چهارشنبه ۵ مهر ۱۴۰۲ - ۰۹:۱۸

كار، ارگان سازمان فداييان خلق ايران (اكثريت)

چهارشنبه ۵ مهر ۱۴۰۲ - ۰۹:۱۸

نظارت بر امنیت و بهداشت محیط‌های کار صفر است

طبق گزارش پزشكی قانونی مرگ و میر ناشی از حوادث كار در هفت ماهه امسال نسبت به‌مدت مشابه سال قبل 24 درصد افزایش داشته و از 880 نفر در هفت ماهه سال گذشته به 1100 نفر در سال جاری رسیده است. آمارهای 6ساله نشان می‌دهد روزانه 3 كارگر قربانی حوادث می‌شوند.

نظارت بر امنیت و بهداشت محیط‌های کار صفر است

در ماه‌های اخیر افزایش مرگ و میر کارگران به واسطه سختی کار به یکی از موضوعات مهم تبدیل شده است. هرچند پزشکی قانونی از آمار یک هزار و ۱۰۱ نفری حوادث کار در سال ۹۱ خبر می‌دهد چندی پیش چند انفجار در معادن کشور به آمار مرگ و میر ناشی از حوادث کار افزود. یکی از دلایل اساسی در بروز حوادث ناشی از کار استانداردسازی محیط کار است که به‌طور معمول در محیط‌های کار به‌ویژه معادن به خوبی رعایت نمی‌شود

به‌طور مثال یکی از دلایل اصلی گرفتار شدن معدنچیان در حوادث اخیر محیط‌های معدنی، گیر افتادن آنها در تونل‌ها و مسیرهای حفاری شده است که عموما در محیط حبس شده و تا رسیدن نیروهای امداد جان خود را از دست داده‌اند. یکی از دلایلی که به گفته کارشناسان بهداشت محیط مانع اجرای صحیح قوانین کار به‌ویژه در محیط‌های کاری بوده است نبود نظارت صحیح در کارگاه‌ها و محیط‌های کاری است.

نبود قوانین سخت‌گیرانه برای کارفرمایان

محمود قدیری، معاون پیشگیری سازمان آتش نشانی در این رابطه به «ملت ما» می‌گوید: رعایت نکات ایمنی در کارگاه‌های ساختمانی و محیط‌های کارگری هنوز از سوی کارگران و کارفرمایان رعایت نمی‌شود او می‌افزاید: نگاهی گذرا به وضع ساختمان‌های در حال ساخت نشان می‌دهد که به شکل میانگین کمتر از ۱۰ درصد کارگران موارد ایمنی در ساختمان‌ها را رعایت می‌کنند و در حال حاضر این رقم به تعداد کمتری هم رسیده است. به نظر آنها استفاده از کلاه ایمنی یا دستکش و لباس‌های مطمئن قدرت مانور را در کار از آنها می‌گیرد. او می‌افزاید: این برداشت در طولانی مدت ممکن است جان خیلی از این کارگران را بگیرد.

قدیری با اشاره به رعایت نکردن حداقل‌های نکات ایمنی در محیط‌های کارگاهی و کارگری ادامه می‌دهد: فرهنگ ایمن‌سازی عامل مهمی در کاهش خسارات ناشی از حوادث کار است. این کارشناس و مسئول در سازمان آتش نشانی با اشاره به دو فاکتور شناخت و اعتقاد به خطرات ادامه می‌دهد: تقریبا همه می‌دانند که نداشتن دستکش در محیط‌هایی که با برق سر و کار دارند می‌تواند منجر به برق گرفتگی شود اما خیلی از برق کاران این موضوع را رعایت نمی‌کنند چراکه اعتقادی به آن ندارند.

برای اجرای صحیح قوانین بهداشت و ایمنی کار لازم است همزمان با شناخت قوانین و اصول به آنها ایمان آورد. قدیری با بیان این‌که قوانین ما هرچند هم خوب باشد نیاز به مجری دارد می‌افزاید: مشکل اساسی ما نبود مجریان کارآمد است با وجود آن‌که ایمنی مطلق در هیچ جای دنیا میسر نمی‌شود اما وجود مجریان سختگیر و آشنا به کار می‌تواند تا درصد بالایی از آمار مرگ و میر ناشی از حوادث کار بکاهد.

نظارت‌های ضعیف بر محیط‌های کارگری و ساختمانی

معاون پیشگیری سازمان محیط زیست می‌افزاید: در قوانین ساختمان در حال حاضر آیین نامه وزارت کار به نکاتی مهم اشاره داشته است اما نه نظارتی دراین زمینه صورت می‌گیرد و نه چندان می‌توان به اجرای صحیح قوانین امیدوار بود. قدیری با اشاره به جریمه‌های سنگین در کشورهای توسعه یافته در عمل نکردن به قوانین می‌افزاید: در این کشورها جریمه‌های سنگین برای کارفرمایانی که محیط ایمنی برای کارگران مهیا نمی‌کنند در نظر گرفته می‌شود و همین نکته موجب می‌شود تا کارفرمایان تامین نیازهای ایمنی کارگران را به صرف هزینه‌های زیاد به عنوان جریمه ترجیح دهند کاری که در کشور ما اجرا نمی‌شود.

قدیری با اشاره به گودبرداری‌های غیر اصولی به عنوان یکی دیگر از دلایل مرگ و میر کارگران می‌افزاید: در کشورهای توسعه یافته اگر گودبرداری‌ها برای ساخت و ساز همچون کشور ما انجام شود ادامه کار متوقف و جریمه‌های سنگین در نظر می‌گیرند در حالی که در کشور ما کارگران گودبرداری را به شکل عمودی انجام می‌دهند که به‌راحتی موجب ریزش و حبس کارگران می‌شود.

او با بیان این‌که در قانون کار در حوزه گودبرداری‌ها ۱۰ روش وجود دارد که کارفرمایان خیلی کم به آن توجه دارند. این مقام مسئول در آتش نشانی با تاکید بر این‌که درونی‌سازی فرهنگ ایمنی کار با تبلیغات عمومی امکان پذیر نیست می‌افزاید: همه مسائل از طریق رسانه‌ها قابل اجرا نمی‌شود گاهی اعمال قوانین سختگیرانه‌تری لازم است.

تحقیقات ما نشان می‌دهد سایر کشورهایی که در این حوزه از ما جلوتر قرار دارند با قوانین سخت و جریمه‌های سنگین شروع کرده و پس از ایجاد این فرهنگ تقریبا ایمنی کار در این کشورها رعایت شده است. قدیری می‌افزاید: در کشور ما موضوع دیگری که در افزایش مرگ و میر کارگران ناشی از سختی کار رخ داده است نبود تناسب بین حجم کار کارگران با جثه و موقعیت کارگران است که این موضوع با افزایش قوانین سختگیرانه و نظارت ناظران بهبود می‌یابد.

طبق گزارش پزشکی قانونی مرگ و میر ناشی از حوادث کار در هفت ماهه امسال نسبت به‌مدت مشابه سال قبل ۲۴ درصد افزایش داشته و از ۸۸۰ نفر در هفت ماهه سال گذشته به ۱۱۰۰ نفر در سال جاری رسیده است. آمارهای ۶ساله نشان می‌دهد روزانه ۳ کارگر قربانی حوادث می‌شوند.

سقوط از بلندی رتبه اول مرگ ومیرهای حوادث کار

سازمان پزشکی قانونی کشور اعلام کرد: در هفت ماهه سال جاری یکهزار و ۸۶ مرد و ۱۵ زن بر اثر حوادث کار در کشور جان باخته‌اند. بر اساس آمارهای موجود سقوط از بلندی با ۴۵۶ فوتی (۴۵۳ مرد و سه زن) رتبه اول مرگ‌های ناشی از حوادث کار را به خود اختصاص می‌دهد، همچنین اصابت اجسام سخت با ۲۳۶ فوتی (۲۳۵ مرد و یک زن)، برق‌گرفتگی با ۱۷۳ فوتی (۱۷۲ مرد و یک زن)، سوختگی با ۶۴ فوتی (۵۸ مرد و شش زن) و کمبود اکسیژن با ۳۴ فوتی مرد در رتبه‌های بعدی مرگ بر اثر حوادث کار قرار دارند.

در هفت ماهه امسال بیش‌ترین مرگ‌های ناشی از حوادث کار با ۱۷۷ مورد در شهریورماه و کمترین آن با ۱۰۹ مورد در فروردین‌ماه ثبت شده‌ است، مرگ‌های ناشی از حوادث کار مهرماه امسال نیز نسبت به مهر ماه سال گذشته رشد زیادی داشت، به‌طوری که از ۱۰۹ فوتی در مهر ماه سال گذشته به ۱۷۴ مورد در مهرماه امسال رسید که این افزایش، معادل ۶/۵۹ درصد رشد است. طی این مدت همچنین استان‌های تهران با ۱۴۰ فوتی (همگی مرد)، اصفهان با ۹۴ فوتی (همگی مرد) و خراسان رضوی با ۷۲ فوتی (۷۱ مرد و یک زن) بیش‌ترین و استان‌های چهارمحال و بختیاری با دو فوتی، خراسان جنوبی با سه و زنجان با چهار فوتی کمترین موارد مرگ بر اثر حوادث کار را داشته‌اند.

بر اساس بررسی‌های سازمان پزشکی قانونی کشور در ۱۰ سال گذشته (۱۳۸۱ الی ۱۳۹۰)،۹ هزار و ۶۲۵ نفر بر اثر حوادث کار در کشور جان باختند که بیش‌ترین آن با یکهزار و ۵۰۷ فوتی در سال ۱۳۹۰ وکمترین آن با ۴۶۱ فوتی در سال ۱۳۸۱ ثبت شده است. گفتنی است مرگ و میر حوادث کار از سال ۱۳۸۱ تا ۱۳۸۷ سیر صعودی داشت اما در سال ۱۳۸۸ با کاهش این آمار در کشور مواجه بودیم، این درحالی است که مرگ بر اثر حوادث کار در سال ۱۳۹۰ نسبت به سال قبل از آن مجدداً افزایش یافت و۹/۱۶درصد بیش‌تر شد. یادآور می‌شود مطابق آمارهای موجود به‌طور متوسط در هر سال ۹۶۳ نفر و روزانه ۷/۲ نفر بر اثر حوادث کار در کشور جان خود را از دست می‌دهند.

بخش : کارگری
تاریخ انتشار : ۱۴ دی, ۱۳۹۱ ۹:۱۹ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سخن روز

آغاز جنگ و حماسه مقاومت خرمشهر:‌ مصاحبه نشریه کار با اکبر دوستدار

خبر حمله عراق را در واقع ما با مشاهده بمباران اهواز و آبادان دریافت کردیم. هواپیماهای عراقی در همان ساعات اول، بسیاری از شهرهای خوزستان و جمعاً ده شهر کشور را بمباران کردند. البته هدف مقدم و اصلی آنها تسخیر برق آسای خرمشهر توسط نیروی زمینی بود که در نزدیکی مرز عراق قرار داشت. از قرار و طبق نقشه جنگی صدام، آبادان، اهواز، دزفول و سوسنگرد اهداف بعدی آنان بودند. ۱۲ لشکر زرهی عراق با همه تجهیزات بسوی خرمشهر سرازیر شده بودند.

مطالعه »
یادداشت

جنبش زن زندگی آزادی، به مثابه جنبش علیه سلطه و استبداد

یک سال از روزهایی که زنان به اعتراض به قتل حکومتی مهسا “ژینا” روسری های خود را بعنوان نماد و  سمبل اقتدار جمهوری اسلامی به آتش کشیده و با شعار “زن، زندگی، آزادی” همبستگی عمیق جهانیان را بخود جلب کردند،  گذشت. جنبشی که در یک سال گذشته شاهدش بودیم، یکباره آغاز نشده و پیش زمینه های آن به سال های سال قبل به  خصوص بعد از انقلاب ۵۷ بر میگردد.

مطالعه »
آخرین مطالب

سوئد…کجا میرویم؟

اگر آمار و ارقام و اطلاعات هم نتواند تقدیر را بازگو کند منطق آدمی میتواند یک نتیجه ای بگیرد. جهان گام به گام بسوی شرایط تنازع بقا کشیده میشود، شرایطی که در آن، کشوری مثل ایران ماهی زنده در ماهیتابه زورگویان خواهد بود. ما به دروازه جهنم نزدیک میشویم و این در حالیست که نه مردم و نه اپوزیسیون و نه حکومت و دولت هیچکدام چه باید کرد را نمیدانند یا نمیخواهند به گونه منطقی به آن فکر کنند.

آغاز محاکمه ۳۲ نفر از اهالی روستای آق‌دره وسطی به جرم حمایت از کارگران معترض معادن آق‌دره!

این محاکمه جزئی از مقاومت و سرکوب‌های دنباله‌دار در آق‌دره است. اهالی این منطقه که به واسطه‌ی فعالیت‌های معدنی امکان کشاورزی و دامداری را از دست رفته می‌بینند، برای بقا چاره‌ای جز کار در این معادن ندارند و مدیران و صاحب امتیازان معدن نیز با علم به این موضوع بیشترین بهره‌کشی و سرکوب‌ها را بر آنان اعمال می‌کنند.

توده را با جنگ صنفی آشنا باید نمود

توده را با جنگ صنفی آشنا باید نمود
/
کشمکش را بر سر فقر و غنا باید نمود
/
در صف حزب فقیران اغنیا کردند جای
/
این دو صف را کاملاً از هم جدا باید نمود

رویدادهای اخیر در منطقه قره باغ کوهستانی

نیروهای نظامی جمهوری آذربایجان روز سه شنبه، ۱۹سپتامبر با نقض خط آتش به منطقه خودمختار قره باغ حمله کردند. بر اثر این حمله گسترده، غیر از هدفهای نظامی، منازل مسکونی، مدارس و شهروندان عادی آماج بمباران زمین و هوایی قرار گرفتند، خانواده ها از هم فرو پاشیده و شماری از جمله کودکان مفقود شده اند. خبرهای نگران کننده ای از اقدامات لجام گسیخته نیروهای آذربایجانی علیه شهروندان عادی به گوش می رسد.

شرایط کار پیک های تحویل غذا بسیار بد است!

کمی پس از اینکه اسد به عنوان یک پیک تمام وقت تحویل غذا، در واشنگتن دی سی شروع به کار کرد، حین کار توسط یک ماشین مورد صدمه قرار گرفت. دوچرخه الکتریکی که او برای کار تحویل غذا خریداری کرده بود، آسیب دیده ولی هنوز کار میکرد. وقتی اسد با شرکت ارسال کالا تماس گرفت تا آنها را از حادثه مطلع کند، شرکت از او خواست که به کارش ادامه داده و غذایی که حمل می کرد را تحویل مشتری بدهد …

یادداشت

جنبش زن زندگی آزادی، به مثابه جنبش علیه سلطه و استبداد

یک سال از روزهایی که زنان به اعتراض به قتل حکومتی مهسا “ژینا” روسری های خود را بعنوان نماد و  سمبل اقتدار جمهوری اسلامی به آتش کشیده و با شعار “زن، زندگی، آزادی” همبستگی عمیق جهانیان را بخود جلب کردند،  گذشت. جنبشی که در یک سال گذشته شاهدش بودیم، یکباره آغاز نشده و پیش زمینه های آن به سال های سال قبل به  خصوص بعد از انقلاب ۵۷ بر میگردد.

مطالعه »
بیانیه ها

در سالگرد قتل حکومتی مهسا (ژینا) امینی: ایران به پیش از جنبش تنیده در جان مردم و میهن برنمی‌گردد!

جنبش «زن‌ زندگی، آزادی»، در بطن جامعه حضور دارد و مطالبات بنیادین آن در حال تکوین است. خواست استقرار جمهوری مبتنی بر جدایی دین از حکومت، بر پایهٔ ارزش‌های جهان‌شمول حقوق بشر و با تأکید ویژه بر آزادی، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی، به‌یمن مبارزهٔ مردم ایران تحقق خواهد یافت!

مطالعه »
پيام ها

در سالگرد قتل حکومتی مهسا (ژینا) امینی: ایران به پیش از جنبش تنیده در جان مردم و میهن برنمی‌گردد!

جنبش «زن‌ زندگی، آزادی»، در بطن جامعه حضور دارد و مطالبات بنیادین آن در حال تکوین است. خواست استقرار جمهوری مبتنی بر جدایی دین از حکومت، بر پایهٔ ارزش‌های جهان‌شمول حقوق بشر و با تأکید ویژه بر آزادی، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی، به‌یمن مبارزهٔ مردم ایران تحقق خواهد یافت!

مطالعه »
بیانیه ها

در سالگرد قتل حکومتی مهسا (ژینا) امینی: ایران به پیش از جنبش تنیده در جان مردم و میهن برنمی‌گردد!

جنبش «زن‌ زندگی، آزادی»، در بطن جامعه حضور دارد و مطالبات بنیادین آن در حال تکوین است. خواست استقرار جمهوری مبتنی بر جدایی دین از حکومت، بر پایهٔ ارزش‌های جهان‌شمول حقوق بشر و با تأکید ویژه بر آزادی، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی، به‌یمن مبارزهٔ مردم ایران تحقق خواهد یافت!

مطالعه »
برنامه و اساسنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

سوئد…کجا میرویم؟

آغاز محاکمه ۳۲ نفر از اهالی روستای آق‌دره وسطی به جرم حمایت از کارگران معترض معادن آق‌دره!

توده را با جنگ صنفی آشنا باید نمود

رویدادهای اخیر در منطقه قره باغ کوهستانی

شرایط کار پیک های تحویل غذا بسیار بد است!

یک سال پس از آغاز جنبش “زن، زندگی آزادی” − تلاشی برای تحلیل وضعیت