یکشنبه ۱۲ آذر ۱۴۰۲ - ۱۴:۵۳

كار، ارگان سازمان فداييان خلق ايران (اكثريت)

یکشنبه ۱۲ آذر ۱۴۰۲ - ۱۴:۵۳

تصویر اولین مدل زن سیاه پوست بر جلد مجله مد انگلیسی

باید با کلیشه ها مبارزه کرد، تنوع نه تنها باید در پیش زمینه باشد، بلکه باید نقش مهمی نیز در پشت صحنه داشته باشد. ارائه مدل های مختلف کافی نیست، ساختار تیم ها و شرکت ها نیز برای تغییر، تعیین کننده هستند. صنعت مد مجبور است و باید آن را جدی بگیرید و به معنی تنوع، توجه دقیقی نشان دهد. معنای تنوع در گفتمان علوم اجتماعی، به دسته های مختلفی مانند سن، رنگ پوست، جنسیت، منشأ قومی، مذهب، گرایش جنسی یا معلولیت ها اشاره دارد. بنابراین تنوع اجتماعی بسیار بیشتر از رنگ پوست است.

وقتی که تصویر “دونیال لونا” در سال ۱۹۶۶به عنوان اولین مدل سیاه پوست روی جلد مجله “وگ” در انگلیس ظاهر شد، سر و صدای زیادی به پا کرد و در جامعه به بحث های سیاسی زیادی دامن زد. حال، بیش از نیم قرن از آن زمان گذشته است، و دیده می شود که در دنیای مد از سیاه پوستان استفاده بیشتری می شود، از طرفی، رنگ مشکی هم در نمایش های مد و هم درعکس های تبلیغاتی بیشتراز قبل دیده می شوند. اما با کمی دقت می توانید این سؤال را مطرح نمایید که به راستی صنعت مد تا کجا و به چه اندازه متنوع (مدل های سیاه و سفید پوست) است؟ شاید به راحتی به یک جواب قطعی نرسید، اما باید گفت که این صنعت هنوز که هنوز است، قطبی است. به عنوان مثال در پاییز سال ۲۰۱۹، مجله مد آلمانی “Elle”، با انتشار نه تنها لباس های با رنگ سیاه، بلکه صفحه ای با تصاویر مدل های سیاه پوست را در شماره ای تحت عنوان “بازگشت به سیاه!”، توفانی به پا کرد و واکنش های انتقادی زیادی را به همراه داشت. تا آنجا که برخی انتقادها در این جهت بود که تاکید بر سیاه و سیاه پوست بودن توسط این مجله مد، به عنوان یک روند تلقی می شود. 

مبارزه برای توسعه و تنوع ادامه دارد 

به هر حال، روشن است که موضوع تنوع در صنعت مد، تا چقدر سیاسی است. این همان چیزی است که نادیا ساعده ایتانی متولد شهر “زاربروکن” آلمان از مادر و پدری فلسطینی و تحصیلکرده دانشگاه آزاد برلین به آن توجه کرده و از آن صحبت می کند، او درکنار شغل خود به عنوان مددکار اجتماعی، به عنوان مدل نیزفعالیت می کند. این زن جوان ۲۸ ساله می گوید: پیشنهاد شغلی برای او به سختی داده می شود، برای او رقابت بسیار سخت است، من با چهره مدل های معمولی مطابقت ندارم. در آلمان، هنوز هم سفید، باریک و بلند قد و بلوند سهم اصلی را دارند. او در باره مشکلات کاری اش می گوید: به عنوان مثال، وقتی یک مشتری با او تماس می گیرد و می گوید که می خواهد از چهره اش در یک کارزار تبلیغاتی استفاده کند و از او می خواهد که در برنامه تبلیغاتی او، روسری اش را از سر بردارد و به طرف آسمان پرتاب کند. ساعده می گوید: این کار برای او غیر قابل تصور است، زیرا برای او روسری بخش مهمی از هویت اوست، در کشور ما آلمان، دختران زیادی هستند که روسری به سر می کنند و می خواهند در بخش مد فعالیت شغلی داشته باشند، بنابراین باید شانس شغلی برای آنها فراهم باشد، البته باید گفت که به دلیل وجود شبکه های مجازی، شرایط بهتری به وجود آمده است. از طرف دیگر، صنعت مد می خواهد که تنوع بیشتری داشته باشد. از رنگ های بیشتری استفاده می کند، همچنین، به ویژه در سال های اخیر مدل های سیاه پوست،پیشنهاد کاری بیشتری گرفته اند. البته باید گفت که این سمت گیری های جدید، مربوط به جنبش “Black Lives Matter”+ است که صدایش در سالهای اخیر بلندتر و بلندتر شده است. تا جایی که در پاییز سال ۲۰۱۵، فقط ۲۲.۶ درصد از مدل های سیاه و سفید پوست در نمایش های هفته مد نیویورک حضور داشتند، حال این تعداد تقریباً دو برابر شده و در فصل مد پاییزی سال ۲۰۲۰، این رقم به ۴۳.۶ درصد افزایش یافته است. این ارقام پلاتفرم اینترنتی The Fashion Spot++ ایالات متحده، گزارش “تنوع” را در دنیای مد نشان می دهد. مبارزه برای توسعه و تنوع در دنیای مد ادامه دارد.

با کلیشه ها باید مبارزه کرد 

 دومینیک بوکر مدیر انتخاب مدل های مناسب برای مشتریان خود در سراسر جهان می گوید: قبل از هر مأموریت، وی در جلسه ای توجیهی، درخواست هایی را دریافت می کند که بیان می کنند، مدل مورد نظر باید چند ساله باشد، چه جنسیتی داشته باشد و اغلب اوقات حتی از چه ریشه باشد و از کجا آمده باشد. بوکر  که خود سیاه پوست است، از افزایش علاقه به مدل های سیاه پوست انتقاد دارد. او می ترسد که شرکتها و برچسب ها همیشه از روی علاقه واقعی، مدل ها را انتخاب نکنند، دلایل زیادی برای توجه به تنوع و انتخاب ها در بازار مد وجود دارد، به این نمی توان پیشرفت گفت، که همه به یکباره و ناگهانی به مدل های سیاه پوست رو بیاورند و همه چیز را پوشش بدهند، این دیگر حتی آزار دهنده می شود که چگونه اغلب کلمه تنوع، قربانی کلیشه ها می شود، مانند نقش تکراری یک مدل سیاه پوست در تبلیغ مربوط به وسائل ورزشی. باید پیشنهاد های دیگری هم به مشتری های خود داد. باید با کلیشه ها مبارزه کرد. به نظر وی، تنوع نه تنها باید در پیش زمینه باشد، بلکه باید نقش مهمی نیز در پشت صحنه داشته باشد. ارائه مدل های مختلف کافی نیست، ساختار تیم ها و شرکت ها نیز برای تغییر، تعیین کننده هستند. صنعت مد مجبور است و باید آن را جدی بگیرید و به معنی تنوع ، توجه دقیقی نشان دهد. او گفت: معنای تنوع  در گفتمان علوم اجتماعی، به دسته های مختلفی مانند سن، رنگ پوست، جنسیت، منشأ قومی، مذهب، گرایش جنسی یا معلولیت ها اشاره دارد. بنابراین تنوع اجتماعی بسیار بیشتر از رنگ پوست است. تقاضاهای متنوع شدن صنعت مد از مدت ها قبل وجود داشته است. زیرا بر آنچه از نظر ما زیبا یا “طبیعی” است تأثیر می گذارد. بحث های عمومی درباره نقش جنسیت و تنوع فرهنگی در صنعت مد نشان می دهد که این آرمان های هنجاری زیبایی، تا چقدر بحث برانگیز هستند.

باید گفت اکنون، ساعده راه خود را پیدا کرده است. اگرچه سوالات زیادی دریافت می کند و مجبور می شود به آنها پاسخ بدهد، اما او تصمیم گرفته است به صورت پاره وقت در بخش مد فعالیت نماید تا بتواند بطورآگاهانه به درخواست مشتری های خود جواب بدهد. علاوه بر این، او به همراه دو نفر از دوستان خود آژانس Blackhead Concepts را تاسیس کردند که در زمینه های مختلف به هنرمندان، برنامه هایی را ارائه می دهند. این آژانس کمپین ها و برنامه های انتخاباتی را اجرا می کند و می خواهد در مورد نژاد پرستی و تنوع در صنعت مد در جامعه، آگاهی ایجاد کند. ساعده امیدوار است که در شکل گیری و پیشرفت هر چه بیشتر دنیای مد، نقشی داشته باشد. او می گوید: “نسل ما آگاه است و صدایش بلند، ما می بینیم که جامعه ما متنوع شده است، و این نیز باید در دنیای مد به خوبی دیده شود”.

او می گوید شاید نکته اصلی و کلیدی این بحث ها، کلمه تنوع است. پشت این کلمه، آرزو های زیادی نهفته است که افراد مختلفی از جامعه ما تلاش می کنند تا در عرصه مد، نمایندگی داشته باشند. بنابراین عرصه وسیع مد نمی تواند به چند گروه محدود شود. زیرا برای حفظ وجود خود می بایست نسبت به همکاری با دیگران اقدام نماید، و همچنین باید در انتظار انتقاد های دیگران نیز باشد و در بحث های داغ، لحظه ای مکث کرده و صدای دیگران را بشنود. به عنوان مثال مجله آلمانی “Vogue” یک کانال آنلاین را در سال ۲۰۱۹ راه اندازی کرد که در آن مدل ها، طراحان، سبک ها و عکاسان، از تجربیات نژادپرستی خود گزارش می دهند. و امسال “ایمان آئیسی” اولین طراح از جنوب صحرای آفریقا بود که طرحهای خود را در هفته معروف اوت کوتور در پاریس به نمایش گذاشت. او از میان سه طراح مد آفریقایی، تنها کسی بود که موفق شد تا مجموعه طرح های خود را در آنجا ارائه دهد. 

+ – Black Lives Matter که نام اختصاری آن”BLM”است، یک جنبش اجتماعی است که در سال ۲۰۱۳ شکل گرفت و علیه خشونت نژادپرستانه پلیس ایالات متحده آمریکا فعالیت می کند. این جنبش با هشتگ # BlackLivesMatter، وقتی مورد توجه بسیاری از مردم قرار گرفت که دادگاه، تبرئه جورج زیمرمن، پلیسی را که به سرمارتین تریون، نوجوان آفریقایی- آمریکایی شلیک کرده بود اعلام کرد و باعث شوک و نفرت شدیدی در جامعه شد و در پی آن در سراسر کشور آشوب و تظاهرات به پا گردید.

“نمی توانم نفس بکشم”: در سال ۲۰۲۰، یک آفریقایی تبار آمریکایی در یک عملیات خشونت آمیزپلیس، در مقابل دوربین ها و چشم ملیون نفر ها نفر کشته شد. تصاویر آخرین لحظات زندگی جورج فلوید که می گفت: نمی توانم نفس بکشم، در سراسر جهان مخابره و باعث حیرت مردم دنیا شد. جنبش Black Lives Matter نسبت به این اقدام خشونتبار پلیس واکنش تندی نشان داد و توانست ملیون ها نفر از شهروندان آمریکا را علیه نژاد پرستی و خشونت پلیس، به خیابان ها کشید و جامعه آمریکا را متاثر کرد.

++ -“The Fashion Spot” (گزارشگران مسائل مد در سطح جهان)، در هر شش ماه، نشستی برگزار می کنند و گزارش های مختلف در باره مد، تنوع دنیای مد و فضای سیاسی و اجتماعی مربوط به آن را بررسی می کنند، و اینکه در هر فصل کاری، چه پیشرفت هایی حاصل شده و چه مشکلاتی به جا مانده است.

 

جمعه ۷ خرداد ماه ۱۴۰۰- ۲۸ مای ۲۰۲۱

 

تاریخ انتشار : ۷ خرداد, ۱۴۰۰ ۸:۵۸ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سخن روز

چگونه رسانه های بریتانیا و ایالات متحده فلسطینیان را انسان زدایی می کنند؟

رسانه‌های بریتانیایی-آمریکایی مرگ فلسطینی‌ها را منفعلانه گزارش می‌کنند، گویی از طریق سوانح طبیعی مرده اند، اغلب مرگ‌ها را به زبانی بیان می‌کنند که نشان می‌دهد آنها عمدتاً حماس یا در مجاورت حماس هستند، یا حداقل به‌طور نامناسبی در مقابل موشک‌ها قرار گرفته اند.

مطالعه »
یادداشت

گسترش دامنه جنگ ویرانگر بین اسراییل و فلسطین خطر بزرگی‌ست براى منطقه و جهان!

ریشهٔ این جنگ، نتیجه دو دهه سیاست تهاجمی اسراییل در قبال فلسطین و حمایت قدرت‌های غربی از آن است. امیدواریم جامعهٔ جهانی قادر باشد با درک این موضوع، برای برقراری آتش بس و بازگشت به دیپلماسی صلح از راه‌های مسالمت‌آمیز و متکی بر توافق اسلو برای حل مسئلهٔ فلسطین و جلوگیری از گسترش یک جنگ ویرانگر دیگر اقدام کند.

مطالعه »
آخرین مطالب

فاجعه غزه و ظهور نئوفاشیسم ایرانی…

به طور کل این استنباط در جامعه شکل گرفته که حاکمیت در ایران  بخش های عمده مردم و جامعه مدنی را در سرنوشت خود مشارکت نمی دهد. تعامل دو- طرفه بین حاکمیت و مردم، دچار  مشکلاتی است. اگر فرصت برای مشارکت مردمی ایجاد نشود، طبیعتا احساس تعلق از بین رفته و باعث سرخوردگی وسیع ، بیگانگی، حتی ضدیت با حاکمیت در بعضی اقشار جامعه می شود.

جنبش دادخواهی و ضرورت تلاش برای محاکمه «مقام امنیتی» در یک دادگاه بین‌المللی

پرویزثابتی همان «مقام امنیتی» معروف رژیم سابق و از مسئولان اصلی ساواک و همه کاره اداره سوم، پس از چندین دهه خود را آفتابی کرده و به روی صحنه آمده است و با وقاحت بی مانندی منکر هرگونه شکنجه شده و مدعی است که رؤسای ساواک زدن حتی یک سیلی به گوش افراد دستگیر شده و تحت بازجوئی را ممنوع اعلام کرده بودند …

گزارش شرکت هیئت نمایندگی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) در کنگرهٔ حزب چپ آلمان

روز دوم کنگره یعنی شنبه ۱۸ نوامبر ۲۰۲۳ (۲۷ آبان ۱۴۰۲)، با خانم یولیا ویدمن مسئول بخش سیاست بین‌الملل حزب چپ آلمان دیداری صورت گرفت. فت‌وگو با آرزوی موفقیت برای کنگرۀ حزب چپ آلمان از سوی هیئت نمایندگی سازمان و آرزوی موفقیت برای سازمان از سوی خانم یولیا ویدمن و تأکید بر ادامهٔ هم‌کاری نزدیک میان سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) و حزب چپ آلمان به پایان رسید.

کنوانسیون استانبول، حمایت از زنان در برابر خشونت

کنوانسیون شورای اروپا معروف به کنوانسیون استانبول، روز چهارشنبه، یازده مه ۲۰۱۱ (۲۱ اردیبهشت ۱۳۹۰)، توسط وزرای امور خارجه ۴۷ کشور اروپایی در استانبول تصویب و از ۱ اوت ۲۰۱۴ توسط امضا کنندگان لازم الاجرا است. … هدف این کنوانسیون تقویت برابری بین زن و مرد و حق زنان برای داشتن زندگی عاری از خشونت است.

یادداشت

گسترش دامنه جنگ ویرانگر بین اسراییل و فلسطین خطر بزرگی‌ست براى منطقه و جهان!

ریشهٔ این جنگ، نتیجه دو دهه سیاست تهاجمی اسراییل در قبال فلسطین و حمایت قدرت‌های غربی از آن است. امیدواریم جامعهٔ جهانی قادر باشد با درک این موضوع، برای برقراری آتش بس و بازگشت به دیپلماسی صلح از راه‌های مسالمت‌آمیز و متکی بر توافق اسلو برای حل مسئلهٔ فلسطین و جلوگیری از گسترش یک جنگ ویرانگر دیگر اقدام کند.

مطالعه »
بیانیه ها

بیانیه‌ی کانون نویسندگان ایران به مناسبت ۲۵ نوامبر، ‌روز جهانی منع خشونت بر زنان

جنبش مقاومت و آزادی‌خواهی زنان که بی‌درنگ پس از استقرار حاکمیت اسلامی نخستین گام علنی خود را با اعتراض به «حجاب اجباری» در هفدهم اسفندماه ۵۷ برداشته بود، از آن پس بارها به‌ شکل‌های گوناگون قد علم کرد تا سرانجام در پی قتل حکومتی مهسا (ژینا) امینی شعله‌ور شد و در اندک‌زمانی به شکل جنبشی عمومی درآمد…..

مطالعه »
پيام ها

پیام نرگس محمدی در مورد اعدام میلاد زهره وند، هشتمین معترض جنبش زن زندگی آزادی

حکومت دینی استبدادی، فریبکارانه و حیله‌گرانه قواعد کشتار بی‌رحمانه را به جای میدان جنگ در دالانهای دادگاه انقلاب و به جای فرماندهان، با قضات دست‌نشانده نهادهای امنیتی_نظامی پیش می‌برد. صحنه جنایت قتل و کشتار حکومتی هم با تشریفات مبتذل، “سکوی اجرای قانون” نامیده می‌شود.

مطالعه »
بیانیه ها

بیانیه‌ی کانون نویسندگان ایران به مناسبت ۲۵ نوامبر، ‌روز جهانی منع خشونت بر زنان

جنبش مقاومت و آزادی‌خواهی زنان که بی‌درنگ پس از استقرار حاکمیت اسلامی نخستین گام علنی خود را با اعتراض به «حجاب اجباری» در هفدهم اسفندماه ۵۷ برداشته بود، از آن پس بارها به‌ شکل‌های گوناگون قد علم کرد تا سرانجام در پی قتل حکومتی مهسا (ژینا) امینی شعله‌ور شد و در اندک‌زمانی به شکل جنبشی عمومی درآمد…..

مطالعه »
برنامه و اساسنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

فاجعه غزه و ظهور نئوفاشیسم ایرانی…

جنبش دادخواهی و ضرورت تلاش برای محاکمه «مقام امنیتی» در یک دادگاه بین‌المللی

گزارش شرکت هیئت نمایندگی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) در کنگرهٔ حزب چپ آلمان

کنوانسیون استانبول، حمایت از زنان در برابر خشونت

هنری کیسینجر، وزیر خارجه پیشین آمریکا و طراح «جنگ و صلح» درگذشت!

اعدام کامران رضایی، از معترضان آبان ۹۸ در شیراز