سامانه اینترنتی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)

GOL-768x768-1

۱۶ خرداد, ۱۴۰۵ ۰۹:۵۲

شنبه ۱۶ خرداد ۱۴۰۵ - ۰۹:۵۲

آیا سامانه پدافند هوایی نوین ایران می‌تواند تغییر دهنده برنده بازی باشد؟

دیده‌بان خاورمیانه: "سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با درک اینکه نمی‌تواند در یک رقابت متعارف با قدرت هوایی غرب رقابت کند، به سمت یک مدل دفاع توزیع‌شده که حول واحدهای کوچک، بسیار متحرک، کم‌هزینه و عمدتاً غیرفعال ساخته شده است، روی آورد. اثربخشی این رویکرد در طول سال ۲۰۲۶ به طور فزاینده‌ای آشکار شد. قابل توجه‌ترین لحظه آن در ماه آوریل رخ داد، زمانی که یک فروند F-15E Strike Eagle که در ارتفاع تقریباً ۷۰۰۰ پایی در حال پرواز بود، طبق گزارش‌ها توسط یک سیستم دفاع هوایی قابل حمل توسط نفر (MANPADS) که گمان می‌رود یا یک نوع چینی FN-6 یا مشتق ایرانی آن، یعنی میثاق-۳ باشد، سرنگون شد."

 

به نقل از دیده‌بان خاورمیانه ۳۱ مه ۲۰۲۶

نوشته دکتر جانوس تی اچ سیاهان

برگردان به‌فارسی: گودرز اقتداری

دکترین تسلط مطلق هوایی، که مدت‌ها به عنوان ستون غیرقابل نفوذ استراتژی نظامی غرب در نظر گرفته می‌شد، با آزمایشی غیرمنتظره بر فراز آسمان خلیج فارس روبرو است. برای دهه‌ها، برتری هوایی آمریکا به عنوان سپری تقریباً نفوذناپذیر در نظر گرفته شده است که به واشنگتن اجازه می‌دهد درگیری‌ها را به شیوه خود شکل دهد. با این حال، مجموعه‌ای از رویدادهای دراماتیک در نیمه اول سال ۲۰۲۶ در اطراف تنگه هرمز، استراتژیست‌های پنتاگون را مجبور به بازنگری در برخی از فرضیات اصلی زیربنای جنگ مدرن کرده است.

هنگامی که بنا به گزارش‌ها، یک فروند جنگنده F-15E Strike Eagle نیروی هوایی ایالات متحده در خط مقدم، در آوریل ۲۰۲۶ بر فراز جنوب غربی ایران سرنگون شد و به دنبال آن چندین پهپاد نظارتی MQ-9 Reaper به ارزش ده‌ها میلیون دلار از دست رفتند، تهران پیام ژئوپلیتیکی قدرتمندی ارسال کرد: دوران عملیات هوایی خارجی بی‌رقیب در خاورمیانه ممکن است به پایان خود نزدیک شود.

این نشان دهنده یک تغییر چشمگیر از وضعیت سنتی دفاع هوایی ایران قبل از درگیری است. قبل از شروع خصومت‌ها، معماری دفاع هوایی تهران به طور گسترده به عنوان ساختاری سفت و سخت، آسیب‌پذیر و نسبتاً آسان برای نقشه‌برداری تلقی می‌شد. این سیستم به شدت به سیستم‌های متمرکز گران‌قیمت مانند باتری‌های S-300PMU-2 ساخت روسیه که در سال ۲۰۱۶ تحویل داده شد، در کنار پلتفرم‌های بومی از جمله باور-۳۷۳ و ۱۵ خرداد متکی بود. برای کشوری با مساحت ۱.۶ میلیون کیلومتر مربع، استقرار تنها چهار سامانه S-300 شکاف‌های نظارتی گسترده‌ای در سراسر قلمرو آن ایجاد کرده بود.

مهم‌ترین ضعف ساختاری سیستم موجود، وابستگی به انتشار رادارهای فعال با فرکانس بالا بود که می‌توانست به راحتی توسط سیستم‌های جنگ الکترونیک غربی شناسایی و هدف قرار گیرد. نیروهای هوایی اسرائیل و آمریکا سال‌ها صرف مطالعه آسیب‌پذیری‌های S-300 از طریق شبیه‌سازی‌های تاکتیکی شامل سیستم‌های مشابه که توسط یونان اداره می‌شوند، کرده بودند. در نتیجه، طبق گزارش‌ها، کمپین‌های سرکوب ائتلاف در سال ۲۰۲۶، رادارهای هدف‌گیری کلیدی را با سهولت نسبی خنثی کردند و برخی از پیچیده‌ترین سامانه‌های موشکی ایران را عملاً کور کردند.

از دفاع متمرکز تا انکار نامتقارن

از قضا، به نظر می‌رسد نابودی شبکه دفاع هوایی متعارف ایران، توسعه یک دکترین بسیار مقاوم‌تر و بالقوه خطرناک‌تر را تسریع کرده است.

سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با درک اینکه نمی‌تواند در یک رقابت متعارف با قدرت هوایی غرب رقابت کند، به سمت یک مدل دفاع توزیع‌شده که حول واحدهای کوچک، بسیار متحرک، کم‌هزینه و عمدتاً غیرفعال ساخته شده است، روی آورد. اثربخشی این رویکرد در طول سال ۲۰۲۶ به طور فزاینده‌ای آشکار شد. قابل توجه‌ترین لحظه آن در ماه آوریل رخ داد، زمانی که یک فروند F-15E Strike Eagle که در ارتفاع تقریباً ۷۰۰۰ پایی در حال پرواز بود، طبق گزارش‌ها توسط یک سیستم دفاع هوایی قابل حمل توسط نفر (MANPADS) که گمان می‌رود یا یک نوع چینی FN-6 یا مشتق ایرانی آن، یعنی میثاق-۳ باشد، سرنگون شد.

این حادثه برنامه‌ریزان نظامی در واشنگتن را شوکه کرد. فشارها در ۲۵ مه ۲۰۲۶، زمانی که درگیری‌هایی در نزدیکی جزیره قشم پس از غرق شدن یک شناور مین‌گذار ایرانی رخ داد، بیشتر شد. در جریان این رویارویی، طبق گزارش‌ها، یک واحد دفاع هوایی ایران با استفاده از سیستمی که قبلاً ناشناخته بود به نام آرش کمانگیر، یک MQ-9 Reaper را سرنگون کرد و این اولین حضور رزمی آن بود و به طور بالقوه اقتصاد جنگ فرسایشی مدرن را تغییر داد. این سیستم که به نام آرش، کماندار افسانه‌ای ایرانی که در اساطیر مرزهای ایران را تعیین می‌کرد، نامگذاری شده است، مفهوم انکار هوایی کم‌هزینه را مجسم می‌کند. تحلیلگران دفاعی معتقدند که این موشک ممکن است تکامل پیشرفته‌ای از موشک‌های زمین به هوای سرگردان باشد که در محافل اطلاعاتی غربی با نام پروژه ۳۵۸ یا SA-67 شناخته می‌شوند.

جنگ‌ها ممکن است پایان یابند، اما آوارگی همچنان ادامه دارد: انسان‌دوستی در جنگ ایالات متحده و ایران کجاست؟

این سلاح هیبریدی ویژگی‌های پهپادهای نظارتی و موشک‌های زمین به هوا را با هم ترکیب می‌کند. این موشک که از یک ریل شیب‌دار ساده نصب شده بر روی کامیون‌های تجاری پرتاب می‌شود، قبل از انتقال به یک موتور میکرو توربوجت از یک بوستر سوخت جامد استفاده می‌کند.

این موشک با سرعت تقریبی ۰.۶ ماخ و شعاع عملیاتی تا ۱۰۰ کیلومتر، می‌تواند برای مدت طولانی در هوا بماند و به طور خودکار به دنبال اهداف بگردد.

برخلاف سیستم‌های سنتی، این موشک به جای انتشار امواج راداری فعال، به حسگرهای تصویربرداری مادون قرمز غیرفعال متکی است و به آن اجازه می‌دهد تا حد زیادی توسط سیستم‌های هشدار اولیه دشمن شناسایی نشود. به محض شناسایی هدفی مانند  MQ-9، موشک وارد مرحله تعقیب خودکار می‌شود و کلاهک تکه‌تکه شونده خود را با استفاده از مجموعه‌ای از حسگرهای مجاورت لیزری منفجر می‌کند. نتیجه، نسبت هزینه به ارزش بسیار مطلوبی است: یک رهگیر با هزینه ده‌ها هزار دلار می‌تواند یک دارایی نظارتی به ارزش تقریبی ۳۰ میلیون دلار را نابود کند.

سامانه پدافند هوایی ایران به حمایت ماهواره های تجاری چین.

دست نامرئی چین در تکامل دفاع هوایی ایران

با این حال، این سیستم‌های نامتقارن احتمالاً بدون پشتیبانی فناوری خارجی، به ویژه از سوی چین، به اثربخشی فعلی خود دست نمی‌یافتند. در پشت لفاظی‌های تهران در مورد خودکفایی دفاعی، چیزی نهفته است که به نظر می‌رسد ادغام پیچیده‌ای از قابلیت‌های حسگری و هدف‌گیری چین و ایران باشد. در زمین، گزارش شده است که چین سیستم‌های رادار تاکتیکی سه‌بعدی YLC-8B را که در طیف فرکانس فوق بالا (UHF) کار می‌کنند، به ایران عرضه کرده است. به دلیل طول موج‌های بلندتر، رادارهای UHF اغلب برای شناسایی هواپیماهای رادارگریز نسبت به باندهای رادار معمولی مناسب‌تر هستند. این قابلیت به طور بالقوه به آنها اجازه می‌دهد تا پلتفرم‌های نسل پنجم مانند F-35A Lightning II را در فواصل بیش از ۲۰۰ کیلومتر شناسایی کنند.

سهم چین فراتر از فناوری رادار است. طبق گزارش‌ها، پکن از طریق اپراتورهای ماهواره‌ای نظامی-غیرنظامی مانند   Chang Guang Satellite Technology  که مجموعه Jilin-1 را مدیریت می‌کند و  MinoSpace Technology جریان ثابتی از اطلاعات مکانی-فضایی بلادرنگ را فعال کرده است. اعتقاد بر این است که داده‌های هدف‌گیری از طریق سیستم ناوبری BeiDou چین منتقل می‌شوند و معماری ارتباطی را فراهم می‌کنند که در برابر تاکتیک‌های اختلال GPS کمتر آسیب‌پذیر است. این قابلیت‌ها در کنار هم، یک زنجیره کشتار چند دامنه‌ای بسیار مؤثر را تشکیل می‌دهند. طبق گزارش‌ها، اطلاعات هدف‌گیری مبتنی بر فضا، دقت حملات پهپادی و موشکی ایران علیه زیرساخت‌های پشتیبانی استراتژیک ایالات متحده در سراسر منطقه، از جمله تأسیسات رادار هشدار اولیه، تأسیسات ارتباطی و دارایی‌های سوخت‌گیری هوایی را افزایش داده است.

در مواجهه با این واقعیت، پنتاگون مجبور شده است برنامه‌ریزی تاکتیکی و عملیاتی خود را در خلیج فارس تنظیم کند. استراتژی‌های سرکوب سنتی متمرکز بر موشک‌های ضد تشعشع AGM-88 HARM در برابر سیستم‌هایی که رد راداری کمی منتشر می‌کنند یا اصلاً ردی از خود منتشر نمی‌کنند، کم‌اثرتر می‌شوند. هواپیماهای آمریکایی به طور فزاینده‌ای مسیرهای گشت‌زنی خود را از خط ساحلی جنوبی ایران دورتر کرده‌اند و در عین حال بیشتر به مهمات گران‌قیمت دور از دسترس تکیه کرده‌اند. در همین حال، طبق گزارش‌ها، فرماندهی سایبری ایالات متحده تلاش‌های خود را برای مختل کردن شبکه‌های ارتباطی مرتبط با BeiDou و شناسایی زیرساخت‌های کنترل زمینی ایران تشدید کرده است. در عین حال، واشنگتن محدودیت‌های فناوری را که شرکت‌های ماهواره‌ای چینی و زنجیره‌های تأمین میکروالکترونیک حیاتی را هدف قرار می‌دهد، گسترش داده است.

توازن قدرت جدید یا بن‌بست خطرناک‌تر؟

سوال اصلی این است که آیا این مجموعه رو به رشد از قابلیت‌های نامتقارن، واشنگتن را قبل از شروع عملیات نظامی آینده علیه ایران، با تردید در مورد آن فکر خواهد کرد. پاسخ به طور فزاینده‌ای مثبت خواهد بود.

خطرات سیاسی مرتبط با از دست دادن هواپیماهای سرنشین‌دار اضافی یا اسارت خلبانان آمریکایی در خاک ایران، یک عامل بازدارنده قدرتمند است.

چنین سناریوهایی می‌تواند هزینه‌های داخلی و بین‌المللی قابل توجهی را بر هر دولتی در ایالات متحده تحمیل کند و انگیزه‌های قوی‌تری را برای دنبال کردن مذاکره به جای تشدید تنش ایجاد نماید.

این توازن قدرت در حال تحول، پیش از این به گشایش‌های دیپلماتیک کمک کرده است. چارچوب آتش‌بس ۶۰ روزه پیشنهادی، که طبق گزارش‌ها توسط پاکستان و چین تسهیل شده است، نشان می‌دهد که چگونه موقعیت دفاعی تقویت‌شده ایران ممکن است به اهرم فشار بیشتری در میز مذاکره تبدیل شود. به نظر می‌رسد رئیس جمهور مسعود پزشکیان اکنون در موقعیت بهتری برای حمایت از آنچه تهران آن را «چارچوب آبرومندانه» برای مذاکرات آینده توصیف می‌کند، قرار دارد.

خواسته‌های رقیب همچنان جدی هستند. طبق گزارش‌ها، واشنگتن به دنبال تضمین‌هایی است که ایران از اعمال هزینه‌های ترانزیت در تنگه هرمز، پاکسازی مین‌های دریایی در یک بازه زمانی مشخص و انتقال ذخایر اورانیوم غنی‌شده با غنای بالا به شخص ثالث خودداری کند. در همین حال، تهران بر آزادسازی دارایی‌های مسدود شده، کاهش تحریم‌های نفتی و به رسمیت شناختن نقش نظارتی اداری خود در امتداد این آبراه حیاتی اصرار دارد.

موفقیت میدانی سیستم پدافند هوایی «آرش کمانگیر» همچنین اعتماد به نفس را در میان جناح‌های تندرو در ایران تقویت کرده است. این تحولات به جای تشویق به میانه‌روی، ممکن است تهران را به دنبال کردن یک موضع دریایی قاطعانه‌تر در تنگه هرمز ترغیب کند. برخی از تحلیلگران حتی تلاش‌هایی را برای ادغام پرداخت‌های حمل و نقل منطقه‌ای در مکانیسم‌های تسویه حساب مبتنی بر سیستم بانکی چین(رنمینبی) به عنوان بخشی از یک اتحاد استراتژیک گسترده‌تر با پکن پیش‌بینی می‌کنند. نتیجه، یک بن‌بست استراتژیک شکننده است، چیزی شبیه به یک بازی پرمخاطره مرغ در لبه پرتگاه.

اگرچه معماری نامتقارن پدافند هوایی نوظهور ایران ممکن است تهدید مداخله نظامی مستقیم را کاهش داده باشد، اما همزمان منابع جدیدی از اصطکاک ژئوپلیتیکی ایجاد کرده است.

در حالی که عمان تلاش می‌کند تا بر سر مدیریت ترتیبات ترانزیت تنگه هرمز به توافق برسد، تشدید لفاظی‌های واشنگتن، بی‌ثباتی اوضاع را برجسته می‌کند. در طول هفته‌های آینده، ثبات بازارهای جهانی انرژی ممکن است به این بستگی داشته باشد که آیا دیپلماسی می‌تواند این اختلافات اساسی را برطرف کند یا اینکه اعتماد به نفس تازه یافته تهران و خطوط قرمز واشنگتن در نهایت منطقه را به سمت رویارویی بسیار مخرب‌تری سوق خواهد داد.

تاریخ انتشار : ۱۶ خرداد, ۱۴۰۵ ۶:۲۱ ق٫ظ

آخرین نوشته‌ها:

لینک کوتاه

نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به مناسبت سالروز پیروزی بر نازیسم؛ هیچ نیروی اهریمنی نمی‌تواند بر مردمی متحد پیروز شود

هیئت سیاسی- اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت): همان‌گونه که اتحاد شوروی در ژوئن ۱۹۴۱ با اتکای به اتحاد مردمی در برابر تجاوز ایستاد، ایران نیز در اسفند ۱۴۰۴ دچار تحولی بزرگ شد. همبستگی مردم در دفاع از میهن، که به عین دریافتند فرزندانشان در نیروهای مسلح، به اتکای پشتیبانی جامعه است که قادرند از کشورشان در برابر خطر موجودیتی دفاع کنند.

ادامه »

ایران در آستانه فروپاشی: اعتراضات، عدم حقانیت حاکمان و بن‌بست‌های پیش‌رو…

شورای سردبیری کار: تجربه تمامی طول دوران حیات حکومت اسلامی نشان می‌دهد که هر موج سرکوب، به‌جای تثبیت پایدار نظام، پایگاه اجتماعی نظام را کوچک‌تر می‌کند، شمار بیشتری از شهروندان را به صف مخالفان می‌راند و پس از مدتی، اعتراضات گسترده‌تری دوباره سر برمی‌آورد. این بار اما فشار از پایین با خطر تشدید تنش در سطح منطقه‌ای و بین‌المللی نیز هم‌زمان شده است. در چنین فضایی، اسرائیل ـ با سابقه حملات تحریک آمیز و تلاش مستمر برای تضعیف جمهوری اسلامی ـ ممکن است اعتراضات داخلی را فرصتی برای ازسرگیری حملات علیه ایران تلقی کند. این هم‌زمانی نارضایتی داخلی و تهدید خارجی، معادله‌ای بسیار خطرناک برای کشور ما ایجاد کرده است.

مطالعه »

ترامپ، توافق با جمهوری اسلامی ایران و پیمان ابراهیم

چنین می‌نماید که زور ترامپ برای خلق «بیگ بنگ»ی نو چندان پرزور نیست.

گره «پیوستن عربستان و قطر به پیمان ابراهیم» به پایان جنگ با ایران را قطر و عربستان به کوری کشاندند.

کوری گره همزمان پیام روشنی را با خود دارد؛

بدون ایران، نظمی نو در منطقه، باختر آسیا؛ حاکم نخواهد شد.

آمریکا باید در ملاحظات سیاسی خود نقش ایران را از «تهدید» به «بازیگر ضروری» بازتعریف کند.

ایران دیری‌ست در پی شناسایی این نقش خود از سوی امریکا بوده است.

مطالعه »

گل به‌خودی فیفا در دادن میزبانی جام جهانی به آمریکا و کانادا و نادیده گرفتن تبعیض نسبت به تیم های شرکت کننده…

گودرز اقتداری: تیم ملی همانگونه که در جام جهانی ۲۰۲۲ در قطر هم هدف تظاهرات مخالفین جمهوری اسلامی قرار گرفت در این بازیها نیز با تقابل مخالفین جمهوری اسلامی بویژه طرفداران سلطنت روبرو خواهذ بود. پیش بینی ها اما انست که این بار شاید بخاطر میزبانی در امریکا و کانادا که هر دو میزبان صد ها هزار ایرانی متمایل به رضا پهلوی هستند، امکان در گیری های بیشتر محتمل‌تر است…. در دیدگاه ما اما تیم ملی تیم تمام مردم ایران است و در این شرایط که کشور هدف حملات و خسارات بی‌بدیل در تاریخ معاصر خود بوده است پیروزی تیم ملی و حمایت عمومی هم‌وطنان برای ایجاد اتحاد و هم‌بستگی ملی بیش لز پیش ضروری و مورد انتظار است. ما مانند همه هنرمندان و روشنفکران میهن تحت ستم‌مان ورزش‌کارانی که با پرچم ایران در هر میدانی مبارزه میکنند را نیز فرزند ایران و از ان خود میدانیم و پیروزی هایشان را در میدان‌های جهانی ارج می‌گذاریم.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

تلاش و دغدغهٔ نسل پنجاه و هفت و نسل زد! دیکتاتوری و فقر عمومی و بشکه‌های ثروت

آیا سامانه پدافند هوایی نوین ایران می‌تواند تغییر دهنده برنده بازی باشد؟

ملت ایران؛ تداوم یک هویت تاریخی در ورای تعاریف مدرن

چه شنیدید؟ آزادی، آزادی و آزادی*

در راستای سامان‌یابی طبقۀ کارگر ایران!

آن روزهای ماه