سامانه اینترنتی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)

GOL-768x768-1

۱۵ خرداد, ۱۴۰۵ ۲۳:۴۳

جمعه ۱۵ خرداد ۱۴۰۵ - ۲۳:۴۳

احترام به عقیده یا پوششی برای توجیه خشونت؟

مسئله آن‌جا جدی می‌شود که یک عقیده، از مرز نظر شخصی عبور کرده و به توجیه خشونت، سرکوب مخالفین، دفاع  از جنگ، بمباران شهرها و کشتار غیرنظامیان یا نقض حقوق بنیادین انسان‌ها می‌رسد. این دیگر صرفاً «یک دیدگاه متفاوت» نیست؛ این‌ها مواضعی هستند که با اصول اولیه انسانیت در تعارض‌اند. در چنین مواردی، دعوت به «احترام» نه‌تنها بی‌معنا، بلکه به‌نوعی همدستی اخلاقی با خشونت است.

در فضای سیاسی امروز، جمله‌ای به‌ظاهر بدیهی بارها تکرار می‌شود: «باید به عقاید دیگران احترام گذاشت.» اما این گزاره، اگر بدون قید و شرط پذیرفته شود، می‌تواند به خطایی خطرناک بدل شود.

در یک جامعه دموکراتیک، آنچه بی‌قید و شرط شایسته احترام است، انسان است—نه هر عقیده‌ای که او بیان می‌کند. عقاید، بر خلاف انسان‌ها، مصون از نقد نیستند؛ بلکه باید در معرض سنجش، نقد و حتی رد قرار گیرند.

بدیهی است که در یک جامعه آزاد، اختلاف نظر—حتی عمیق و ریشه‌ای—نه‌تنها طبیعی، بلکه ضروری است. مسئله، تنها تفاوت عقیده نیست؛ بلکه عبور از مرز انسانیت است.

اگر منظور از «احترام» این باشد که برخی دیدگاه‌ها نباید نقد شوند، این دیگر احترام نیست؛ این توقعِ مصونیت است.

احترام، زمانی معنا دارد که انسانیت زیر پا گذاشته نشود—نه آنجا که خود انسانیت قربانی می‌شود.

بنابراین هیچ‌کس موظف نیست به عقیده‌ای که خشونت و نقض حقوق انسان‌ها را توجیه می‌کند، احترام بگذارد.

این‌جا لازم است بر یک تمایز مهم تأکید شود: «قابل احترام ندانستن یک عقیده» به‌هیچ‌وجه به معنای توهین، تحقیر یا بی‌احترامی به صاحب آن عقیده نیست. نقد—حتی نقد صریح و بی‌پرده—با بی‌احترامی تفاوت دارد. آنچه رد می‌شود، محتوای یک دیدگاه است، نه کرامت انسانیِ فردی که آن را بیان می‌کند. در یک فضای دموکراتیک، می‌توان و باید با عقایدی که ناقض حقوق انسان‌ها هستند مرزبندی کرد، بی‌آن‌که به ورطه توهین و نفی حرمت اشخاص لغزید.

مسئله آن‌جا جدی می‌شود که یک عقیده، از مرز نظر شخصی عبور کرده و به توجیه خشونت، سرکوب مخالفین، دفاع  از جنگ، بمباران شهرها و کشتار غیرنظامیان یا نقض حقوق بنیادین انسان‌ها می‌رسد. این دیگر صرفاً «یک دیدگاه متفاوت» نیست؛ این‌ها مواضعی هستند که با اصول اولیه انسانیت در تعارض‌اند. در چنین مواردی، دعوت به «احترام» نه‌تنها بی‌معنا، بلکه به‌نوعی همدستی اخلاقی با خشونت است.

این نکته زمانی اهمیت دوچندان پیدا می‌کند که بخشی از نیروهای سیاسی—از جمله در میان برخی جریان‌های سلطنت‌طلب—چنین مواضعی را توجیه یا حتی طلب می‌کنند. در اینجا دیگر نمی‌توان پشت شعار «احترام به عقیده» پنهان شد. سخن گفتن از «احترام» در این موارد، نه نشانه بلوغ فکری، بلکه نشانه چشم‌پوشی از یک خط قرمز اخلاقی است.

تحمل دموکراتیک، به‌معنای پذیرش بی‌مرز همه چیز نیست. جامعه‌ای که نتواند میان عقاید قابل‌تحمل و عقاید ضدانسانی تمایز بگذارد، در نهایت خودِ امکان همزیستی مسالمت‌آمیز را از دست خواهد داد.

آزادی بیان به این معنا نیست که همه عقاید از اعتبار اخلاقی یکسان برخوردارند؛ بلکه تنها به این معناست که امکان بیان آن‌ها وجود دارد. تمایز میان «حق بیان» و «حقانیت اخلاقی» دقیقاً همان‌جایی است که مسئولیت نقد آغاز می‌شود.

بنابراین، دفاع از آزادی بیان به این معناست که افراد حق دارند سخن بگویند—اما دیگران نیز حق دارند آن سخن را، اگر ناقض کرامت انسانی است، بی‌پرده نقد و محکوم کنند.

احترام، مرزی دارد.

آن‌جا که پای جان و کرامت انسان‌ها در میان است، این مرز باید روشن، صریح و بدون ملاحظه ترسیم شود —و هر تلاشی برای محو کردن این مرز، نه دفاع از مدارا، بلکه زمینه‌سازی برای خشونت است.

تاریخ انتشار : ۷ فروردین, ۱۴۰۵ ۱:۲۹ ق٫ظ

آخرین نوشته‌ها:

لینک کوتاه

نظرات

Comments are closed.

به مناسبت سالروز پیروزی بر نازیسم؛ هیچ نیروی اهریمنی نمی‌تواند بر مردمی متحد پیروز شود

هیئت سیاسی- اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت): همان‌گونه که اتحاد شوروی در ژوئن ۱۹۴۱ با اتکای به اتحاد مردمی در برابر تجاوز ایستاد، ایران نیز در اسفند ۱۴۰۴ دچار تحولی بزرگ شد. همبستگی مردم در دفاع از میهن، که به عین دریافتند فرزندانشان در نیروهای مسلح، به اتکای پشتیبانی جامعه است که قادرند از کشورشان در برابر خطر موجودیتی دفاع کنند.

ادامه »

ایران در آستانه فروپاشی: اعتراضات، عدم حقانیت حاکمان و بن‌بست‌های پیش‌رو…

شورای سردبیری کار: تجربه تمامی طول دوران حیات حکومت اسلامی نشان می‌دهد که هر موج سرکوب، به‌جای تثبیت پایدار نظام، پایگاه اجتماعی نظام را کوچک‌تر می‌کند، شمار بیشتری از شهروندان را به صف مخالفان می‌راند و پس از مدتی، اعتراضات گسترده‌تری دوباره سر برمی‌آورد. این بار اما فشار از پایین با خطر تشدید تنش در سطح منطقه‌ای و بین‌المللی نیز هم‌زمان شده است. در چنین فضایی، اسرائیل ـ با سابقه حملات تحریک آمیز و تلاش مستمر برای تضعیف جمهوری اسلامی ـ ممکن است اعتراضات داخلی را فرصتی برای ازسرگیری حملات علیه ایران تلقی کند. این هم‌زمانی نارضایتی داخلی و تهدید خارجی، معادله‌ای بسیار خطرناک برای کشور ما ایجاد کرده است.

مطالعه »

ترامپ، توافق با جمهوری اسلامی ایران و پیمان ابراهیم

چنین می‌نماید که زور ترامپ برای خلق «بیگ بنگ»ی نو چندان پرزور نیست.

گره «پیوستن عربستان و قطر به پیمان ابراهیم» به پایان جنگ با ایران را قطر و عربستان به کوری کشاندند.

کوری گره همزمان پیام روشنی را با خود دارد؛

بدون ایران، نظمی نو در منطقه، باختر آسیا؛ حاکم نخواهد شد.

آمریکا باید در ملاحظات سیاسی خود نقش ایران را از «تهدید» به «بازیگر ضروری» بازتعریف کند.

ایران دیری‌ست در پی شناسایی این نقش خود از سوی امریکا بوده است.

مطالعه »

گل به‌خودی فیفا در دادن میزبانی جام جهانی به آمریکا و کانادا و نادیده گرفتن تبعیض نسبت به تیم های شرکت کننده…

گودرز اقتداری: تیم ملی همانگونه که در جام جهانی ۲۰۲۲ در قطر هم هدف تظاهرات مخالفین جمهوری اسلامی قرار گرفت در این بازیها نیز با تقابل مخالفین جمهوری اسلامی بویژه طرفداران سلطنت روبرو خواهذ بود. پیش بینی ها اما انست که این بار شاید بخاطر میزبانی در امریکا و کانادا که هر دو میزبان صد ها هزار ایرانی متمایل به رضا پهلوی هستند، امکان در گیری های بیشتر محتمل‌تر است…. در دیدگاه ما اما تیم ملی تیم تمام مردم ایران است و در این شرایط که کشور هدف حملات و خسارات بی‌بدیل در تاریخ معاصر خود بوده است پیروزی تیم ملی و حمایت عمومی هم‌وطنان برای ایجاد اتحاد و هم‌بستگی ملی بیش لز پیش ضروری و مورد انتظار است. ما مانند همه هنرمندان و روشنفکران میهن تحت ستم‌مان ورزش‌کارانی که با پرچم ایران در هر میدانی مبارزه میکنند را نیز فرزند ایران و از ان خود میدانیم و پیروزی هایشان را در میدان‌های جهانی ارج می‌گذاریم.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

آن روزهای ماه

سقوط اعتبار دیپلماتیک آلمان؛ استثناگرایی استانداردهای دوگانه و رویگردانی جنوب جهانی

احزاب ناسیونالیست کرد و پروژه شکست‌خورده آمریکا ـ اسرائیل: مسئولیت‌پذیری یا ادامه سکوت؟

وقتی AI شهر ساخت عشق، خشونت و شورش آغاز شد!

آمار ۴۰ هزار کشته اعتراضات ایران از کجا آمده است؟

تنگهٔ هرمز به قدمت تاریخ کهن است