخراج شوند". جملاتی که این اواخر بیشتر از زبان مسئولان نظامی و انتظامی شنیده بودیم

به استناد ارقام مرکز آمار ایران، بیش از یک میلیون نفر در سال ۹۰ از کار بیکار شدهاند. به گفته حسین راغفر نرخ بیکاری در سال ۹۰ در سی سال گذشته، یعنی حتی از دوران جنگ نیز بالاتر بودهاست. به گزارش بانک مرکزی جمهوری اسلامی، با توجه به میزان تورم، برای حفظ سطح زندگی، حقوق کارگران باید ۱۷۰ هزارتومان دیگر افزایش یابد. ایلنا خبرگزاری کار ایران هر هفته چندین خبر در مورد اعتراض کارگرانی که بیش از یکسال است حقوق نگرفتهاند یا از کار بیکار شدهاند و کارخانههایی که در حال تعطیل شدن هستند میدهد(۱). با اینهمه کارگران کشور حتی توان برگزاری راهپیمایی در روز ۱۱ اردیبهشت را نیز ندارند. چرا؟ نگاهی به کشمکش میان نمایندگان کارگران و در رأس آنها خانه کارگر با وزارت کشور بخشی از پاسخ به این پرسش را در اختیار میگذارد.

تقاضایی در کار بود یا نبود؟

مصطفی محمدنجار، وزیر کشور میگوید طبق قانون اگر تشکلی بخواهد تجمع یا راهپیمایی داشته باشد، باید درخواست خود را اعلام کند. علیرضا محجوب، دبیرکل خانه کارگر میگوید ۲۸ فروردین درخواست مجوز برای برگزاری راهپیمایی روز کارگر به وزارت کشور ارائه شده است. وزیر کشور میگوید تا روز پنجشنبه ۳۱ فروردین درخواستی برای راهپیمایی در روز کارگر به این وزراتخانه ارسال نشده است. چهار روز بعد، علیرضا محجوب گفت در صورت عدم ارائه مجوز از وزارت کشور درخواست مجدد مجوز راهپیمایی خواهیم کرد. و سپس … سکوت. نه دیگر دبیرکل چیزی گفت و نه وزیر حرفی زد. بحثِ راهپیمایی ناگهان جای خود را به لزوم داشتنِ نماینده قشر کارگر در مجلس؛ لزوم تعطیلی کارخانهها در روز ۱۱ اردیبهشت؛ عدم مداخله دولت در تأمین اجتماعی و حرفهای کلیای در مورد لزوم رعایت حق و عدالت داد. اما تحلیل رفتن بحث راهپیمایی اا اردیبهشت، تنها موضوعی نبود که در این کشمکش از فقدان ارتباط “رهبران” کارگری با بدنه کارگری حکایت میکرد.

چند سال است که مجوز نمیدهند؟ سه، چهار،پنج، شش یا هفت سال؟

(سه سال) رجبعلی شهسواری، رئیس سابق اتحادیه کارگران قراردادی کشور در گفتگو با خبرنگار ایلنا ضمن تأکید بر لزوم برگزاری راهپیمایی روز کارگر توسط کارگران، اظهار کرد: دولت طی سه سال گذشته با ممانعت از برگزاری راهپیمایی روز کارگر برخلاف اصل ۲۷ قانون اساسی عمل کرده است.

(چهار سال) دبیر اجرایی خانه کارگر استان تهران میگوید: “از سالهای ابتدایی انقلاب تا کنون همیشه مجوز راهپیمایی روز جهانی کارگر به سختی صادر میشده اما در چهار سال اخیر دولت احمدینژاد به طور مطلق از برگزاری راهپیمایی ممانعت کرده است”.

(پنج سال) علی دهقان کیا عضو هیات مدیره کانون شوراهای اسلامی کار استان تهران در گفتگو با خبرنگار ایلنا با انتقاد از عدم برگزاری مجوز راهپیمایی طی پنج سال گذشته در روز جهانی کارگر تصریح کرد که برگزاری هر گونه مراسم صنفی در روز ۱۱ اردیبهشت حق طبیعی کارگران است.

(شش سال) فتحاله بیات رئیس اتحادیه کارگران قراردادی و پیمانی کشور گفت: “کارگران در دوران دولت اصلاحات در روز جهانی کارگر هر سال نسبت به برگزاری راهپیمایی اقدام میکردند و با توجه به جلوگیری دولتهای نهم و دهم از برگزاری راهپیمایی [یعنی شش سال] و حتی تجمع در این روز، ما کارگران از دولت خواستاریم تا در جهت هدفگذاری حمایت از کار در سال جاری مجوز برگزاری تجمع و راهپیمایی را در روز جهانی کارگر صادر کند”.

(هفت سال) علی دهقانکیا عضو هیات مدیره کانون شوراهای اسلامی کار استان تهران (نوبت دوم) : “اردیبهشت یک روز جهانی برای کارگران به شمار میرود که طبق قانون اساسی کارگران میتوانند در این روز خواسته های صنفی خود را به گوش مسئولین برسانند. اما دولت به مدت هفت سال است که براساس دلایل سیاسی از برگزاری تجمع در این روز خودداری میکند. “

در صورت عدم ارائه مجوز چکار خواهیم کرد؟

علیرضا محجوب، دبیرکل خانه کارگر روز سوم اردیبهشت اعلام کرد که در صورت عدم ارائه مجوز، مجدداً از وزارت کشور مجدداً درخواست مجوز راهپیمایی خواهد شد. روز دوشنبه ۴ اردیبهشت گفت: “در صورت عدم ارائه مجوز راهپیمایی، کارگران در سراسر کشور تجمع میکنند”. اکبر عیوضی عضو هیات مدیره کانون شوراهای اسلامی کار استان تهران اعلام کرد: “در صورت عدم ارائه مجوز از سوی وزارت کشور، کارگران با استناد به اصل ۲۷ قانون اساسی به صورت خودجوش راهپیمایی میکنند.”

هادی ابوی، سخنگوی کانون عالی انجمنهای صنفی کارگران ایران با انتقاد از عدم برگزاری راهپیمایی روز کارگر در طی سالهای گذشته گفت: “در صورتی که دولت در سال ِ حمایت از کار و تولید ملی به کارگران مجوز برگزاری راهپیمایی را ندهد در حق آنها جفا کرده است”.

حرف پایانی را که حکایت از اتصراف خانه کارگر در پسگیری تقاضای راهپیمایی در روز ۱۱ اردیبهشت داشت لز زبان دبیرکل باید شنید: “در صورت عدم ارائه مجوز راهپیمایی از سوی وزارت کشور، تجمع کارگران در راستای حمایت از تولید ملی و مبارزه با کالای خارجی در خانه کارگر برگزار خواهد شد.”

و سرانجام کار؟ “راهپیمایی فقط در بهشت زهرا”

وقتی معلوم شد که رهبران کارگری خیال ایستادگی ندارند، عدهای سعی کردند با یادآوری اینکه به گفته رهبری، سال ۱۳۹۱ قرار است سال حمایت از کار باشد وزنه را به سود اخذ مجوز سنگین کنند. اما به نظر نمیآید که اصولاً خانه کارگر چنین قصدی نداشت. از این رو سه راه پیشِ رو بیشتر نماند. راه اول را عیوضی عضو هیات مدیره کانون شوراهای اسلامی کار استان تهران گوشزد کرد. او تعهدات ایران که طی مقاوله نامههای سازمان بین المللی کار معین شدهاند را یادآور شد و گفت: “در حال حاضر دولت به دلیل عدم ارائه مجوز برخلاف مقاوله نامههای سازمان بین المللی کار عمل میکند و در صورتی که امسال هم نسبت به ارائه مجوز در این روز اقدام نکند، سازمان بین المللی کار به این مسئله وارد خواهد شد”.

هادی ابوی، سخنگوی کانون عالی انجمنهای صنفی کارگران ایران که گویا بیشتر نگران این بود که عدهای از کارگران به صورت خودسر راهپیمایی کنند، در هیبت نماینده دولت وارد کار شد و اعلام کرد “این خطر وجود دارد که کارگران در صورت برگزاری راهپیمایی و تجمع در روز جهانی کارگر اخراج شوند”. جملاتی که این اواخر بیشتر از زبان مسئولان نظامی و انتظامی شنیده بودیم.

با معناترین حرف را اما وزارت کشور، آنهم نه مستقیماً که به صورت شایعه زد. حرفی که بهترین نشانه از وضعیت آزادیهای مدنی در کشور است. به گزارش ایلنا “از سوی برخی منابع کارگری اعلام شد که وزارت کشور به کارگران اجازه برگزاری تجمع در بیابانهای اطراف بهشت زهرا را داده است”. مجوزی نمادین و معنادار و شاید هم کمی تهدید آمیز. در چنین شرایطی جای تعجب ندارد که یکی از مهمترین خواستههای کارگرانِ کشور، ایجاد تشکلات مستقل کارگری باشد.

——————————

(۱) به عنوان نمونه در همین چند روز اول ماه اردیبهشت بنگرید به “فریاد حقطلبانه کارگران نساجی مازندران شنیده نمیشود/بیش از ۱۸ ماه حقوق معوقه” (۲ اردیبهشت)، ” کارگران لولهسازی خوزستان ۲۵ ماه است حقوق نگرفتهاند” (۴ اردیبهشت)، ” عدم پرداخت ۲۶ ماه از معوقات کارگران فرنخ، مه نخ و ناز نخ ” (۵ اردیبهشت)، “۶۵۰ کارگر شهابخودرو پس از پایان تعطیلات، با عدم تمدید قرارداد کاریشان اخراج شدند” (۹ اردیبهشت). سایر ماه ها نیز وضع بهتری ندارند.

تاریخ انتشار : ۱۱ اردیبهشت, ۱۳۹۱ ۱۱:۴۹ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

نظام فرسوده، تحول‌خواهی مردم و چالش پزشکیان با هستۀ سخت قدرت!

سازمان ما وظیفۀ خود می‌داند در کنار دیگر نیروهای مترقی میهن‌مان، اعمال آقای پزشکیان و دولتی را که برمی‌گزیند با حد برآوردن خواست‌های مردم زیر نظر داشته باشد، در برابر انحراف از منافع ملی و نقض حقوق اساسی مردم بایستد و علیه آن مبارزه کند. موضع ما در قبال دولت پزشکیان قبل از همه با سیاست‌ها و عملکرد ایشان در قبال مطالبات جامعۀ مدنی و تشکل‌های مردمی گره خورده است.

ادامه »
سرمقاله

روز جهانی کارگر بر همۀ کارگران، مزد‌بگیران و زحمتکشان مبارک باد!

در یک سالی که گذشت شرایط سخت زندگی کارگران و مزدبگیران ایران سخت‌تر شد. علاوه بر پیامدهای موقتی کردن هر چه بیشتر مشاغل که منجر به فقر هر چه بیشتر طبقۀ کارگر شده، بالا رفتن نرخ تورم ارزش دستمزد کارگران و قدرت خرید آنان را بسیار ناچیز کرده است. در این شرایط، امنیت شغلی و ایمنی کارگران در محل‌های کارشان نیز در معرض خطر دائمی است. بر بستر چنین شرایطی نیروهای کار در سراسر کشور مرتب دست به تظاهرات و تجمع‌های اعتراضی می‌زنند. در چنین شرایطی اتحاد و همبستگی نیروهای کار با جامعۀ مدنی و دیگر زحمتکشان و تقویت تشکل های مستقل کارگری تنها راه رهایی مزدبگیران است …

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

امکان به‌دست آمده از مبارزات مردم را گسترش دهیم!

در همۀ درازنای حکومت جمهوری اسلامی، مبارزۀ اقشار مختلف ملت ایران از راه‌های گوناگون در راستای تامین منافع ملی، آزادی‌های
اجتماعی و سیاسی، حداقل معاش، حقوق و منافع طبقات و اقشار زحمت‌کش، و در راستای تامین عدالت اجتماعی ادامه داشته است. تاریخ این مدت
نشان می‌دهد مبارزۀ مردم مسالمت‌آمیز و خشونت‌پرهیز و تنها با تکیه بر نیروی خود ملت ایران و ایستادگی در برابر دخالت خارجی بوده است.

مطالعه »
یادداشت
بیانیه ها

نظام فرسوده، تحول‌خواهی مردم و چالش پزشکیان با هستۀ سخت قدرت!

سازمان ما وظیفۀ خود می‌داند در کنار دیگر نیروهای مترقی میهن‌مان، اعمال آقای پزشکیان و دولتی را که برمی‌گزیند با حد برآوردن خواست‌های مردم زیر نظر داشته باشد، در برابر انحراف از منافع ملی و نقض حقوق اساسی مردم بایستد و علیه آن مبارزه کند. موضع ما در قبال دولت پزشکیان قبل از همه با سیاست‌ها و عملکرد ایشان در قبال مطالبات جامعۀ مدنی و تشکل‌های مردمی گره خورده است.

مطالعه »
پيام ها

بدرود رفیق البرز!

رفیق البرز شخصیتی آرام، فروتن و کم‌توقع داشت. بی‌ادعایی، رفتار اعتمادآفرین و لبخند ملایم‌اش آرام‌بخش جمع رفقای‌اش بود. فقدان این انسان نازنین، این رفیق باورمند، این رفیق به‌معنای واقعی رفیق، دردناک است و خسران بزرگی است برای سازمان‌مان، سازمان البرز و ما!

مطالعه »
برنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

مجتبی میثمی نویسنده، مترجم و پژوهشگر، زیر فشار بازجویی نیروهای امنیتی

امکان به‌دست آمده از مبارزات مردم را گسترش دهیم!

فاجعهٔ ملی کشتار زندانیان سیاسی در سال ۶۷، جنایت‌بارترین کارنامۀ جمهوری اسلامی!

دهم سپتامبر: روز جهانی پیشگیری از خودکشی! «گفتگو را شروع کنید!»

وظیفه کنشگران سیاسی در شرایط کنونی

ارزیابی آقای بهزاد کریمی چه تاثیری بر روند تغییر در ایران داشته است؟