سامانه اینترنتی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)

GOL-768x768-1

۳۰ خرداد, ۱۴۰۵ ۰۴:۴۷

شنبه ۳۰ خرداد ۱۴۰۵ - ۰۴:۴۷

کارنامه صنعتی سالهای ۸۷ و ۸۸

مركز پژوهشهاي مجلس در قالب گزارش خود با عنوان«ارزيابي عملكرد بخش صنعت در سالهاي 1387 و 1388 و جمعبندي دوره پنج ساله اجراي برنامه چهارم توسعه كشور» اعلام كرد: بررسي عملكرد بخش صنعت طي سالهاي 1387 و 1388 نشان ميدهد كه برآورد نرخ رشد بخش صنعت طي اين دو سال به ترتيب حدود 3/1 و يكدرصد و به طور متوسط سالانه حدود 15/1 درصد بوده است كه در مقايسه با متوسط هدف برنامه (معادل 2/11 درصد) فاصله بسيار زيادي دارد.

Getting your Trinity Audio player ready...

برای نخستین بار از سوی مرکز پژوهشهای مجلس اعلام شد

دنیای اقتصاد- مرکز پژوهشهای مجلس با بررسی کارنامه صنعتی کشور در سالهای برنامه چهارم توسعه (۸۴ تا ۸۸) برآوردی از نرخ رشد صنعتی در سالهای ۸۷ و ۸۸ را اعلام کرد؛ بر اساس این برآورد که با نرخهای پراکنده اعلامی از سوی مسوولان وزارت صنعت، معدن و تجارت فاصله بسیاری دارد، نرخ رشد صنعت در سال ۸۷ معادل ۳/۱ درصد و در سال ۸۸ تنها یک درصد بوده است. مرکز پژوهشهای مجلس مینویسد: عملکرد بخش صنعت طی سالهای برنامه چهارم با توجه به نرخ رشد ۷/۱۳، ۷/۱۰ و ۳/۸ درصدی در سالهای ۸۴ تا ۸۶، به طور میانگین سالانه حدود ۷ درصد بوده است که با میانگین هدف برنامه، یعنی ۲/۱۱ درصد فاصله زیادی دارد.بازوی پژوهشی قوه مقننه در عین حال، تحقق سهم بخش صنعت در تولید ناخالص داخلی را «مناسب» ارزیابی کرده اما بخشی از این تحقق را ناشی از «عدم دستیابی به رشد ۸ درصدی تولید ناخالص داخلی» دانسته است.
مرکز پژوهشها همچنین اعلام کرد: متوسط نرخ رشد سالانه بهرهوری عوامل تولید در سالهای ۸۴ تا ۸۸ معادل ۴/۱ درصد بوده است، در حالی که در اهداف برنامه، دستیابی به متوسط رشد سالانه ۴/۴ درصدی هدفگذاری شده بود.

 

مرکز پژوهشهای مجلس اعلام کرد
برآورد رسمی از نرخ رشد صنعتی ۸۷ و 88
 نرخ رشد صنعتی سال ۸۷ معادل ۳/۱ و نرخ رشد صنعتی سال ۸۸ معادل یک درصد است
دنیای اقتصاد- مرکز پژوهشهای مجلس با بررسی کارنامه صنعتی کشور در سالهای برنامه چهارم توسعه، برآورد رسمی نرخ رشد بخش صنعت طی سالهای ۸۷ و ۸۸ را به ترتیب ۳/۱ و یک درصد اعلام کرد. بازوی پژوهشی مجلس در شرایطی اقدام به بررسی عملکرد بخش صنعت و اعلام نرخ رشد این بخش در سالهای اجرای برنامه چهارم کرده است که آخرین بار نرخ رشد بخش صنعت در سال ۸۵ اعلام شد و پس از آن نیز هیچ گاه به صورت رسمی به انتشار عمومی در نیامد.
رشد بخش صنعت و معدن همواره یکی از پرحاشیهترین بخشهای اقتصادی کشور در چهار سال گذشته بوده است. منازعه آماری میان وزارت صنعت، معدن وتجارت با بانک مرکزی چند سال است که منجر به قفل شدن آمار تولید ملی شده است.
منازعهای که از سال ۸۶ و در زمان علی رضا طهماسبی، وزیر وقت صنایع کلید خورد. در دولت احمدینژاد رشد این بخش پس از چندین سال رشد دو رقمی، در دوره وزارت طهماسبی و در سال ۸۵ به زیر پنج درصد رسید. نرخی که وزیر وقت حاضر به پذیرش آن نبود و در صحت آن تشکیک کرد و مناقشه میان بانک مرکزی و وزارت صنعت بیش از پیش بالا گرفت.
حالا مرکز پژوهشهای مجلس که در گزارشی به بررسی این موضوع و چالشهای بخش صنعت پرداخته نه تنها یکی از مهمترین مشکلات بخش صنعت را عدم شفافیت در آمار تولید محصولات منتخب صنعتی و عدم امکان تحلیل مقایسهای میداند، بلکه با بررسی عملکرد این بخش در سالهای ۸۷ و ۸۸ اعلام کرد: متوسط نرخ رشد بخش صنعت در این سالها ۱۵/۱ درصد است که با اهداف برنامه چهارم که معادل ۲/۱۱ درصد بود فاصله بسیار زیادی دارد.
نرخ رشد بخش صنعت ۸۷ و ۸۸
مرکز پژوهشهای مجلس در قالب گزارش خود با عنوان«ارزیابی عملکرد بخش صنعت در سالهای ۱۳۸۷ و ۱۳۸۸ و جمعبندی دوره پنج ساله اجرای برنامه چهارم توسعه کشور» اعلام کرد: بررسی عملکرد بخش صنعت طی سالهای ۱۳۸۷ و ۱۳۸۸ نشان میدهد که برآورد نرخ رشد بخش صنعت طی این دو سال به ترتیب حدود ۳/۱ و یکدرصد و به طور متوسط سالانه حدود ۱۵/۱ درصد بوده است که در مقایسه با متوسط هدف برنامه (معادل ۲/۱۱ درصد) فاصله بسیار زیادی دارد. بنابراین عملکرد بخش صنعت طی سالهای برنامه چهارم توسعه (۱۳۸۴- ۱۳۸۸) از بعد نرخ رشد ارزش افزوده با توجه به نرخ رشد ۶/۱۳، ۷/۱۰ و ۳/۸ درصد به ترتیب در سالهای ۱۳۸۴ تا ۱۳۸۶ در مجموع سالهای برنامه چهارم، به طور میانگین سالانه حدود ۷ درصد بوده است که در مقایسه با میانگین اهداف برنامه (معادل ۲/۱۱ درصد) میتوان نتیجه گرفت که میزان تحقق هدف نرخ رشد بخش صنعت طی سالهای برنامه چهارم به طور متوسط سالانه حدود ۵/۶۲ درصد هدف برنامه بوده است.این گزارش البته سهم بخش صنعت در تولید ناخالص داخلی را در سالهای برنامه «مناسب» ارزیابی و اعلام کرده است: تقریبا ۱۰۰ درصد از هدف برنامه چهارم در این خصوص تحقق یافته است.
مقایسه آمار تولید غیر ممکن شد
در ادامه گزارش مرکز پژوهشهای مجلس آمده است: در بررسی سری زمانی آمار تولید محصولات صنعتی و معدنی طی سالهای برنامه چهارم باید گفت که تعداد کالاهای صنعتی و معدنی از سال ۱۳۸۵ برای اولین بار از ۷۳ قلم کالا به حدود ۳۷ قلم کالای منتخب تقلیل یافته است. این موضوع ضمن غیرممکن ساختن مقایسه آمار تولید سالهای مختلف، با کاهش تعداد محصولات و تغییر چارچوب و ادغام برخی از کالاهای صنعتی، آثار کالاهای با رشد منفی بر میزان تولید و به تبع آن ارزش افزوده بخش صنعت را حذف خواهد کرد.این گزارش میافزاید: بنابراین با توجه به بدعت به وجود آمده در نحوه ارائه و ترکیب آمار تولید محصولات صنعتی و معدنی از سوی وزارت صنایع و معادن در سال ۱۳۸۵ و ادامه این روند طی سالهای اخیر و گسستگی ایجاد شده در آمار تولید، امکان رصد آمار تولید بخش و تحلیل مقایسهای آن به صورت سری زمانی برای سالهای برنامه چهارم توسعه (۱۳۸۴-۱۳۸۸) وجود ندارد. از سویی دیگر به دلیل کاهش دامنه اقلام صنعتی و معدنی، آمار تولید، شفاف نبوده و قابل تعمیم برای کل بخش صنعت و معدن کشور نخواهد بود.این مرکز با بررسی میزان اشتغالزایی در بخش صنعت طی سالهای برنامه چهارم نیز اعلام کرد: طی سالهای برنامه چهارم به طور متوسط حدود ۶/۵۵ درصد از اهداف برنامه در خصوص ایجاد اشتغال صنعتی تحقق یافته است.
روند نامطلوب نرخ رشد بهرهوری
مرکز پژوهشها در اظهارنظر کارشناسی خود میافزاید: نرخ رشد بهرهوری نیروی کار در بخش صنعت طی سالهای برنامه چهارم، ۱۳۸۴ تا ۱۳۸۸ هر چند مثبت بوده، اما در مجموع دارای روند مطلوبی نبوده است. با وجود نرخ رشد بسیار بالا و قابل ملاحظه ۲/۱۵ درصد در سال ۱۳۸۴، این نرخ با روندی کاملا نزولی به ارقام برآوردی ۵/۰ و ۲/۰ درصد به ترتیب در سالهای ۱۳۸۷ و ۱۳۸۸ تنزل یافته است. همچنین نرخ رشد بهرهوری نیروی کار در سالهای ۱۳۸۵ و ۱۳۸۶ نیز به ترتیب ۷/۹ و ۱/۵ درصد بوده است.
رشد منفی بهرهوری سرمایه در سالهای ۸۷ و ۸۸
این گزارش میافزاید: عملکرد بهرهوری سرمایه در بخش صنعت کشور طی سالهای برنامه (۱۳۸۴- ۱۳۸۸) نشان میدهد که این نرخ در سالهای ۱۳۸۷ و ۱۳۸۸ منفی شده و از وضعیت نامطلوبی برخوردار بوده است. در مجموع سالهای برنامه چهارم، برآورد میانگین نرخ رشد سالانه بهرهوری سرمایه حدود منفی ۸۴/۰ درصد بوده است که با هدف برنامه معادل ۴ درصد در هر سال، فاصله بسیار زیادی دارد.
متوسط رشد بهرهوری کل تولید ۴/۱ درصد
مرکز پژوهشهای مجلس همچنین با بررسی عملکرد بهرهوری کل عوامل تولید (TFP) در بخش صنعت طی سالهای برنامه چهارم، اعلام کرد: متوسط نرخ رشد سالانه بهرهوری کل عوامل تولید در این سالها تقریبا معادل ۴/۱ درصد بوده است، در حالی که در اهداف کمی برنامه، دستیابی به متوسط رشد سالانه ۴/۴ درصد هدفگذاری شده بود.
چالشهای اساسی صنعت
بازوی پژوهشی مجلس در ادامه به بازگویی چالشهای اساسی بخش صنعت پرداخته و راهکارهای پیشنهادی خود در این باره را هم ارائه داده است.
در این گزارش آمده است: مهمترین چالش پیش روی بخش صنعت کشور طی سالهای برنامه چهارم و در حال حاضر نبود استراتژی توسعه صنعتی و معدنی و عدم پیروی رفتار بخش صنعت و معدن از سیاستهای هدفمند و راهبردی میانمدت و بلندمدت است. در ادامه آمده است: راهحل این چالش اصلی تاکید و تصریح بر اجرایی شدن ماده (۱۵۰) قانون برنامه پنجم توسعه و تدوین استراتژی توسعه صنعتی کشور طی سالهای آغازی برنامه است.این گزارش همچنین، پایین بودن ارزش افزوده بخش صنعت و وجود روند پرنوسان را از دیگر چالشهای بخش صنعت عنوان و اضافه کرده است: ارتقای ارزش افزوده بخش صنعت کشور تحت استراتژی مدون، افزایش بهرهوری، رفع تنگناهای مالی صنایع بزرگ و راهبردی، تکمیل زنجیرههای ارزش و ارتقای فناوری، راهکار حل این مشکل است.
عدم شفافیت در آمار
مرکز پژوهشهای مجلس عدم شفافیت در آمار تولید محصولات منتخب صنعتی و معدنی و عدم امکان تحلیل مقایسهای را از دیگر معضلات اساسی بخش صنعت عنوان کرده است و افزوده است:راهکار مناسب برای حل این معضل ملزم شدن وزارت صنعت، معدن و تجارت به ارائه آمار تولید محصولات صنعتی براساس رویه سال ۱۳۸۴ است.مرکز پژوهشهای مجلس، پایین بودن میزان ایجاد اشتغال و ابهام در آمار واقعی اشتغال صنعتی، منفی بودن نرخ رشد بهرهوری سرمایه، عدم روند مطلوب و با ثبات در زمینه نرخ رشد بهرهوری نیروی کار و بهرهوری کل عوامل تولید و کاهش اعتبارات بودجهای مربوط به فصل صنعت و معدن طی سالهای اخیر را از دیگر مشکلات اساسی بخش صنعت برشمرده و برای هریک راهکارهایی پیشنهاد داده است.

تاریخ انتشار : ۲۷ آذر, ۱۳۹۰ ۱:۱۱ ب٫ظ

آخرین نوشته‌ها:

لینک کوتاه

نظرات

Comments are closed.

به مناسبت سالگرد تجاوز نظامی امریکا-اسراییل به ایران در جنگ ۱۲ روزه

هیئت سیاسی- اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت): بدون اصلاحات ساختاری در نهادهای تصمیم‌سازی و تصمیم‌گیری سیاسی، اقتصادی و اجتماعی و بدون توانمندسازی جامعه مدنی، تقویت انسجام ملی ممکن نخواهد بود؛ آن هم در جهانی که معادلات قدرت، امنیت و توسعه با شتابی بی‌سابقه در حال تغییر است. در چنین شرایطی، راه دیگری برای بقا نیست

ادامه »

ایران در آستانه فروپاشی: اعتراضات، عدم حقانیت حاکمان و بن‌بست‌های پیش‌رو…

شورای سردبیری کار: تجربه تمامی طول دوران حیات حکومت اسلامی نشان می‌دهد که هر موج سرکوب، به‌جای تثبیت پایدار نظام، پایگاه اجتماعی نظام را کوچک‌تر می‌کند، شمار بیشتری از شهروندان را به صف مخالفان می‌راند و پس از مدتی، اعتراضات گسترده‌تری دوباره سر برمی‌آورد. این بار اما فشار از پایین با خطر تشدید تنش در سطح منطقه‌ای و بین‌المللی نیز هم‌زمان شده است. در چنین فضایی، اسرائیل ـ با سابقه حملات تحریک آمیز و تلاش مستمر برای تضعیف جمهوری اسلامی ـ ممکن است اعتراضات داخلی را فرصتی برای ازسرگیری حملات علیه ایران تلقی کند. این هم‌زمانی نارضایتی داخلی و تهدید خارجی، معادله‌ای بسیار خطرناک برای کشور ما ایجاد کرده است.

مطالعه »

آیا صلح در داخل کشور هم اجرایی خواهد شد؟

ناصر اسالو: اگر قرار باشد همان سیاست‌هایی که سفره مردم را کوچک کرده ادامه یابد، اگر فساد، تبعیض و بی‌عدالتی پابرجا بماند، اگر اقشار فرو دست همچنان بی‌پناه و بازنشسته همچنان فراموش‌شده باشد، مردم صلح را در بیانیه‌ها باور نخواهند کرد.

مطالعه »

گل به‌خودی فیفا در دادن میزبانی جام جهانی به آمریکا و کانادا و نادیده گرفتن تبعیض نسبت به تیم های شرکت کننده…

گودرز اقتداری: تیم ملی همانگونه که در جام جهانی ۲۰۲۲ در قطر هم هدف تظاهرات مخالفین جمهوری اسلامی قرار گرفت در این بازیها نیز با تقابل مخالفین جمهوری اسلامی بویژه طرفداران سلطنت روبرو خواهذ بود. پیش بینی ها اما انست که این بار شاید بخاطر میزبانی در امریکا و کانادا که هر دو میزبان صد ها هزار ایرانی متمایل به رضا پهلوی هستند، امکان در گیری های بیشتر محتمل‌تر است…. در دیدگاه ما اما تیم ملی تیم تمام مردم ایران است و در این شرایط که کشور هدف حملات و خسارات بی‌بدیل در تاریخ معاصر خود بوده است پیروزی تیم ملی و حمایت عمومی هم‌وطنان برای ایجاد اتحاد و هم‌بستگی ملی بیش لز پیش ضروری و مورد انتظار است. ما مانند همه هنرمندان و روشنفکران میهن تحت ستم‌مان ورزش‌کارانی که با پرچم ایران در هر میدانی مبارزه میکنند را نیز فرزند ایران و از ان خود میدانیم و پیروزی هایشان را در میدان‌های جهانی ارج می‌گذاریم.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

نسخه‌پیچی بر رنج دیگران

آیا صلح در داخل کشور هم اجرایی خواهد شد؟

دست بالا درمذاکرات، بازگشت به مردم

یادمان پنجاهمین سالگرد کشتار حمید اشرف و یارانش

بیانیه حزب توسعه ملی ایران در حمایت از تفاهم ایران و آمریکا

چرا رسانه‌ها فقط برخی جان‌ها را شایسته سوگواری می‌دانند