: شرکت یا عدم شرکت هواداران جنبش سبز در یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری بدل به یکی از موضوعهای اصلی در فضای سیاسی ایران شده است. بسیاری از جریانهای منتقد حکومت پس از اعلام نامزدی اکبر هاشمی رفسنجانی، خود را برای حمایت از او در میدان انتخابات آماده میکردند و این انتظار را داشتند که با ریاست جمهوری احتمالی او به حداقلی از مطالبات اصلاحطلبانه جامع عمل پوشانده شود اما رد صلاحیت هاشمی توسط شورای نگهبان قانون اساسی، همین امیدهای حداقلی را نیز از میان برد و باعث تقویت تحلیلها درباره مهندسی دوباره انتخابات شد.
اظهارات اخیر آیت الله موسوی خوئنینی ها دبیرکل مجمع روحانیون مبارز مبنی بر این که نباید به هر قیمتی در انتخابات شرکت کرد و همچنین بیانیه های شورای هماهنگی راه سبز امید و بیانیه شاخه برون مرزی سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی حکایت از این دارد که در نظر گروهی از اصلاح طلبان و هواداران جنبش سبز، احتمال مهندسی انتخابات یا تقلب در انتخابات پیش رو بسیار پر رنگ و هزینه شرکت در انتخابات بسیار بالاست.
شرکت به هر قیمت ممنوع
تن ندادن به سناریویی که حکومت برای انتخابات تدارک دیده است در واقع محور اصلی اظهارات اخیر موسوی خوئینی ها بود. او روز جمعه( ۱۷ خرداد) در دیدار با جمعی از اعضای «کمپین ائتلاف عارف ـ روحانی برای فردای ایران» گفت که با شرکت در انتخابات در هر حال و به هر قیمتی موافق نیست و چنین مشارکتی به زیان جریان اصلاحات و به زیان تفکر اصلاحطلبانه میداند. او ضمن تاکید بر رعایت پرنسیب های اصلاح طلبی برای مشارکت در انتخابات گفت که «شرکت در انتخابات باید در چارچوب پیشبرد اهداف اصلاحطلبانه باشد و ما نباید به جریانی که حضور مؤثر اصلاح طلبان در حاکمیت را برنمیتابد اجازه دهیم ما را به راهی بکشاند که بن بست است.»
موسوی خوئینی از رد صلاحیت هاشمی رفسنجانی در شورای نگهبان قانون اساسی به عنوان یکی از اجزای اصلی سناریوی حکومت جهت مهندسی انتخابات یاد کرد و به اصلاح طلبان هشدار داد که نباید در این وضعیت اعتبار خود را با ورود به انتخابات به هر قیمت مخدوش کنند. به عقیده او : «مخالفان با همه هنر مهندسی که در انتخابات سال هشتاد و هشت بکار بستند ناگزیر شدند نزدیک به پانزده میلیون رای را برای اصلاح طلبان بپذیرند و امروز مهندسی بر این اساس پیش میرود که نه تنها اصلاح طلبان پیروز انتخابات نباشند بلکه اعتبار گذشته خود را نیز از دست بدهند. »
جمهوریت در مسلخ
بیانیه های تحلیلی شورای هماهنگی راه سبز امید و شاخه برون مرزی سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی هم دارای همپوشانی با اظهاراتی است که از سوی دبیرکل مجمع روحانیون مبارز بیان شده است. در این بیانیهها هم از رد صلاحیت هاشمی رفسنجانی به عنوان نشانه ای بارز از اراده حکومت به مهندسی در انتخابات ریاست جمهوری یاد شده و از هواداران جنبش سبز خواسته شده که تن به این سناریو ندهند. در بیانیه شورای هماهنگی راه سبز امید آمده است که «روند رد صلاحیت خیل عظیمی از نامزدهای عضویت در شوراهای شهر و روستا و نیز آقای هاشمی در انتخابات ریاست جمهوری، نشان داد که حاکمان اقتدارگرا به چه میزان از تدبیر و عقلانیت و اعتدال و مدارا، در فاصله هستند و تا چه حد به منافع ملی بیتوجهی نشان میدهند. »
به عقیده نویسندگان این بیانیه «اقتدارگرایان حاکم همچنین نشان دادند که حاضرند برای حفظ و تداوم اقتدار غیردموکراتیک خود، دست به هر کاری بزنند؛ هم جمهوریت نظام را به مسلخ قدرت ببرند و هم اسلامیت آن را بر باد دهند.»
شورای هماهنگی راه سبز در پایان نتیجه گرفته است «در شرایطی که حبس دو نامزد معترض انتخابات گذشته و بازداشت بسیاری از فعالان ستادهای انتخاباتی آنان، بهصورت غیرقانونی ادامه دارد؛ نشریات زیر سانسورند و روزنامهنگاران تحت تهدید مستمر؛ و نیز منتقدان سیاسی و تغییرخواهان در معرض احضار و ارعاب پیوسته، ادعای برگزاری انتخابات آزاد را هیچ شهروند آگاه، ناظر منصف و داور مستقلی نخواهد پذیرفت. چنان که ادعای برگزاری انتخابات آزاد و رقابتی، وقتی حتی رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام در آن رد صلاحیت شده، به گونه ای غیر قابل باور میشود که مورد اعتراض سیاستمداران با تجربه و مورد اعتماد حاکمیت نیز قرار میگیرد. »
آب پاکی روی دست هواداران تغییر
بیانیه سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی هم با اشاره به تاثیر رد صلاحیت هاشمی رفسنجانی بر تقویت استبداد سیاسی و ریزش بیش از پیش مشروعیت نظام، از همه گروه های اصلاح طلب خواسته است که از شرکت در این انتخابات امتناع کنند. شاخه برون مرزی سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی در عین این که اعلام کرده «تنها راه انتقال قدرت و اصلاح امور نهایتاً از انتخابات و صندوقهای رأی میگذرد» اظهار داشته که « مشارکت در انتخابات ریاست جمهوری ۹۲ به دلیل ماهیت و فرجام آمرانه و استبداد مأبانه آن» ناصواب است و بنابراین این سازمان « نه تنها از هیچ نامزدی حمایت نمیکند بلکه مشروعیتی برای این انتخابات قائل نیست. » این بیانیه در پایان به احزاب و چهرههای برجسته صلاح طلب پیشنهاد کرده است که از ورود به انتخابات و حمایت و معرفی نامزد اجتناب کنند چرا که نتیجه این انتخابات از هم اکنون روشن است. بنابه اعتقاد نویسندگان این بیانیه » رد صلاحیت آقای هاشمی یک دلیل بیشتر نداشت و آن پیروزی قطعی ایشان در انتخابات بود. بنابراین تصور این که با حمایت از یکی از نامزدهای متفاوت موجود حداقل شانسی برای پیروزی در انتخابات وجود داشته باشد، منتفی است. »
سناریو آماده است کنار هم قرار دادن استدلالهای طرح شده در بیانیه های شورای هماهنگی راه سبز امید و سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی و همچنین اظهارات اخیر آیت الله موسوی خوئینی ها نشان دهنده تاکید آنها بر حداقلهای ضروری جهت انجام انتخاباتی سالم و عادلانه است. نقطه کانونی این اعلام نظرها در پایبندی به اصول اصلاح طلبی و هشدار نسبت به افتادن در دام سناریوهایی است که به زعم آنها حاکمیت برای انتخابات در پیش گرفته است. تشدید فضای پلیسی و امنیتی در خیابانها، تهدید و بازداشت فعالان ستادهای انتخاباتی و اعمال سانسورهای مضاعف بر رسانهها در آستانه انتخابات از دیگر مواردی است که به عنوان اجزای پازل سناریوی مهندسی انتخابات مورد اشاره قرار گرفته است و بسیاری از هواداران اصلاحات را به این باور رسانده که حکومت برنامه خود برای انتخابات را از پیش آماده کرده و سناریوی خود را مانند انتخابات گذشته به هر ترتیب پیاده خواهد کرد.