سامانه اینترنتی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)

GOL-768x768-1

۲۷ تیر, ۱۴۰۵ ۰۱:۰۵

شنبه ۲۷ تیر ۱۴۰۵ - ۰۱:۰۵

موج تازه سرکوب علیه جوامع قومی به راه افتاده است

بیانیه عمومی مشترک
فدراسیون بینالمللی جامعههای حقوق بشر

جامعه دفاع از حقوق بشر در ایران

Getting your Trinity Audio player ready...

ایران:

عبدالکریم لاهیجی، نایب رئیس فدراسیون بینالمللی جامعههای حقوق بشر و رئیس جامعه دفاع از حقوق بشر در ایران، امروز گفت: «دولتمردانِ ایران موج تازهای از سرکوب علیه جوامع مختلف قومی از جمله بلوچ ها، عربها و آذریها به راه انداختهاند. با وجود این که کمیته رفع تبعیض نژادی سازمان ملل در شهریور ۱۳۸۹ در ملاحظات نهایی خود در باره گزارش دولت ایران از محرومیت ‘جوامع عرب، آذری، بلوچ، کُرد و نیز بعضی از گروه های غیرشهروند’ از حقوق شان به شدت انتقاد کرد و از دولتمردان خواست اقدامات لازم را برای حمایت موثر از این جوامع به عمل آورند، این دولتمردان کاملا مخالف با توصیه های کمیته عمل می کنند.»

در روز ۲۵ اردیبهشت ۱۳۹۱، نیروهای امنیتی در شهر راسک در استان سیستان و بلوچستان در جنوب شرقی کشور به روی کسانی که به دستگیری ۱۵ نفر از جمله دو امام جماعت اهل سنتِ بلوچ و خویشاوندان آنها اعتراض داشتند، آتش گشودند. دست کم یک نفر کشته و چند نفر زخمی شدند. سپس، در روز ۳۱ اردیبهشت، دادستان زاهدان، مرکز استان، اعلام کرد چند تن در ارتباط با ترور امام جماعت یک مسجد، که همزمان فرمانده واحد محلی بسیج و از طرفداران دولت بود، در بهمن ماه، دستگیر شده اند. به ادعای دادستان شش نفر به اتهام مشارکت در این ترور بازداشت شدهاند. بازداشتشدگان در خطر شکنجه و بدرفتاری های دیگر، محاکمه ناعادلانه و احتمالاً مجازات اعدام بهسرمیبرند.

در روز اول خرداد، محاکمه چندین نفر از اعضای جامعه قومی عرب ایرانی در اهواز، مرکز استان خوزستان در جنوب غربی ایران، آغاز شد. دستکم شش تن از آن ها با اتهامهای مبهم محاربه با خدا و افساد فیالارض روبهرو هستند. در هر دو مورد امکان صدور مجازات اعدام وجود دارد. بعضی از متهمان بیش از یک سال در بازداشت به سر بردهاند و در بیشتر این مدت به وکیل مدافع دسترسی نداشتهاند. به گزارش بعضی از منابع، دو تن از متهمان در دادگاه اعلام کردند که در اثر شکنجه شدید وادار به اعترافهای دروغ شدهاند.

در همان روز، نیروهای امنیتی در شهرهای تبریز (مرکز استان آذربایجان شرقی) و ارومیه (مرکز استان آذربایجان غربی) در شمال غرب ایران به اعتراضهای مسالمتآمیز مردم حمله و دهها نفر را بازداشت کردند. این اعتراضها در سالگشتِ تظاهرات ضد سیاستهای تبعیضآمیز دولت علیه جامعه آذری در سال ۱۳۸۵ و سیاستهای دولت در ارتباط با دریاچه ارومیه، که به گفته فعالان محیط زیست در خطر خشک شدن است، انجام شد. در ارومیه، گویا پلیس از باتون و گاز اشکآور علیه معترضان استفاده کرد و گلولههای رنگی به آنها شلیک کرد تا بتواند بعدا آنها را شناسایی کند.

اطلاعات پیشینهای

جوامع قومی ایران پیوسته از حقوق سیاسی، مدنی، اقتصادی، فرهنگی (از جمله زبانی) و اجتماعی خود محروم هستند.

فعالان فرهنگی و حقوق بشر آذری سالهاست که به شدت مورد آزار و تعقیب بودهاند. سعید متین پور، روزنامهنگار آذری و فعال حقوق اقلیتها، از سال ۱۳۸۶ محکومیت هشت سال زندان خود را میگذراند و بنا به گزارش ها به شدت نیازمند رسیدگی پزشکی است.

جوامع کُرد، بلوچ و عرب ایران با سرکوب سیاسی بیشتری مواجه هستند. فعالان سیاسی و مدنی کُرد پس از صدور حکم های ناعادلانه در دادگاه هایی که اعتراف زیر شکنجه را به عنوان مدرک میپذیرند، به اعدام محکوم میشوند.

محمد صدیق کبودوند، بنیانگذار و رئیس سازمان حقوق بشر کردستان، از تیرماه ۱۳۸۶، محکومیت ۱۰ سال و شش ماه زندان خود را می گذراند. او که در سال ۱۳۸۷ یک بار دچار سکته قلبی و در سال های ۱۳۸۷ و ۱۳۸۹ سه بار دچار حمله مغزی شده، پیوسته از رسیدگی پزشکی محروم بوده و جانش در خطر است. چندین روزنامه نگار و دانشجوی کُرد محکومیت های طولانی زندان خود را می گذرانند و عده ای از زندانیان سیاسی کُرد به اعدام محکوم هستند. فرزاد کمانگر، معلم کُرد، پس از ماه ها شکنجه و محاکمه ای ناعادلانه در اردیبهشت ۱۳۸۹ اعدام شد.

در فروردین ماه ۱۳۸۴، عرب های خوزستان در اعتراض به گزارش هایی در باره طرح دولت برای تغییر بافت جمعیتی استان در خیابان ها به اعتراض پرداختند. بنا به گزارش ها، ده ها نفر در این اعتراض ها کشته شدند. از آن پس، دولتمردان هر سال در آستانه سالگشت اعتراض ها ده ها تن از فعالان فرهنگی و حقوق بشری را بازداشت کرده اند. گزارش های زیادی در باره اعدام زندانیان سیاسی عرب خوزستان به اتهام های مبهم و پس از محاکمه ناعادلانه منتشر شده است.

اقلیت بلوچ سالیان طولانی قربانی تبعیض گسترده بوده است. در سال های اخیر، تعداد زیادی از زندانیان سیاسی بلوچ و نیز تعدادی از روحانیون اهل سنت بلوچ در این منطقه اعدام شده اند و بنا به گزارش ها ده ها نفر در اعدام های فراقضایی به قتل رسیده اند.

برای اطلاعات بیشتر در باره تبعیض علیه جوامع قومی و دینی ایران، نگاه کنید به «رُویه پنهان ایران: تبعیض ضد اقلیت های قومی و دینی در ایران»، گزارش مشترک فدراسیون بین المللی جامعه های حقوق بشر و جامعه دفاع از حقوق بشر در ایران؛ http://www.fidh.org/IMG//pdf/FIDH_LDDHI.pdf

فدراسیون بین المللی جامعه های حقوق بشر: Arthur Manet; Karine Appy +33 6 72 28 42 94 / +33 1 43 55 90 19

Twitter: @fidh_ngo

جامعه دفاع از حقوق بشر در ایران: lddhi(at)fidh.net

Twitter: http://twitter.com/humanrightsiran

تاریخ انتشار : ۳ خرداد, ۱۳۹۱ ۹:۲۳ ب٫ظ

آخرین نوشته‌ها:

لینک کوتاه

نظرات

Comments are closed.

افزایش تنش در تنگه هرمز و جنوب ایران، روند مذاکرات را تهدید می‌کند!

هیئت سیاسی- اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت): افزایش تنش در تنگه هرمز و جنوب ایران، در پی تلاش امریکا برای ایجاد مسیر جنوبی کشتیرانی و حملات متقابل دو کشور، تفاهم‌نامه را در معرض فروپاشی قرار داده است؛ وضعیتی که بدون خویشتنداری و دیپلماسی می‌تواند روند مذاکرات و ثبات منطقه را به‌شدت تهدید کند.

ادامه »

ایران در آستانه فروپاشی: اعتراضات، عدم حقانیت حاکمان و بن‌بست‌های پیش‌رو…

شورای سردبیری کار: تجربه تمامی طول دوران حیات حکومت اسلامی نشان می‌دهد که هر موج سرکوب، به‌جای تثبیت پایدار نظام، پایگاه اجتماعی نظام را کوچک‌تر می‌کند، شمار بیشتری از شهروندان را به صف مخالفان می‌راند و پس از مدتی، اعتراضات گسترده‌تری دوباره سر برمی‌آورد. این بار اما فشار از پایین با خطر تشدید تنش در سطح منطقه‌ای و بین‌المللی نیز هم‌زمان شده است. در چنین فضایی، اسرائیل ـ با سابقه حملات تحریک آمیز و تلاش مستمر برای تضعیف جمهوری اسلامی ـ ممکن است اعتراضات داخلی را فرصتی برای ازسرگیری حملات علیه ایران تلقی کند. این هم‌زمانی نارضایتی داخلی و تهدید خارجی، معادله‌ای بسیار خطرناک برای کشور ما ایجاد کرده است.

مطالعه »

تنش حقوقی و سیاسی در شورای امنیت بر سر آینده پرونده هسته‌ای ایران

شهناز قراگزلو: ایالات متحده نیز از مواضع کشورهای اروپایی پشتیبانی کرد. نماینده آمریکا استدلال‌های روسیه و چین درباره پایان اعتبار قطعنامه ۲۲۳۱ را رد کرد و بر ضرورت ادامه بررسی پرونده هسته‌ای ایران در شورای امنیت تأکید داشت.

مطالعه »

گل به‌خودی فیفا در دادن میزبانی جام جهانی به آمریکا و کانادا و نادیده گرفتن تبعیض نسبت به تیم های شرکت کننده…

گودرز اقتداری: تیم ملی همانگونه که در جام جهانی ۲۰۲۲ در قطر هم هدف تظاهرات مخالفین جمهوری اسلامی قرار گرفت در این بازیها نیز با تقابل مخالفین جمهوری اسلامی بویژه طرفداران سلطنت روبرو خواهذ بود. پیش بینی ها اما انست که این بار شاید بخاطر میزبانی در امریکا و کانادا که هر دو میزبان صد ها هزار ایرانی متمایل به رضا پهلوی هستند، امکان در گیری های بیشتر محتمل‌تر است…. در دیدگاه ما اما تیم ملی تیم تمام مردم ایران است و در این شرایط که کشور هدف حملات و خسارات بی‌بدیل در تاریخ معاصر خود بوده است پیروزی تیم ملی و حمایت عمومی هم‌وطنان برای ایجاد اتحاد و هم‌بستگی ملی بیش لز پیش ضروری و مورد انتظار است. ما مانند همه هنرمندان و روشنفکران میهن تحت ستم‌مان ورزش‌کارانی که با پرچم ایران در هر میدانی مبارزه میکنند را نیز فرزند ایران و از ان خود میدانیم و پیروزی هایشان را در میدان‌های جهانی ارج می‌گذاریم.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

بخش ۳: ایران و تکوین «دولت ـ ملت»: از دولت پیشامدرن تا ملتِ در حالِ شدن

بخش ۲: اروپا و زایش «دولت–ملت» گذار از نظم فئودالی به حاکمیت ملیِ مدرن!

مسئلهٔ زمان در آغازِ کیهان

غم جنوب…

جنوب ایران، تمام جان ایران است!

بیانیه نهضت آزادی ایران: ضرورت عفو عمومی و توقف احکام حبس و اعدام