اولاند: مداخله نظامی ممکن است
گروه جهان: سفیران سوریه، یک به یک اخراج میشوند و «کوفی عنان» نماینده ویژه سازمان ملل متحد و اتحادیه عرب برای حل بحران سوریه میگوید یک سال بعد از آغاز درگیریها «این کشور به نقطهای بیبازگشت رسیده است.» از سویی، رییسجمهوری فرانسه از احتمال حمله نظامی به سوریه سخن میگوید و از سوی دیگر گفته میشود که شورای امنیت و اتحادیه عرب درباره سوریه نشست اضطراری برگزار میکنند. به گزارش خبرگزاری آلمان، کوفی عنان پس از گفتوگو با «بشار اسد»، رییسجمهوری سوریه به خبرنگاران گفت: «از او خواستم که همین حالا، نه فردا، همین حالا گام مهمی بردارد تا فرصت و امکان اجرای طرح صلح فراهم شود.» عنان از دولت سوریه و تمام گروههای شبهنظامی حامی دولت خواست که نهایت خویشتنداری را به خرج دهند و در عین حال از نیروهای مسلح مخالف دولت خواست که خشونتها را متوقف کنند. بشار اسد موفقیت طرح صلح کوفی عنان را بسته به توقف اقداماتی دانسته که «اقدامات تروریستی» و «قاچاق اسلحه» هستند. ناامیدی را از سخنان تمام چهرههای درگیر در بحران سوریه میتوان مشاهده کرد؛ امری که پس از کشتار تکاندهنده بیش از ۱۰۸ نفر در شهر «حوله» و بنبست در اجرای طرح صلح در سوریه، به واقعیتی انکارناپذیر تبدیل شده است.
در همین حال فرانسوا اولاند، رییسجمهوری فرانسه در گفتوگویی مداخله نظامی در سوریه را ممکن دانست و گفت پیششرط این امر رعایت حقوق بینالملل و موافقت شورای امنیت سازمان ملل متحد است. اولاند گفت: به این منظور باید روسیه و چین را متقاعد کرد. او افزود: در جریان دیدار روز جمعه «ولادیمیر پوتین» از پاریس، با رییسجمهوری روسیه درباره ضرورت تشدید اقدامات تنبیهی علیه دمشق گفتوگو خواهد کرد. از سوی دیگر «باب کار» وزیر خارجه استرالیا میگوید دولت او پیشنهاد رییسجمهوری فرانسه را بررسی خواهد کرد. او همزمان خاطرنشان کرد: تسلیح شورشیان سوریه با دشواریهایی همراه خواهد بود. پیش از این «ژنرال مارتین دمپسی»، رییس ستاد ارتش آمریکا از آمادگی این کشور برای حمله نظامی به سوریه سخن گفته بود. با این حال یک سخنگوی «اوباما» گفت که دمپسی این اظهارات خود را با کاخسفید هماهنگ نکرده است.
اولاند در بخش دیگری از سخنانش گفت: در اوایل ماه ژوییه نشست «گروه دوستان سوریه» در پاریس برگزار خواهد شد. رییسجمهوری فرانسه، پیشتر سفیر سوریه را از پاریس اخراج کرده بود. به جز فرانسه، شماری دیگر از کشورهای غربی از جمله بریتانیا، آلمان، ایالات متحده و کانادا نیز به اقدام مشابهی دست زدند. همچنین روز گذشته ژاپن نیز سفیر سوریه را اخراج کرد. ترکیه نیز به همه دیپلماتهای سوریه ۷۲ ساعت فرصت داد خاک این کشور را ترک کنند. وزارت خارجه ترکیه در بیانیهای اعلام کرده است دیپلماتهای سوریه در اعتراض به کشتار بیش از صدنفر در حوله در استان حمص اخراج میشوند.
در سوی دیگر ماجرا، روز گذشته چین و روسیه در واکنش به اظهارات فرانسوا اولاند، مخالفت خود را با مداخله نظامی اعلام کردند. یک سخنگوی وزارت خارجه چین در پکن گفت که دولت این کشور با مداخله نظامی در یک کشور خارجی برای ساقط کردن دولت آن مخالف است. گنادی گاتیلوف، معاون وزارت خارجه روسیه نیز گفته است در زمان کنونی تاملات درباره مداخله سازمان ملل در سوریه زود است. قرار است شورای حقوقبشر سازمان ملل هم روز جمعه به درخواست آمریکا، قطر، ترکیه و اتحادیه اروپا برای رسیدگی به جنایت در حوله تشکیل جلسه دهند. پیشتر سازمان ملل اعلام کرده بود که نیروهای طرفدار سوریه مسوول کشتار ۱۰۸ غیرنظامی در حوله، واقع در استان حمص هستند. هروه لادسوس، سرپرست هیات نظارت صلح سازمان ملل مدعی شد که تاکنون شواهد و اسنادی که بیانگر دخالت نیروهای اپوزیسیون در این جنایت باشند، بهدست نیامده است. به گزارش خبرگزاریهای غربی، قربانیان که ۴۹ نفر از آنان کودک هستند، با شلیک گلوله از فاصله نزدیک به قتل رسیدهاند با این حال دمشق میگوید که تروریستها به این جنایت دست زدهاند.